Vier jaar cel extra door fout raadsman

Een drugscrimineel moet vier jaar langer achter slot en grendel blijven als gevolg van foute voorlichting door zijn advocaat. C., die in 1996 tot tien jaar cel werd veroordeeld, kreeg als extra straf opgelegd dat hij ƒ678.885 aan de Staat moest betalen. Dat was het voordeel, door justitie nog op ƒ1,1 miljoen geschat, dat hij volgens de rechtbank van zijn drugshandel had genoten.

Zijn advocaat, een bekende Amsterdamse strafpleiter, was bij het vonnis niet aanwezig, maar berichtte C. in de Bijlmerbajes schriftelijk dat hij, als hij niet zou betalen, in plaats daarvan vijf maanden hechtenis moest uitzitten.

Pas in 1999, toen voorbereidingen voor C.'s vrijlating werden getroffen, kreeg zijn partner van de Maastrichtse advocaat mr. Th. Hiddema te horen dat vijf maanden ter vervanging van bijna zeven ton ondenkbaar is. Bij navraag bleek dat C. geen 150, maar nog 1450 dagen voor de boeg had.

Mr. Hiddema een procedure begonnen om de hechtenis opgeheven te krijgen. De Amsterdamse advocaat ontkent dat hij fout zat, maar C. beschikt over de brief die de uitglijder bevestigt.