The Expendables 3 (2-Disc Special Extended Edition)

Na het grote succes van The Expendables (2010) en het vervolg The Expendables 2 (2012) kon het natuurlijk niet uitblijven dat deze succesvolle franchise dit jaar een derde deel zou krijgen. Na Sylvester Stallone en Simon West mocht de Britse regisseur Patrick Hughes bij The Expendables 3 op de regiestoel plaatsnemen. Een nogal opvallende keuze omdat hij naast een aantal korte films en de film Red Hill (2010) nog geen enkele regie-ervaring had. Met The Expendables 3 laat de Brit in elk geval zien dat hij prima in staat is om te werken met een cast die uit grootheden bestaat die al films maakten toen de cineast nog in zijn luiers lag.

Expendables 3 1

In The Expendables 3 krijgen Barney (Stallone) en zijn team te maken met een zeer geduchte tegenstander. Conrad Stonebanks (Mel Gibson) was ooit samen met Barney verantwoordelijk voor het oprichten van The Expendables, maar nadat hij had verkozen om te gaan leven als een nietsontziende wapenhandelaar, werd hij een gevaarlijke vijand die uitgeschakeld moest worden. Barney dacht dat hij hem had gedood, maar niets blijkt minder waar te zijn. Stonebanks heeft nog maar één doel voor ogen en dat is de totale vernietiging van het team waar hij ooit ook deel van uitmaakte. Om zijn oude partner voorgoed uit te kunnen schakelen, besluit Barney de hulp in te roepen van een jong team. Het is het begin van een uiterst explosieve strijd waarbij op pijnlijke manier duidelijk wordt gemaakt dat je zonder ervaring niet zo ver komt.

The Expendables 3 is een film geworden die de liefhebbers van het genre op zijn wenken bedient. Waar we bij de vorige delen uit de reeks al een met grote sterren doordrenkte cast zagen, is deze bij het derde deel nog eens uitgebreid met oude helden zoals Harrison Ford, Wesley Snipes, Antonio Banderas en Mel Gibson. Expendable betekent inwisselbaar en dat geldt eerlijk gezegd voor het merendeel van de 'jonkies' die aan deze spetterende actiefilm mee mochten doen. The Expendables 3 is namelijk een film waarin het vooral draait om de glorieuze helden van weleer die nu samen in één film te zien zijn. Ook kent de film ettelijke knipogen naar ouder werk van de acteurs en zien we subtiele en minder subtiele verwijzingen naar films zoals Commando (1985), Rambo: First Blood Part II (1985), Predator (1987), Cliffhanger (1993) en vele andere toppers van weleer. Eveneens een leuk detail is het feit dat Stallone met Dolph Lundgren, Wesley Snipes en Antonio Banderas een drietal mannen in zijn team heeft zitten met wie hij in films uit zijn verleden (Rocky IV (1985), Demolition Man (1993) en Assassins (1995)) bikkelhard de strijd aan moest gaan.

Expendables 3 2

Na het wat kinderachtige tweede deel van The Expendables, wat mede werd veroorzaakt door de aanwezigheid van moraalridder Chuck Norris, zien we in het derde deel het geweld gelukkig weer wat verharden. The Expendables 3 kent een behoorlijk voorspelbaar verhaal dat we op een blaadje papier kwijt kunnen maar dat mag zeker de pret niet drukken. Mensen die van een film als deze kunnen genieten, zitten niet te wachten op ellenlange dialogen maar willen gewoon waar voor hun geld en dat is bij voorkeur een mengsel van mooie vrouwen, grote wapens en nog grotere explosies. Wat dat betreft kom je bij The Expendables 3 niets tekort. Dat geldt al helemaal voor deze 2-Disc Special Extended Edition waarop we, naast de ongecensureerde en verlengde uitvoering van de film, een tweede dvd aantreffen met een behoorlijke hoeveelheid bonusmateriaal.

Dvd 2 opent met een uitgebreide documentaire over de totstandkoming van deze bruisende actiefilm. Naast interviews met cast en crew van de film, zien we ook leuke beelden van achter de schermen op de set in Roemenië. In tegenstelling tot veel van zijn leeftijdsgenoten maakt regisseur Patrick Hughes geen gebruik van CGI, maar worden de stunts gewoon uitgevoerd door ouderwetse stuntmannen en -vrouwen. Daarna is het tijd voor de featurette New Blood: Stacked and Jacked, waarin we kennis mogen maken met Ronda Rousey, Victor Ortiz, Kellan Lutz en Glen Powell, oftewel de jonge aanwas in de film. In de daaropvolgende featurette The Total Action Package wordt het vizier gericht op de mensen die verantwoordelijk waren voor de special effects en stunts in deze rolprent. Uiteraard mag er een gag reel met heerlijke bloopers niet ontbreken, waarna de bonus features worden afgesloten met een verlengde versie van een knallende actiescène met Christmas (Jason Statham) in de hoofdrol.

Expendables 3 3

Met The Expendables 3 heeft Sylvester Stallone weer een heerlijke rolprent afgeleverd die bij liefhebbers van een stevige actiefilm zeker in de smaak zal vallen. Bruce Willis, die 1 miljoen dollar per dag wilde, mocht voor dit deel lekker thuisblijven. Zijn afwezigheid wordt ruimschoots gecompenseerd door een heerlijk over de top gaande Antonio Banderas en ook Wesley Snipes is goed op dreef als de sinistere Doctor Death. Ben je dus wel een liefhebber van een film met keiharde actie, vlijmscherpe humor en boordevol explosies, dan mag deze fraaie 2-Disc Special Extended Edition van The Expendables 3 absoluut niet in je collectie ontbreken.