Europese rente gaat omlaag

Kris (KingShakur)
De Europese Centrale Bank (ECB), heeft de rente verlaagd. Het bankbestuur besloot donderdag alle tarieven te verlagen met 0,25 procentpunt. Een verlaging van de rente kan de Europese economie flink stimuleren.


Het is de 2de maal dit jaar dat de ECB de rente omlaag schroeft. De eerste keer was op 10 mei. Toen bedroeg de verlaging eveneens 0,25 procentpunt. Sinds de oprichting van de bank in 1999 is de Europese rente slechts 3 keer verlaagd. Het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, komt nu uit op 4,25 procent.

In tegenstelling tot de Amerikaanse centrale banken acht de ECB de rente alleen een middel om de prijzen stabiel te houden. Het Amerikaanse centrale bankbestuur gebruikt de rente ook om de economie in het juiste spoor te houden. Sinds begin dit jaar is de rente in de VS al 7 keer verlaagd, vorige week nog met 0,25 procentpunt. ECB-bestuurslid Ernst Welteke liet woensdag nog weten dat de Europese bank er niet voor is om de economie te stimuleren.

De roep om een renteverlaging in Europa om de Europese economie te stimuleren, klinkt de laatste tijd steeds luider. Wim Duisenberg, president van de ECB, kon zich daar volgens de analisten niet doof meer voor houden, zeker na de Amerikaanse renteverlaging van afgelopen week.

De Europese economie kan een stimulans goed gebruiken. In Duitsland, goed voor eenderde van de economische productie in de eurolanden, was er in het 2de kwartaal van dit jaar sprake van een nulgroei. Wellicht is de ECB daardoor overstag gegaan.

Na afloop van de bestuursvergadering liet bankpresident Duisenberg weten dat de vooruitzichten voor de prijsontwikkeling zijn verbeterd.