Kok wijst Melkert aan als nieuwe partijleider

Gert-Jan (astra)
Premier Kok en het partijbestuur van de PvdA hebben Ad Melkert zonder omhaal aangewezen als nieuwe partijleider en lijsttrekker van de PvdA. Direct na de aankondiging van zijn vertrek uit de actieve politiek riep Kok de PvdA-achterban op om Melkert te kiezen als aanvoerder van de lijst. Ook partijvoorzitter Koole gaf zijn congres dit stemadvies.

Scheidend PvdA-voorman Kok noemde de huidige fractievoorzitter Melkert een "kwalitatief hoogwaardige kandidaat-lijsttrekker" en een "uitstekend politicus." Kok prees zijn gedoodverfde opvolger vanwege diens "intellectuele diepgang" en beklemtoonde dat Melkert het afgelopen jaar "enorm is gegroeid."

Volgens Kok heeft Melkert alle kwaliteiten om de kiezers voor zich te winnen. "Ik heb groot vertrouwen in Ad Melkert. Hij is in mijn ogen uitstekend in staat om de sociaal-democratische boodschap voor de toekomst inhoud te geven en te verdiepen en daarvoor breed gesteund het vertrouwen van de kiezer te verwerven. Ik hoop van harte dat ons partijcongres in december aanstaande Ad Melkert als lijsttrekker zal kiezen", zei Kok in het Amsterdamse Felix Meritus.

De populaire PvdA-premier heeft niet overwogen om toch mee te doen en de zogenaamde 'premierbonus', die wordt geschat op zes zetels, op te strijken. "De bonus verzilveren en dan weggaan dat ligt mij niet zo goed. Zo'n toneelspel in de campagne kan ik niet volhouden. Dat zou ik bedrog vinden."

Partijvoorzitter Ruud Koole zei respect te hebben voor Koks besluit en noemde het een "belangrijk emotioneel moment." Koole sprak over "dubbele gevoelens "Zijn functioneren als premier wordt alom gewaardeerd. Maar ook Melkert is een uitstekende kandidaat voor het lijsttrekkerschap."

Ad Melkert, die aanwezig was bij de vergadering van het partijbestuur, hield zich gisteravond schuil. De 45-jarige kapperszoon maakt vandaag pas officieel bekend dat hij beschikbaar is voor het lijsttrekkerschap.

Volgens staatssecretaris Dick Benschop ging het er eerder die avond emotioneel aan toe. Benschop is lid is van het campagneteam en was getuige van de mededeling van Kok aan het partijbestuur. Bovendien is hij een vertrouweling van zowel Kok als Melkert. "Kok heeft een emotionele drang om door te gaan. Als er geen goede opvolger was in de persoon van Ad Melkert, was hij doorgegaan. Hij heeft zijn besluit in relatieve openheid genomen en met veel mensen gesproken", aldus de staatssecretaris van Europese Zaken.