Rechter ontbindt cannabisvereniging

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op last van de rechtbank in Almelo wordt de Vereniging van Enschedese Cannabisconsumenten (VEC) ontbonden. Dat heeft de rechtbank woensdag besloten. De gemeente Enschede had de zaak in handen gelegd van het Openbaar Ministerie.

De gemeente vindt dat de VEC geen cannabis mag verstrekken, omdat de gemeente daarvoor geen toestemming heeft gegeven. De rechter in Almelo stelde de officier van justitie in het gelijk. Het krijgen en verstrekken van cannabis door de VEC is strijdig met de openbare orde, meldt de beschikking. De rechtbank wijst daarbij op het bestaan van coffeeshops die wel op legale wijze softdrugs mogen verkopen. De VEC beschikt niet over een dergelijke gedoogbeschikking.

Voorzitter H. van Bommel van de VEC legt zich bij het vonnis neer, maar wijst erop dat het voortbestaan van de organisatie nog niet voorbij is. „We zullen stoppen met het verstrekken van cannabis, maar we gaan door met voorlichting aan mensen die drugs gebruiken voor medicatie”. Verder is de stichting Marihuana Als Medicijn opgericht. De VEC richtte onlangs ook de politieke partij Groen Vrij en Blij op die in maart volgend jaar gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Via deze weg wil de partij verder lobbyen voor de legalisering van sofdrugs.