Menopauze genetisch bepaald

Rob (R@b)
De menopauze wordt voor 85 procent bepaalt door genen. Deze conclusie presenteren wetenschappers van het Utrechtse Diakonessen Ziekenhuis en van de Universiteit Wageningen donderdag. Andere factoren die invloed hebben op de overgang zijn roken, kinderen krijgen en het gebruik van de pil.

Vrouwen hebben in de meeste gevallen hetzelfde patroon als hun moeder en zusters. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen, ligt rond de 50 jaar. Doordat vrouwen steeds later kinderen krijgen, is het goed dat vrouwen via vrouwelijke familieleden kunnen weten of ze kans maken op een vroege menopauze, aldus onderzoeker J. de Bruin van het Diakonessenhuis.

De wetenschappers onderzochten de gegevens van 243 zussen uit 118 families. Ook werden 22 twee-eiige en 37 eeneiige tweelingen onderzocht. In een vervolgonderzoek zal het onderzoeksteam proberen de genen die de menopauze beïnvloeden te isoleren, zodat via een DNA-test preciezer te voorspellen is op welke leeftijd een vrouw in de overgang komt.