Nederlanders kopen meer

Kris (KingShakur)
Het vertrouwen van de consument in de economie lijkt niet afgenomen te zijn. Nederlanders kochten in juni meer duurzame goederen dan in dezelfde maand van 2000. De aankopen kwamen 4,3 procent hoger uit. Aan de scherpe daling van autoverkopen lijkt een einde te zijn gekomen, al zijn de bestedingen in juni nog lager dan in juni 2000, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Consumenten werden over het algemeen royaler. De binnenlandse consumptieve bestedingen stegen met 2,7 procent in vergelijking met 2000. Voor het eerst dit jaar schaffen consumenten meer artikelen aan in alle comsumptiecategorieën, aldus het CBS.

Over het eerste halfjaar is de consumptie volgens het CBS toegenomen met 1,6 procent. Deze groei is lager dan die van de afgelopen jaren. Extra aankopen aan het einde van vorig jaar hebben de ontwikkeling in dit jaar geremd. Consumenten deden op de valreep meer aankopen, door de invoering van een nieuw belastingsstelsel. Ook werd de groei van de consumptie volgens het CBS ernstig beïnvloed door de terugval in de autoverkopen.