Geen seks? Geen eten!

In Afghanistan is een wet aangenomen die discriminatie van sjiitische vrouwen goedkeurt. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vandaag. Door deze wet is het legaal voor mannen om hun vrouw van voedsel te onthouden als zij seksuele handelingen weigeren. 

In maart dit jaar ontstond internationaal verontwaardiging over een wetsvoorstel dat gezinskwesties moest regelen voor de sjiitische minderheid. Vrouwen zouden hun huis niet zonder toestemming van hun man mogen verlaten en zouden minimaal eens in de vier dagen seks moeten toestaan. Het wetsontwerp werd echter afgezwakt door de verontwaardiging van onder andere de Amerikaanse president Barack Obama en NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer.

De uiteindelijke wet die reeds is aangenomen, geeft de man nog wel het recht om de vrouw van voeding te onthouden als zij seksuele betrekkingen weigert. Daarnaast mogen vrouwen niet zonder toestemming werken, kunnen ze geen voogdij over de kinderen krijgen en is het voor verkrachters mogelijk strafvervolging af te kopen met 'bloedgeld'. 

Het HRW vindt dat zulke wetten verleden tijd zouden moeten zijn sinds de val van de Taliban. Toch zou de Afghaanse president Karzai met de wet hebben ingestemd in ruil voor steun van sjiitische fundamentalisten bij de presidentsverkiezingen op 20 augustus. Het HRW wil dat de internationale gemeenschap druk gaat uitoefenen op president Karzai om de wet te veranderen. "De rechten van Afghaanse vrouwen worden door machtige mannen verscheurd, die vrouwen gebruiken in manoeuvres om de macht", aldus het HRW.