Domeinnaamkapingen niet meer voor rechter

Geschillen over domeinkapingen moeten buiten de rechtbank worden opgelost. In plaats daarvan beoordeelt een speciaal college domeingeschillen. Dat is het belangrijkste advies uit het tussenrapport van het projectteam Domeinnaamdebat dat 4 september wordt gepresenteerd.

Inschakeling van de rechter blijkt in de praktijk slecht te werken. Slechts zo'n 30 procent van de geschillen, zestig per jaar, komt uiteindelijk voor de rechter, blijkt uit eigen onderzoek. Een onderlinge regeling met de kapers is voor bedrijven vaak goedkoper dan een gerechtelijke procedure.

"Kapers vragen gemiddeld duizend tot tienduizend gulden voor hun domein. Daarmee zitten ze net onder de proceskosten, die vaak oplopen tot zo'n vijftienduizend gulden", aldus woordvoerder R. Mensink van het projectteam woensdag.

Een onafhankelijk college zou aan kapers daarom boetes ter waarde van proceskosten moeten opleggen. Het college kan ondergebracht worden bij de Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN). Deze instantie is verantwoordelijk voor het Nederlandse internetgebied en gaf opdracht voor het onderzoek. "Een andere mogelijkheid is een Reclame Code Commissie-achtige constructie."

Andere adviezen zijn dat ook particulieren een volledig .nl-domeinnaam moeten kunnen krijgen. Nu kunnen personen alleen een .nl-domein met drie cijfers achter hun naam claimen, zoals janssen123.nl. Die regeling blijkt niet populair. Sinds november 2000 vroeg slechts 627 mensen zo'n naam aan.

Tenslotte adviseert het team dat ook buitenlandse bedrijven een Nederlandse internetstek moeten kunnen hebben. In Nederland is dat nu niet mogelijk, terwijl buitenlandse bedrijven dat in België en Duitsland wel kunnen doen. "Concurrentievervalsing", vindt Mensink. "Voor een buitenlands bedrijf is een Nederlandse domeinnaam erg belangrijk. Voor het gevoel van de klant sta je dan een stuk dichterbij."

Na een inspraakronde eind september, komt het team in november met definitieve aanbevelingen aan het SIDN en het kabinet. Meedebatteren kan nog op www.domeinnaam.nl.