Volleyballers verliezen eerste WK-kwalificatieduel

De volleyballers van de nationale ploeg zijn het kwalificatietoernooi voor het WK begonnen met een 3-1 nederlaag tegen naaste concurrent Tsjechië. In het Bulgaarse Varna won Oranje de eerste set nog wel met minimaal verschil, maar vervolgens waren de Oost-Europeanen in alle spelonderdelen net iets beter (23-25, 25-13, 25-23, 25-21).

Oranje begon wel erg goed aan de wedstrijd die vooraf als een sleutelduel in deze vierkamp werd betiteld. Er werd op geweldige wijze verdedigd en dankzij een zeer effectieve serviceserie van invaller Dirk-Jan van Gendt werd de eerste set met minimaal verschil gewonnen. Maar in set nummer twee kreeg de Nederlandse ploeg er ongenadig van langs. Spelverdeler Yannick van Harskamp werd al snel gewisseld en diagonaalspeler Kay van Dijk kwam nauwelijks tot scoren. Hij zou uiteindelijk in de wedstrijd slechts elf keer scoren, terwijl zijn Tsjechische tegenstrever David Konecny 25 punten liet noteren. Maar volgens bondscoach Peter Blangé was de nederlaag niet alleen in de schoenen te schuiven van zijn spelverdeler en zijn diagonaalaanvaller. "In alle spelonderdelen waren we net niet goed genoeg. En dat tegen een tegenstander waarvan de spelers in sterke competities acteren en net iets meer ervaring hebben."

In de spannende derde en vierde set was het die ervaring die de doorslag gaf. In set nummer drie stond het nog wel 23-23, maar Tsjechië haalde vervolgens de opslag terug om met een spetterende ace de set binnen te slepen. Oranje knokte vervolgens voor wat het waard was om toch nog een vijfde set af te dwingen, maar dat lukte dus niet. Vanaf 18-18 blokte Nederland niets meer en weigerden de Tsjechen om fouten te maken.

De domper betekent echter niet dat er geen hoop meer is. Wanneer Portugal (dat met 3-0 van Bulgarije verloor) zaterdag wordt verslagen, kan er immers zondag gestunt worden tegen het sterke gastland. "Ik weiger om op te geven", zei aanvoerder Jeroen Trommel na afloop. Ook bondscoach Peter Blangé weet dat binnen het internationale volleybal van alles mogelijk is. "Het wordt heel moeilijk, maar het is niet onmogelijk. Ik wil het nu nog niet een over die wedstrijd tegen Bulgarije hebben. Eerst moeten we Portugal verslaan. Daar moet alles nu op gericht zijn."

Submitter:  Bron: FOK!sport