Egmond gaat buitenlanderrammers aanpakken

Het moet over zijn. Politie en gemeente hebben de oorlog verklaard aan de groep van circa twintig inwoners van het Noord-Hollandse Egmond aan Zee die er een gewoonte van maakt om buitenlandse bezoekers van hun dorp te intimideren en te mishandelen. Dat gebeurt vaak in het weekeinde en onder invloed van alcohol.

Na het meest recente incident, waarbij vijf mensen werden belaagd door een groep door drank dolgeworden Egmonders, is woensdag besloten meer politiecontroles uit te voeren in het weekeinde. Verder zal, aan de hand van beschrijvingen, geprobeerd worden de harde kern van de club agressieve 'derpers' te achterhalen. Via confrontaties met slachtoffers wordt vervolgens geprobeerd om tot vervolging over te gaan.

door het hele dorp opgejaagd

Bij de politie komen volgens een woordvoerder weinig aangiften binnen. Afgelopen zomermaanden is dat drie keer gebeurd naar aanleiding van vechtpartijen. Toch is het volgens bewoners ieder weekeinde raak. Zo werd afgelopen zaterdag een 21-jarige Duitser in elkaar geschopt, nadat hij de weg vroeg naar een café. Zelfs toen hij bloedend op de grond lag gingen zijn belagers door met de mishandeling. In het weekeinde daarvoor werd ook de genoemde groep uitgaanders van buiten 'het derp' belaagd door een grote groep dronken Egmonders. Vier mannen van allochtone afkomst en een vrouw werden door het hele dorp opgejaagd en mishandeld.

Om aan de belagers te ontkomen heeft een van de mannen een half uur in zee gelegen, een ander is door het raam van een bejaardencentrum gesprongen, een derde is door een nachtportier een hotel in getrokken en een vierde heeft zich uren schuilgehouden in de bosjes. Het vrouwelijke slachtoffer wist haar hotel te bereiken en waarschuwde van daaruit de politie. Die deed volgens haar weinig om de daders te pakken.

Terugkerend probleem

Volgens een politiewoordvoerder is het al weer enkele weekeinden achter elkaar 'raak'. Op het Pompplein waar het uitgaansleven zich concentreert, worden buitenstaanders uitgedaagd, geďntimideerd en soms zwaar mishandeld.

Het belagen van toeristen is een jaarlijks terugkerend probleem in Egmond, bevestigen woordvoerders van politie en gemeente. ,,Meestal kunnen we dat na een paar weekeinden en in overleg met de horeca de kop indrukken door bijvoorbeeld het gebruik van alcohol op straat aan te pakken en mensen na een of twee waarschuwingen vast te zetten,'' zeggen ze.

'Politie stond erbij en keek ernaar'

Toch lijkt er nu meer actie ondernomen te worden, vooral omdat het vrouwelijke slachtoffer van de laatste mishandeling maandag contact had opgenomen met De Telegraaf en daar haar gal spuwde over de houding van de politie ('Die stond erbij en keek ernaar' en 'Ik mocht niet eens aangifte doen') en over het dorp zelf: 'Meest racistische dorp wat ik ooit gezien heb'.

Volgens de politie is er nog altijd geen aangifte van het incident binnen. Vandaag zal contact met de vrouw worden gezocht om dit alsnog te doen.
Afgelopen weekeind werden zes jeugdige Egmonders verhoord over hun mogelijke betrokkenheid bij de geweldplegingen, maar de politie moest hen later weer laten gaan.