Balkenende: nog jaren pijn van recessie

Jan Peter Balkenende verwacht dat ons land 'nog jaren' de pijn zal voelen van de huidige recessie, ook al lijkt deze op zijn einde te lopen. Dat zei de premier vrijdag na de eerste reguliere ministerraad na de zomervakantie. De economische problemen hebben volgens Balkenende 'een meerjarig karakter' en dat vraagt volgens hem om 'een meerjarenstrategie'.

"De problematiek waar we voor staan, is van een dusdanige orde en grootte dat je echt in lange termijnen moet denken om dingen op te lossen", aldus de premier. Die analyse wordt volgens Balkenende breed gedragen door de andere ministers.

Balkenende zei vrijdag blij te zijn met de eerste tekenen van het einde van de recessie. In Duitsland en Frankrijk is het afgelopen kwartaal alweer een lichte groei gemeten. In Nederland, dat vooral met Duitsland veel handelt, zou een herstel enige tijd later moeten volgen.

Het kabinet legt deze weken de laatste hand aan de begroting voor volgend jaar, die op Prinsjesdag (15 september) wordt gepresenteerd. De coalitiepartijen hebben afgesproken om vanaf 2011 te bezuinigen, mits het economisch herstel het dan toelaat.

Door de recessie zijn de tekorten van de overheid flink gestegen, ver boven de Europese normen. Waarop moet worden bezuinigd, zijn de partijen het nog niet eens. Dat kan mogelijk tot veel politieke spanningen leiden in de coalitie.

Eerst het zuur....