Oranjezaal opgeknapt voor 8 miljoen

Johan (LWaS)
De Nederlanders kunnen niet komen kijken, maar ze mogen hem wel zien: de net gerestaureerde Oranjezaal op Huis ten Bosch in Den Haag. De historische zaal is voor 8 miljoen gulden opgeknapt. Op de site van het Koninklijk Huis kan de zaal virtueel worden bezichtigd.

Voor de mensen die niet over internet beschikken, heeft de Rijksgebouwendienst nog een set van 24 foto's samengesteld, die voor de kostprijs van f 24,25 verkrijgbaar is. Ten slotte is de AVRO in de gelegenheid gesteld een documentaire te maken over de Oranjezaal en de werkzaamheden eraan. De uitzending ervan is zondag 9 september vanaf 18.30 uur te zien via Nederland 1.

Donderdagmiddag nam de vorstin de rijk gedecoreerde zaal opnieuw in gebruik. Huis ten Bosch is een monument dat door het Rijk ter beschikking is gesteld aan de vorstin als woning. Het privékarakter moet dus worden gerespecteerd, zeggen betrokkenen. Zij begrijpen echter wel dat de Nederlanders willen zien wat er met hun geld gedaan is, vandaar de virtuele rondgang en de kaarten. Bovendien is de Oranjezaal van nationaal belang.