Macedoniërs bedreigen NAVO met de dood

Rijke, naar de Verenigde Staten geëmigreerde Slavische Macedoniërs hebben enige tientallen miljoenen bijeengebracht om scherpschutters uit te rusten die NAVO-troepen in het balkanland willen gaan bestoken. "We hebben genoeg van westerse hulp aan de Albanezen. Jullie westerse zigeuners moeten oprotten. Leg de lijkzakken maar vast klaar."

Deze uitspraak is afkomstig van de Amerikaanse Macedonische fabrikant Tome Jolevski. Hij bezocht gisteren radicale Macedoniërs die de weg naar de grens met het aangrenzende Kosovo blokkeren.

"Het Westen heeft het UCK (de Albanese rebellen) bewapend in Kosovo om te vechten tegen de Serviërs. Nu hebben ze ons verdreven en delen het land op. De NAVO werkt daar van harte aan mee. We hebben er echt schoon en schoon genoeg van. We zullen jullie eruit schieten. We hebben het geld, de motivatie, de wapens, honderden jonge Macedoniërs die getraind worden, en inmiddels ook al voldoende scherpschutters."

Volgens Jolevski zal er geen onderscheid worden gemaakt naar nationaliteiten binnen de NAVO-troepen in Macedonië. "Amerikanen, Britten, Duitsers, Italianen, Fransen en ook jullie Hollanders. Jullie zijn allemaal schuldig en wees ervan verzekerd, wij schieten raak, wij zijn goed getraind."

Het dreigement van Jolevski valt in goede aarde bij radicale nationalisten in Macedonië. Er opereren al nationalistische gevechtsgroepen in het berggebied tussen Macedonië en Kosovo. Volgens Jolevski groeit de beweging, die eerst de NAVO en vervolgens de Albanese rebellen het land wil uitwerken met als einddoel de eenheid van Macedonië te bewaren.

"En ik weet waar ik het over heb", zegt Jolevski met een zeer grimmig gezicht, "ik ben een Vietnam-veteraan. Daar heb ik gezien hoe jullie westerlingen landen naar de donder helpen."

In het Nederlandse kamp bij Skopje wordt de waarschuwing zeer ter harte genomen door overste P. van Geldere en woordvoerder majoor Rob Poldervaart. Andere NAVO-woordvoerders, vooral van Britse en Italiaanse troepen, en westerse diplomaten zijn niet verbaasd over dit soort dreigementen, die wel serieus worden genomen, al zijn er nog geen concrete aanwijzingen dat er daadwerkelijk al Macedonische rechts-radicale groepen in het veld actief zijn.

Toch realiseert de internationale gemeenschap zich al langer dat Macedonische haviken net zo'n bedreiging zouden kunnen vormen voor het vredesproces in Macedonië als sommige rebellengroepen, die ook tot nu hebben geweigerd zich te laten ontwapenen.