Russische hacker officieel aangeklaagd

TRiggA_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Russische computerprogrammeur Dmitry Sklyarov is in de Verenigde Staten officieel aangeklaagd. Door een lezing in juli zou hij Amerikaanse auteursrechten hebben geschonden. Zijn Moskouse werkgever, eveneens aangeklaagd, komt in november naar Amsterdam om dezelfde lezing te geven.

De 26-jarige Rus werd op 16 juli na een congres van computerkrakers in de VS gearresteerd. Daar had hij verteld hoe de beveiliging van e-books (digitale boeken) met zijn software omzeild kan worden.

De arrestatie van Sklyarov riep veel protesten op. Mede onder druk van sympathisanten van de Russische hacker liet softwareproducent Adobe zijn aanklacht tegen de programmeur vallen. De jonge Rus werd op 6 augustus op borgtocht vrijgelaten nadat zijn werkgever 50.000 dollar had betaald.

De openbaar aanklager in San José gaat echter door met de rechtszaak. Het programma dat Sklyarov schreef, zou ingaan tegen de Digital Millennium Copyright Act. Die wet stelt grenzen aan het kopiëren van digitaal materiaal.

De verdachte en zijn directeur, Alexander Katalov, moeten donderdag voorkomen. Sklyarov kan worden veroordeeld tot maximaal vijf jaar cel en een boete van 500.000 dollar.

Directeur Katalov komt in het najaar naar Nederland om dezelfde omstreden lezing te houden. Hij is een van de sprekers op de Black Hat Briefings, aldus de website van dit congres over IT en veiligheid. De Black Hat Briefings worden op 22 en 23 november gehouden in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky.