Van Oude Wijven & Jonge Jochies

Vroeger zou ik hebben geschreven: “Even met de Staatsloterij gebeld.” Maar dat hoeft niet meer. Geen geneuzel meer met domme telefonistes, weerbarstige secretaresses, voorlichtingsafdelingen en meer van dat soort narigheid. Tegenwoordig bel je de betrokkene gewoon rechtstreeks. Dat kan. Foutje bij de computerafdeling van de Gemeenschappelijke Pers Dienst. Alle mobiele nummers van iedereen die er in Nederland toe doet stonden gewoon online. Handig. Dus:

Even mobiel met Yvonne van Oort gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Je staat lekker voor schut, hè, met die pokkeloterij van je.” Wat ik bedoelde, vroeg de kansspeldirectrice mij knorrig. Dus ik legde uit: “De Reclame Code Commissie heeft geconstateerd dat je het hele land hebt besodemieterd. Smerige oplichter dat je daar bent! Beloven dat je hoe dan ook een hoofdprijs van 27 miljoen gaat uitkeren, en vervolgens slechts een dikke 5 miljoen als Jackpot lappen. Dan had je die andere 22 miljoen ook nog even moeten uitkeren!” De meesteroplichtster bood nog enige tegenstand door te zeggen dat het natuurlijk domme pech was geweest, dat de jackpot nou nét toevallig op een vijfde lot was gevallen. Tijd voor de genadeklap: “Al sinds het einde van de Tweede IJstijd verkopen jullie ook een vijfde loten. Dus je had van tevoren een oplossing moeten verzinnen. Helleveeg! Ik mag leiden dat boze kopers je voor de rechter slepen, en dat die je er straks nog toe veroordeelt dat alle kopers van je loten 80 procent van hun inleg terug moeten krijgen. Je hebt toch ook 80 procent van de hoofdprijs verdonkeremaand? En je hebt nog altijd dikke mazzel. Minister Bos vindt dat je salaris eigenlijk wat aan de hoge kant is. Nou, prijs je gelukkig. De meeste oplichters krijgen voor hun werk geen salaris, maar moeten juist een forse boete betalen, en een aantal jaren in een gevangenis doorbrengen, in plaats van in een riant kantoorpand.”

Ook een riant kantoorpand is het Provinciehuis van Brabant. Daar werken de stomste ambtenaren van Nederland. Echt. Wetenschappelijk onderzocht, dus dan is het waar. Als je nou werkelijk helemaal niets kan, dan ligt daar altijd nog een glanzende carrière voor je in het verschiet. Maar ja, de gedachte is natuurlijk ook, dat de Commissaris van de Koningin de slimste zou moeten zijn. En met die omhoog gevallen CDA-kneus Hanja Maij-Weggen aan het roer ontkom je er dan natuurlijk niet aan om uitsluitend verstandelijk gehandicapte ambtenaren aan te stellen… Die Hanja. Te stom om voor de duvel te dansen, maar ja, bij het CDA regelen ze dan wel een baantje voor een afgeserveerde vrouw op haar retour.

En daar staat het nieuws weer bol van, de laatste tijd. Vrouwen op hun retour. Ik noem een Patricia Paay, die naar verluidt sinds haar scheiding van plaatjesdraaier en helikopteroplichter Adam Curry de hele tijd wanhopig bezig is, jonge knullen haar bed in te sleuren. Dat kan toch geen enkel probleem zijn, met haar nog immer charmante en elegante verschijning, haar vriendelijke oogopslag en haar stralende lach? Waar een tienrittenkaart bij de plastisch chirurg al niet goed voor is… Bij mij om de hoek, in Grand-café Brasserie “L’Etoile Brun” spreekt men al smalend van “Patricia Naai” als men het heeft over dat wonder der medisch vernuft. Of die Connie Breukhoven. Je weet wel, die mevrouw die in 1951 onder het pseudoniem Vanessa nog wat vrolijke dansliedjes zong, in veel te blote huppelpakjes, tot groot vermaak van menig pokdalig puberjoch. Gatverdarrie. Maar die is nu aan de dijk gezet door haar Hans. Nog zo’n patjepeeër, met zo’n keten van muziekwinkels met onderbetaald personeel en een armoeiig assortiment. Bah. Free Record Shop, de kiloknaller voor al uw beeld en geluid. Maar als zijn eigen vrouw van een slanke den dreigt te veranderen in een soort kiloknaller, is het opeens uit met de liefde. Bah. En wat te denken van die Rita Verdonk? Ontspoorde gevangenisdirectrice, via de VVD en een moorddadig uitzetbeleid opgeklommen tot een zieltogende eenvrouwsfractie. Trots Op Nederland. En ook zij richt zich op jongetjes. Patries met haar wilde jongemannenseks, Conny als puistig-puberidool, en Rita met een jongerenafdeling. Ja, u leest het goed. Trots Op Nederland heeft een jongerenafdeling opgezet. Een kinderpartijtje. Allemaal piepkleine Verdonkjes en Van der Lindentjes. Vormeloze rokken en blauwe blazertjes. Maar in de verste verte nog geen serieus standpunt te bekennen. De chef van de TON-kinderclub zei deze week zelfs dat ‘ie gelooft in de standpunten van Rita. Standpunten? Welke? Dat mens heeft echt te kampen met een totaal gebrek aan inhoud.

Werd mij trouwens ook nog verweten, een gebrek aan inhoud. Want ik had iets fouts gezegd over voetbal, deze week. Omdat ik het bespottelijk vind dat hordes zogeheten voetbalfans elkaar de hersens menen in te moeten slaan, en dat de maatschappij voor de gevolgen daarvan opdraait. Ik heb er geen zin in, om die extra uren van oom agent te betalen. Wél capaciteit om die hooligans in toom te houden, maar als mijn fiets wordt gejat heeft de opsporing geen prioriteit. Wél capaciteit om hooligans op de eerste hulp op te lappen, maar oma met haar gebroken pols zit vier uur in de wachtkamer. En dus beweren allerlei sportliefhebbers dat ik geen sjoege van voetbal heb? Een totaal uit de lucht gegrepen beschuldiging. Want bij een bericht met de titel “Advocaat ontslagen bij Zenith St. Petersburg” dacht ik ogenblikkelijk: “Foute boel. Als moderne sportclub heb je juist behoefte aan stevige juridische ondersteuning. Incompetent zooitje daar; voor het zelfde geld ontslaan ze ook de trainer nog.”