Brandweer wil af van geluksballonnen

De brandweer wil dat er een verbod komt op het oplaten van zogeheten brandende geluksballonnen, een soort kleine luchtballonnen. Ze vormen een gevaar voor gebouwen, de natuur en het verkeer. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) bevestigde vandaag een bericht hierover in De Telegraaf.

De brandende lampionnen worden vaak opgelaten bij huwelijken en verjaardagen. De NVBR wil dat er een verbod komt op de verkoop van de Thaise, Chinese en Vietnamese geluksballonnen. De brandweer adviseert volgens de woordvoerder al standaard negatief als particulieren of bedrijven een vergunning aanvragen bij gemeenten.

Hij zegt dat de ballonnen van kwetsbaar materiaal zijn gemaakt en een speelbal zijn van de weersomstandigheden. Ze leveren volgens hem vooral gevaar op in droge periodes. Bosbranden kunnen dan het gevolg zijn. Automobilisten halen risicovolle capriolen uit als ze zo'n wensballon zien. De NVBR heeft inmiddels contact opgenomen met de Voedsel en Waren Autoriteit over de gevaarlijke geluksballonnen.