Veel mobiele telefoons duurder

Vanaf september moet er in veel gevallen meer betaald worden voor mobiele telefoons, omdat belbedrijven de subsidies flink terugschroeven. De afgelopen maanden zijn mobiele telefoons in combinatie met een abonnement al duurder geworden. Tegen het einde van het jaar is het gedaan met de gesponsorde mobieltjes, denkt Libertel Vodafone.

Telecombedrijven waren sponsor van mobiele telefoontoestelen om iedereen zo snel mogelijk aan het bellen te krijgen. Zo kon het gebeuren dat een apparaat met een kostprijs van enkele honderden guldens in combinatie met een abonnement gratis werd meegegeven. Inmiddels zijn er in Nederland zo'n 11,5 miljoen mobiele bellers dus zijn de subsidies niet meer nodig. De nadruk komt nu meer te liggen op het behoud van klanten.

Van de 11,5 miljoen mobiele bellers zijn er naar schatting 8 tot 9 miljoen actieve gebruikers. Dat maakt de vervangingsvraag op jaarbasis zo'n één tot twee miljoen stuks. Dat wordt op termijn iets meer. Bovendien gaat een telefoon hooguit twee jaar mee.

Bij marktleider KPN Mobile gaat in september 15 procent van de subsidie af. "Dat geldt voor bepaalde abonnementsoorten", aldus een woordvoerster. "Bij prepaid-abonnementen hebben we de dealervergoedingen al in juli teruggebracht."

Libertel Vodafone heeft ook flink gesneden in de subsidies. "Dat is in augustus begonnen en in september gaat er weer 50 tot 150 gulden af", aldus de woordvoerder. "Wij hebben vorig jaar al geroepen dat het eens afgelopen moet zijn. Ik denk daarom ook dat de subsidies er tegen het einde van het jaar of begin 2002 helemaal af zijn."

Bij het kleinere Ben houden ze marktontwikkelingen scherp in de gaten. "Wij volgen de marktleider", is het commentaar. "We loeren met argusogen naar elkaar. Als de één met een actie komt, dan doet de ander het ook. Dat geldt ook voor prijsverhogingen. KPN is ermee begonnen. De markt wordt nu volwassen en prijsgevechten gaan tot het verleden behoren."