FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 31 augustus 2001

Vrouw er vandoor met agent op motorkap

VexZ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 28-jarige vrouw koos woensdag het hazepad met een politieman op de motorkap van haar auto. De vrouw was op de vlucht geslagen toen ze een bekeuring zou krijgen. Ze wilde haar auto parkeren op een invalidenparkeerplaats, waarvoor ze geen kaart had. De agent zag pas na zo`n 200 meter kans van de wagen af te springen.

Bij verkeerslichten moest ze stoppen voor het overige verkeer. Agenten die de achtervolging hadden ingezet, probeerden haar toen uit de auto te halen. Ze had echter de auto afgesloten. Vervolgens reed ze met hoge snelheid, ongeveer 120 km/u, richting Wierden waarbij ze diverse verkeersovertredingen maakte.

Tot twee keer toe lukte het bijna haar tot stoppen te dwingen. Inmiddels had ze niet alleen een politieauto achter zich aan, maar ook twee motoragenten. Bij de kruising Schipdam reed zij door rood licht en botste ze bijna tegen een vrachtauto. Richting Nijverdal werden snelheden van 140 km/u gemeten. Voorbij de Burg. H. Boersingel lukte het om naast haar auto te komen om haar auto af te remmen door haar naar rechts in de berm te drukken. Hierbij werd de politieauto geraakt.

Uiteindelijk kon de bestuurster worden aangehouden. Ze is naar het bureau in Rijssen gebracht waar haar rijbewijs is ingenomen en de auto in beslag genomen. In verband met haar psychische toestand is de vrouw onder behandeling gesteld.

Oud-eigenaar SE Fireworks moet getuigen

De rechtbank in Almelo hoort de komende weken in totaal 55 getuigen in verband met de rechtszaak tegen de directeuren van SE Fireworks in Enschede. Behalve de eigenaren W. Pater en R. Bakker moet ook voormalig directeur H. Smallenbroek bij de rechter getuigen.

Niet alle getuigen worden tijdens openbare zittingen gehoord. Een aantal van hen wordt bij de rechter-commissaris ondervraagd, onder wie F. van Aggelen, oud-directeur van de Bouw- en Milieudienst Enschede. Hij legde na overleg met het gemeentebestuur zijn functie neer om de weg vrij te maken voor een cultuuromslag binnen het ambtenarenkorps.

Ook mensen van de plaatselijke brandweer en politie worden geacht zich bij de rechter-commissaris te melden, evenals majoor W. Ceelen van het Defensiebureau Milan die bedrijven in de vuurwerkbranche adviseerde en controleerde bij het verlenen van vergunningen.

Bakker en Pater, eigenaars van de vuurwerkfabriek, worden verdacht van brand door schuld en het overtreden van milieuvoorschriften. Op 13 mei vorig jaar ontstond brand op het terrein van het vuurwerkbedrijf. Die brand veroorzaakte enorme explosies waardoor de omringende woonwijk werd weggevaagd. Er vielen 22 doden, honderden mensen raakten gewond.

Rotterdamse metro ruikt naar lavendel

De Rotterdamse metro vervoert dagelijks zo'n 300.000 mensen. Dat laat op het reuktechnische vlak zo zijn sporen na, en niet de meest prettige, constateert het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET. Daarom doet de vervoerder begin september, naar Parijs' en Londens voorbeeld, een test met lekkere geurtjes.

Op station Stadhuis wordt een verstuiver opgehangen. Van 4 tot en met 8 september komt daar de geur van rozemarijn uit, een paar dagen later waait een hint van lavendel door de metrobuizen. Een detector waarschuwt zodra er een metro langskomt, waarop het apparaatje een wolkje frisse geur uitblaast. De rijwind van het treinstel verspreidt dit vervolgens over de perrons.

Cursus onbeschofte taxichauffeurs Athene

De taxichauffeurs in Athene moeten in 2004 rond de Olympische Spelen perfecte omgangsvormen hanteren. Tot het einde van het jaar krijgen bestuurders van taxi's in twee semesters les in Engels, Frans, Duits, Spaans, geschiedenis, eerste hulp en verkeersregels.

De lessen, onder toezicht van de overkoepelende taxibranche, zijn nodig omdat de taxichauffeurs in Athene bekend staan om hun onbeschofte gedrag.

Volgens diverse Griekse media zijn ook twee privéscholen bezig met het opzetten van een opleiding voor taxibestuurders. ,,De Olympische Spelen kunnen een nieuwe start betekenen. Enkele van onze collega's zijn inderdaad onbeschoft. Dat moet voor 2004 afgelopen zijn'', verklaarde een woordvoerder van de taxibranche de nieuwe 'studierichting'.

Fusiegesprekken KPN en Belgacom mislukt

De telecombedrijven KPN en Belgacom hebben hun fusiegesprekken afgebroken. Volgens KPN zijn de moeilijke marktomstandigheden in de telecomsector een gecompliceerde factor gebleken in de onderhandelingen. De ondernemingen wisten op belangrijke punten niet tot overeenstemming te komen, aldus KPN vrijdag in een verklaring.

Half juni staken geruchten de kop op dat KPN aan het praten zou zijn met de Belgen. Op 24 juli bevestigde topman J. Goosens van Belgacom de gesprekken. In de tussentijd bleef de aandelenkoers van KPN maar dalen. Door die lagere beurskoers wilden de Belgen niet langer een fusie op basis van gelijkwaardigheid, maar een samengaan waarin Belgacom de meerderheid zou hebben. Voor KPN was dat niet aanvaardbaar.

Afgelopen dinsdag werd duidelijk dat de gesprekken in een beslissend stadium waren gekomen. "We zijn op een punt beland dat we ons afvragen: doe je het wel of doe je het niet", aldus een woordvoerder van KPN. De raad van bestuur van KPN geeft vrijdagmiddag een telefonische verklaring.

De koers van het aandeel KPN is vrijdag op de Amsterdamse effectenbeurs ingestort. Onmiddellijk nadat de mislukking van de fusieplannen met Belgacom bekend was geworden, schoot de koers omlaag naar 3 euro, na een slotnotering van 3,99 euro donderdag. De daling van rond 25 procent brengt KPN op de laagste beurskoers ooit. Bijna een uur later veerde het aandeel weer een beetje op tot rond het niveau van voor de bekendmaking. Toen schommelde de koers in de buurt van 3,30 euro. Tot nu toe was laagste koers 3,45 euro, precies een week geleden.

VN-conferentie tegen racisme geopend

In de Zuid-Afrikaanse stad Durban is vrijdag de conferentie tegen racisme van de Verenigde Naties begonnen. De voorbereidingen van de bijeenkomst stonden in het teken van het conflict in het Midden-Oosten de voormalige slavenhandel.

Het congres in Durban werd geopend door de Zuid-Afrikaanse president Mbeki. "Het werd tijd dat we hier nu vergaderen, omdat we nu erkennen dat veel mensen in onze wereld vernederd worden omdat ze niet wit zijn'', zei Mbeki. "Hun cultuur en tradities worden veracht als wild en primitief.'' Mbeki noemde het feit dat zoveel zwarten in armoede leven een gevolg van kolonialisme en slavernij.

Israël heet hangijzer
De deelnemende landen kregen al voor de conferentie flinke ruzie over bepalingen in het ontwerp-akkoord. De Palestijnen lobbyden ijverig voor een veroordeling van Israël, omdat zij stellen door dat land te worden gediscrimineerd. Uit protest tegen de anti-Israëlische houding is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell thuis gebleven.

Al eerder buitelden de deelnemers over elkaar heen toen de slavenhandel van de Westerse landen in de afgelopen eeuwen ter sprake kwam. Een aantal landen vindt dat de nabestaanden van de slaven recht hebben op een schadevergoeding, maar het Westen wil hier niets van weten.

Geen compensatie
Minister van Boxtel van Integratiebeleid, die zelf op de conferentie aanwezig is, onderstreepte donderdag dat Nederland geen geld zal uitkeren. Dit zou integratie in de weg staan, vindt het kabinet. In Durban wordt zondag over herstelbetalingen wegens slavernij gesproken.

Bank veilt huis Singh Varma

Van Lanschot Bankiers gaat het huis van Tara Singh Varma veilen. Dat heeft de advocaat van Singh Varma vrijdag bekendgemaakt. De oud-politicus van GroenLinks, in opspraak omdat ze een dodelijke ziekte zou hebben geveinsd, heeft een schuld van 4,5 ton bij de vermogensbeheerder.

Voor het huis van Singh Varma in Amsterdam staat een bord waarop de veiling wordt aangekondigd. Die zou begin oktober moeten plaatsvinden.

ID&Dtv neemt bedrijf Rolf Wouters over

Tv-producent ID&Dtv in Diemen heeft het productiebedrijf van AVRO-presentator Rolf Wouters, RedForest TV, overgenomen. Het Diemense bedrijf verandert daarmee vanaf zaterdag ook zijn eigen naam in IdtV. Wouters treedt toe tot de leiding van dat bedrijf.

IdtV, zoals de voorloper van ID&Dtv ook heette, is volgens het nieuwe managementteam een sterke naam en gaat zich toeleggen op tv-, internet-, film- en evenementenproducties. Samen met RedForest is ook het communicatiebedrijf Martsell overgenomen.

Regilio Tuur terug met overwinning

Regilio Tuur heeft zijn rentree in de boksring gevierd met een inspirerende overwinning. De 34-jarige Rotterdammer versloeg donderdagnacht in Roxy's Nightclub in Boston de vijf jaar oudere Freddie 'Italo' Cruz na acht ronden op punten.

Het was het eerste optreden van de voormalige wereldkampioen na zijn vrijwillige afscheid 4,5 jaar geleden. Tuur won tegen de ervaren Cruz alle acht ronden. ,,Ik voel me ongelooflijk rijk dat het me is gelukt'', liet de supervedergewicht opgelucht weten. Zijn zaakwaarnemer Maarten de Vos reageerde eveneens opgetogen. ,,Dit is voor Regilio een hele belangrijke emotionele overwinning'', zei de doorgewinterde manager.

Transfer Dudek gaat niet door

De transfer van Jerzy Dudek naar Liverpool gaat niet door. Liverpool heeft Feyenoord vanmorgen (11.30 uur) laten weten dat de medische test niet volledig was en de tijd ontbrak om die te herhalen. Vanmiddag sluit immers de inschrijving voor de Champions League. Hierdoor gaat ook de terugkeer van Edwin Zoetebier niet door. Feyenoord beraadt zich op juridische stappen.

Feyenoord is vrijdagmorgen door Jan de Zeeuw, de zaakwaarnemer van Dudek, op de hoogte gebracht van de eerste aarzelingen bij Liverpool. De Zeeuw had toen ook al vernomen dat Liverpool donderdagavond contacten had gelegd met Coventry-doelman Kirkland, die naar het schijnt vanmorgen reeds door Liverpool is gekeurd.

‘We tasten voorlopig in het duister over de ware reden van het mislukken van de transfer’, aldus Feyenoord-manager Jan D. Swart. ‘De keuring in Polen was donderdag een zaak tussen Liverpool en Dudek. Wij hebben later slechts van de zijde van de Dudek-partij vernomen dat er vertraging was met het beoordelen van een scan. De door Liverpool naar Polen gestuurde dokter zou deze scan hebben meegenomen naar Engeland om die pas vrijdagmorgen in zijn eigen ziekenhuis te laten bestuderen. Vanmorgen is daar aan toegevoegd dat de dokter ook vergeten zou zijn om bij Dudek bloed af te nemen. Liverpool heeft ons die berichten niet bevestigd. In de fax aan Feyenoord staat slechts dat de transfer geen doorgang kan vinden omdat de keuring ‘onder ongewone omstandigheden’ heeft plaats gehad’.

Update

Liverpool heeft naar aanleiding van de stellingname van Feyenoord vanmorgen inzake het niet doorgaan van de transfer van Jerzy Dudek zojuist (14.15 uur) alsnog een bloedtest aangevraagd voor de Feyenoord-doelman. De bondsarts van het Poolse elftal zal hierin bemiddelen. Het resultaat van die bloedtest wordt zo spoedig mogelijk naar Liverpool gefaxt. Feyenoord en Liverpool hebben inmiddels een openlijn over de ontstane situatie.
‘Er is een inmiddels een bevestiging van Liverpool-manager Rick Parry dat er geen problemen zijn over de werkvergunning van Dudek in Engeland. Dat kan dus niet de reden zijn dat de deadline voor inschrijving voor de Champions League niet gehaald zou kunnen worden’, aldus Feyenoord-manager Jan D. Swart.


‘Het enige waar Liverpool absoluut waarde aan hecht is een bloedtest. We nemen dus aan dat die gisteren inderdaad vergeten is. Het toeval wil dat de bondsarts van de Poolse selectie woensdag van alle spelers van het nationale elftal een bloedtest heeft afgenomen. De zaakwaarnemer van Dudek heeft inmiddels contact met hem gehad. Beiden kennen de haast die nu geboden is. We gaan ervan uit dat het resultaat van die test binnen een uur in Liverpool is en als de test goed is, gaan we ervan uit dat de transfer alsnog doorgang zal vinden’.

Edwin Zoetebier wordt van de merkwaardige gebeurtenissen op de hoogte gehouden.

Jongens beschieten binnenvaartschip

De politie in Amsterdam heeft donderdag drie 13-jarige jongens aangehouden wegens illegaal wapenbezit. Ze schoten vanaf de Tasmanstraat in de Spaarndammerbuurt met twee luchtdrukpistolen op een passerend binnenvaartschip.

De politie nam de wapens in beslag. De buurtregisseur, een politieagent die het aanspreekpunt is in de wijk, moet nog bekijken wat hij met de jongens aan moet. De schotenwisseling leverde geen gewonden op en veroorzaakte geen schade.

Eerste onbemande tankstation langs snelweg

Er komt een eerste onbemande Tango pompstation langs de snelweg. Zaterdag opent een filiaal van de Petroplus-dochter de pompen bij de afrit Noordeloos langs de A27 bij Meerkerk.

Het is het elfde pompstation van prijsvechter Tango. Tot dusver was het Tango niet gelukt een plek langs de snelweg te bemachtigen. Het merk, dat in meerderheid in handen is van de relatief jonge oliemaatschappij Petroplus, kan lagere prijzen rekenen vanwege lagere personeelskosten.

Turkse reality-soap bittere ernst

Een Turks televisiestation brengt sinds kort een nieuwe reality-serie op de buis waarin twee echtparen het tegen elkaar moeten opnemen om te zien wie er het beste rond kan komen van het schamele Turkse minimumloon van zo'n 99 € (euro) per maand.

Deelnemer Engin Ozden loopt iedere dag vier uur van de studio naar zijn werk om zo'n 0.37 € te besparen op een buskaartje. Zijn tegenstanders, Hikmet en Suzan Kocaibrahimoglu, eten oudbakken brood en zitten 's avonds onder een straatlantaarn om elektriciteit te sparen. Beiden zijn sinds het begin van het programma, op 1 augustus, zo'n 9 kilo afgevallen. "Het is onmogelijk om van dit geld te leven. Het is een soort marteling", zei Suzan, die al een maand geen deodorant meer heeft gebruikt.

Het programma, dat dagelijks wordt uitgezonden op een commerciële zender, is echter bittere ernst voor honderdduizenden Turkse gezinnen met een minimuminkomen. Het weinige geld dat zij in handen hebben, wordt iedere maand minder waard als gevolg van de inflatie. Sinds het begin van de financiële crisis in februari is de Turkse lire 50 procent in waarde gedaald. De helft van de 65 miljoen inwoners van Turkije leeft van een maandelijks inkomen dat lager is dan 290 miljoen lire (ca. 252 €), ver beneden de armoedegrens van 688 miljoen lire (ca. 595 €) voor een familie van vier personen.

Napster wil ook boeken en films aanbieden

Napster dat muziekbestanden on line ter beschikking stelt, wil haar assortiment uitbreiden. Naast muziek wil Napster ook elektronische boeken en films aanbieden. Napster is momenteel van het net verdwenen maar zou eind van het jaar terugkeren. Dan moet er wel betaald worden om bestanden te downloaden.

Alles wat bij Napster gedownload zal kunnen worden, zal een digitale vingerafdruk bevatten. Zo kan gecontroleerd worden of de gebruikers bij uitwisseling van bestanden hun abbonementsgeld hebben betaald.

9 jarige naar Hilversums Gymnasium

Een hoogbegaafd jongetje van slechts negen jaar oud is deze week begonnen in de eerste klas van het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum. Volgens rector Wim van den Berg had de basisschool het kind al niets meer te bieden.

Op het Gemeentelijk Gymnasium in de omroepstad zitten meer hoogbegaafde kinderen. Van den Berg schat hun aantal op zo'n 30 procent. Veel van deze kinderen sloegen in het lager onderwijs al klassen over. Leerlingen van elf en tien jaar oud zijn daarom geen uitzondering op het gymnasium aan de Vaartweg. Een negenjarige kwam echter nog niet voor.

"Uit testen bleek dat deze jongen aan middelbaar onderwijs toe is. We denken dat hij het ook emotioneel en sociaal aankan. De tijd moet dat echter leren. Vast staat wel dat hoogbegaafde kinderen voortdurend nieuwe uitdagingen moet worden geboden, want anders vallen ze helemaal stil", aldus de rector. Over de achtergronden van de wonderleerling wil Van den Berg niets kwijt. Dat is mede op dringend verzoek van de ouders. Als alles loopt zoals verwacht, kan het kind op zijn vijftiende naar de universiteit.

Thailand: Aids doodsoorzaak nummer één

Aids is in Thailand doodsoorzaak nummer één geworden. Het Thaise ministerie van Volksgezondheid maakte vrijdag bekend dat het aantal aidsgevallen in het land altijd onderschat is, terwijl veel gevallen van natuurlijke dood vaak als hartfalen worden geregistreerd.

Vooral op het platteland zouden de autoriteiten vaak als doodsoorzaak 'stoppen van de hartslag' melden waardoor dit overlijden wordt geschaard onder 'doodsoorzaak hartfalen'. Thailand telt zestig miljoen inwoners. Eén miljoen is besmet met HIV, het virus dat aids veroorzaakt.

Thailand maakte in april bekend dat het land condooms via automaten gaat verkopen. De condooms zijn ook goedkoper geworden. Sinds vorig jaar krijgen prostituées en hun klanten gratis condooms uitgereikt.

Slechte seks einde relatie?

Een Italiaanse seksuoloog, die beweert dat hij als eerste de school voor verleiding heeft gesticht, beweert dat volgens zijn onderzoek zes van de tien koppels uit elkaar gaat wegens een ingedutte en slechte seksrelatie.

Voor zijn onderzoek heeft hij 1.500 mensen tussen de 18 en 45 jaar ondervraagd. Daaruit is gebleken dat slechte seks een goede reden is om de relatie te verbreken. 'Je partner bedriegen met een ander, liegen en altijd maar weer hetzelfde standje in bed gebruiken. Deze drie dingen betekenen vaak het einde van een langdurige relatie en dat geldt zeker voor mensen ouder dan 35 jaar', aldus de Italiaan. Een ander feitje dat naar boven kwam, was dat zo'n 35% van de ondervraagde vrouwen toegaf orgasmes te faken.

Man wil amputatie voeten op internet uitzenden

Een gehandicapte man uit de Amerikaanse staat Mississippi wil zijn voeten amputeren met een zelfgemaakte guillotine en dit rechtstreeks op internet uitzenden om zo geld in te zamelen voor protheses.
De 33-jarige student Paul Morgan, die in 1986 verlamd raakte nadat hij uit een vrachtwagen was gevallen, kwam op het idee toen zijn verzekeringsmaatschappij weigerde te betalen voor de amputatie van zijn onderbenen, om deze te vervangen door protheses.

Volgens Morgan zal hij door de amputatie en de protheses weer normaal kunnen lopen en zijn geliefde sporten van hardlopen en watersport weer kunnen beoefenen.

Morgan heeft ongeveer 150.000 dollar nodig voor de protheses, vervolgoperaties en rehabilitatie. 20 Personen hebben toegezegd 19 dollar en 99 cent te betalen om de amputatie op 31 oktober op Morgans website www.cutoffmyfeet.com te aanschouwen.

"De mensen zijn nu nog sceptisch", zegt Morgan, "Maar dat verandert wel als ik de guillotine af heb." Morgan bouwt een roestvrij stalen guillotine van 3,6 bij 4,5 meter, naar model van het apparaat dat tijdens de Franse Revolutie werd gebruikt.

Morgan zegt knevelverband te gebruiken om het bloeden tegen te gaan en zegt dat medisch personeel bij de amputatie aanwezig is voor noodgevallen. De procureur-generaal van Mississippi is bezorgd en heeft contact gezocht met Morgans advocaat. Mississippi zou Morgan hebben aangeboden zich te laten onderzoeken door een chirurg als hij van de amputatie af ziet. De internetamputatie zou in strijd zijn met enkele wetten, waaronder een wet over het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en wetten die consumenten tegen oplichting beschermen.

Korthals wil geen hoofddoekje in rechtbank

Rechter, griffiers en officieren van justitie mogen tijdens een zitting in de rechtbank geen hoofddoekje dragen. Minister Korthals van Justitie wil dit eventueel vastleggen in de wet. Hij schrijft dat aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van GroenLinks.

Korthals vindt dat de leden van de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie op geen enkele manier hun persoonlijke, politieke en religieuze opvattingen actief mogen uitdragen.

Piloot Aaliyah vloog illegaal

Luis Antonio Morales Blanes, de piloot van het vliegtuig waarin Aaliyah afgelopen zaterdag crashte, had geen toestemming om het toestel te vliegen.

Volgens de verantwoordelijke Federal Aviation Administration stond Morales niet genoteerd als de piloot die de tweemotorige Cessna zou vliegen. Bovendien stond hij 12 dagen voor de fatale vlucht voor de rechtbank wegens cocaïnebezit.

Dit zijn de eerste resultaten van het onderzoek dat is ingesteld door de autoriteiten van de Bahama's.

Een belangrijk deel van het onderzoek richt zich verder op de vraag of het toestel overbeladen was. Verschillende bronnen zouden dit bevestigen. Voor Aaliyah wordt vrijdag in New York een besloten begrafenis gehouden. De platenmaatschappij is bezig met een publieke herdenking voor de fans.

Update

Het tweemotorig vliegtuigje waarmee de Amerikaanse R&B-zangeres en actrice Aaliyah Haughton is omgekomen, was mogelijk te zwaar beladen. Dit hebben politiebronnen op de Bahama's, waar het vliegtuig neerstortte, bekendgemaakt.

Het vliegtuigje zou 1120 kilo te zwaar beladen zijn geweest. Dit concludeerden de onderzoekers nadat zij de lichamen van de slachtoffers en de bagage hadden gewogen en daarbij de geschatte hoeveelheid benzine hadden opgeteld. Een enige andere mogelijke oorzaak is dat de Cessna door een motorprobleem zou zijn neergestort.

Acties tegen onnodig links rijden

De politie gaat scherper controleren om onnodig en langdurig links rijden op autosnelwegen doeltreffend aan te pakken.

Automobilisten die niet naar rechts gaan als de rechter rijstrook vrij is, krijgen een boete van 180 gulden.

De politie zal weggebruikers met onopvallende auto's in de gaten houden. Sommige snelle politiewagens zijn uitgerust met videocamera's en opnameapparatuur, zodat aangehouden automobilisten direct hun verkeersovertredingen kunnen terugzien. De opnamen gelden als bewijsmateriaal. De meeste ongelukken op snelwegen gebeuren op de linker rijstrook.

Volgens minister Netelenbos (Verkeer) vallen door onnodig links rijden jaarlijks 23 doden en 1713 gewonden en raken ruim 10.000 auto's beschadigd. 90 Procent van de ongevallen kan worden voorkomen door voldoende afstand houden.

,,Sinds kort staat onnodig links rijden op nummer 1 van de ergernis-top-10 van automobilisten. Andere weggebruikers reageren vaak met bumperkleven, snijden en rechts inhalen'', aldus Netelenbos. De politieactie valt samen met de nieuwe voorlichtingscampagne tegen onnodig links rijden. Bestuurders blijven op de linkerbaan hangen omdat ze het te druk hebben met bellen of zitten te praten met passagiers. Anderen zijn bang niet meer te kunnen invoegen bij een volgende inhaalmanoeuvre of weten gewoon niet dat te lang links rijden strafbaar is.

Volgens J. Bennink van de politie kennen veel automobilisten de voordelen van het rechts rijden niet. ,,Het biedt meer overzicht op de weg, de weg wordt beter benut en de doorstroming verbetert. Ook heb je op de rechterstrook de mogelijkheid uit te wijken naar de vluchtstrook. Bij een constante snelheid op de rechterbaan bereikt een automobilist sneller zijn bestemming'', zegt hij.

John Nelson overleden

John L Nelson, vader van de Amerikaanse popster Prince, is afgelopen zaterdag op 85-jarige leeftijd overleden.

John Nelson verwierf in de jaren vijftig bekendheid als pianist van het Prince Rogers Trio, een jazzformatie. Hij zou hier later ook zijn zoon naar vernoemen; Rogers Nelson, alias Prince.

Prince, zelf uit 1958, schreef een aantal nummers samen met zijn vader: 'Computer Blue' van het album Purple Rain, 'The Ladder' van Around The World in a Day, 'Christopher Tracy's Parade' en 'Under the Cherry Moon' van Parade en 'Scandalous' van de soundtrack van Batman uit 1989.

Londense taxi verzamelplek mobieltjes

Wie z'n gsm verloren is, heeft een grote kans dat-ie is blijven liggen in een Londense taxi. In de eerste zes maanden van dit jaar werden er ongeveer 62.000 mobieltjes achtergelaten. Dat is drie in elke taxi die in de Britse hoofdstad rondrijdt.

Ook vonden de chauffeurs 2900 laptops en 1300 handcomputers. Ook een goudvis in een plastic zakje, een koffer vol diamanten en bijna zevenduizend gulden aan Britse ponden werden achtergelaten op de achterbank. De vondsten zijn onderzocht en geteld door Taxi Newspapers en een Brits softwarebeveiligingsbedrijf.

Slechts de helft van de vergeetachtige eigenaren haalden hun verloren telefoons weer op. De meesten vinden het makkelijker een nieuw telefoontje aan te vragen, zo denken de onderzoekers.

Het onderzoek verschijnt kort nadat bekend werd dat de bodyguard van prins William zijn organiser, met geheime telefoonnummers van leden van het koninklijk huis, in een taxi liet liggen.

Lussen in weg verraden komst van inbrekers

Detectielussen in het wegdek moeten criminelen die hun slag willen slaan bij bedrijven een halt toeroepen. Het signaleringssysteem, dat is ontwikkeld door TNO in Delft, kan de kosten ten gevolge van criminaliteit maar liefst halveren.

Op dit moment vindt in Almere een proef plaats met de lussen. Auto's die buiten werktijd rondjes blijven rijden rondom bepaalde bedrijven worden door de detectielussen waargenomen waarna bewakers in actie komen.

Bij TNO is men terughoudend met informatie over de exacte werking van de lussen. "Wij treden er nog niet mee naar buiten," laat een woordvoerster weten. "Het project bevindt zich nog niet in die fase waarin we alle details willen ventileren."

Schade
De schade die ondernemers op bedrijventerreinen oplopen is aanzienlijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat het middenbedrijf ieder jaar zo'n 800 miljoen gulden kwijtraakt door criminaliteit. De detectielussen hebben een directe relatie met het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Een onderzoek van MKB-Nederland leert dat vorig jaar 200.000 ondernemers (40% van het totaal) te kampen heeft gehad met enige vorm van criminaliteit. Dat is dan nog exclusief de interne fraudes en diefstallen.

Bij de vaak afgelegen bedrijventerreinen is de criminaliteit relatief hoog. Dieven komen er vrijwel altijd met de auto en verkennen de omgeving uitgebreid op camera's en alarminstallaties. De detectielussen signaleren deze ongewenste automobilisten op de momenten dat het normaliter doodstil is rondom de ondernemingen.

Secretaris A. Slingerland van de Amsterdamse Industrie Vereniging (AIV): "We hebben nu 's avonds, 's nachts en in het weekeinde permanent surveillancewagens rijden om alles scherp in de gaten te houden. Maar ieder nieuw middel om de pakkans van criminelen te vergroten is natuurlijk positief."

Kabinet ruziet over immigratie

In het kabinet is grote tweespalt ontstaan of Nederland grote groepen immigranten moet toelaten om de personeelstekorten op te lossen als de vergrijzing toeslaat. Behalve de VVD-ministers in het kabinet is ook PvdA-minister Vermeend (Sociale Zaken) tegen het toelaten van immigranten.

Premier Kok kondigde nog voor de zomervakantie een discussie aan over het openstellen van de grenzen voor arbeidsmigranten na het verschijnen van een rapport hierover in Duitsland.

De liberale bewindslieden vinden het echter grote onzin om buitenlanders toe te laten op de arbeidsmarkt, terwijl er in Nederland nog steeds werklozen zijn en ons land bijna een miljoen arbeidsongeschikten kent. Zij zien veel meer in het op grote schaal inschakelen van oudere werknemers.

D66-minister Van Boxtel (Integratie) zou wel voorstander zijn van het toelaten van buitenlandse werknemers. Minister Vermeend ziet niets in een dergelijke vorm van immigratie.

Commando's zorgen voor opschudding

Het Korps Commandotroepen uit Roosendaal heeft woensdagavond voor een hoop opschudding gezorgd in het centrum van Breda. Een van de gemaskerde commando's zou met een mitrailleur in zijn hand een bus tot stoppen hebben gedwongen. Een Bredase fietsster was er getuige van hoe twee commando's een derde man tegen een auto zetten. Nadat de gewaarschuwde politie van Breda ter plaatse kwam, bleek het al snel om een oefening te gaan van commando's van het Korps Commandotroepen uit Roosendaal.

Verkoop van poppers verboden

XxPl0SiVe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De verkoop van poppers, een populaire partydrug, wordt aan banden gelegd. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Wet op de Geneesmiddelen zodanig gewijzigd dat verkoop van deze stimulerende middelen niet meer is toegestaan. De Keuringsdienst van Waren gaat de komende maanden controleren of poppers daadwerkelijk van de toonbanken zijn verdwenen.

Poppers zijn flesjes met vluchtige stoffen, waaronder amylnitriet. Gebruik ervan, via inhalatie, heeft enkele minuten een sterk euforisch effect. Het middel wordt veelvuldig gebruikt in de homowereld, vooral om een orgasme te verhevigen.

Volgens het ministerie is het gebruik van poppers ongewenst omdat de stoffen hartkloppingen, bloedarmoede en hoofdpijn tot gevolg kunnen hebben. De aangekondigde controles volgen op een constatering van de inspectie voor de volksgezondheid dat het gebruik van poppers in discotheken en andere uitgaansgelegenheden toeneemt. Ook de douane trok aan de bel, omdat poppers in grotere hoeveelheden bleken te worden ingevoerd.

Kabinet gaat etherfrequenties toch veilen

Ondanks verzet van een meerderheid in de Tweede Kamer houdt het kabinet vast aan het veilen van etherfrequenties voor commerciële radiostations. Een veiling vindt echter pas plaats na de parlementsverkiezingen van 2002.

Volgens bronnen rondom het kabinet zal de ministerraad daartoe vandaag besluiten. De op handen zijnde beslissing moet voorkomen dat hetzij het kabinet, hetzij de Kamer groot gezichtsverlies lijdt, aldus deze bronnen.

De eerstverantwoordelijke bewindslieden, VVD-staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) en haar PvdA-collega Van der Ploeg (Cultuur), verwerpen pleidooien voor een herverkaveling van het radiolandschap via een soort wedstrijd. Deze zogeheten vergelijkende toets heeft de voorkeur van zenders als Sky Radio en Radio 538.

Volgens de commerciële stations is er wel degelijk een alternatief voor een veiling. De betrokken ministeries zien dat vooral als een vertragingstactiek van zenders om hun miljoeneninkomsten te beschermen.

Op aandrang van de Kamer hebben de bewindslieden De Vries en Van der Ploeg deze zomer nog eens advies ingewonnen bij allerlei deskundigen. Die kwamen, volgens ingewijden, tot de conclusie dat een herverdeling van schaarse radiofrequenties op grote juridische en technische problemen stuit.

Ierland vreest 'superieur' Oranje

Voetbalminnend Ierland wacht bibberend als een rietje af wat morgenmiddag komen gaat in de allesbeslissende wedstrijd van haar 'Green Army' tegen het almachtig geachte Oranje. Spelers van het Ierse team geven ruiterlijk toe dat ze de onlangs door Oranje overtuigend gewonnen wedstrijd tegen de Engelsen niet hebben gezien.

"Wij speelden zelf tegen Kroatië op dat moment. Mijn vrienden zeiden dat het beter was om de opgenomen video niet te bekijken. Ik denk dat Oranje briljant was", aldus verdediger Richard Dunne in de Britse krant Daily Mail.

De voor beide teams cruciale wedstrijd is in Dublin het gesprek van de dag. De sympathieke Ieren houden hun hart vast voor de ontmoeting, die volgens de weersvoorspellingen in de regen zal worden gespeeld. Grootste punt van zorg vormt het spitsenkoppel Van Nistelrooy-Kluivert, dat volgens de Ieren schier onverdedigbaar is.

Zout
De Franse bondscoach Roger Lemerre strooide gisteren onbedoeld zout in de wonde met een averechts uitgepakte poging om de eilanders een hart onder de riem te steken. "Ik hoop dat de jonge ploeg van coach MacCarthy wint", zo liet hij weten op vragen van de Ierse media.

Even veerde het land op. Totdat duidelijk werd waarom Lemerre de Ieren alle geluk gunt: "Ik vrees het ergste voor de kansen van het Franse team als de Nederlanders de eindronde halen. Ze zijn op grote toernooien nu al driemaal op rij op het laatste moment via penalty's uitgeschakeld en zinnen op wraak."

De Ierse kranten komen superlatieven tekort om de kwaliteiten van de 'Dutchies' te beschrijven. Hoewel het eigen team al veertien wedstrijden op rij ongeslagen is, richt alle aandacht zich op de Oranje-vedetten. "De Nederlandse spelers combineren als geen ander een surplus aan techniek aan een goede teamgeest", aldus de Irish Independent.

De Irish Examiner spreekt van "een superieur Nederlands team, met excellente technische mogelijkheden". De Daily Mail schrijft dat verdediger Richard Dunne het moet opnemen tegen zijn Manchester United-ploeggenoot Van Nistelrooy, door de krant aangeduid als "zijn buurman uit de hel".

De meeste Oranje-supporters worden in de loop van vandaag en morgenochtend in Dublin verwacht. De Ierse politie laat weten hun komst met veel vertrouwen tegemoet te zien. "We zijn absoluut niet bang voor rellen, de verhoudingen tussen Ieren en Nederlanders zijn altijd uitstekend geweest."

Meer tv, minder seks

India hoopt door middel van het goedkoper maken van televisies de snelle bevolkingsgroei tegen te gaan. Het plan is om de mensen 's avonds aan de buis te kluisteren zodat zij geen zin in seks meer hebben.

Het plan maakt deel uit van de bevolkingspolitiek. De overheid wil voorkomen dat de bevolking van ruim 1 miljard verder stijgt. "Wij willen dat de mensen meer naar de tv gaan kijken", aldus de Indiase minister van Volksgezondheid C.P. Thakur gisteren.

Eén weekend miljonair...

Eén weekend waanden Hein en Willie de Groot zich ware 'Lotto Weekend Miljonairs", toen de zes getallen op hun lottoformulier hetzelfde bleken als die op SBS6 Teletekst. De maandag erop las het echtpaar, "dat in veertig jaar meespelen nog nooit iets gewonnen had", in De Telegraaf echter heel andere getallen.

"Zaterdag 18 augustus keek ik op Teletekst en de cijfers klopten precies met ons formulier: we hadden een miljoen gulden gewonnen", vertelt de 64-jarige Willie de Groot. Grote vreugde was het gevolg: "We dachten dat we nu eindelijk een cruise konden maken en na tien jaar weer een auto konden kopen."

Die droom viel in duigen toen De Lotto aan het stel bevestigde dat de cijfers die SBS6 op Teletekst had gezet, niet de juiste waren. "Hadden we eerst het hele weekend in de wolken gezeten en dan hoor je dit", aldus een aangeslagen Willie de Groot. Een SBS6-medewerkster erkende later aan het echtpaar dat ze per ongeluk de verkeerde getallen had ingevoerd.

De Amsterdammers kregen gisteren wel een excuusbrief van de omroep. Door het voorbehoud dat er op de publicatie van de cijfers rust, kunnen de aow'ers echter fluiten naar het geld. "Dus wat hebben we aan zo'n brief? We zijn na vorige week maandag maar een paar daagjes de deur uit geweest, zo ziek waren we ervan", zegt ze bedroefd.

Een woordvoerder van SBS6 vertelt dat de fout aan "miscommunicatie bij de Teletekstredactie" te wijten is. Hij vindt het "niet leuk" voor de ongefortuneerde Amsterdammers, maar laat weten dat de omroep niets voor ze kan doen. Voortaan zal De Lotto overigens zelf de cijfers op Teletekst zetten, maar daar heeft de familie De Groot niets meer aan, zo erkent ook SBS6.

NS krijgt steeds meer subsidie

showan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De overheid stelde zich in de jaren negentig ten doel om in de eerste vijf jaar van de verzelfstandiging van de spoorwegen de subsidie aan NS af te bouwen, conform de Europese regelgeving. De zogeheten exploitatiebijdrage daalde daarom van 120 miljoen tot 70 miljoen gulden in 1997, en is daarna stopgezet. De onderzoekers concluderen nu dat de daling in de exploitatiebijdrage echter "meer dan gecompenseerd" is door een groeiende bijdrage van de overheid aan NS voor de 'onrendabele' contractlijnen. Die bijdrage bedroeg vorig jaar 202 miljoen gulden. Een woordvoerder van minister Netelenbos (Verkeer) zegt niet te willen reageren voordat het rapport openbaar is gemaakt. Een woordvoerster van NS verklaart dat het spoorwegbedrijf de rijksbijdrage voor de onrendabele lijnen nu eenmaal geen subsidie noemt.

Tele2 geeft bonus op inkomende gesprekken

Ryser en Brous hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tele2 Mobiel, nieuw op de Nederlandse mobiele markt, geeft een bonus van 6,6 cent per minuut op elk inkomend gesprek bij een mobiele Tele2-beller.

Deze belbonus is volgens Tele2 uniek in Nederland. "Het is voor mobiele bellers bij Tele2 extra interessant om vrienden en bekenden bij inkomende gesprekken wat langer aan de lijn te houden", zo stelt de aanbieder in een persbericht. Een gesprek van een half uur levert bijvoorbeeld 1,80 gulden op. Het bedrag wordt bij de opwaardering van het saldo automatisch aan het beltegoed toegevoegd. Woordvoerder Günther Vogelpoel van Tele2 wil uit concurrentieoverwegingen niet vertellen hoeveel Tele2 zelf verdient op inkomende gesprekken van andere netwerken. "We zijn een gezonde onderneming, dus je mag ervan uitgaan dat dat bedrag hoger is dan de 6,6 cent." Operators mogen een zogeheten 'terminating fee' vragen aan de telco van wie het gesprek afkomstig is.

Tele2 begint volgende week met het aanbieden van mobiele telefonie. Het concern belooft dat het gaat om de 'laagste tarieven zonder abonnementskosten'. Het is niet mogelijk een abonnement bij Tele2 af te sluiten. In piekuren kost een minuut bellen naar een vast nummer of een mobiel
nummer bij de concurrentie 86 cent, in daluren is dat respectievelijk 24 en 33 cent. Een gesprek naar een mobiel Tele2-nummer kost in alle gevallen 24 cent.

De prijs voor het versturen van een SMS'je is tot en met januari 2002 24 cent per bericht. Klanten betalen overigens pas achteraf, in tegenstelling tot bij pre-paid. Het bedrag waarmee de beller zijn beltegoed opwaardeert, wordt aan het einde van de maand in rekening gebracht. Tele2 heeft een eigen netwerk, terwijl de zendmasten worden gehuurd van Telfort.
Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.