OM bevestigt zwart buskruit explosie

Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht heeft donderdag bevestigd dat na de ontploffing in 1991 van een vuurwerkfabriek in Culemborg resten van het zeer explosieve zwart buskruit zijn gevonden.

Een oud-werknemer van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van de Koninklijke Landmacht stelde eerder dat de onderzoeksorganisatie TNO in haar rapport over die explosie niet de vondst van buskruitresten had vermeld. De aanwezigheid van vermoedelijke Russische buskruit is volgens de oud-EOD'er mogelijk een verklaring voor de kracht van de explosie in Culemborg.

Volgens het OM in Utrecht is wel degelijk vastgesteld dat er in Culemborg resten van buskruit zijn gevonden. "Dat is door het gerechtelijk laboratorium na onderzoek geconcludeerd", zegt een woordvoerster. Dat TNO hiervan niet wist, is volgens haar niet verwonderlijk. "Er waren twee onderzoeksopdrachten: aan TNO en aan het gerechtelijk laboratorium. Allebei hebben ze ook andere spullen gekregen."

Overigens was TNO er wel van op de hoogte dat het vuurwerkbedrijf een vergunning had om 200 kilo zwart buskruit op te slaan in een oude bunker. In deze bunker, die niet was ontploft, werd echter geen buskruit aangetroffen.