Jackpot Italië omhoog naar 135,9 miljoen

De hoogste jackpot ooit in Europa is donderdag opnieuw niet gewonnen. Niemand had alle zes getallen goed in de Italiaanse lotto en dus won niemand de fel begeerde 131,5 miljoen euro.

Door de massale deelname aan de lotto, in Italië en vanuit het buitenland, en het doorschuiven van de jackpot van donderdag wordt het maximaal te winnen bedrag nog hoger: bij de volgende trekking is de jackpot 135,9 miljoen euro, zo meldt het Italiaanse persbureau ANSA. De volgende trekking is maandag; de trekking zaterdag valt uit in verband met Maria Tenhemelopneming.

Sinds 31 januari heeft niemand meer alle zes getallen goed gehad in de Italiaanse lotto. De winnende combinatie donderdag was 11 - 29 - 56 - 63 - 88 - 90.

In Italië is veel kritiek op het exorbitante bedrag dat in de lotto gewonnen kan worden, met name van de kant van de Rooms-Katholieke Kerk. De hoge jackpot zou immoreel zijn. Dit weerhoudt de Italianen er niet van elke dag meer dan 25 miljoen euro aan de lotto te besteden. Dat is een stijging van meer dan 81 procent ten opzichte van het gemiddelde van de maand juli, zo berekende de krant Corriere della Sera.

De Italiaanse lotto wordt qua jackpot momenteel alleen overtroffen door de Amerikaanse loterij Powerball: in de VS kan zaterdag een jackpot van 149,3 miljoen euro worden gewonnen.

Ook in Nederland is de jackpot doorgeschoven, wat leidde tot een storm van kritiek.