'Protocol griep zet aan tot doen alsof'

Redactie
Bij elke griepgolf is een op de twintig mensen die zich ziek meldt, iemand die doet alsof. Als door de Mexicaanse griep in het najaar een groot deel van de Nederlandse bevolking geveld wordt door de griep, zou dus ook 5 procent van de mensen 'meeliften'.

"Wij verwachten dat mensen vanwege het enorme besmettingsgevaar ziektewinst gaan halen uit de Mexicaanse griep", zegt directeur Hidde Froentjes van ArboButler, een middelgrote arbodienst. "Het protocol is nu dat je absoluut niet naar je werk mag komen en ook niet naar de bedrijfsarts moet gaan. Het wordt dus enorm makkelijk om daar misbruik van te maken", meent Froentjes.

ArboNed, de op een na grootste arbodienst van Nederland, denkt dat de Mexicaanse griep juist minder meelifters zal kennen. "Door de economische crisis", zegt een woordvoerster. "We zien het hele jaar al dat zich minder mensen ziek melden, dus we denken dat die lijn door te trekken is naar de Mexicaanse griep." ArboNed gaat ervan uit dat een op de veertig mensen zal meeliften op het virus in plaats van in normale economische tijden een op de twintig.

Het is aan de werkgever om spijbelaars aan te pakken. "Die kan als hij dat wil op de eerste dag al de bedrijfsarts inschakelen", stelt ArboNed. De dienst verwacht dat mensen die "wel vaker het weekeinde wat langer maken" nu zeker misbruik van de situatie zullen maken. "De werkgever kan in zo'n geval de arbodienst of bedrijfsarts vragen contact op te nemen met de huisarts van de desbetreffende persoon. ,,Degene die doet alsof hij ziek is, zal dan gaan stotteren als om het nummer van de huisarts gevraagd wordt."