FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 augustus 2001

Amerikanen willen China internet geven

Het moederbedrijf van de Amerikaanse zender Voice of America wil Chinese internetgebruikers met speciale servers toegang gaan bieden tot het gehele internet. Het Chinese overheidsbeleid beperkt die toegang nu.

Daardoor zijn sites als die van Amnesty International bijvoorbeeld niet bereikbaar. Volgens The New York Times van donderdag betaalt de Amerikaanse overheid mee aan het project. Door Chinezen de gelegenheid te bieden via speciale Amerikaanse servers in te bellen en te surfen, kunnen speciale Chinese elektronische overheidsfilters worden omzeild, aldus de krant.

Oranjezaal opgeknapt voor 8 miljoen

De Nederlanders kunnen niet komen kijken, maar ze mogen hem wel zien: de net gerestaureerde Oranjezaal op Huis ten Bosch in Den Haag. De historische zaal is voor 8 miljoen gulden opgeknapt. Op de site van het Koninklijk Huis kan de zaal virtueel worden bezichtigd.

Voor de mensen die niet over internet beschikken, heeft de Rijksgebouwendienst nog een set van 24 foto's samengesteld, die voor de kostprijs van f 24,25 verkrijgbaar is. Ten slotte is de AVRO in de gelegenheid gesteld een documentaire te maken over de Oranjezaal en de werkzaamheden eraan. De uitzending ervan is zondag 9 september vanaf 18.30 uur te zien via Nederland 1.

Donderdagmiddag nam de vorstin de rijk gedecoreerde zaal opnieuw in gebruik. Huis ten Bosch is een monument dat door het Rijk ter beschikking is gesteld aan de vorstin als woning. Het privťkarakter moet dus worden gerespecteerd, zeggen betrokkenen. Zij begrijpen echter wel dat de Nederlanders willen zien wat er met hun geld gedaan is, vandaar de virtuele rondgang en de kaarten. Bovendien is de Oranjezaal van nationaal belang.

Kinderhoofdje gevonden in Nieuwe Waterweg

Een visser heeft donderdagavond op de kade aan de Nieuwe Waterweg een kinderhoofdje gevonden. Het hoofdje is gevonden ter hoogte van de Slachthuisweg en heeft volgens de politie enige tijd in het water gelegen. Het was het enige lichaamsdeel dat is aangetroffen.

Een politiewoordvoerster kon nog niets zeggen over het geslacht, de leeftijd of de herkomst van het kind. Ook is volgens haar onbekend of de vondst iets te maken heeft met de romp van een klein meisje dat maandag bij strand Nulde in Putten werd gevonden.

Gouverneur wil hek om eiland Lesbos

De gouverneur van het Griekse eiland Lesbos, Dimitris Vounatsos, heeft woensdag voorgesteld een hek om vrouwelijke paren op zijn eiland te plaatsen om te voorkomen dat zij aanstoot geven.

"Zij uiten zichzelf publiekelijk, voor kinderen en gezinnen op het strand of terwijl zij aan het dineren zijn", zei Vounatsos. Laten we zeggen dat het ze vrij staat te doen wat ze willen, maar achter een hek. Lesbos, dat zijn naam gaf aan het woord 'lesbisch', is zeer in trek bij lesbiennes.

Vounatsos ontketende met zijn opmerking onmiddellijk tal van reacties. De journalist Grigoris Valianatos, oud-voorzitter van de Griekse Homofielenbond, verklaarde dat er beter een hek om Vounatsos kan worden geplaatst. "Homo's behoren in Griekenland niet langer in de dierentuin, ze zijn vrij en hebben rechten", aldus Valianatos.

Het in de EgeÔsche Zee gelegen eiland verwierf zijn reputatie door de dichteres Sappho die er werd geboren. Er zijn op Lesbos verscheidene hotels die uitsluitend vrouwelijke gasten toelaten.

Griekse jager doodt illegale immigrant

Een Griekse boer die jacht maakte op wilde beren, is woensdag gearresteerd nadat hij zich had aangegeven bij de politie omdat hij een illegale immigrant had doodgeschoten bij de grens met Turkije, zo hebben autoriteiten bekend gemaakt.

De 52-jarige Nikolaos Papatzellakis leidde de politie buiten de grensstad Ferres naar het lichaam van de ongeÔdentificeerde immigrant, die naar het schijnt vanuit Turkije de grens was overgestoken. Papatzellakis zei dat hij de man dinsdag per ongeluk had neergeschoten toen hij iets hoorde bewegen in de struiken

Man aangehouden met 1500 mobieltjes

Een Libanese man is woensdag op het vliegveld van Beiroet aangehouden.
In drie koffers had hij 1.500 mobiele telefoons verstopt die hij het land binnen wilde smokkelen. De 39-jarige man, die arriveerde met een vlucht uit Dubai, heeft een boete gekregen die net zo hoog is als de gezamenlijk waarde van de gsm's: omgerekend ruim 400.000 gulden.
Als hij de boete heeft betaald en de invoerrechten heeft voldaan, wordt hij vrijgelaten. Hij mag de mobieltjes dan meenemen.

Hotmail gekraakt door Amerikaan

Een computerexpert is er in geslaagd de veiligheidscode van de bekende e-maildienst hotmail van Microsoft te kraken. Door enkele codes te veranderen, wist de veiligheidsexpert binnen te komen. Ook kon het systeem met wachtwoorden worden gekraakt.

De expert maakte gebruik van een techniek waarvan meer krakers zich in de toekomst zouden kunnen bedienen.
Volgens bronnen heeft de expert na de succesvolle poging de softwaregigant op de hoogte gesteld van de hiaten in het veiligheidssysteem.
Microsoft heeft de problemen inmiddels verholpen.

Eis acht jaar wegens doodschoppen moeder

Bij de rechtbank in Den Bosch is donderdag acht jaar celstraf geŽist tegen de drugsverslaafde 28-jarige C.R. uit Den Bosch. Hij zou in november zijn 45-jarige moeder Toos van Uden in haar huis in Den Bosch met schoppen in de buik hebben gedood.

De moeder was dol op haar verslaafde zoon, hoewel hij haar vaak ernstig mishandelde. Zo wilde zij eens een aangifte wegens mishandeling tegen hem intrekken omdat, zoals zij zei ,,mijn knul het al zo moeilijk heeft.

Volgens de drugsverslaafde verdachte mishandelde hij zijn moeder soms bij uit de hand gelopen ruzies over haar vermeende drankgebruik. Zoals zo vaak hoorden buren ook in november geschreeuw en gehuil en harde geluiden uit het huis waar R. bij zijn moeder was ingetrokken. Uren later belde de zoon zelf de politie.

De patholoog-anatoom trof bij de sectie behalve een gescheurde lever en alvleesklier en inwendige bloedingen, talloze genezen botbreuken en andere oude verwondingen aan. Officier van justitie M. van Nimwegen betreurde dat familie, buren en justitie machteloos hadden gestaan in de fataal afgelopen moeder-zoonrelatie.

Hoewel deskundigen R. verminderd toerekeningsvatbaar noemen, achten zij gedwongen behandeling niet nodig.

Advocaat H. van Dijk vond dat justitie de doodslag niet kon bewijzen. ,,Het is niet zeker dat R. zijn moeder in de buik heeft geschopt en zo haar dood veroorzaakte, zei hij.

De uitspraak volgt op 13 september.

Met dank aan Migi voor de submit !

Vloedgolf bedreigt Europese kusten

Frutsel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het lijkt fictie en fantasie, maar het kan echt gebeuren. Britse Wetenschappers hebben berekend en bekeken dat een allesvernietigende vloedgolf binnen uren vernietigende werking heeft op de kusten van Portugal, Spanje en Marokko.
Hoe dit kan?

Op de kanarische eilanden is een vulkaan genaamd 'Cumbra Vieja'. Deze vulkaan doet uitbarstingen varierend van 10 tot 100 jaar. De laatste 2 waren in 1949 en 1971. Wetenschappers hebben berekend dat de wanden van deze vulkaan uiterst onstabiel zijn. Indien het voorkomt dat in de komende tijd er een uitbarsting volgt waarbij de west- wand in zee storten, zal dit een catastrofe veroorzaken.

De energie die vrij komt bij dit geweld zou gelijk zijn aan het electrische verbruik van de gehele VS in zes maanden.

Dit zal namelijk met zo'n geweld gebeuren dat een vloedgolf (tsunami) van 3000 ft (900 meter) !!! kan ontstaan ,die terug valt en weer oprijst tot een 300 meterhoge golf die met 500 mp/h over de zee raast, welke binnen een paar uur de kust van Marokko kan bereiken.

De kusten van Florida, Brazilie en the Caribbean worden in 8 uur getroffen en compleet verwoest door een golf van ca 55 meter
Spanje, Frankrijk, Portugal en Engeland zullen ook zwaar getroffen worden door een golf van 45 meter.

Het Canarische eiland Las Palmas is niet alleen het steilste eiland ter wereld, maar ook het meest aktiefste op vulkanisch gebied in de afgelopen 500 jaar.

…ťn van de beroemdste en desastreuze vloedgolven ontstond bij de ontploffing/uitbarsting van de vulkaan Krakatau in 1883, waarbij een 6 meter hoge vloedgolf 30.000 mensen het leven kostte.

En een mooie grote golfbreker die wij 32 km uit de kust hebben liggen

Russische hacker officieel aangeklaagd

TRiggA_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Russische computerprogrammeur Dmitry Sklyarov is in de Verenigde Staten officieel aangeklaagd. Door een lezing in juli zou hij Amerikaanse auteursrechten hebben geschonden. Zijn Moskouse werkgever, eveneens aangeklaagd, komt in november naar Amsterdam om dezelfde lezing te geven.

De 26-jarige Rus werd op 16 juli na een congres van computerkrakers in de VS gearresteerd. Daar had hij verteld hoe de beveiliging van e-books (digitale boeken) met zijn software omzeild kan worden.

De arrestatie van Sklyarov riep veel protesten op. Mede onder druk van sympathisanten van de Russische hacker liet softwareproducent Adobe zijn aanklacht tegen de programmeur vallen. De jonge Rus werd op 6 augustus op borgtocht vrijgelaten nadat zijn werkgever 50.000 dollar had betaald.

De openbaar aanklager in San Josť gaat echter door met de rechtszaak. Het programma dat Sklyarov schreef, zou ingaan tegen de Digital Millennium Copyright Act. Die wet stelt grenzen aan het kopiŽren van digitaal materiaal.

De verdachte en zijn directeur, Alexander Katalov, moeten donderdag voorkomen. Sklyarov kan worden veroordeeld tot maximaal vijf jaar cel en een boete van 500.000 dollar.

Directeur Katalov komt in het najaar naar Nederland om dezelfde omstreden lezing te houden. Hij is een van de sprekers op de Black Hat Briefings, aldus de website van dit congres over IT en veiligheid. De Black Hat Briefings worden op 22 en 23 november gehouden in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky.

Poedelnaakt voor de rechter

Zabke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Canada is een 81-jarige vrouw poedelnaakt voor een rechter verschenen. De vrouw wordt beschuldigd van brandstichting in een laboratorium.

Om religieuze redenen weigert ze kleren te dragen voor de rechter. De vrouw is lid van de obscure sekte "Zonen van de Vrijheid". Omdat de "zuiverheid" van de sekte in de jaren vijftig in gevaar dreigde te komen, besloten de "zonen" om hun huizen en andere gebouwen in brand te steken. Sindsdien paraderen de zonen vaak naakt door de straten, allemaal om de zuiverheid van het "geloof" te redden.

Paardenbeul slaat weer toe

Opnieuw zijn twee paarden in Twente mishandeld. Uit onderzoek van een dierenarts blijkt dat een 1-jarige en 9-jarige merrie uit Markelo met een scherp voorwerp zijn gestoken. De Markelose eigenaar deed woensdag aangifte bij de politie.

Over de aard van de verwondingen wil de politie Twente niets zeggen. Ook doet de politie geen mededelingen over een mogelijk verband met de reeks van dierenmishandelingen die sinds oktober in Twente plaatsvonden. Dat betrof meestal paarden.

De politie is een uitgebreid opsporingsonderzoek naar de dader(s) begonnen. Het onderzoek verloopt volgens een voorlichter moeizaam. Dagelijks krijgt de politie tips binnen van mensen die verdachte dingen hebben gezien bij de plekken des onheils. De 'gouden tip' zit daar echter nog niet bij. De voorlichter geeft aan dat er extra gesurveilleerd wordt in het buitengebied van Enschede en (wijde) omgeving.

DJ-Jumbo, Migi, Xglitch en Lord GRiM bedankt voor het versturen van dit artikel via de newssubmit.

Robothondje in Nederland te koop

Aakab had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse online winkel Multitrend is begonnen met de voorverkoop van de i-Cybie, een robothond ŗ la de Aibo van Sony. Het elektronische huisdier worden eind oktober verwacht, maar geÔnteresseerden kunnen zich nu al inschrijven.

Er is een gouden en een zilverblauwe i-Cybie en beide kosten 299 euro. Multitrend verwacht dat het hondje slechts beperkt leverbaar is in Nederland. Wie zich nu inschrijft, betaalt wel nog eens 49 euro extra en de online winkel belooft dan om uiterlijk 3 december een hondje af te leveren, anders worden de reserveringskosten teruggestort.

De i-Cybie is een vinding van SilverLit Toys en beweegt zich voort door middel van 16 motoren. Het hondje is voorzien van stemherkenning om zijn baasje te herkennen, leert reageren op een naam die hem wordt gegeven en kent verschillende buien zoals kwaad, vrolijk en bang. De concurrent van Aibo kan een aantal standaard bewegingen uitvoeren, zoals een pootje geven, liggen, staan, bedelen en meer. I-Cybie kan via zijn ogen communiceren met drie verschillende kleuren. Het beestje is wel een echt huisdier, want de fabrikant waarschuwt ervoor dat de hond buiten beschadigd kan raken.

"Eindelijk een alternatief op de duurdere Aibo"

Air Force One met pensioen

lzandman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

President Bush heeft tijdens een ceremonie in Waco afscheid genomen van "Air Force One", de Boeing 707 die onder zeven Amerikaanse presidenten diende als primair luchtvervoersmiddel.

Het toestel kwam in dienst in 1972 toen Nixon president was en heeft sindsdien 444 missies gevlogen. Het vliegtuig diende de afgelopen tijd nog slechts als back-up voor de huidige "Air Force One", een Boeing 747.

Het vliegtuig is overgevlogen naar de Reagan Presidential Library in Simi Valley, Californie. Daar zal het tentoongesteld worden.

Europese rente gaat omlaag

De Europese Centrale Bank (ECB), heeft de rente verlaagd. Het bankbestuur besloot donderdag alle tarieven te verlagen met 0,25 procentpunt. Een verlaging van de rente kan de Europese economie flink stimuleren.


Het is de 2de maal dit jaar dat de ECB de rente omlaag schroeft. De eerste keer was op 10 mei. Toen bedroeg de verlaging eveneens 0,25 procentpunt. Sinds de oprichting van de bank in 1999 is de Europese rente slechts 3 keer verlaagd. Het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, komt nu uit op 4,25 procent.

In tegenstelling tot de Amerikaanse centrale banken acht de ECB de rente alleen een middel om de prijzen stabiel te houden. Het Amerikaanse centrale bankbestuur gebruikt de rente ook om de economie in het juiste spoor te houden. Sinds begin dit jaar is de rente in de VS al 7 keer verlaagd, vorige week nog met 0,25 procentpunt. ECB-bestuurslid Ernst Welteke liet woensdag nog weten dat de Europese bank er niet voor is om de economie te stimuleren.

De roep om een renteverlaging in Europa om de Europese economie te stimuleren, klinkt de laatste tijd steeds luider. Wim Duisenberg, president van de ECB, kon zich daar volgens de analisten niet doof meer voor houden, zeker na de Amerikaanse renteverlaging van afgelopen week.

De Europese economie kan een stimulans goed gebruiken. In Duitsland, goed voor eenderde van de economische productie in de eurolanden, was er in het 2de kwartaal van dit jaar sprake van een nulgroei. Wellicht is de ECB daardoor overstag gegaan.

Na afloop van de bestuursvergadering liet bankpresident Duisenberg weten dat de vooruitzichten voor de prijsontwikkeling zijn verbeterd.

Hot-Orange.com sluit website

Webwarenhuis Hot-Orange.com heeft woensdag uitstel van betaling aangevraagd. Een van de investeerders is weggevallen. De winkel is per direct gesloten, zo meldt het bedrijf donderdag op de internetsite.

Hot-Orange.com, de handelsnaam van Internet Ventures Group, is een van de eerste investeringen van het bedrijfje GorillaPark. Niet alleen dat bedrijf had aandelen in de webwinkel, maar ook het management, Vendex KBB, Versatel en Nesbic schieten er bij in. Vendex KBB nam het belang van 10 procent pas in mei van dit jaar. Het bedrijf zou bijstand verlenen voor de inkoop, voorraadbeheersing en logistiek. Het is niet gelukt om investeerders en crediteuren op een lijn te krijgen. Sinds eind vorig jaar verkeert het bedrijf in geldnood. Keer op keer werd het bedrijf afgeslankt.

Hot-Orange werd opgericht in 1999, toen de internethype op weg was naar een hoogtepunt. Het bedrijf stak enorme bedragen in marketing zodat mensen via het wereldwijde web hun inkopen zouden doen via Hot-Orange. Evenals vele andere bedrijven koesterde de webwinkel op termijn de hoop op een beursnotering.

Nederlanders kopen meer

Het vertrouwen van de consument in de economie lijkt niet afgenomen te zijn. Nederlanders kochten in juni meer duurzame goederen dan in dezelfde maand van 2000. De aankopen kwamen 4,3 procent hoger uit. Aan de scherpe daling van autoverkopen lijkt een einde te zijn gekomen, al zijn de bestedingen in juni nog lager dan in juni 2000, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Consumenten werden over het algemeen royaler. De binnenlandse consumptieve bestedingen stegen met 2,7 procent in vergelijking met 2000. Voor het eerst dit jaar schaffen consumenten meer artikelen aan in alle comsumptiecategorieŽn, aldus het CBS.

Over het eerste halfjaar is de consumptie volgens het CBS toegenomen met 1,6 procent. Deze groei is lager dan die van de afgelopen jaren. Extra aankopen aan het einde van vorig jaar hebben de ontwikkeling in dit jaar geremd. Consumenten deden op de valreep meer aankopen, door de invoering van een nieuw belastingsstelsel. Ook werd de groei van de consumptie volgens het CBS ernstig beÔnvloed door de terugval in de autoverkopen.

OM bevestigt zwart buskruit explosie

Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht heeft donderdag bevestigd dat na de ontploffing in 1991 van een vuurwerkfabriek in Culemborg resten van het zeer explosieve zwart buskruit zijn gevonden.

Een oud-werknemer van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van de Koninklijke Landmacht stelde eerder dat de onderzoeksorganisatie TNO in haar rapport over die explosie niet de vondst van buskruitresten had vermeld. De aanwezigheid van vermoedelijke Russische buskruit is volgens de oud-EOD'er mogelijk een verklaring voor de kracht van de explosie in Culemborg.

Volgens het OM in Utrecht is wel degelijk vastgesteld dat er in Culemborg resten van buskruit zijn gevonden. "Dat is door het gerechtelijk laboratorium na onderzoek geconcludeerd", zegt een woordvoerster. Dat TNO hiervan niet wist, is volgens haar niet verwonderlijk. "Er waren twee onderzoeksopdrachten: aan TNO en aan het gerechtelijk laboratorium. Allebei hebben ze ook andere spullen gekregen."

Overigens was TNO er wel van op de hoogte dat het vuurwerkbedrijf een vergunning had om 200 kilo zwart buskruit op te slaan in een oude bunker. In deze bunker, die niet was ontploft, werd echter geen buskruit aangetroffen.

Meer meisjes eerder aan de pil

Meer meisjes beginnen op jongere leeftijd met de anticonceptiepil. Ongeveer 4 op de 10 meisjes tussen de 15 en 20 jaar slikken nu het voorbehoedsmiddel. Dat is een stijging van 5 procent.

Daarmee zijn ongeveer 200.000 tieners nu aan de pil. Het totale gebruik van de pil neemt dit jaar toe met 1,3 procent. Dat heeft de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) gemeld op basis van gegevens van de openbare apotheken in Nederland.

Onder de tienermeisjes daalt het gebruik van de zogeheten derdegeneratiepil sterk, met 15 procent in vergelijking met 2000. Dat komt doordat de kans op trombose groter is dan bij gebruik van de tweedegeneratiepil, zo blijkt na wetenschappelijk onderzoek. Jarenlang heerste daarover verwarring door tegenstrijdige studies.

Toch gebruikt nog steeds een kwart van de tieners de derdergeneratiepil. Van alle pilgebruiksters is dat ongeveer 1 op de 3.

Soap via SMS

Wie niet genoeg kan krijgen van soaps kan zijn hart ophalen. De soaptrend krijgt met de verspreiding via SMS een nieuwe impuls. Altijd bereikbaar, dus ook voor je favoriete soapserie.

Onder de naam de Frederikstraat kunnen gebruikers van de short message service (SMS) het dagelijkse leven volgen van Eva, Toni, Ben en Mika. Twee keer per dag wordt een sms'je verstuurd die samen een aflevering vormen.

Het initiatief is genomen door de sms-dienst Trend.nl en het bedrijf itsuptoYOU dat concepten verzint voor internet. De series zijn erg kort, omdat een boodschap maar 160 karakters kan bevatten. Maar gelukkig is er voor de liefhebber ook een website waarop de hoofdpersonen worden gepresenteerd. Hierop zijn ook nog 2 andere sms-acteurs te vinden. Op de site kunnen mensen bovendien meestemmen over het verhaal en eventueel een hoofdpersoon uit het verhaal schrijven.

Nieuwe klacht uit Brussel tegen Microsoft

De Europese Commissie heeft een nieuwe monopolieklacht ingediend tegen softwaregigant Microsoft. De commissie verdenkt het bedrijf nu ook van machtsmisbruik op de markt van servers en bij het softwareprogramma Media Player, zo is donderdag bekendgemaakt.

Volgens Brussel heeft Microsoft aan concurrenten de noodzakelijke informatie onthouden waarmee ze alternatieve serverprogramma's kunnen maken die kunnen communiceren met populaire Microsoft-programma's zoals Windows.

Ook het programma Media Player, waarmee beeld- en geluidsfragmenten kunnen worden beluisterd en bekeken, ligt onder vuur. De commissie vermoedt machtsmisbruik omdat Media Player onderdeel is van Windows 2000. Het is de eerste keer dat Media Player onder vuur ligt.

Microsoft lag al langer onder Europees vuur wegens Windows 98 en 2000. Ook in de VS is een proces tegen de softwaregigant gaande.

Politie krijgt 18 tips over dood meisje

Bij de politie zijn achttien tips binnengekomen over de romp van een meisje dat maandagmiddag in het water bij Strand Nulde in Putten werd aangetroffen. In een opsporingsbericht op de publieke televisiezenders wordt donderdagavond aandacht gevraagd voor de zaak, zo heeft de politie meegedeeld.

Of er een waardevolle tip bij zit, is nog niet duidelijk. Het onderzoek van het vijftienkoppig rechercheteam is erop gericht om de identiteit van het meisje te achterhalen. Bekend is in ieder geval dat zij blank is, jonger dan 7 jaar en dat zij door geweld om het leven is gekomen. Voor seksueel misbruik heeft de recherche geen aanwijzingen.

Voor zover bekend heeft het raadplegen van de lijsten met vermiste personen in binnen- en buitenland nog niets opgeleverd. De recherche zoekt naar getuigen uit een groot gebied. Omdat er rekening mee wordt gehouden dat de romp niet in het water is geraakt op de plek waar het is gevonden, richt het onderzoek zich op het hele gebied rondom de Randmeren.

8-jarige bodybuilder heeft eigen website

DaFunLOvinCriminaL had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Acht jaar oud en dat al bijna net zo gespierd zijn als Arnold Schwarzenegger? Dat kan je wel zeggen van Richard Sandrak, "The Fittest Boy On The Planet".
Deze achtjarige is een absolute fitness en bodybuilding-freak die Ėvoor zín leeftijd- over een behoorlijke spierbundel beschikt. De mini-Schwarzenegger drukt zich liggend op de grond vijftig keer op met de handen in de nek en slaat hij in vijftien seconden tijd 150 keer tegen een boksbal.

Richard heeft sinds kort ook zín eigen website. Op die site zie je niet alleen fotoís van het uit de kluiten gewassen kereltje, maar kan je dankzij Ďbemiddelingí van pa Sandrak ook voedingsadviezen krijgen en producten kopen. Richard zelf is in Amerika intussen een ster geworden die regelmatig optreedt in tv-shows...

Menopauze genetisch bepaald

De menopauze wordt voor 85 procent bepaalt door genen. Deze conclusie presenteren wetenschappers van het Utrechtse Diakonessen Ziekenhuis en van de Universiteit Wageningen donderdag. Andere factoren die invloed hebben op de overgang zijn roken, kinderen krijgen en het gebruik van de pil.

Vrouwen hebben in de meeste gevallen hetzelfde patroon als hun moeder en zusters. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen, ligt rond de 50 jaar. Doordat vrouwen steeds later kinderen krijgen, is het goed dat vrouwen via vrouwelijke familieleden kunnen weten of ze kans maken op een vroege menopauze, aldus onderzoeker J. de Bruin van het Diakonessenhuis.

De wetenschappers onderzochten de gegevens van 243 zussen uit 118 families. Ook werden 22 twee-eiige en 37 eeneiige tweelingen onderzocht. In een vervolgonderzoek zal het onderzoeksteam proberen de genen die de menopauze beÔnvloeden te isoleren, zodat via een DNA-test preciezer te voorspellen is op welke leeftijd een vrouw in de overgang komt.

Levensgezel Reve van aanranding verdacht

De federale politie van BelgiŽ blijkt afgelopen zaterdagmiddag huiszoeking te hebben gedaan in de woning van schrijver Gerard Reve (77) in Machelen. Volgens substituut procureur des konings J. de Clerk van het parket in Gent viel de politie de villa binnen in het kader van een gerechtelijk vooronderzoek tegen Reve's levensgezel Joop S. (53). Een minderjarige jongen heeft onlangs bij de politie in Deinze aangifte wegens aanranding tegen S. gedaan.

Bij het doorzoeken van Reve's woning hebben de speurders onder meer pornografische foto's en video's en enkele computers in beslag genomen. De politie onderzoekt of het om kinderporno gaat. Ten tijde van de inval zouden zowel de schrijver als Joop S. thuis zijn geweest. De twee Nederlanders, die acht jaar in BelgiŽ wonen, zijn niet gearresteerd. Volgens justitie in Gent wordt Reve zelf momenteel niet verdacht van strafbare feiten en loopt er evenmin een onderzoek tegen de schrijver.

'aanranding van de eerbaarheid'

De jongen die aangifte deed, beticht Joop S. van 'aanranding van de eerbaarheid'. Hij zou de jongen hebben betast toen deze in de woning van het duo was.

Reve's vriend wilde gisteravond niet op de kwestie ingaan. "Voor informatie verwijs ik naar justitie in Gent en de politie in Deinze", zei hij, alvorens de telefoonverbinding te verbreken.

Buren van Joop S. en Gerard Reve zeggen de afgelopen zomermaanden met grote regelmaat jonge jongens bij de woning te hebben gezien. Volgens hen werkten zij in de tuin.

In juni 1999 kwam Joop S. ook al in het vizier van het openbaar ministerie van Rotterdam. Vijf van zijn fotocollages werden als 'kinderporno' aangemerkt. Het materiaal was een jaar eerder in beslag genomen bij een artotheek in Schiedam na een klacht van een leenster. Op sommige foto's waren naakte jongens te zien die seksuele handelingen verrichtten. Het Rotterdamse OM is toen niet tot vervolging overgegaan.

Egmond gaat buitenlanderrammers aanpakken

Het moet over zijn. Politie en gemeente hebben de oorlog verklaard aan de groep van circa twintig inwoners van het Noord-Hollandse Egmond aan Zee die er een gewoonte van maakt om buitenlandse bezoekers van hun dorp te intimideren en te mishandelen. Dat gebeurt vaak in het weekeinde en onder invloed van alcohol.

Na het meest recente incident, waarbij vijf mensen werden belaagd door een groep door drank dolgeworden Egmonders, is woensdag besloten meer politiecontroles uit te voeren in het weekeinde. Verder zal, aan de hand van beschrijvingen, geprobeerd worden de harde kern van de club agressieve 'derpers' te achterhalen. Via confrontaties met slachtoffers wordt vervolgens geprobeerd om tot vervolging over te gaan.

door het hele dorp opgejaagd

Bij de politie komen volgens een woordvoerder weinig aangiften binnen. Afgelopen zomermaanden is dat drie keer gebeurd naar aanleiding van vechtpartijen. Toch is het volgens bewoners ieder weekeinde raak. Zo werd afgelopen zaterdag een 21-jarige Duitser in elkaar geschopt, nadat hij de weg vroeg naar een cafť. Zelfs toen hij bloedend op de grond lag gingen zijn belagers door met de mishandeling. In het weekeinde daarvoor werd ook de genoemde groep uitgaanders van buiten 'het derp' belaagd door een grote groep dronken Egmonders. Vier mannen van allochtone afkomst en een vrouw werden door het hele dorp opgejaagd en mishandeld.

Om aan de belagers te ontkomen heeft een van de mannen een half uur in zee gelegen, een ander is door het raam van een bejaardencentrum gesprongen, een derde is door een nachtportier een hotel in getrokken en een vierde heeft zich uren schuilgehouden in de bosjes. Het vrouwelijke slachtoffer wist haar hotel te bereiken en waarschuwde van daaruit de politie. Die deed volgens haar weinig om de daders te pakken.

Terugkerend probleem

Volgens een politiewoordvoerder is het al weer enkele weekeinden achter elkaar 'raak'. Op het Pompplein waar het uitgaansleven zich concentreert, worden buitenstaanders uitgedaagd, geÔntimideerd en soms zwaar mishandeld.

Het belagen van toeristen is een jaarlijks terugkerend probleem in Egmond, bevestigen woordvoerders van politie en gemeente. ,,Meestal kunnen we dat na een paar weekeinden en in overleg met de horeca de kop indrukken door bijvoorbeeld het gebruik van alcohol op straat aan te pakken en mensen na een of twee waarschuwingen vast te zetten,'' zeggen ze.

'Politie stond erbij en keek ernaar'

Toch lijkt er nu meer actie ondernomen te worden, vooral omdat het vrouwelijke slachtoffer van de laatste mishandeling maandag contact had opgenomen met De Telegraaf en daar haar gal spuwde over de houding van de politie ('Die stond erbij en keek ernaar' en 'Ik mocht niet eens aangifte doen') en over het dorp zelf: 'Meest racistische dorp wat ik ooit gezien heb'.

Volgens de politie is er nog altijd geen aangifte van het incident binnen. Vandaag zal contact met de vrouw worden gezocht om dit alsnog te doen.
Afgelopen weekeind werden zes jeugdige Egmonders verhoord over hun mogelijke betrokkenheid bij de geweldplegingen, maar de politie moest hen later weer laten gaan.

Moeder trachtte kinderen te vermoorden

Gebruikmakend van een scheermes heeft de 36-jarige Hennie S. uit Akersloot geprobeerd haar twee kinderen, een 8-jarig meisje en een jongen van tien jaar, van het leven te beroven. Zij was volgens de politie van plan daarna zelfmoord te plegen.

Het drama vond, na nu pas bekend is geworden, plaats in de woning van het gezin aan de Lijdweg in de vroege ochtend van 19 augustus. De ernstig verwarde vrouw, die eerst haar zoontje met slaapmiddelen had gedrogeerd, kwam tot inkeer toen ze de pols van haar dochtertje had doorgesneden.

De moeder schrok van het vele bloed en belde zelf het alarmnummer. Het meisje en haar broertje werden onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht. De kinderen zijn inmiddels ondergebracht op een schuiladres. Ze zouden het naar omstandigheden goed maken.

poging tot doodslag

De vrouw verblijft op een gesloten psychiatrische afdeling van het Medisch Centrum Alkmaar en zal vandaag aan de rechter-commissaris worden voorgeleid. Haar wordt poging tot doodslag ten laste gelegd. Het onderzoek is nog volop gaande. Zo moet volgens justitie-woordvoerder R. Lievaart haar psychische toestand duidelijker worden.

De politie, die tot dusverre geen ruchtbaarheid aan het gezinsdrama heeft willen geven, spreekt van een uitermate triest geval. In het verleden is er vaker contact geweest met de verdachte vanwege haar psychische problemen. De vrouw, die enige tijd aan de Julianaweg in Akersloot bloemenwinkel Manon runde, leefde gescheiden van de vader van haar kinderen.

professionele opvang

In dorp aan het Alkmaardermeer is geschokt op de gebeurtenissen gereageerd. Een buurvrouw meent dat je wel heel erg diep gezonken moet zijn om je kinderen zoiets aan te doen. Zowel de jongen als het meisje bezochten de Johannesschool. Directeur Floris vertelt dat voor hun geschokte klasgenootjes professionele opvang is geregeld. Hij zegt niet te weten of de slachtoffertjes op zijn school zullen terugkeren.

Bejaarde automobilist veroorzaakt ravage

TRiggA_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 83-jarige automobilist heeft gistermiddag een ravage aangericht op de splitsing Lindelaan-Ommerweg in Zuidwolde.

De man, die had stilgestaan, trok plotseling op toen er een taxibusje aankwam. Hij ramde het busje, schrok daar zo van dat hij niet meer remde maar extra gas gaf en raakte het busje zodoende nog een keer. Vervolgens klapte hij aan de andere kant van de weg op een auto, waarna hij over het fietspad stoof. Daar ramde hij een betonnen paal. Pas na 100 meter stond de bejaarde stil. De man zelf bleef ongedeerd. Zijn auto kan naar de sloop.

Klachten over bulten na schuimparty

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ze hoopten op een gezellig avondje uit en kregen dat ook. Toch hebben Roel Bos en Edwin Veldkamp uit Emmen spijt van het bezoek, dat zij zaterdag brachten aan de Boogie Bar in Barger-Oosterveld. Want ook al is de schuimparty nu al weer bijna vijf dagen verleden tijd, Roel en Edwin ondervinden naar eigen zeggen nog steeds gevolgen.

Sommige stappers houden een vriendin over aan een discotheek. Of een kater. In het geval van de twee Emmenaren gaat het echter om rode bulten en zeer veel jeuk. ,,Het wordt steeds ergeríí, vertelt Roel. ,,Ik heb er al zalf op gesmeerd, maar dat helpt niets. En dan valt het bij mij eigenlijk nog mee. Edwin heeft nog veel meer last.íí

'zeep zou nogal een agressief goedje zijn geweest'

Volgens het tweetal houden de klachten direct verband met de party, die in de nacht van zaterdag op zondag is afgewerkt. ,,We ging er met een grote groep heen, wel een man of twaalf. Drie hebben er geen last, de rest wel. Een medewerker van de Boogie Bar heeft ons achteraf verteld, dat er een probleem was met de zeep. Het zou nogal een agressief goedje zijn geweest.íí

Rond middernacht arriveerde de groep in Barger-Oosterveld, toen moet er iets mis zijn gegaan. ,, In het begin zijn ze vergeten de zeep te verdunnen. Wij bleven tot een uur of half vijf en de volgende morgen merkten we pas iets. Nee, het moet echt tijdens de schuimparty zijn gebeurd, want we hebben verder niks anders gedaan. Ja, een beetje bij mij op de bank zitteníí, vertelt Roel Bos.

Henk Lubbers van de onder jongeren zeer populaire Boogie Bar reageert verbaasd op de klachten van de twee. ,,Ik weet van geen klachteníí, verklaart Lubbers. ,,Wij leveren dat schuim niet zelf. Wij doen voor onze schuimparty zaken met een bedrijf uit de buurt van Utrecht, dat per jaar drie feesten organiseert. Dat doen we al drie of vier jaar. Zonder problemen.

Milosevic weigert aanklacht te lezen

Slobodan Milosevic (60) is donderdag om tien uur voor de tweede keer voor de rechters van het JoegoslaviŽ-Tribunaal verschenen. Het gaat om een hoorzitting ter voorbereiding van het proces dat waarschijnlijk pas volgend jaar begint.

Milosevic stond op toen de rechters van het tribunaal de zaal betraden. De voorbereiding van het proces wordt belemmerd door het feit dat Milosevic geen advocaat wil nemen. Rechter May verklaarde donderdag dat hij de griffier daarom zal vragen om voor Milosevic een advocaat aan te stellen. Deze advocaat is niet bedoeld om de ex-president van JoegoslaviŽ te verdedigen, maar om het tribunaal te ondersteunen.

Illegaal

Aanklager Del Ponte maakte bekend dat Milosevic de aanklacht is gepresenteerd, maar dat hij heeft geweigerd die aan te nemen en te lezen. De ex-president van JoegoslaviŽ weigert het tribunaal te erkennen dat volgens hem 'illegaal' is. Het is de eerste keer dat een verdachte in handen van het JoegoslaviŽ-Tribunaal geen advocaat neemt, en daardoor ontstaan bij het VN-hof in Den Haag procedurele problemen.

Voor de zitting van donderdag is grote media-aandacht, evenals bij de eerste voorgeleiding, begin juli. Voor het tribunaalgebouw staan satelliettransmissiewagens van de internationale pers. De omgeving is deels afgezet met dranghekken en linten. De NOS zendt de zitting donderdag opnieuw rechtstreeks uit. De Servische regering droeg Milosevic eind juni over aan het tribunaal. Hij is aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Kosovo.

Vertrek Kok wereldnieuws

Niet alleen in Nederland is het aangekondigde vertrek van premier Kok uit de actieve politiek groot nieuws. Ook in het buitenland werd de toespraak van Kok op de voet gevolgd.

De buitenlandse persbureaus waren er snel bij nadat de premier in Amsterdam had laten weten dat hij zich volgend jaar terugtrekt uit de actieve politiek. Het Britse persbureau Reuters had het bericht over de ,,Labour leader'' binnen tien minuten verspreid. De concurrent AFP en DPA waren zelfs nog iets sneller.

Reuters liep al vooruit op de gevolgen van Koks vertrek voor de populariteit van zijn partij, de PvdA. Die zou met de 'less popular' Ad Melkert aan het roer wel eens stemmen kunnen gaan verliezen. De 'free marketeers', de VVD, zouden daarvan kunnen profiteren.

Arveladze vertrekt voor 10 miljoen

Ajax doet Shota Arveladze voor 10 miljoen gulden over aan Glasgow Rangers. De Georgische spits bevestigde woensdag tegenover VI Planet dat hij een medische keuring bij de club van trainer Dick Advocaat heeft doorstaan.

De 28 jarige Arveladze raakte eerder deze maand in conflict met zijn club omdat hij niet wilde bijtekenen. Zijn contract liep in de zomer van 2002 af en Ajax wilde kost wat kost voorkomen dat Arveladze 'gratis' kon vertrekken. De club verbood daarop trainer Adriaanse enige tijd om Arveladze op te stellen. Door de spits per onmiddellijk te verkopen heeft de Amsterdamse club tenminste nog 10 miljoen binnen gehaald.

Omdat Arveladze al voor Ajax de kwalificatiewedstrijden voor de Champions League tegen Celtic heeft gespeeld mag hij dit seizoen niet in Europees verband voor Glasgow uitkomen.

Asbest ontdekt op couveuseafdeling

Het Spaarne Ziekenhuis in Haarlem heeft woensdagmiddag de kinderafdeling ontruimd nadat er op het plafond van de naastgelegen couveuseafdeling asbest was aangetroffen. De 11 patiŽntjes zijn tijdelijk overgebracht naar andere afdelingen, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.

De couveuseafdeling van het ziekenhuis wordt gerenoveerd. Baby's zijn daar op dit moment niet. Uit metingen bleek dat er tijdens de werkzaamheden kankerverwekkende asbestvezels vrijkwamen.

De directie van het Spaarne Ziekenhuis hield vooraf al rekening met de aanwezigheid van asbest. De plek waar de stof is gevonden kwam niettemin als een verrassing.

Uit voorzorg was de gewone kinderafdeling afgeschermd van de couveuseafdeling. Na de vondst van de asbest besloot de directie van het Spaarne Ziekenhuis de afdeling niettemin te ontruimen. Volgens de woordvoerster waren kinderen en personeelsleden op geen enkel moment blootgesteld aan de asbestdeeltjes.

Swissair schrapt 1000 banen

De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair heeft donderdag een halfjaarverlies van 234 miljoen Zwitserse franc (340 miljoen gulden) bekendgemaakt. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers deelde Swissair mee ongeveer duizend banen te zullen schrappen.

Deze banen kunnen vervallen doordat de Zwitsers lijnen opheffen en de vloot anders zullen inzetten op de vluchten van Swissair en zusje Crossair. Vorig jaar behaalde de maatschappij in de eerste zes maanden van het jaar nog een kleine winst.

Rechter ontbindt cannabisvereniging

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op last van de rechtbank in Almelo wordt de Vereniging van Enschedese Cannabisconsumenten (VEC) ontbonden. Dat heeft de rechtbank woensdag besloten. De gemeente Enschede had de zaak in handen gelegd van het Openbaar Ministerie.

De gemeente vindt dat de VEC geen cannabis mag verstrekken, omdat de gemeente daarvoor geen toestemming heeft gegeven. De rechter in Almelo stelde de officier van justitie in het gelijk. Het krijgen en verstrekken van cannabis door de VEC is strijdig met de openbare orde, meldt de beschikking. De rechtbank wijst daarbij op het bestaan van coffeeshops die wel op legale wijze softdrugs mogen verkopen. De VEC beschikt niet over een dergelijke gedoogbeschikking.

Voorzitter H. van Bommel van de VEC legt zich bij het vonnis neer, maar wijst erop dat het voortbestaan van de organisatie nog niet voorbij is. ĄWe zullen stoppen met het verstrekken van cannabis, maar we gaan door met voorlichting aan mensen die drugs gebruiken voor medicatieĒ. Verder is de stichting Marihuana Als Medicijn opgericht. De VEC richtte onlangs ook de politieke partij Groen Vrij en Blij op die in maart volgend jaar gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Via deze weg wil de partij verder lobbyen voor de legalisering van sofdrugs.

Rodney King weer gearresteerd

DaFunLovincriminaL had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rodney King, wiens mishandeling door de politie in 1992 tot geweldadige rellen leidde in Los Angeles is deze week onder invloed van psychedelische drugs aangehouden door de politie. King viel aan de balie van een hotel in California de onthaalbediende lastig met een verward verhaal over een autodiefstal, waarop de receptionist de politie belde. Die arresteerde King en nam hem mee naar het ziekenhuis voor onderzoek. De agenten besloten proces verbaal op te maken nadat bleek dat hij onder invloed van psychedelische drugs was.

De aanhouding en mishandeling van de zwarte Rodney King door blanke Amerikaanse agenten werd destijd gefilmd en overal ter wereld uitgezonden. In LA braken daarop de ergste rellen met kleurlingen ooit uit.

Kingís gedrag is de voorbije 10 jaar alles behalve onbesproken gebleven. De voorbije jaren werd King herhaaldelijk door de politie gearresteerd voor dronkenschap achter het stuur, vluchtmisdrijf en huiselijk geweld...

Britney Spears verwaarloost fans

newsmystery had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Belgische fanclub van Britney Spears heeft er de brui aan gegeven omdat de zangeres haar fans niet genoeg respecteert. Volgens de initiatiefnemers van de Go Britney Fanclub vindt Spears haar fans "hinderlijk". "Om onze leden nog onder ogen te kunnen komen, vinden we het niet langer verantwoord om een fanclub te runnen voor iemand die haar fans hinderlijk vindt en alleen maar in ze geÔnteresseerd is zolang ze genoeg cd's en merchandise afnemen", staat in niet mis te verstane woorden op de website van de fanclub te lezen. De site blijft overigens wel online.

Japanse draagraket succesvol gelanceerd

De Japanse ruimtevaartorganisatie NASDA heeft woensdagmorgen met succes de eerste Japanse H-IIA draagraket gelanceerd.

De geslaagde lancering vanaf het eiland Tanegashima is een opsteker voor de Japanse ruimtevaart nadat de lancering eerder herhaaldelijk was uitgesteld vanwege technische problemen. De draagraket koos om 8.00 uur Nederlandse tijd het luchtruim en bracht na veertig minuten met succes een test-satelliet in de ruimte, zo deelde medewerkers van de NASDA mee. De lancering van de 53 meter hoge raket werd als cruciaal gezien voor de toekomst van de Japanse ruimtevaartindustrie.

Het land wil graag een plekje veroveren op de internationale markt voor (commerciŽle) satelliet-lanceringen, die nu door de Verenigde Staten en Europa wordt beheerst. De volledig in Japan ontwikkelde en gebouwde H-IIA, opvolger van de H-II, moet hierin een belangrijke rol spelen.

Tot dusver oogstte het Japanse ruimtevaartprogramma veel kritiek vanwege de uit de hand gelopen kosten, technische problemen en mislukte lanceringen. Zo ging in 1999 een prototype van 170 miljoen in rook op nadat het jaar daarvoor ook al een lancering mislukte. Ook het H-IIA-project ging niet van een leien dakje. De oorspronkelijk in januari gelande lancering van de H-IIA werd tweemaal wegens technische problemen uitgesteld.

De H-IIA is speciaal ontworpen voor commerciŽle lanceringen en heeft 20 procent minder onderdelen dan zijn voorloper, de H-II. Hierdoor is de nieuwe draagraket de helft goedkoper dan de H-II en zijn er minder kansen op technische mankementen. De draagraket kan een lading van maximaal vier ton meenemen. De NASDA hoopt de capaciteit binnen twee jaar te verhogen tot 7,5 ton.

Gsm-helm voor Taiwanese bromfietser

De circa acht miljoen bestuurders van bromfietsen en scooters in Taiwan kunnen voortaan rijden en mobiel bellen tegelijk. Een inventieve zakenman heeft de gsm-helm op de markt gebracht, een hoofddeksel met een ingebouwd handsfree-setje voor elk merk mobieltje. De helm wordt verkocht voor nog geen honderd gulden, meldt de Far Eastern Economic Review in de jongste editie.

Vanaf zaterdag is het in Taiwan streng verboden mobiel te telefoneren op brommer en scooter. Wu Shang-hua, uitvinder van de helm, denkt door de nieuwe wetgeving jaarlijks zo'n twee miljoen 'communicatiehelmen' te kunnen slijten.

Veel mobiele telefoons duurder

Vanaf september moet er in veel gevallen meer betaald worden voor mobiele telefoons, omdat belbedrijven de subsidies flink terugschroeven. De afgelopen maanden zijn mobiele telefoons in combinatie met een abonnement al duurder geworden. Tegen het einde van het jaar is het gedaan met de gesponsorde mobieltjes, denkt Libertel Vodafone.

Telecombedrijven waren sponsor van mobiele telefoontoestelen om iedereen zo snel mogelijk aan het bellen te krijgen. Zo kon het gebeuren dat een apparaat met een kostprijs van enkele honderden guldens in combinatie met een abonnement gratis werd meegegeven. Inmiddels zijn er in Nederland zo'n 11,5 miljoen mobiele bellers dus zijn de subsidies niet meer nodig. De nadruk komt nu meer te liggen op het behoud van klanten.

Van de 11,5 miljoen mobiele bellers zijn er naar schatting 8 tot 9 miljoen actieve gebruikers. Dat maakt de vervangingsvraag op jaarbasis zo'n ťťn tot twee miljoen stuks. Dat wordt op termijn iets meer. Bovendien gaat een telefoon hooguit twee jaar mee.

Bij marktleider KPN Mobile gaat in september 15 procent van de subsidie af. "Dat geldt voor bepaalde abonnementsoorten", aldus een woordvoerster. "Bij prepaid-abonnementen hebben we de dealervergoedingen al in juli teruggebracht."

Libertel Vodafone heeft ook flink gesneden in de subsidies. "Dat is in augustus begonnen en in september gaat er weer 50 tot 150 gulden af", aldus de woordvoerder. "Wij hebben vorig jaar al geroepen dat het eens afgelopen moet zijn. Ik denk daarom ook dat de subsidies er tegen het einde van het jaar of begin 2002 helemaal af zijn."

Bij het kleinere Ben houden ze marktontwikkelingen scherp in de gaten. "Wij volgen de marktleider", is het commentaar. "We loeren met argusogen naar elkaar. Als de ťťn met een actie komt, dan doet de ander het ook. Dat geldt ook voor prijsverhogingen. KPN is ermee begonnen. De markt wordt nu volwassen en prijsgevechten gaan tot het verleden behoren."

Domeinnaamkapingen niet meer voor rechter

Geschillen over domeinkapingen moeten buiten de rechtbank worden opgelost. In plaats daarvan beoordeelt een speciaal college domeingeschillen. Dat is het belangrijkste advies uit het tussenrapport van het projectteam Domeinnaamdebat dat 4 september wordt gepresenteerd.

Inschakeling van de rechter blijkt in de praktijk slecht te werken. Slechts zo'n 30 procent van de geschillen, zestig per jaar, komt uiteindelijk voor de rechter, blijkt uit eigen onderzoek. Een onderlinge regeling met de kapers is voor bedrijven vaak goedkoper dan een gerechtelijke procedure.

"Kapers vragen gemiddeld duizend tot tienduizend gulden voor hun domein. Daarmee zitten ze net onder de proceskosten, die vaak oplopen tot zo'n vijftienduizend gulden", aldus woordvoerder R. Mensink van het projectteam woensdag.

Een onafhankelijk college zou aan kapers daarom boetes ter waarde van proceskosten moeten opleggen. Het college kan ondergebracht worden bij de Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN). Deze instantie is verantwoordelijk voor het Nederlandse internetgebied en gaf opdracht voor het onderzoek. "Een andere mogelijkheid is een Reclame Code Commissie-achtige constructie."

Andere adviezen zijn dat ook particulieren een volledig .nl-domeinnaam moeten kunnen krijgen. Nu kunnen personen alleen een .nl-domein met drie cijfers achter hun naam claimen, zoals janssen123.nl. Die regeling blijkt niet populair. Sinds november 2000 vroeg slechts 627 mensen zo'n naam aan.

Tenslotte adviseert het team dat ook buitenlandse bedrijven een Nederlandse internetstek moeten kunnen hebben. In Nederland is dat nu niet mogelijk, terwijl buitenlandse bedrijven dat in BelgiŽ en Duitsland wel kunnen doen. "Concurrentievervalsing", vindt Mensink. "Voor een buitenlands bedrijf is een Nederlandse domeinnaam erg belangrijk. Voor het gevoel van de klant sta je dan een stuk dichterbij."

Na een inspraakronde eind september, komt het team in november met definitieve aanbevelingen aan het SIDN en het kabinet. Meedebatteren kan nog op www.domeinnaam.nl.

Claus weer thuis

Prins Claus heeft gisteren na een verblijf van vijftien dagen het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam verlaten, waar hij op 14 augustus was opgenomen in verband met problemen met zijn rechternier. Koningin Beatrix kwam haar man gisterochtend zelf ophalen, waarna Claus aan het eind van de ochtend weer thuis op Huis ten Bosch arriveerde. Volgens de artsen van de Prins heeft de functie van de rechternier zich door de behandeling goed hersteld en is ook de conditie van de Prins sinds zijn komst in het ziekenhuis sterk verbeterd.

Claus zal de komende weken in huiselijke kring verder aansterken en viert daarom volgende week op 6 september in besloten kring zijn 75e verjaardag. De prins zal volgens de Rijksvoorlichtingsdienst op 18 september niet aanwezig kunnen zijn bij de viering van Prinsjesdag.

Vier jaar cel extra door fout raadsman

Een drugscrimineel moet vier jaar langer achter slot en grendel blijven als gevolg van foute voorlichting door zijn advocaat. C., die in 1996 tot tien jaar cel werd veroordeeld, kreeg als extra straf opgelegd dat hij É678.885 aan de Staat moest betalen. Dat was het voordeel, door justitie nog op É1,1 miljoen geschat, dat hij volgens de rechtbank van zijn drugshandel had genoten.

Zijn advocaat, een bekende Amsterdamse strafpleiter, was bij het vonnis niet aanwezig, maar berichtte C. in de Bijlmerbajes schriftelijk dat hij, als hij niet zou betalen, in plaats daarvan vijf maanden hechtenis moest uitzitten.

Pas in 1999, toen voorbereidingen voor C.'s vrijlating werden getroffen, kreeg zijn partner van de Maastrichtse advocaat mr. Th. Hiddema te horen dat vijf maanden ter vervanging van bijna zeven ton ondenkbaar is. Bij navraag bleek dat C. geen 150, maar nog 1450 dagen voor de boeg had.

Mr. Hiddema een procedure begonnen om de hechtenis opgeheven te krijgen. De Amsterdamse advocaat ontkent dat hij fout zat, maar C. beschikt over de brief die de uitglijder bevestigt.

MacedoniŽrs bedreigen NAVO met de dood

Rijke, naar de Verenigde Staten geŽmigreerde Slavische MacedoniŽrs hebben enige tientallen miljoenen bijeengebracht om scherpschutters uit te rusten die NAVO-troepen in het balkanland willen gaan bestoken. "We hebben genoeg van westerse hulp aan de Albanezen. Jullie westerse zigeuners moeten oprotten. Leg de lijkzakken maar vast klaar."

Deze uitspraak is afkomstig van de Amerikaanse Macedonische fabrikant Tome Jolevski. Hij bezocht gisteren radicale MacedoniŽrs die de weg naar de grens met het aangrenzende Kosovo blokkeren.

"Het Westen heeft het UCK (de Albanese rebellen) bewapend in Kosovo om te vechten tegen de ServiŽrs. Nu hebben ze ons verdreven en delen het land op. De NAVO werkt daar van harte aan mee. We hebben er echt schoon en schoon genoeg van. We zullen jullie eruit schieten. We hebben het geld, de motivatie, de wapens, honderden jonge MacedoniŽrs die getraind worden, en inmiddels ook al voldoende scherpschutters."

Volgens Jolevski zal er geen onderscheid worden gemaakt naar nationaliteiten binnen de NAVO-troepen in MacedoniŽ. "Amerikanen, Britten, Duitsers, Italianen, Fransen en ook jullie Hollanders. Jullie zijn allemaal schuldig en wees ervan verzekerd, wij schieten raak, wij zijn goed getraind."

Het dreigement van Jolevski valt in goede aarde bij radicale nationalisten in MacedoniŽ. Er opereren al nationalistische gevechtsgroepen in het berggebied tussen MacedoniŽ en Kosovo. Volgens Jolevski groeit de beweging, die eerst de NAVO en vervolgens de Albanese rebellen het land wil uitwerken met als einddoel de eenheid van MacedoniŽ te bewaren.

"En ik weet waar ik het over heb", zegt Jolevski met een zeer grimmig gezicht, "ik ben een Vietnam-veteraan. Daar heb ik gezien hoe jullie westerlingen landen naar de donder helpen."

In het Nederlandse kamp bij Skopje wordt de waarschuwing zeer ter harte genomen door overste P. van Geldere en woordvoerder majoor Rob Poldervaart. Andere NAVO-woordvoerders, vooral van Britse en Italiaanse troepen, en westerse diplomaten zijn niet verbaasd over dit soort dreigementen, die wel serieus worden genomen, al zijn er nog geen concrete aanwijzingen dat er daadwerkelijk al Macedonische rechts-radicale groepen in het veld actief zijn.

Toch realiseert de internationale gemeenschap zich al langer dat Macedonische haviken net zo'n bedreiging zouden kunnen vormen voor het vredesproces in MacedoniŽ als sommige rebellengroepen, die ook tot nu hebben geweigerd zich te laten ontwapenen.

Kok wijst Melkert aan als nieuwe partijleider

Premier Kok en het partijbestuur van de PvdA hebben Ad Melkert zonder omhaal aangewezen als nieuwe partijleider en lijsttrekker van de PvdA. Direct na de aankondiging van zijn vertrek uit de actieve politiek riep Kok de PvdA-achterban op om Melkert te kiezen als aanvoerder van de lijst. Ook partijvoorzitter Koole gaf zijn congres dit stemadvies.

Scheidend PvdA-voorman Kok noemde de huidige fractievoorzitter Melkert een "kwalitatief hoogwaardige kandidaat-lijsttrekker" en een "uitstekend politicus." Kok prees zijn gedoodverfde opvolger vanwege diens "intellectuele diepgang" en beklemtoonde dat Melkert het afgelopen jaar "enorm is gegroeid."

Volgens Kok heeft Melkert alle kwaliteiten om de kiezers voor zich te winnen. "Ik heb groot vertrouwen in Ad Melkert. Hij is in mijn ogen uitstekend in staat om de sociaal-democratische boodschap voor de toekomst inhoud te geven en te verdiepen en daarvoor breed gesteund het vertrouwen van de kiezer te verwerven. Ik hoop van harte dat ons partijcongres in december aanstaande Ad Melkert als lijsttrekker zal kiezen", zei Kok in het Amsterdamse Felix Meritus.

De populaire PvdA-premier heeft niet overwogen om toch mee te doen en de zogenaamde 'premierbonus', die wordt geschat op zes zetels, op te strijken. "De bonus verzilveren en dan weggaan dat ligt mij niet zo goed. Zo'n toneelspel in de campagne kan ik niet volhouden. Dat zou ik bedrog vinden."

Partijvoorzitter Ruud Koole zei respect te hebben voor Koks besluit en noemde het een "belangrijk emotioneel moment." Koole sprak over "dubbele gevoelens "Zijn functioneren als premier wordt alom gewaardeerd. Maar ook Melkert is een uitstekende kandidaat voor het lijsttrekkerschap."

Ad Melkert, die aanwezig was bij de vergadering van het partijbestuur, hield zich gisteravond schuil. De 45-jarige kapperszoon maakt vandaag pas officieel bekend dat hij beschikbaar is voor het lijsttrekkerschap.

Volgens staatssecretaris Dick Benschop ging het er eerder die avond emotioneel aan toe. Benschop is lid is van het campagneteam en was getuige van de mededeling van Kok aan het partijbestuur. Bovendien is hij een vertrouweling van zowel Kok als Melkert. "Kok heeft een emotionele drang om door te gaan. Als er geen goede opvolger was in de persoon van Ad Melkert, was hij doorgegaan. Hij heeft zijn besluit in relatieve openheid genomen en met veel mensen gesproken", aldus de staatssecretaris van Europese Zaken.

Amsterdam blijkt Moordhoofdstad

Amsterdam is niet alleen de hoofdstad van Nederland, maar ook de 'moordhoofdstad' van de Europese Unie. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het Engels ministerie van Binnenlandse Zaken naar criminaliteit in Europa, waarin een gemiddelde werd getrokken over de periode 1997-1999.

Het gemiddelde aantal moorden per 100.000 inwoners blijkt in Amsterdam maar liefst 5,4 te bedragen, terwijl de kans om in een veel grotere stad als Rome door geweld om het leven te komen meer dan vier keer zo laag is: 1,22 per 100.000.

Na Amsterdam is Kopenhagen de meest onwaarschijnlijke bestemming om in leven te blijven, gevolg door Madrid en Berlijn. Relatief veilig zijn - naast Rome - Athene, Wenen en Oslo.

Washington
Overigens laten de statistieken wel zien dat het aantal moorden in onze hoofdstad in de periode 1995-1999 juist flink is afgenomen: lag het cijfer in 1997 nog op 6,1, in 1999 vonden er nog maar 3,22 moorden per 100.000 zielen plaats. In absolute cijfers een daling van 61 moorden in 1997 naar 29 in 1999. Ter vergelijking: in niet EU-steden als Moskou en Tallin ligt het getal al jaren tegen de 20, in Washington zelfs op 50,82, waarmee de Amerikaanse hoofdstad de twijfelachtige eer heeft de meeste moorddadige hoofdstad te wereld te zijn.

Gemiddeld lag het moordcijfer in de Europese Unie tussen 1997 en 1999 op 1,7, met als uitschieter Noord-Ierland (3,1), waar nog immer een burgeroorlog sluimert en - verassend - Finland (2,6). Dat is nog relatief laag vergeleken met Zuid-Afrika (56,6), Rusland (20,52) en Estland (12,17). In Nederland bedroeg het cijfer 1,66, waarbij aangetekend moet worden dat het aantal moorden in de periode 1995-1999 met 17 procent daalde.

Er mag dan een cellentekort zijn, Nederland zit onder het gemiddelde als het gaat om gevangenen: 84 per 100.000, waar in de EU 87 per 100.000 inwoners in de cel zit. Een stuk lager dan landen als Rusland en de Verenigde Staten, waar gemiddeld respectievelijk 729 en 682 criminelen per 100.000 inwoners vast zitten. In de praktijk komt dat er op neer dat in beide landen meer dan een miljoen mensen achter de tralies zitten.

Minder zinloos geweld deze zomer

De vraag stellen brengt eigenlijk al wat verlegenheid mee. Want zinloos geweld zou er helemaal niet moeten zijn.Het zou dus ook niet moeten opvallen als het afwezig is. Maar als je uitgaat van wat de vorige zomers realiteit was, kun je dan toch spreken van een afname? Is er sprake van een 'rustige zomer' in het uitgaansleven? We leggen de vraag voor aan de Stichting Tegen Zinloos Geweld, bekend van het logo met het lieveheersbeestje.
"Ja, als je het zo vraagt, dan kan ik dat wel bevestigen", zegt woordvoerder Katy de Bruijne van de stichting. "Het is wel wat rustiger dan voorgaande jaren. Al speelt ook mee dat niet langer iedere vorm van geweld automatisch nieuws oplevert. Want de agressie in de openbare ruimtes en met name in het uitgaansleven is er echt nog wel. Alleen: dat valt niet altijd onder de noemer van zinloos geweld."

"De vechtpartijen, het in elkaar geslagen worden in het uitgaansleven, dat is er allemaal wel, en de informatie daarover bereikt ons ook wel, maar het wordt toch ook vaak gezien als iets dat er bijhoort. Iets dat er niet zou moeten zijn, maar er als bijverschijnsel van het uitgaan toch altijd wel weer is. En dat is voor een deel ook altijd zo geweest." Proportionele agressie, als begeleidend verschijnsel bij het uitgaansleven, kortom, kun je, of je dat nou wilt of niet, als 'redelijk normaal' typeren.

Geen excessen
Maar met dat in het achterhoofd, kun je als het gaat om het vůůrkomen van zinloos geweld, toch spreken van een 'rustige zomer'. Het is een vervelende term, maar hoe moet je het anders zeggen? "Je kunt ook zeggen dat er zich deze zomer geen excessen voorgedaan hebben", vult De Bruijne aan. "Die indruk hebben wij wel, en zo ver onze informatie reikt is het ook zo. De aanleiding voor het geweld in Rotterdam bijvoorbeeld, waarbij enkele dagen geleden mensen zijn neergeschoten, ligt in een andere sfeer dan die van zinloos geweld."

Het is niet eenvoudig een grens aan te brengen tussen 'normaal uitgaansgeweld' aan de ene kant en 'excessen' aan de andere. Wanneer wordt geweld een excessief, zodat je van zinloos geweld gaat spreken? De Bruijne: "Dat zijn die hele schokkende voorvallen, waarbij er ook geen redelijke verklaring voor het geweld is. Dat zijn de excessen. Dat is zinloos geweld."

Maar praten over een 'rustige zomer' mag niet afleiden van het feit dat er nog steeds "gigantisch veel agressie" in onze maatschappij is, zegt de woordvoerder. "Het probleem is er echt wel. En die agressie blijft ook een probleem. In het verkeer, in het openbaar vervoer, in de openbare beroepen bij de ambtenaren: er hoeft soms maar iets te gebeuren om geweld los te maken. En dat kunnen ook gewone huismoeders zijn die agressief worden omdat iets in het verkeersgedrag van een ander ze in het verkeerde keelgat schiet. Het zijn niet altijd voorspelbare situaties waar je het zou verwachten."

Mentaliteit
Aan welke verklaring denkt de stichting voor deze relatief rustige zomer? De Bruijne: "Ik denk zelf gewoon, heel simpel, aan het mooie weer. Het zou me niks verbazen als dat een reden is. De mensen zijn er vrolijker van, ze nemen de dingen wat makkelijker op. Het is ook wel aangetoond dat zon tot een beter humeur leidt. De mensen zijn gewoon in een betere bui."

Kun je niet ook veronderstellen dat het werk van de stichting zelf effectief geweest is? De strijd tegen zinloos geweld - via kranten, televisie, website (www.zinloosgeweld.nl), aanplakposters en wat nog niet meer - begint wellicht vruchten af te werpen. "Ik hoop het", reageert Katy de Bruijne voorzichtig. "Het kan, dat het tij begint te keren en dat de mentaliteit van de mensen verbetert. Maar vooralsnog ga ik eerder uit van het weer als verklaring. Als je te vroeg juicht, kun je later gemakkelijk het lid op de neus krijgen. En daar zit ik niet op te wachten."
Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.