Lek doet kassa Expendables niet rinkelen

The Expendables 3 bracht afgelopen weekeinde relatief weinig geld in het laatje. Dit komt volgens Phil Contrino, directeur en analist van de website boxoffice.com, doordat de actiefilm eind vorige maand al opdook op internet. "Het is heel duidelijk dat dit impact heeft gehad", zegt Contrino in het Amerikaanse filmvakblad Variety.

"Het is moeilijk om te meten, maar het effect van de downloads en het gepraat erover is te zien in het eerste weekeinde", vervolgt hij over de film die meer dan twee miljoen keer is uitgewisseld via Bittorrent-software.

The Expendables 3 ging vrijdag in première en bracht in het weekend 16,2 miljoen dollar op. De eerste film uit de reeks leverde in zijn openingsweekeinde in 2010 nog 34,8 miljoen dollar op en de opvolger wist twee jaar later 28,6 miljoen dollar in het laatje te brengen.

Volgens een analist van een andere filmwebsite is de slechte opening niet alleen te wijten aan het lek. Dat het alweer de derde film is, speelt volgens hem ook mee. "Het publiek raakt ook uitgekeken." Volgens media-analist Paul Dergarabedian heeft The Expendables 3 ook te maken met zware concurrentie van films als Guardians of the Galaxy en Teenage Mutant Ninja Turtles. "Het is een hele volle markt."

Distributeur Lionsgate nam eerder deze maand maatregelen tegen het lekken van de actiefilm, waarin Sylvester Stallone, Jason Statham en Arnold Schwarzenegger spelen. Het bedrijf klaagde verscheidene websites aan die de film aanboden en die moesten The Expendables 3 tijdelijk van de website halen. Wie de film heeft gelekt is onduidelijk.