FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van vrijdag 26 oktober 2012

[Bundesliga] HSV boekt uitzege bij Augsburg

Hamburger SV heeft zich uitstekend hersteld van de thuisnederlaag vorige week tegen VfB Stuttgart in de Bundesliga. De ploeg van trainer Thorsten Fink was vrijdag met 2-0 te sterk voor FC Augsburg. Rafael van der Vaart speelde 88 minuten mee bij HSV, dat naar de vierde plaats stijgt. De formatie uit Hamburg heeft nu dertien punten. Augsburg staat zestiende.

Van der Vaart had in de 63e minuut een belangrijk aandeel in de 2-0. De Oranje-international stelde met een fraaie pass Artjoms Rudnevs in staat om te scoren. Son Heung-Min had de bezoekers in de dertiende minuut al op voorsprong gezet. Jeffrey Bruma bleef op de bank bij HSV.

Verdedigen en aanvallen met Eowyn en Mozgog

Het kan niet anders of we hebben al bijna alle speelbare profiles gehad van Guardians of Middle-earth. Monolith heeft ons al kennis laten maken met een hele reeks aan personages waaronder Gollum en Gandalf, Nori en Wulfrun en Galadriel en Ugluk. Vandaag komen daar twee nieuwe personages bij.

Eowyn en Mozgog zijn twee totaal verschillende personages. Waar je Eowyn vooral kunt gebruiken voor de verdediging, komt Mozgog vooral in de aanval van pas. Plus Mozgog is foeilelijk en Eowyn wat minder. Guardians of Middle-Earth komt 4 december uit op Xbox 360 en PlayStation 3.


Extra video's van Tales of Xillia 2

Volgende week moet Tales of Xillia 2 uitkomen in Japan voor PlayStation 3. Om ons vast lekker te maken heeft Namco een reeks video's online gezet waarin oude beelden gemixt worden met nieuwe beelden. Als de verkopen van dit deel goed zijn, mogen we in 2013 de game ook in Europe verwelkomen.

Tales of Xillia 2 speelt zich af in de wereld Elenpios, die op het moment in vrede is met een andere wereld: Liese Maxia. Door cultuur- en meningsverschillen blijft er een spanning tussen de beide planeten. Elenpios is technologisch beter waardoor de mensen in welvaart leven, terwijl dat in Liese Maxia juist niet zo is. In deze situatie zoekt Elle Mel Mata, een achtjarig meisje, het 'Land of Canaan', waar wensen waarheid worden. Ludger Will Kresnik, een twintigjarige man, zoekt zijn broer en komt Elle tegen. Hij gaat haar helpen het mysterieuze land te vinden en ook zijn wens, het vinden van zijn broer, in vervulling te laten gaan. 

Radwanska klopt Errani in kraker

Agnieszka Radwanska heeft zich geplaatst voor de halve finales van de WTA Championships. De 23-jarige Poolse rekende met de nodige moeite af met de Italiaanse Sara Errani: 6-7 (6), 7-5 en 6-4. Ze staat in haar volgende partij in Istanbul tegenover olympisch kampioene Serena Williams, die zonder verlies bleef in de andere poule.

Radwanska, de mondiale nummer vier, wist niet eerder door te dringen tot de laatste vier van het prestigieuze eindejaarstoernooi. Ze had vrijdag in de 3,5 uur durende kraker wel een flinke kluif aan Errani. Beide speelsters gingen vol voor elk punt, wat resulteerde in veel fraaie rally's.

Zowel Radwanska als Errani had echter moeite om de eigen opslag te behouden. Radwanska werd acht keer gebroken en Errani liefst tien keer. Eerder drong Sharapova al door tot de halve eindstrijd. Haar volgende tegenstandster komt uit de partij tussen Victoria Azarenka en Na Li.


Radwanska klopt Errani in kraker (Foto: Novum)

Uitslag FC Utrecht - FC Groningen

Om 20.00 uur begon in de Eredivisie het duel tussen FC Utrecht en FC Groningen. De thuisclub won het duel met 1-0 door een doelpunt van Nana Asare.

FC Utrecht

1 - 0

FC Groningen

 58' Asare    
 
 Gele kaart: , Schet, (FC Groningen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.214
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d.Maarel
v.d.Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Sarota
Kali (Mårtensson/84)
Asare (Takagi/80)
Oar
Mulenga
Gerndt (v.d.Gun/74)
  Luciano
Bacuna
v.Dijk
Kwakman
Burnet
Kieftenbeld (Kostic/85)
De Leeuw (v.Moorsel/55)
Sparv
Schet (Suk/83)
Zeefuik
Kirm

Plundering huis na Craigslist-berichtje

Michael Vercher zal volgende keer wel twee keer zijn tekst overlezen voor hij een advertentie op Craigslist zet. De onhandig verwoorde advertentie van de Amerikaan heeft er namelijk toe geleid dat zijn gezin dinsdag zo goed als alles is kwijtgeraakt.

'Vrij grote rommelmarkt. Wegens verhuizing is alles gratis mee te nemen. Dus kom en neem maar wat je wil en zo veel als je wil'. Dit berichtje plaatste Michael Vercher uit Woodstock dinsdag op advertentiesite Craigslist, schrijft WTF.nl. Het leek de Amerikaan een handige manier om wat overtollige inboedel kwijt te raken. Wat hij echter niet zal hebben verwacht is dat al de volgende dag een enorme mensenmassa voor zijn huis zou staan.

Vercher en zijn gezin waren op dat moment echter niet thuis. De menigte besloot de komst van de onfortuinlijke bewoners niet af te wachten en maakte eigenhandig het huis open. Wat volgde was een stormloop op het huis, waarbij praktisch de hele huisraad mee werd genomen. Zelfs toen het gezin even later op kwam dagen stopten de inbrekers niet met het plunderen van de woning.

"Ik had nooit verwacht dat mensen alles zomaar uit ons huis zouden halen. Het is een nachtmerrie", verklaarde Verchter aan de lokale zender 11alive. Dubbel pech voor de man was dat hij geen inboedelsverzekering had afgesloten. De politie is inmiddels op zoek naar de mensen die als eerste inbraken in het huis.

NHL schrapt alle duels in november

De Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL heeft alle wedstrijden tot en met eind november geschrapt. De NHL heeft nog altijd geen akkoord weten te bereiken met de spelersvakbond over de verdeling van de inkomsten en ziet geen mogelijkheid meer om een volledig seizoen af te werken. Dat liet vicevoorzitter Bill Daly vrijdag weten.

De beslissing van de NHL betekent dat 326 wedstrijden komen te vervallen. "We betreuren dat we deze actie moesten ondernemen. We willen nog steeds zo snel mogelijk een akkoord bereiken en dan een schema opstellen voor de rest van het seizoen", zei Daly. Een akkoord lijkt echter nog ver weg.

Acht jaar geleden was er een soortgelijk conflict in de NHL. Door het uitblijven van een akkoord werd toen het hele seizoen niet gespeeld.

Wiggins alsnog op Tourpodium 2009

Bradley Wiggins is alsnog een podiumplek toegewezen voor de Tour de France van 2009. De Brit werd dat jaar vierde, maar schuift een plaatsje op door het wegstrepen van lance Armstrong.

De UCI besloot vandaag alle resultaten van Armstrong te schrappen. Voor de periode 1999-2005 blijven de posities vacant, maar dat geld niet voor de resultaten na zijn terugkeer. In 2009 eindigde de Amerikaan als derde achter Alberte Contador en Andy Schleck. In 2010 werd Armstrong 22e.

'Dodental etnisch geweld Birma te hoog geschat'

Het dodental van de bloedige rellen tussen de boeddhistische Rakhine-gemeenschap en islamitische Rohingya's in Birma valt lager uit dan eerder geschat. Dat hebben de autoriteiten van het land vrijdag gezegd. Niet 112, maar 67 mensen hebben tijdens de rellen van afgelopen week het leven gelaten, berichtte de staatstelevisie.

Birma vreest dat het nieuws over het etnische geweld de reputatie van het land, een voormalige dictatuur middenin een democratiseringsproces, geen goed doet. Door de berichtgeving over compleet verwoeste dorpen en honderden slachtoffers klonk de wereldwijde roep om ingrijpen steeds luider.

Jessica Biel dolblij met naam Timberlake

Jessica Biel vindt het fantastisch dat ze binnenkort door het leven gaat als Jessica Timberlake. De 30-jarige actrice stapte vorige week in het huwelijksbootje met Justin Timberlake en neemt de naam van haar man aan.

"Ja, ik verander mijn naam", zegt Biel tegen het Amerikaanse tijdschrift People. "Mijn naam op professioneel vlak blijft dezelfde. Maar voor in mijn dagelijks leven denk ik dat het geweldig klinkt. Ik heb van alle namen de jackpot gewonnen."

Jessica kijkt ernaar uit om haar leven samen met de zanger op te bouwen. "Het is moeilijk om die ene persoon te vinden", zegt de actrice die bekend is van films als New Year's Eve en Valentine's Day. "Als je die ene vindt, ga ervoor. Dat is een hele speciale verbintenis."

Sandy dreigt verkiezingen in VS te verstoren

De orkaan Sandy dreigt de Amerikaanse presidentsverkiezingen te verstoren. Mitt Romney, de Republikeinse tegenstander van Democraat en zittende president Barack Obama, blies vrijdag al een verkiezingsbijeenkomst in de staat Virginia af, die voor volgende week op het programma stond. Het is mogelijk de eerste van een serie afgelastingen.

Sandy bereikt volgens de voorspellingen maandag of dinsdag de Atlantische kust van de regio New England. Zware regenval leidt mogelijk tot overstromingen in meerdere staten, waaronder Virginia, New Hampshire en zelfs Ohio in het middenwesten van de VS. De verkiezingsuitslag in deze drie staten kunnen met die in andere zogenoemde swing states het verschil maken.

Moeder breekt wereldrecord melk geven

Alicia Richman had als klein meisje misschien de droom beroemd te worden, maar de reden waarom het nu gelukt is zal niet snel bij haar opgekomen zijn. De Amerikaanse vrouw is namelijk de nieuwe recordhoudster 'meest gedoneerde borstvoeding'. Richman doneerde in tien maanden tijd maar liefst 329 liter melk. En dat alles voor het goede doel.

Dit schrijft de Huffington Post. Kort na de geboorte van haar eerste kind in maart 2011 ontdekte Richman dat ze bovenmatig veel melk produceerde. De melkmevrouw sloeg al deze melk op in haar twee vriezers. Toen beide vriezers al snel vol zaten met gekolfde melk, besloot ze andere moeders en kinderen uit de brand te helpen. Dit deed ze door haar melk te doneren aan de Mothers Milk Bank of North Texas.

'Ik ben zo blij dat ik niet alleen mijn eigen baby, Drake, kan helpen, maar ook alle andere baby's die ziek zijn en hulp nodig hebben', verklaarde Richman. Ze gaf zich op voor The Guiness World Records om andere moeders te stimuleren ook hun melk ter donatie af te geven. 'Ik wil iedereen aanmoedigen om mijn record te verslaan. Alhoewel ik het ook zelf wil proberen te verbreken met ons tweede kindje...'

Of de echtgenoot van Richman ook maar iets in de melk te brokkelen had bij deze recordpoging, is niet bekend.

Schoorel naar laatste vier Porto Alegre

Thomas Schoorel heeft de smaak van het winnen te pakken in het Braziliaanse Porto Alegre. De Amsterdammer drong vrijdag door tot de halve finale van het challengertoernooi. Dat ging ten koste van de thuisspelende Leonardo Kirche: 6-4, 5-7 en 6-3. Daar had Schoorel wel ruim drie uur voor nodig.

Voor Schoorel is Porto Alegre zijn eerste succesvolle toernooi in vier weken in Zuid-Amerika. Eerder werd hij in Belem, San Juan en Rio de Janeiro steeds in de eerste ronde uitgeschakeld. In de halve eindstrijd neemt Schoorel het op tegen de Duitser Simon Greul of Julio Silva uit Brazilië.

Verkeerde afstelling brengt Massa in de problemen

Ferrari-coureur Felipe Massa heeft geen goede eerste dag beleefd op Buddh International Circuit. De Braziliaan sloot de dag in India slechts als vijftiende af dankzij problemen met de afstelling van de F2012. Ook spinde hij waardoor hij geen lange run meer kon rijden op de zachte banden.

"Het ging nogal moeizaam vandaag. De eerste sessie verliep nog prima, daarin hebben we alles kunnen doen wat op ons programma stond, maar nadat we in de tweede training de harde banden hadden ingeruild voor de zachte, was de balans ineens niet goed meer."

"De wagen werd zeer lastig te besturen, waardoor ik spinde. Hierbij raakte helaas een band beschadigd, wat inhield dat ik geen lange run meer kon doen op de zachte band, terwijl dat juist een erg belangrijk punt was op mijn programma. In plaats daarvan heb ik in het laatste half uur starts en pitstops geoefend. Meer was gewoon niet mogelijk op dat setje banden."

Sharapova rekent vlot af met Stosur

Maria Sharapova heeft vrijdag ook haar derde en laatste groepsduel op de WTA Championships gewonnen. De 25-jarige Russin was in Istanbul overtuigend de Australische Samantha Stosur de baas met 6-0 en 6-3. Ze ontloopt daardoor in de halve finale de Amerikaanse Serena Williams, die in de andere poule al haar partijen won.

Sharapova had in de eerste set absoluut geen kind aan Stosur. De nummer twee van de wereldranglijst benutte drie van haar vier breekpunten en gunde haar tegenstandster geen enkele game. In het tweede bedrijf bood Stosur meer verzet, maar het was niet genoeg om de spanning terug te brengen.

Door haar overwinning maakt Sharapova, die de partij na ruim een uur in haar voordeel besliste, nog altijd kans om het jaar af te sluiten als de mondiale nummer één. Ze stuit in de halve eindstrijd op Victoria Azarenka of Na Li, die later vrijdag nog in actie komen.


Sharapova rekent vlot af met Stosur (Foto: Novum)

Medal of Honor Warfighter kent goede start

Het schietspel Medal of Honor: Warfighter bestormt de verkooptoptien. Uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK blijkt de PlayStation 3-versie van het schietspel binnen te zijn gekomen op de tweede plek. De pc-versie neemt de tiende plaats in. Voetbalspel FIFA 13 staat sinds zijn release vijf weken geleden nog altijd op een.

De derde plaats van de top tien wordt ingenomen door Skylanders: Giants voor Nintendo Wii. Vorige week stond dit spel nog negende. Opvallend genoeg is de Playstation 3-versie van hetzelfde spel van de vijfde naar de achtste plek gezakt. Ook Pokémon Black 2 en Pokémon White 2 voor Nintendo DS zijn gezakt, van de tweede en derde naar de zesde en zevende plaats.

Het schietspel Doom 3: BFG Edition is sinds vrijdag verkrijgbaar, maar heeft nog geen plek in de lijst weten te veroveren. Datzelfde geldt voor het puzzelavontuur Professor Layton en het Masker der Wonderen dat vrijdag voor Nintendo 3DS is verschenen.

De verkooptoptien van week 43 ziet er als volgt uit:
01. FIFA 13 (PlayStation 3)
02. Medal of Honor Warfighter (PlayStation 3)
03. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
04. FIFA 13 (Xbox 360)
05. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
06. Pokémon Black 2 (Nintendo DS)
07. Pokémon White 2 (Nintendo DS)
08. Skylanders Giants (PlayStation 3)
09. Dishonored (PlayStation 3)
10. Medal of Honor Warfighter (pc)


Medal of Honor Warfighter kent goede start (Foto: Novum)

Via dna familie Utrechtse verkrachter gezocht

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat in de dna-databank op zoek naar mogelijke familieleden van de Utrechtse serieverkrachter. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte vrijdag bekend dat het opdracht heeft gegeven tot zogenoemd dna-verwantschapsonderzoek in het laboratorium.

De kans dat er verwanten van de verkrachter in de databank zitten, is klein, aldus het OM, omdat de genetische profielen van maar 150.000 personen erin zitten. Desondanks willen politie en OM de kans benutten.

Het onderzoek vindt plaats in de databank van het NFI; het gaat niet om grootschalig dna-onderzoek onder de bevolking, zoals momenteel in de zaak rond de vermoorde Marianne Vaatstra gebeurt.

Via DNA familie Utrechtse verkrachter gezocht
Via dna familie Utrechtse verkrachter gezocht (Foto: ANP)

Tennisster Vergeer laat WK schieten

Rolstoeltennisster Esther Vergeer last een rustpauze in. Dat maakt het management van de 31-jarige Woerdense vrijdag bekend. De zevenvoudig paralympisch kampioene twijfelt nog over het voortzetten van haar carrière en heeft sinds Londen niet meer getraind. Ze zal daarom de WK's in het enkelspel en dubbelspel laten schieten. "De prikkel ontbreekt nog."

Vergeer won sinds 2003 alle belangrijke prijzen in haar sport. Ze is bovendien al 470 enkelpartijen op rij ongeslagen. "Ik moet echt voor mezelf concluderen dat ik sinds de paralympische finales geen racket meer heb aangeraakt. Ik heb er gewoon nog geen behoefte aan. En daar ben ik zelf misschien nog wel het meest verbaasd over."

Volgende week gaat Vergeer wel weer de baan op om te tennissen. "Gewoon, zo maar. Om te zien hoe het voelt, even proeven." De komende weken beslist ze of ze in december aan het NK meedoet. "Ik laat het de komende tijd op me afkomen. De twijfel zal op gegeven moment vanzelf een richting uitgaan die goed voelt."


Esther Vergeer laat WK schieten (Foto: Novum)

De Vrij en Schaken fit voor klassieker

Feyenoord kan zondag in het duel tegen Ajax waarschijnlijk beschikken over Stefan de Vrij en Ruben Schaken. Beide spelers zijn nagenoeg hersteld van blessures. Dat maakte trainer Ronald Koeman vrijdag bekend op een persconferentie over de klassieker. Ook spits Graziano Pellè, die woensdag de training oversloeg vanwege griep, kan vanaf het begin spelen.

De Vrij en Schaken trainden vrijdag tijdens een besloten training volledig mee. "Mochten ze ook de afsluitende training op zaterdag goed doorkomen dan worden ze opgenomen in de wedstrijdselectie", zei Koeman.

Aanvoerder De Vrij stond twee maanden buitenspel met een hamstringblessure en maakte maandag zijn rentree bij Jong Feyenoord. Buitenspeler Schaken raakte tijdens zijn debuut voor het Nederlands elftal half oktober geblesseerd, maar hervatte deze week alweer de training.

Koeman zegt zijn spelers niet extra te hoeven motiveren voor de wedstrijd van het jaar tegen zijn oude club."We hebben het op de training vooral over tactische zaken gehad."

De Groninger zag de Amsterdammers woensdag met eigen ogen winnen van de Engelse landskampioen Manchester City. "Een zeer terechte zege. City had geen plan, Ajax wel." Hij deelde nog een compliment uit aan Ajax-trainer Frank de Boer. "Frank heeft in een moeilijke periode bij Ajax twee keer de landstitel gewonnen. Dat is heel knap."

Koeman heeft wel een plan voor zondag. "Maar ik heb dan ook ervaring met het bestrijden van Ajax." Met Feyenoord speelde hij vorig jaar een keer gelijk en versloeg hij zijn oude club in de Kuip. Als trainer verloor hij bovendien nog nooit een klassieker. Met Ajax won hij twee keer en speelde hij vier keer gelijk tegen de Rotterdammers.

Aantal gevangenen daalt relatief snel

Het aantal gevangenen loopt in Nederland relatief snel terug in vergelijking met andere landen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) in opdracht van het ministerie van Veiligheid.

Per 100.000 inwoners van ons land waren er in 2010 75 gevangenen. In 2005 waren dat er nog 134. Dat is een daling van 44 procent, een daling waar geen ander onderzocht land aan kan tippen. Estland komt er in absolute aantallen nog wel overheen (68 minder), maar daar zitten veel meer mensen per 100.000 personen te brommen, namelijk 259.

Strafhof: Gbagbo blijft vastzitten

Rechters van het Internationaal Strafhof in Den Haag hebben een verzoek om vrijlating van voormalig president van Ivoorkust Laurent Gbagbo vrijdag afgewezen. Gbagbo zit vast op verdenking van oorlogsmisdaden, maar zelf zegt hij onschuldig te zijn.

Gbagbo blijft vastzitten vanwege de ernst van de misdrijven waarvan hij wordt beschuldigd en omdat er een vluchtgevaar is, aldus de rechters.

De oud-president werd in november vorig jaar uitgeleverd aan het hof. Hij staat terecht voor de rol die hij speelde toen hij na de betwiste presidentverkiezingen in zijn land in 2010 aan de macht wilde blijven en zijn aanhangers zich schuldig maakten aan moord en verkrachting.

Ferrer door in Valencia

David Ferrer staat in zijn thuisstad Valencia in de halve finale. De Spanjaard versloeg zijn landgenoot Nicolas Almagro in twee sets met 6-3 en 7-5. In onderlinge ontmoetingen tussen de twee staat het nu elf tegen nul.

Titelverdediger Marcel Granollers verloor eerder vandaag kansloos van de Oekraïense Aleksandr Dolgopolov. Hij won slechts twee games; 6-0 en 6-2. Vorig jaar won de Spanjaard op dit toernooi nog in twee sets van Dolgopolov, op weg naar zijn eerste ATP 500-titel.

Ook voor David Goffin is het toernooi voorbij. De jonge Belg verloor met (7)6-7 en 4-6 van Jürgen Melzer. Goffin versloeg in de vorige ronde nog de als derde geplaatste John Isner.

Marin Cilic en Ivan Dodig maken vanavond uit wie de vierde speler in de halve finale wordt.

Defensie test technieken tegen bermbommen

Het ministerie van Defensie experimenteert met nieuwe systemen om IED's, beter bekend als bermbommen, op te sporen. In samenwerking met TNO zijn deze week diverse tests uitgevoerd. Behalve het ministerie en TNO waren ook diverse NAVO-partners aanwezig bij de experimenten.

De experimenten werden uitgevoerd op oefenterrein de Vlassakkers in Amersfoort. Met behulp van nieuwe technologieën wordt een route gescand met camera's of lasers. Op die manier moeten veranderingen in de omgeving worden waargenomen, die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een bermbom.

Kolonel Bernard Wulfse noemt de nieuwe technologieën veelbelovend. "Het oponthoud dat vaak gepaard gaat met IED-dreigingen en het gevaar dat defensiepersoneel loopt bij het zoeken kan in de toekomst verminderd worden door deze systemen."

De camera- en lasersystemen werken volgens verschillende principes. Met de lasersystemen, die in Canada en Zweden zijn ontwikkeld, kunnen op afstand voorwerpen worden waargenomen die niet in de omgeving passen.

De camera's kunnen veranderingen in structuren waarnemen, zoals in het oppervlak van een onverharde weg. Het lasersysteem kan een bermbom die onder zand ligt begraven niet zien, maar het camerasysteem kan dit wel. Defensie ziet dan ook een combinatie van de twee systemen als de beste oplossing.

Zakelijke belangen ministers openbaar

De zakelijke belangen van aanstaande bewindspersonen worden openbaar gemaakt. Dat laat premier Mark Rutte (VVD) de Tweede Kamer vrijdag in een brief weten.

Ministers en staatssecretarissen moeten als zij aantreden al hun zakelijke belangen op afstand plaatsen. Ook onbetaalde nevenfuncties moeten ze in principe neerleggen.

Voorheen meldde de minister-president in een brief enkel dat dit was gebeurd, zonder hierbij te vermelden om wie en om welke belangen het ging. Op verzoek van D66-leider Alexander Pechtold wordt in de toekomst wel man en paard genoemd.

Pechtold reageert opgetogen. "We moeten waken voor belangenverstrengeling in de politiek. Daarom ben ik blij dat Rutte deze voorzittige stap zet. Openbaarheid kan veel problemen en vragen over integriteit voorkomen."

Kwart drinkwaterputten bedreigd door gifgrond

Een kwart van de drinkwaterputten in Nederland wordt bedreigd door gif in de grond. Waterbedrijven willen dat de overheid de verontreinigde bodem met spoed saneert, licht een woordvoerder van waterbedrijf Vitens vrijdag toe in vooruitzicht op een aflevering van Zembla over de kwestie.

De kwaliteit van het drinkwater is niet in het geding, benadrukt de woordvoerder, maar waterbedrijven zijn gedwongen tot extra zuivering. Dat brengt hoge kosten met zich mee. Bij Vitens worden 29 van de in totaal ruim honderd waterwinlocaties bedreigd door de gifgrond. Volgens koepelorganisatie voor waterbedrijven Vewin, kampt een kwart van alle Nederlandse grondwaterwinningen met gifgrond.

Vitens heeft inmiddels een tiental winningen moeten sluiten of herplaatsen, nog eens drie staan daarvoor op de lijst. De kosten van de verplaatsingen en de extra zuivering vertalen zich uiteindelijk in een hogere waterrekening voor de consument, meldt de zegsman.

Het waterbedrijf is sinds 2008 in gesprek met het Ministerie van Milieu om maatregelen tegen de gifgrond af te dwingen. "Locaties in de buurt van waterwinningsgebieden moeten op voorhand door de overheid voldoende worden gesaneerd en wel volgens de strenge eisen die gelden voor drinkwaterwinning."

De chemicaliën in de grond zijn onder meer afkomstig van oude fabrieken. Vanwege de langzame stroming van het grondwater kan het lang duren voordat de stoffen in een waterwingebied belanden.

'Griekenland moet eigen broek ophouden'

Wanneer Griekenland uitstel krijgt om het begrotingstekort terug te dringen, dan moet het land dat zelf financieren. Maar van uitstel van de maatregelen die het land moet nemen om orde op zaken te stellen, kan geen sprake zijn. Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het Financieele Dagblad meldde donderdag dat Griekenland mogelijk een derde noodpakket nodig heeft. Daarnaast zou het land twee jaar extra de tijd krijgen van de zogeheten trojka om orde op zaken te stellen. Het land onderhandelt momenteel met het IMF, de ECB en de Europese Commissie hierover.

De bewindsman verklaarde geen tegenstander te zijn van uitstel als blijkt dat Griekenland meer tijd nodig heeft om de tekorten terug te dringen vanwege onverwachte economische tegenwind. Maar dit mag niet leiden tot een derde steunprogramma, zei de bewindsman. Ook is het geen reden om noodzakelijke hervormingen en bezuinigingen uit te stellen. "Maar we moeten wel wachten op de trojka, dat zeg ik er ook heel nadrukkelijk bij."

Het extra geld dat Griekenland nodig heeft vanwege het uitstel, moet het land dan zelf financieren, zegt De Jager. "Griekenland moet zelf de eigen broek ophouden." Volgens hem zijn daar ook mogelijkheden voor. Premier Mark Rutte (VVD) wilde donderdag nog niet reageren op het bericht dat Griekenland een derde pakket zou nodig hebben. Hij wil eerst het rapport van de trojka afwachten.

Namaakfondsen schaden goede doelen

Goede doelen hebben in toenemende mate last van namaakfondsen. Deze fondsen lijken in naam, tekst en huisstijl op gerenommeerde fondsen en houden er niet zelden een dubieuze financiële huishouding op na. Dit blijkt uit onderzoek van Radio 1 programma Argos.

Zeven grote goede doelen, allen actief in de bestrijding van ziektes, zeggen last te hebben van namaakfondsen. Door de verwarring die door deze fondsen ontstaat komen donaties en soms zelfs nalatenschappen verkeerd terecht.

KWF, het Diabetes Fonds en MS Research beklagen zich in het radioprogramma over de namaakfondsen. Hun jaarverslagen zijn vaak niet duidelijk, voorlichting blijkt verkapte fondsenwerving en er gaat vaak zeer weinig geld naar wetenschappelijk onderzoek, terwijl dat wel gesuggereerd wordt. Bij de look-a-like Stichting Preventie Diabetes staat foutieve informatie op hun website over hun uitgave aan wetenschappelijk onderzoek.

Argos meldt dat er bij de stichting MS-Anders sprake is van belangenverstrengeling. De stichting huurt al jaren een communicatiebureau in dat eigendom is van de vrouw van de penningmeester van dit goede doel. Volgens directeur Katja Vledder van MS-Anders, gaat er jaarlijks ruim veertigduizend euro naar het communicatiebureau.

In april bleek zo'n constructie ook bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds te bestaan. Dat fonds werkt voor haar fondsenwerving met Euro DM, een bedrijf dat weer banden heeft met een van de oprichters van het WCRF, de Amerikaanse tak van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Hoogbejaarde ramt gevel

Een 86-jarige hoogbejaarde vrouw is vrijdagmiddag in het Limburgse Hoensbroek met haar auto tegen de gevel van een gebouw gereden. Dat gebeurde nadat de wielen van de wagen van de vrouw vast waren komen te zitten in de modder en ze flink gas gaf, meldt de politie.

Het incident vond rond 13.45 uur plaats aan de Zandbergseweg. De vrouw schoot doordat ze flink gas gaf weliswaar met haar auto uit de modder, maar raakte vervolgens een lantaarnpaal en een bord en eindigde tegen de gevel. De bejaarde kwam met de schrik vrij, maar is toch even meegenomen voor controle naar een ziekenhuis.

Hoe het ervoor staat met de gevel van het pand, is onbekend.

Metal Gear Rising: Revengeance Special Edition

Er is meer bekend over de Metal Gear Rising: Revengeance special editions voor Japan. Er komen twee variaties: een 'Premium Package' en een 'Premium Package Konami Style Special Edition'.

Zeg dat laatste nog maar eens drie keer. Beide packs bevatten onder andere de Ninja Cyborg-DLC met nieuwe skins voor Raiden. De Konami style-versie bevat een figurine van Raiden. Of de speciale edities ook naar Amerika en Europa komen is nog niet bekend.

Metal Gear Rising: Revengeance komt uit in februari 2013 voor PlayStation 3 en Xbox 360.

  special editon (geschaalde kopie)Metal

Tourzeges Armstrong blijven vacant

De overwinningen van Lance Armstrong worden niet aan andere renners gegund. Dat heeft de UCI vrijdag besloten. Die maatregel geldt vanaf nu voor alle betrapte renners uit de periode van 1998 tot en met 2005. Tourbaas Christian Prudhomme had al eerder aangegeven dat wat hem betreft geen nieuwe winnaar wordt aangewezen. Maandag zei UCI-voorzitter McQuaid nog dat die beslissing niet aan de Tour maar aan de UCI was.

McQuaid had maandag ook aangekondigd dat de UCI zich over de vraag van prijzengeld zou buigen. Die beslissing is echter niet genomen. De wielerunie doet wel een oproep aan Armstrong zijn winstpremies terug te betalen.

De UCI stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de beschuldigingen richting de wielerbond in het USADA-rapport. Die onafhankelijke commissie moet op zeer korte termijn haar werkzaamheden beginnen en het rapport moet begin juni klaar zijn.

Voor de duur van dat onderzoek schort de UCI de rechtszaak tegen de Ierse journalist Paul Kimmage op. Die had de wielerunie, voorzitter Pat McQuaid en oud-voorzitter Hein Verbruggen van corruptie beschuldigd. McQuaid en Verbruggen staken hun strijd tegen Kimmage ook tot het rapport binnen is.

File op A58 door tank met pech

Een file op de A58 tussen Tilburg en Eindhoven had vrijdag een wel erg aparte oorzaak. Een tank had pech gekregen en stond vrijdagmiddag stil op de linkerrijbaan. Dat heeft de Verkeersinformatiedienst op Twitter gezegd.

De tank liep bij Oirschot averij op. Het gevaarte is inmiddels weggehaald. De file is echter nog niet opgelost, mede vanwege een auto die nadat de tank was verwijderd met pech stil kwam te staan.

Robben hervat groepstraining bij Bayern

Arjen Robben heeft vrijdag de groepstraining bij Bayern München hervat. De Groninger stond vier weken aan de kant met een blessure aan zijn bovenbeen. "Hij heeft pijnvrij kunnen trainen en heeft de volledige sessie meegedaan", liet trainer Jupp Heynckes weten. Of Robben zondag tegen Bayer Leverkusen al van de partij is, is nog onduidelijk.

De 28-jarige Robben was blij dat hij weer bij zijn teamgenoten kon aansluiten. "Het was een rustige training. Daardoor kon ik alles meedoen", zei de vleugelaanvaller, die nog niet weet wanneer hij zijn rentree maakt. "Het is een eerste stap. Het heeft geen zin om te snel terug te keren. Eerst moet ik volledig fit zijn."


Robben hervat groepstraining bij Bayern (Foto: Novum)

Napoli aangeklaagd voor matchfixing

Napoli wordt aangeklaagd voor matchfixing. Dat schrijft de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport vrijdag. Ook aanvoerder Paolo Cannavaro en Gianluca Grava worden aangeklaagd. Zij hebben een poging tot omkoping niet bij de autoriteiten gemeld. Napoli kan veroordeeld worden tot puntenaftrek in de Serie A en door de UEFA geschorst worden.

De zaak draait om het duel tussen de Zuid-Italianen en Sampdoria op de laatste speeldag van het seizoen 2009-2010. Oud-Napoli-doelman Matteo Gianello en ex-voetballer Silvio Giusti worden ook verdacht van omkoping. Zij probeerden voor dat duel Cannavaro en Grava voor hun karretje te spannen, maar die weigerden.

Albanië niet klaar voor EU

Albanië is nog niet klaar voor het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie. Dat blijkt uit de kabinetsreactie op de jaarlijkse voortgangsrapporten over mogelijke kandidaat-lidstaten van de EU waarmee de ministerraad vrijdag heeft ingestemd.

Het balkanland moet meer voortgang laten zien in de hervormingen van de rechtstaat en het openbaar bestuur, vindt het kabinet. Ook moet Albanië de corruptie en georganiseerde misdaad harder aanpakken en moet het land vrije en eerlijke verkiezingen houden. "Het opbouwen van een geloofwaardig 'track record' staat hierbij centraal."

Kroatië krijgt een voldoende van de Europese Commissie, maar het land moet nog een 'zichtbare eindspurt' inzetten voordat het lid kan worden. Nederland blijft er strak op toezien dat Europa het land bij de les houdt, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD).

Nederland steunt verder het starten van de toetredingsonderhandelingen met Macedonië. Ook de onderhandelingen met Montenegro zijn gestart. Moeilijke onderwerpen zoals de rechtsstaat, de aanpak van corruptie en criminaliteit komen daarbij tot tevredenheid van Nederland als eerste op tafel.

Bont gezelschap in verkiezingen Oekraïne

Een uitbundig uitgedoste popdiva, een gepensioneerde voetbalster, de zoon van een beroemde acteur en een oppositieleidster die ervan beschuldigd wordt warme banden met de regering te hebben. De kandidaten die zondag in de Oekraïense parlementsverkiezingen meedingen naar een plekje in de volksvertegenwoordiging vormen een bont gezelschap.

Politieke partijen in Oekraïne hebben hun gelederen versterkt met beroemdheden of hebben zelfs zogenaamde oppositiepartijen opgericht in een poging aan populariteit te winnen of concurrenten het leven zuur te maken.

De twee belangrijkste prowesterse partijen hopen een einde te maken aan de inmiddels drie jaar durende heerschappij van president Viktor Janoekovitsj, die voor de buitenwereld vooral wordt gekenmerkt door de opsluiting van oud-premier Joelia Timosjenko.

Janoekovitsj' Partij van de Regio's hoopt haar populariteit een impuls te geven door de tweede plek op de kieslijst toe te kennen aan popdiva Taisia Povalij. Dat weerhoudt de 47-jarige blonde zangeres van het Oekraïense levenslied er niet van te erkennen dat ze nooit veel in een politieke loopbaan heeft gezien. "En toen ontdekte ik dat mensen - het volk zelf - wilde dat ik ze vertegenwoordigde", zei ze in een roddelrubriek op tv. "Wat maakt het uit of ik op het podium werk of in de Verchovna Rada (het Oekraïense lagerhuis, red.)?"

Ondertussen hoopt de partij Oekraïne Voorwaarts van voormalig Timosjenko-bondgenote Natalia Korolevska stemmen weg te halen bij de oppositie. De partij zou de steun genieten van de Partij van de Regio's en wordt gezien als instrument van het campagneteam van Janoekovitsj. Op de kandidatenlijst van Oekraïne Voorwaarts prijkt de naam van voormalig voetbalvedette Andrij Sjevtsjenko. De extreem populaire Sjevtsjenko (36) zegt zich in te willen zetten voor gezondheidszorg en sport voor jongeren.

Volgens Andreas Oemland, politiek wetenschapper van de Kiev-Mohila Academie, komt het democratische proces in Oekraïne in het geding door de trucjes van de verschillende partijen. "Het is duidelijk dat de bereidheid om de politiek met allerlei soorten dubieuze strategieën te manipuleren groot is en dat actief gebruik gemaakt wordt van politiek incompetente, maar beroemde figuren", zei hij. Of de tactiek ook echt werkt, is de vraag. In de peilingen blijkt niets van een schokeffect, teweeggebracht door beroemde kandidaten.

Deze beroemdheden zijn van hun kant maar al te bereid een parlementszetel na te jagen. Het is de vraag of zij daarbij geleid worden door de wil hun land te dienen of verleid worden door de voordelen die aan het pluche kleven, zoals immuniteit voor rechtsvervolging.

Ook wereldkampioen boksen Vitali Klitsjko (40) is gegadigde voor een parlementszetel. Hij beschikt echter over jaren politieke ervaring en is een luis in de pels van Janoekovitsj, wiens partij hij in de gemeenteraad van Kiev probeert te dwarsbomen. Nu Timosjenko in de gevangenis zit, stijgt de populariteit van zijn partij Oedar, of Slag, die in de peilingen gelijk op gaat met Vaderland, de partij van de oud-premier. De verdeeldheid onder de oppositie lijkt vooralsnog vooral in het voordeel van Janoekovitsj.

Meisje (16) met stroomstootwapen schopt agente

Een 16-jarig meisje uit Rijen is donderdagmiddag in Breda opgepakt omdat ze een stroomstootwapen op zak had. Een passant was even daarvoor door een groepje jongeren bedreigd met het wapen, meldt de politie.

Agenten troffen op de Eindstraat een groep jongeren aan die voldeden aan het opgegeven signalement. Het wapen werd bij het meisje aangetroffen. Het kind gaf zich echter niet snel gewonnen: ze schopte bij haar aanhouding een agente. Die heeft aangifte gedaan tegen de 16-jarige.

Het meisje verklaarde dat het wapen niet van haar was, maar dat ze het voor iemand bewaarde. Het stroomstootwapen is in beslag genomen.

Dammen hardnekkige bever in Maastricht afgebroken

Het waterschap Roer en Overmaas heeft vrijdag twee beverdammen in de gemeente Maastricht verwijderd die al meerdere keren zijn herbouwd door een volhardende bever. Door de dammen is het omliggende land een stuk natter geworden en als het regent dreigen landbouwgronden te overstromen.

Medewerkers van het waterschap hebben de beverdammen in de Oude Kanjel en de Houtbemdervloedgraaf al meerdere keren deels afgebroken, maar de bever repareerde de dammen elke keer binnen enkele uren. Het waterschap hoopt dat nu de dammen volledig verwijderd zijn, de bever zijn heil elders zal zoeken. Zo niet, dan wordt het beestje gevangen en elders weer uitgezet.

'Schrappen zorgtoeslag dodelijk voor concurrentie'

Het schrappen van de zorgtoeslag is de doodsteek voor de concurrentie tussen zorgverzekeraars. Dat stelt vergelijkingssite zorgkiezer.nl. VVD en PvdA zouden volgens verschillende media overeen zijn gekomen om de zorgtoeslag te vervangen voor inkomensafhankelijke ziektekostenpremies.

Volgens zorgkiezer.nl zal de prikkel om de beste en goedkoopste verzekering aan te bieden afnemen als de plannen van VVD en PvdA doorgaan. De verschillen tussen zorgverzekeraars zijn bovendien minder goed te vergelijken als ze inkomensafhankelijk zijn.

De premie zal voor de meesten omlaag gaan in het nieuwe systeem. "In het huidige systeem kan de nominale premie honderd euro bedragen en krijgen lage inkomens bijvoorbeeld dertig euro terug via de zorgtoeslag. In het nieuwe stelsel zal de premie dan uitkomen op zeventig euro", legt een woordvoerder van de site uit.

"Als een verzekeraar tien procent voordeliger kan aanbieden, scheelt dit in het huidige stelsel tien euro, maar in de toekomst slechts zeven euro. Dan wordt het dus minder aantrekkelijk om over te stappen. En dus neemt de concurrentie af", aldus zorgkiezer.

Skyfall-scenarist ingehuurd voor 'Bond 24'

'Bond 24' wordt geschreven door Skyfall-scenarist John Logan. Dit laat The Daily Mail vandaag weten op hun website.

Volgens de site is Logan, die verantwoordelijk is voor het scenario van Skyfall, ingehuurd om de 24e James Bond-film te pennen zodat de film in de herfst van 2014 kan verschijnen. Dit lijkt een zeer krap tijdschema, gezien het feit dat tussen Quantum of Solace en Skyfall vier jaar zat. De reden voor deze vier jaren is grotendeels te wijten aan de schrijversstaking en de vele financiële problemen van studio MGM. Met deze 'een film in de twee jaar'-planning lijkt dus weer opnieuw te worden ingezet.

Waar het verhaal van 'Bond 24' over gaat wordt door zowel Logan als producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli strikt geheim gehouden. Naar verwachting verschijnt de film in de herfst van 2014. Tot die tijd moeten wij het doen met Skyfall, die vanaf 31 oktober van dit jaar te zien is.

Berlusconi krijgt vier jaar voor belastingontduiking

Een rechtbank in Milaan heeft oud-premier Silvio Berlusconi vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar wegens belastingontduiking. Het misdrijf staat in verband met zakendeals van Berlusconi's mediabedrijf Mediaset.

Berlusconi was zelf niet aanwezig om de straf aan te horen, die hoger uitvalt dan de eis van drie jaar en acht maanden van de aanklagers. De oud-premier wordt ook drie jaar uitgesloten van het uitoefenen van openbare ambten.

Het is voor het eerst dat de oud-premier is veroordeeld; andere processen eindigden steevast in vrijspraak of werden verworpen omdat het ten laste gelegde verjaard was.

Eerder deze week kondigde Berlusconi al aan geen vierde termijn als premier na te streven.

Berlusconi heeft nog voldoende beroepsmogelijkheden. Verwacht wordt dat hij hier gebruik van maakt.


Berlusconi krijgt vier jaar voor belastingontduiking (Foto: Novum)

Opdracht Facebookmoord: 5 jaar en tbs geëist

Tegen Polly W. is in de rechtbank in Arnhem door het Openbaar Ministerie (OM) een celstraf van vijf jaar en tbs geëist. Dat meldt haar advocaat Bram Moszkowicz vrijdag. Polly zou samen met haar toenmalige vriendje Wesley C. opdracht hebben gegeven voor de zogenoemde Facebookmoord op Winsie Hau.

Hau werd 14 januari 2012 neergestoken in haar huis in Arnhem. Ook haar vader raakte daarbij gewond. Op 19 januari overleed ze aan haar verwondingen. De moordenaar, de dan 14-jarige Jinghua K., is een bekende van de vriendengroep van Wesley. Hij zou door Polly en Wesley benaderd zijn om de moord te plegen. De reden hiervoor: een uit de klauwen gelopen ruzie tussen Winsie en Polly, die tot december 2011 nog hartsvriendinnen waren. Dat veranderde nadat Winsie Polly na een feestje van sletterig gedrag betichtte op Facebook. Via diverse social media liepen de gemoederen vervolgens hoog op. Uiteindelijk werd via Facebook uitgebreid gesproken over de op handen zijnde moord.

De rechtszaak tegen Polly speelt zich af achter gesloten deuren. De strafeis is daarom niet officieel bevestigd, meldt De Telegraaf. Omdat het jeugdrecht een maximumstraf van van twee jaar cel kent voor 16-jarigen, wordt verondersteld dat het OM gevraagd heeft om het volwassenenstrafrecht toe te passen.

De zitting van vrijdag was een emotionele zitting. Winsies moeder gaf de moeder van Polly een klap voordat de zitting begon. Dat is door de rechtbank bevestigd. Ook later moest de zitting onderbroken worden, omdat de emoties de moeder van Winsie te veel werden.

De zaak tegen Wesley C. dient maandag 29 oktober.

Tot levenslang veroordeelde Faig B. in hoger beroep

De 27-jarige Faig B., die twee weken geleden werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor doodslag en drie moorden, gaat in hoger beroep tegen zijn straf. Dat bevestigt zijn advocaat Kamil Karakaya vrijdag.

De advocaten van B. zijn het niet eens met de rechtbank in Dordrecht die de man drie keer schuldig achtte aan moord. Volgens Karakaya zou dat doodslag moeten zijn. Daarnaast is hij het oneens met een levenslange gevangenisstraf omdat dit een uitzichtloze situatie biedt voor zijn 27-jarige Helmondse cliënt.

B. schoot vorig jaar mei in Zwijndrecht zijn 23-jarige ex-vriendin, haar 29-jarige zus en hun 57-jarige moeder dood. De 64-jarige vader van het gezin raakte zwaargewond. Enkele dagen voor de aanslag op het gezin doodde B. in Helmond een andere ex-vriendin, een 20-jarige Afghaanse uit Amsterdam.

De rechtbank oordeelde dat B. het recht om terug te keren in de maatschappij heeft verspeeld door de 'meedogenloze wijze' waarop hij zijn daden beging. Uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum bleek B. last te hebben van stoornissen. In welke mate dat leidt tot verminderde toerekeningsvatbaarheid vonden de rechters niet belangrijk vanwege de ernst van de feiten.

Walther P99Q nieuw dienstwapen politie

De Nederlandse politie krijgt nieuwe dienstpistolen van de firma Carl Walther GmbH. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om de Walther P99Q.

De keuze was eerder op pistolen van Sig Sauer gevallen. Deze aanbesteding ging echter niet door omdat dit wapen niet betrouwbaar genoeg was. Uit testen bleek dat de fabrikant het wapen niet met een constante kwaliteit kon produceren.

Minder zout in brood

Het maximum gehalte keukenzout dat in brood zit, wordt per 1 januari verlaagd van 2,1 procent naar 1,8 procent. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een aanpassing van het zogeheten Warenwetbesluit.

De verlaging is een initiatief van de bakkerijsector zelf. Het kabinet is daar blij mee, want het past binnen het kabinetsbeleid om het zoutgehalte in voeding te verlagen. De rest van de levensmiddelenindustrie zou dit voorbeeld moeten volgen.


Minder zout in brood (Foto: Novum)

'Lady Gaga wil volgezwangerd worden'

Lady Gaga is zo gelukkig met Taylor Kinney dat ze binnenkort wil trouwen en aan kinderen wil beginnen. Dat beweert een ingewijde althans tegenover de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

"Gaga is gek op Taylor", vertelt de bron. "Hij maakt haar heel gelukkig." Volgens de ingewijde wil de 26-jarige zangeres niets liever dan een serieus leven beginnen met de 31-jarige acteur. "Ze wil trouwen en kinderen krijgen."

Gaga vormt sinds vorig jaar september een stel met Kinney, die ze leerde kennen bij de opnamen van haar clip You and I. Eerder dit jaar zouden ze even uit elkaar zijn geweest.

Courtney Stodden te bloot voor realityshow

Courtney Stodden kleedt zich te bloot voor Couples Therapy. Als de 17-jarige blondine, die getrouwd is met de 52-jarige acteur Doug Hutchison, niet meer kleren aantrekt kan ze vertrekken bij de Amerikaanse realityshow.

Volgens therapeute Jenn Berman hebben verschillende stelletjes die meedoen aan Couples Therapy geklaagd over de weinig bedekkende kleding waarin Stodden rondparadeert. Berman besloot de blondine daarom een dresscode op te leggen.

Stodden moet onder meer haar middenrif bedekken. "Ik wil geen kleding zien waarbij je borsten er bijna uitvallen", zei Berman volgens Radar Online in het realityprogramma tegen Stodden. "En je moet je kruis bedekken zodat je ondergoed niet zichtbaar is als je gaat zitten."

De vrouw van Green Mile-acteur Hutchison kan zich niet vinden in de kritiek. "Heel veel mensen bewonderen mij om hoe ik ben. Ik doe dit voor mensen die anders zijn, ik ben hun stem. Ik heb al heel wat levens gered."

Weer drie relschoppers Haren melden zich

Nog eens drie jongeren hebben zich donderdag bij de politie gemeld nadat zij zichzelf herkenden op foto's van de rellen in Haren, meldt de politie vrijdag. De afbeeldingen werden uitgezonden via Opsporing Verzocht en Hart van Nederland. De gezichten van de verdachten waren onherkenbaar gemaakt.

De vertoning van de beelden geldt als 'laatste kans'. Van relschoppers die zich niet voor dinsdag melden worden die dag foto's vertoond met herkenbare gezichten. Woensdag meldde een 17-jarige Groninger zich al, nadat hij zichzelf herkende. De drie nieuwe verdachten komen uit Leek, Noordenveld en Aa en Hunze. Alle vier zijn nog niet formeel aangehouden.

Naast de meldingen, zijn de afgelopen week zes personen aangehouden voor betrokkenheid bij de rellen in Haren eind september. In totaal zijn nu 64 personen aangehouden. Een aantal is inmiddels veroordeeld tot cel- en werkstraffen en boetes.

Pedofiel gepakt in Filipijnen

Een 55-jarige Nederlandse man die zijn stiefdochter zou hebben misbruikt is in de Filipijnen opgepakt. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bevestigd.

De man werd 19 oktober in de kraag gevat door de Filipijnse autoriteiten, zei een woordvoerder van het ministerie. Filipijnse media schrijven dat Interpol tegen de man een internationaal arrestatiebevel had uitgevaardigd, een zogenoemde 'red notice'.

Schiedammer opgepakt wegens loverboy-praktijken

Een 18-jarige man uit Schiedam is donderdagnacht aangehouden op verdenking van mensenhandel en het aanzetten tot ontuchtige handelingen, ook wel bekend als loverboy-praktijken. Dat heeft de politie vrijdag gezegd.

Een 29-jarige vrouw deed donderdagnacht aangifte tegen de man, die haar zou afpersen. De twee leerden elkaar kennen via een datingsite. De man maakte opnames van de seks die hij had met de vrouw, en dreigde deze op internet te zetten als zij niet tegen betaling seks zou hebben met andere mannen.

Vrouw bevalt in vliegtuig naar Schiphol

Een vrouw die donderdag vanuit Afrika onderweg was naar Schiphol, is tijdens de vlucht bevallen. Het vliegtuigpersoneel stond de vrouw bij tijdens de geboorte, die zonder complicaties verliep. Moeder en kind maken het goed, meldt de marechaussee vrijdag.

Bij aankomst op de luchthaven begeleidden medewerkers van de marechaussee de vrouw, haar pasgeboren baby en haar drie andere kinderen naar een ziekenhuis voor verdere zorg.

Over de identiteit van de vrouw wil de marechaussee niets bekendmaken uit privacyoverwegingen. Mogelijk werd het kind te vroeg geboren. Hoeveel maanden de vrouw zwanger was is onduidelijk, zegt een woordvoerder van de marechaussee.

'Zorgtoeslag afgeschaft per 2014'

VVD en PvdA willen de zorgtoeslag volledig afschaffen in 2014. De toeslag wordt overbodig op het moment dat de ziektekostenpremies inkomensafhankelijk worden, stellen bronnen rond de kabinetsformatie tegenover het ANP.

Afschaffen van de zorgtoeslag levert 4,5 miljard euro op. Dat bedrag wordt volledig teruggegeven aan de burger via een verlaging van de derde schijf in de inkomensbelasting van 42 naar 38 procent, eveneens per 2014.

De zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke toeslag die in 2006 met het nieuwe zorgstelsel werd ingevoerd als tegemoetkoming in de zorgkosten. Ongeveer 5 miljoen Nederlanders ontvangen een toeslag die afhankelijk is van het eigen inkomen.

VVD en PvdA schaffen zorgtoeslag af per 2014
VVD en PvdA schaffen zorgtoeslag af per 2014 (Foto: ANP)

Nederlandse toeristen gestrand in Mexico

Een groep Nederlandse toeristen wacht sinds woensdagnacht in het Mexicaanse Cancún op de reparatie van een defect vliegtuig van ArkeFly dat hen terug naar Amsterdam moet brengen. Het gaat om 283 reizigers, meldt een woordvoerder van ArkeFly vrijdag.

Doordat er lucht lekte bij de motor van de Boeing 767 bleef het vliegtuig woensdag aan de grond. Daarop werden reparateurs ingezet, maar die wisten het probleem niet op te lossen. ArkeFly laat nu reparateurs van de eigen organisatie invliegen om het technische mankement op te lossen. De vliegmaatschappij heeft de gestrande passagiers ondergebracht in hotels.

Naar verwachting vertrekt het toestel vrijdagnacht, met in totaal bijna twee etmalen vertraging.

Puber opgepakt na bedreigen Ajacied Babel

Een 15-jarige jongen is donderdagnacht in Den Haag aangehouden nadat hij Ajax-speler Ryan Babel via twitter bedreigde. Dat meldt de politie. Babel kondigt zelf via dat medium aan vrijdagmiddag aangifte te gaan doen.

Het politiekorps van Amsterdam kreeg donderdagavond na 21.00 uur een melding binnen over bedreigingen op twitter aan het adres van Ajacied Babel. Toen duidelijk werd dat de jongen zich in Den Haag bevond heeft de Haagse politie de jongen opgepakt en naar Amsterdam overgebracht.

De minderjarige jongen wordt vrijdag verhoord. Hij wordt verdacht van bedreiging en discriminatie. Hij sprak in de bewuste tweet de wens uit dat de Ajax-aanvaller neergeschoten zou worden en maakte een opmerking over zijn donkere huidskleur.

Na de tweet achterhaalden andere twitteraars al snel de identiteit van de jongen. Babel deelde onder meer de naam en adresgegevens met zijn ruim 970.000 volgers, maar gaf kort daarna aan niet het recht in eigen hand te willen nemen en het verder aan de politie over te laten.

Paranormale Madagascar 3 door vertoningsfout

De film Madagascar 3: Europe's Most Wanted is afgelopen week in Groot-Brittannië angstaanjagend eng geworden. De reden: het bioscooppersoneel had de film Paranormal Activity 4 gestart terwijl de zaal vol jonge kinderen zat.

In de Cineworld te Nottingham zijn volgens Yahoo! UK tientallen ouders met kinderen de zaal uitgerend toen zij erachter kwamen dat de ijzingwekkende thriller was gestart. Een ooggetuige vertelt aan de nieuwszender: "Ze begonnen de film en ik dacht 'dit lijkt me niet goed'. Toen herkende ik de openingsscène dat een flashback was van de eerste film, die ik jaren geleden eens heb gezien. Het start op het meest enge gedeelte in de film, als er een lijk naar de camera wordt gesmeten. Het is eng genoeg om volwassen mannen uit hun stoel te laten springen van angst, dus je kan begrijpen hoe de kinderen in de zaal reageerden. Iedereen rende meteen naar de uitgangen, het enige dat je nog hoorde was het geluid van gillende en huilende kinderen. Alle bezoekers waren erg aangedaan. Het filmfragment duurde maar twee minuten, maar het is lang genoeg om de kinderen voor het leven te traumatiseren."

Een woordvoerder van Cineworld heeft inmiddels gereageerd op de kwestie. "We zijn een onderzoek gestart naar het incident en wij kunnen bevestigen dat dit om een technisch mankement gaat met de projector, waarvoor wij onze oprechte excuses aan de families willen aanbieden." Cineworld heeft de gekwetste bezoekers het ticketgeld teruggegeven, samen met 'verzoeningskaartjes' om de volgende film gratis te zien. Volgens het bedrijf wordt er nu met de technici gewerkt aan het probleem om het in de toekomst te voorkomen.

Fire Emblem: Awakening heeft mooie filmpjes

Fire Emblem: Awakening is in Japan al in april uitgekomen. Even werd gevreesd dat de game niet naar het Westen zou komen, maar op de E3 werd het spel voor de rest van de wereld bevestigd. Europeanen moeten alleen wel nog veel geduld hebben, de game komt hier pas in het tweede kwartaal van 2013 uit.

Om je alvast lekker te maken toonde Nintendo recent een nieuwe trailer, check hem hieronder.

Opstelten vindt wietkwekerij BNN niet kunnen

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt dat de wietkwekerij die BNN heeft ingericht voor het programma Spuiten en Slikken niet door de beugel kan. "Dat kan natuurlijk niet", zei de bewindsman desgevraagd na afloop van de ministerraad. Hij kondigde aan indien nodig op te treden tegen de omroep.

Opstelten zei dat hij nog niet op de hoogte was van het voornemen van presentator Tim Hofman om enkele wietplanten te verbouwen. "Ik heb daar geen kennis van", zei Opstelten. "Maar als iets niet kan, zal er altijd worden opgetreden", zo waarschuwde hij.

BNN wil met de kwekerij onder meer de kromheid van het gedoogbeleid rond softdrugs aankaarten. Zondag is de plantage voor het eerst te zien. De omroep wil de oogst verkopen aan coffeeshops en laat zich juridisch bijstaan door advocaat Gerard Spong.


Opstelten vindt wietkwekerij BNN niet kunnen (Foto: Novum)

Zes jaar cel en tbs voor doodsteken na seksafspraak

Een 22-jarige man uit Roosendaal die vorig jaar in Venray een man doodstak is vrijdag in hoger beroep wegens doodslag veroordeeld. Het gerechtshof in Den Bosch legde hem zes jaar cel en tbs op. De rechtbank in Roermond veroordeelde de man eerder tot acht jaar cel en tbs.

De man stak op 13 augustus 2011 een 54-jarige man dood in Venray na een uit de hand gelopen seksafspraak. Ook sloeg hij de man met een hamer op het hoofd. Het slachtoffer werd zwaargewond aangetroffen in zijn huis en overleed korte tijd later in een ziekenhuis.

De rechtbank in Roermond veroordeelde de man eerder dit jaar nog wegens doodslag tot acht jaar cel en tbs. Justitie, die uitging van moord, had tien jaar cel en tbs geëist en ging in beroep.

De man is veroordeeld wegens doodslag omdat er volgens het hof geen sprake was van voorbedachten rade. Aangezien de man verminderd toerekeningsvatbaar was is tevens tbs opgelegd.

Enoh mogelijk voor drie duels geschorst

De KNVB wil Eyong Enoh een schorsing opleggen van drie duels, waarvan een voorwaardelijk. Dat meldt Ajax vrijdag op zijn website. De landskampioen weet nog niet of het tegen de schorsing in beroep gaat. Mocht Ajax de straf accepteren dan mist de middenvelder de klassieker zondag tegen Feyenoord.

De Kameroener kreeg maandag rood voor het duwen van een tegenstander in het uitduel van Jong Ajax tegen Jong NAC. Als Enoh wordt geschorst staat hij aan de kant totdat Jong Ajax twee wedstrijden heeft gespeeld. De Ajax-beloften spelen maandag thuis tegen Jong NEC en de week daarna volgt een uitwedstrijd tegen Jong Heracles.

De middenvelder maakte eind augustus zijn rentree nadat hij twee maanden geblesseerd aan de kant had gestaan met een knieblessure. De Kameroener speelde tot nog toe 95 competitieduels voor de Amsterdammers.

Frijns kan testrijder bij Sauber worden

Robin Frijns is bij Sauber in beeld om vanaf volgend seizoen testrijder bij het Zwitserse team te worden. De Nederlander werd onlangs kampioen in de World Series by Renault en verdiende hiermee een test bij Red Bull Racing. Sauber had hem vanwege zijn goede prestaties al eerder vastgelegd voor de Young Driver Test in Abu Dhabi.

Frijns kan in tegenstelling tot andere coureurs geen geld meebrengen, maar dat vormt voor Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn geen probleem om hem mogelijk als testrijder vast te leggen. "We vinden dat Robin een zeer getalenteerde coureur is en we willen hem een kans geven. Het is op dit moment één test en we zien wel wat er daarna komt. Hij moet zichzelf eerst gaan bewijzen. We willen hem in actie zien, want hij heeft veel talent."

De Nederlandse coureur won in de afgelopen drie seizoenen achtereenvolgens de titels in de Formule BMW, de Eurocup Formula Renault en de World Series by Renault. Hij staat op dit moment te boek als de meest getalenteerde coureur die nog niet aan een Formule 1-team verbonden is.

Esteban Gutierrez is momenteel de testcoureur bij Sauber, maar verwacht wordt dat de Mexicaan samen met Nico Hülkenberg de line-up van de Zwitserse renstal voor het seizoen 2013 zal gaan worden. Gutierrez mocht vanochtend de eerste vrije training in India rijden en zal ook voor Sauber deel gaan nemen aan de Young Driver Test.

NedCar richt zich niet alleen op BMW

Autofabriek NedCar wordt zo omgebouwd dat naast BMW ook makkelijk andere automerken er gebruik van kunnen maken. Dat schrijft demissionair minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Begin deze maand werd de overname van NedCar door het Eindhovense VDL afgerond. De fabriek in Born werd met sluiting bedreigd, nadat toenmalig eigenaar Mitsubishi begin dit jaar had aangekondigd te stoppen met de productie van Colt-auto's.

De eerste opdrachtgever van NedCar is BMW, die er Mini's wil gaan maken. Medio 2014 moet de fabriek daarvoor klaar zijn. Vanuit de bonden en een adviescommissie is steeds aangedrongen NedCar niet opnieuw te afhankelijk te laten worden van één opdrachtgever.


Nedcar richt zich niet alleen op BMW (Foto: Novum)

Tweeënhalf jaar cel voor rappende pooier

De 30-jarige Gregory Dos S. is vrijdag veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor het prostitueren van twee meisjes van 14 en 15 jaar oud. De man had ook seks met het 15-jarige slachtoffer. De meisjes uit Vleuten en De Meern liepen in februari weg van huis en waren bijna een week vermist. Het Openbaar Ministerie eiste eerder een celstraf van vier jaar.

Volgens de rechter heeft de rapper, ook wel bekend als MF Juice, de meisjes onderbracht in een woning in Rotterdam en via internet klanten voor hen geronseld. Dos S. heeft ook het geld in ontvangst genomen, hij bleef in de buurt als de twee klanten ontvingen en beperkte de meisjes in hun contacten.

De meisjes werden gevonden in de Rotterdamse woning, Dos S. werd vrijwel direct aangehouden op verdenking van onder meer mensenhandel. Een medeverdachte, de 29-jarige Fransisca T., kreeg van de rechter achttien maanden cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Tegen haar eiste het Openbaar Ministerie twee jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

Een woordvoerder van de rechtbank laat weten dat de straffen lager uitvallen dan de eis, maar dat de straf die is opgelegd 'overeenkomt met straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd'.

'Idris Elba in gesprek voor zwarte Bond'

Terwijl Daniel Craig met Skyfall meegerekend nog minimaal drie keer in de huid van James Bond kruipt, doen de de eerste geruchten de ronde over zijn opvolger. Een zeer bijzondere naam voor de rol van Britse geheim agent is Idris Elba.

Skyfall-actrice Naomie Harris heeft aangegeven dat Elba gesprekken heeft gehad met producente Barbara Broccoli over de mogelijkheden. “Ik wist geeneens dat er een gesprek was, totdat ik met Elba in een film speelde en hij het mij vertelde”, zo zegt Harris. “Hij heeft gepraat met Barbara Broccoli en het lijkt er op dat er een mogelijkheid is dat er in de toekomst een zwarte James Bond is.”

Idris Elba was eerder te zien in de films 28 Weeks Later, RocknRolla, American Gangster en Prometheus. Volgens jaar is hij wederom als Heimdall te zien in de vervolgfilm Thor: The Dark World.

Elba

Bryant twijfelgeval voor eerste NBA-duel Lakers

Het is onduidelijk of Kobe Bryant volgende week dinsdag de openingswedstrijd van het NBA-seizoen haalt. De ster van Los Angeles Lakers heeft last van zijn rechtervoet. Hij reisde donderdag al niet met de Lakers mee naar San Diego voor het laatste oefenduel tegen Sacramento Kings.

Lakers-coach Mike Brown verklaarde dat het zinloos was voor Bryant om mee te gaan in de bus aangezien hij zijn voet omhoog moest houden. "De tweeënhalf uur durende busrit heen en terug had hem geen goed gedaan."

Dwight Howard speelde wel voor de Lakers in het met 94-82 verloren duel tegen de Kings. De nieuwe aanwinst herstelt nog van een rugblessure.

Dinsdag spelen de Lakers tegen Dallas Mavericks. Diezelfde dag worden ook Cleveland - Cavaliers - Washington Wizards en Miami Heat - Boston Celtics gespeeld.


Bryant twijfelgeval voor eerste NBA-duel Lakers (Foto: Novum)

Buma/Stemra vindt thuiskopieheffing te laag

De nieuwe thuiskopieheffing die donderdag door staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) werd aangekondigd is te laag en lost het illegale aanbod van auteursrechtelijk beschermd werk niet op. Dat heeft Buma/Stemra vrijdag gezegd.

Teeven maakte donderdag bekend dat vanaf 1 januari de thuiskopieheffing ook gaat gelden voor smartphones, tablets, pc's, laptops en externe harde schijven. Voor pc's en laptops moet dan vijf euro extra worden betaald. Voor audio- en videospelers gaat de heffing twee euro bedragen, en voor externe schijven een euro. In het verleden gold de heffing vooral voor lege cd's en dvd's.

Volgens Buma/Stemra gaan de nieuwe heffingen in totaal 27 miljoen euro opbrengen, even veel als de opbrengst van de oude heffingen in 2005. Dit ondanks het feit dat de heffingen voor bepaalde apparaten een stuk hoger zijn dan de oude. Hoe Buma/Stemra op deze 27 miljoen euro uitkomt, is onduidelijk. De stichting was vrijdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

De nieuwe thuiskopieheffing geldt voor de duur van een jaar. Volgens Teeven biedt dat ruimte om het legale aanbod van auteursrechtelijk beschermd werk op internet te stimuleren.

FOK! wat een weer...Wat meer zon

Goedemorgen! In het zuiden van het land is er de afgelopen nacht nog wat regen gevallen en ook in de ochtend is het daar nog niet overal droog. Elders in het land klaart het vandaag wat overtuigender op dan gisteren, maar later op de dag neemt de kans op een bui toe en dat vooral in het noordwesten. Vergeleken met gisteren moet de temperatuur vandaag behoorlijk inleveren.

Zoals verwacht gaat het heel moeilijk worden om ergens in het land nog de 10 graden te gaan halen, want op de meeste plaatsen zal het niet warmer worden dan maximaal 9 graden. De wind draait naar noord tot noordoost en is overdag zwak tot matig. Langs de kust en op de Wadden neemt de wind in de avond behoorlijk in kracht toe. Het komend weekend lijkt het met de buien wel mee te gaan vallen, maar het zal zeker niet overal droog blijven. Ik denk dan vooral aan een aantal losse buien die wat meer verspreid over het land zullen gaan voorkomen.

Orkaan Sandy lijkt inmiddels een grote bedreiging te gaan vormen voor de Oostkust van de Verenigde Staten. Gisteren bevond Sandy zich in de omgeving van Cuba en zorgde daar voor enkele slachtoffers. De windsnelheden lagen hierbij tussen de 160 en 180 kilometer per uur.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Herfstwandeling2Deel 2 van de wandeling van Timmetjuhs door het Leudal en ook deze foto is schitterend.

Uitslag tweede vrije training India

Sebastian Vettel heeft ook tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van India de snelste tijd op de klokken gezet. De Red Bull-coureur was iets meer dan een tiende sneller dan teamgenoot Mark Webber. Fernando Alonso reed de derde tijd, gevolgd door Nico Rosberg en Kimi Räikkönen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:26.221   35
2 M. Webber Red Bull 1:26.339 +0:00.118 33
3 F. Alonso Ferrari 1:26.820 +0:00.599 34
4 N. Rosberg Mercedes 1:27.022 +0:00.801 38
5 K. Räikkönen Lotus 1:27.030 +0:00.809 40
6 L. Hamilton McLaren 1:27.131 +0:00.910 38
7 J. Button McLaren 1:27.182 +0:00.961 24
8 N. Hülkenberg Force India 1:27.233 +0:01.012 37
9 R. Grosjean Lotus 1:27.397 +0:01.176 36
10 B. Senna Williams 1:27.738 +0:01.517 36
11 P. di Resta Force India 1:28.004 +0:01.783 32
12 S. Perez Sauber 1:28.178 +0:01.957 39
13 M. Schumacher Mercedes 1:28.222 +0:02.001 37
14 D. Ricciardo Toro Rosso 1:28.239 +0:02.018 37
15 F. Massa Ferrari 1:28.296 +0:02.075 23
16 K. Kobayashi Sauber 1:28.455 +0:02.234 40
17 P. Maldonado Williams 1:28.596 +0:02.375 38
18 J. Vergne Toro Rosso 1:29.167 +0:02.946 35
19 H. Kovalainen Caterham 1:29.320 +0:03.099 43
20 V. Petrov Caterham 1:29.606 +0:03.385 22
21 P. de la Rosa HRT 1:30.950 +0:04.729 37
22 T. Glock Marussia 1:31.113 +0:04.892 35
23 N. Karthikeyan HRT 1:31.372 +0:05.151 20
24 C. Pic Marussia 1:31.493 +0:05.272 31

14-jarige joyrider betrapt in auto vader

Een 14-jarige jongen is donderdagmiddag in Den Haag betrapt op joyriden. De jongen viel op toen hij een verkeersovertreding maakte. Hij reed in de auto van zijn vader, meldt de politie vrijdag.

De bestuurder trok rond 13.35 uur de aandacht van een surveillerende agent toen hij van de linkerbaan op de Erasmusweg ineens rechtsaf de Vrederustlaan insloeg. Hij gaf hierbij geen voorrang aan de bestuurders op de rechterbaan.

De minderjarige jongen is overgebracht naar het politiebureau. Daar is hij korte tijd later door zijn moeder opgehaald.

De botte klauwen van The Wolverine

Empire Magazine heeft vandaag een afbeelding ontvangen van The Wolverine. Er is duidelijk Logan (Hugh Jackman) te zien die zijn klauwen laat zien. Deze keer niet van adamantium maar van...bot.

Logan, de onsterfelijke krijger en outsider, bevindt zich in Japan. Eenmaal daar kruist hij zijn adamantium klauwen met een samuraizwaard, dat eigenaar is van een onbekende uit het verleden van Logan. Wat volgt is een epische strijd dat Wolverine voor altijd zal heugen.

The Wolverine verschijnt op 25 juli 2013 in de bioscoop.

Wolverine

Klik op de foto voor een grotere versie

Courtney Love werkt aan musical over Kurt Cobain

Courtney Love wil graag een musical maken over haar leven met haar overleden echtgenoot Kurt Cobain. De zangeres werkt samen met Sam Lutfi. Het is nog niet duidelijk of de musical bestemd is voor Broadway of het witte doek, zegt hij tegen de Amerikaanse krant New York Daily News.

De film moet gaan over het leven van de rocksterren Love en Cobain samen. "Het is haar droom om haar verhaal te vertellen, maar ze heeft nooit serieuze pogingen ondernomen", zegt een andere betrokkene bij het project. Love wil de muziek van Nirvana in de musical verwerken.

De Nirvana-zanger pleegde in 1994 op 27-jarige leeftijd zelfmoord. Love en Cobain kregen in 1992 dochter Frances Bean.

Assassin's Creed III goed in voorverkoop

Het actiespel Assassin's Creed III heeft de beste voorverkoop van alle spellen van uitgever Ubisoft ooit. Het heeft het dubbele aantal van de vorige recordhouder, Assassin's Creed: Revelations. Dat heeft de uitgever bekendgemaakt. Er zijn geen exacte aantallen genoemd.

Eind vorig jaar werd door analysewebsite VGChartz geschat dat Assassin's Creed: Revelations in een week tijd twee miljoen keer was verkocht. Het lijkt dan ook aannemelijk dat Assassin's Creed III in ieder geval meer dan twee miljoen exemplaren gaat verkopen wanneer de game volgende week op de markt komt.

In Assassin's Creed III verplaatst het verhaal zich naar Amerikaans grondgebied. Spelers stappen in de schoenen van Connor, een Indiaan die onder meer vecht voor de vrijheid van zijn volk.

Binnen de Assassin's Creed-reeks zijn veertig miljoen spellen verkocht. De serie loopt sinds 2007 en is hoofdzakelijk verschenen voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Vaughn weg bij X-men: Days Of Future Past

Regisseur Matthew Vaughn heeft aangegeven de film X-Men: Days Of Future Past niet meer te regisseren. Zijn regietaken worden mogelijk overgenomen door Bryan Singer.

Producent 20th Century Fox heeft Singer, bekend van twee eerdere X-Men-films, op het oog om deze First Class-spinoff te regisseren. Singer werkte al aan de film mee als assisterend scenarist en producent, maar krijgt er dus nu mogelijk nog een taak bij. Vaughn zelf is van plan om de film enkel te produceren. Ondertussen gaat Vaughn de film Secret Service regisseren, een adaptie van de Mark Miller-stripboekenreeks.

Fox heeft inmiddels een voltooid scenario van X-Men: Days Of Future Past op de plank liggen met acteurs Michael Fassbender, James McAvoy en Jennifer Lawrence aan het project verbonden. Volgens de planning van de studio verschijnt de film op 18 juli 2014, maar met het gemis van een regisseur bestaat er een kans dat de film pas in het najaar van 2014 komt.

Minder tijd nodig voor Medal of Honor: Warfighter

Eerder deze maand beweerde de FAQ van EA's Medal of Honor: Warfighter dat de campagne ongeveer tien uur lang is. Zelfs op dinsdag 23 oktober, op de dag dat het spel werd gelanceerd in Amerika, sprak de FAQ over ‘roughly 10 hours’. Echter, dit stukje werd de volgende dag verwijderd.

"The single-player campaign will consist of roughly 10 hours of action ripped straight from the headlines and missions of Tier 1 Operators from around the globe with 12 full-missions each taking place in a different "hotspot" of the world.", aldus de FAQ.

Eurogamer-reviewer Dan Whitehead laat weten dat het hem ongeveer zes uur kostte om het spel op de normale moeilijkheidsgraad uit te spelen. Tegenover Eurogamer verklaarde EA het volgende:

"Based on internal play-tests and depending on player skill level, the single-player game can range from five to 15 hours. The number mentioned in the FAQ was a medium representing cross section of players with varied skill levels."

Men twijfelt aan het succes van Medal of Honor: Warfighter. Verschillende reviews suggereren dat het spel zijn verwachtingen niet waarmaakt. Game-analist Michael Pachter zegt dat het succes afhangt van de reviewscores die het spel krijgt. Dat belooft tot dusver nog geen goed nieuws voor EA’s nieuwste shooter.

Medal of Honor: Warfighter is beschikbaar op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Sno kan van hartproblemen afkomen

NEC-speler Evander Sno kan genezen van zijn hartritmestoornissen. Dat meldt de Nijmeegse eredivisionist vrijdag. Bij een onderzoek eerder deze week is gebleken dat de oorzaak van zijn hartprobleem kan worden weggenomen. De ingreep die hiervoor nodig is wordt zo snel mogelijk uitgevoerd in het Amsterdamse AMC. Wanneer Sno precies onder het mes gaat is niet bekendgemaakt.

Sno ging ruim twee jaar geleden tijdens een wedstrijd van Jong Ajax naar de grond met hartproblemen. Na reanimatie werd in het ziekenhuis bij hem een inwendige defibrillator geplaatst, die bij volgende hartritmestoornissen het hart via een elektrische schok weer het juiste ritme meegeeft.

Eind september werd Sno tegen Feyenoord met pijn aan de borst gewisseld. Hij werd twee weken uit voorzorg aan de kant gehouden, maar kreeg toen toch het groene licht van de artsen. De 25-jarige voetballer had voor het fiat al aangegeven niet aan stoppen te denken.

Bomen, boek en bloed in Evil Dead-trailer

Gisteren is de trailer voor de remake van Evil Dead vrijgegeven. Geen Bruce Campbell, maar wel het illustere Book of the Dead, bomenseks en liters bloed.

Mia is een jonge vrouw die vecht voor haar vernieuwde, sobere leven. Als ze met een paar vrienden op vakantie gaat vinden ze in een boshut de Book of the Dead, waardoor de hel op Aarde losbreekt.

Evil Dead verschijnt op 25 mei 2013 in de bioscoop.

Stoere poster A Good Day To Die Hard verschenen

"Ziet er stoer uit!", zo luidt het commentaar van Daskaar in onze submitbak. Wij zijn er het volledig mee eens, de poster van A Good Day To Die Hard is gewoon stoer.

Agent John McClane (Bruce Willis) probeert na het afbetalen van diens borg een betere band met zijn zoon Jack (Jai Courtney) op te bouwen. Na uit een Russische gevangeniscel te zijn vrijgekocht door zijn vader lijkt de toekomst voor beiden weer hoop te hebben. Veel tijd om er aan te werken is er niet als blijkt dat een groep internationale dieven onder leiding van een Russische gevechtsstrijder uit de gevangenis ontsnapt. Dit is het begin van een spectaculaire tocht door een voor de Amerikaanse politieagent onbekend land.

De film A Good Day To Die Hard verschijnt op 14 februari 2013 in de bioscoop.

DH5

Pr-medewerker Lindsay Lohan stapt op

De pr-agent van Lindsay Lohan heeft ontslag genomen. Een ruzie met Michael Lohan, de vader van de actrice, was volgens entertainmentsite TMZ een van de redenen van de breuk.

Steve Honig, die twee jaar voor Lindsay werkte, kreeg het aan de stok met Michael toen die bezig was met plannen om de actrice op te laten nemen in een afkickkliniek. Nadat Michael bij zijn dochter op de stoep had gestaan, verstuurde Honig een persbericht waarin hij duidelijk maakte dat het management van Lindsay niks te maken had met de plannen van Michael.

Volgens Honig is Lohans vader niet de enige reden van zijn ontslag. "Michael zou willen dat hij zo belangrijk was."

Geen intocht Sint voor kindertjes Staphorst

De kinderen in Staphorst zullen het dit jaar zonder een intocht van Sinterklaas moeten stellen. De ondernemersvereniging heeft niet voldoende sponsoren kunnen werven om de kosten te dekken. Dat heeft de gemeente Staphorst vrijdag gezegd.

De hoofdsponsor van het evenement heeft zich teruggetrokken. De gemeente is niet van plan bij te springen om de intocht alsnog mogelijk te maken, zegt wethouder van financiën Sytse de Jong tegen De Stentor. "We zijn toch zeker Sinterklaas niet?"

Volgens RTV Oost zou de intocht in totaal zo'n vierduizend euro kosten. Hoe groot het tekort is, is niet bekend.


Geen intocht Sint voor kindertjes Staphorst (Foto: Novum)

Schietspel The Walking Dead omgedoopt

Het schietspel rond de televisieserie The Walking Dead heeft een naam gekregen. De game heet nu The Walking Dead: Survival Instinct, en draait om de broers Daryl en Merle Dixon die proberen Atlanta te bereiken. The Walking Dead: Survival Instinct wordt volgend jaar uitgegeven voor verschillende spelcomputers door Activision.

Waar het schietspel gebaseerd is op de televisieserie, haakt het avonturenspel The Walking Dead in op het verhaal van de stripboeken. De televisieserie is eveneens gebaseerd op de stripboeken, maar geeft tevens een eigen draai aan de gebeurtenissen in het door Robert Kirkman geschreven verhaal.

The Walking Dead: Survival Instinct wordt gemaakt door Terminal Reality. Deze gamestudio was in 2009 verantwoordelijk voor het actieavontuur Ghostbusters: The Video Game en bracht dit jaar het familiespel Kinect Star Wars voor de Xbox 360 op de markt.


Schietspel The Walking Dead omgedoopt 

Opnieuw verdachte opgepakt in moordzaak uit 1997

Een 34-jarige Amsterdamse man is donderdagavond opgepakt in verband met de dubbele moord op Henk Opentij en Mary Run in 1997. Dat meldt de politie vrijdag. Maandagavond hield de politie ook al een verdachte uit Amsterdam aan, zo werd donderdag bekend.

Beide verdachten zitten in beperkingen, waardoor ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat en geen details over de zaak bekend worden gemaakt. De tweede verdachte wordt maandag voorgeleid.

De verdachte die maandag werd aangehouden is volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries de 35-jarige kickbokser Melvin R. Die woonde vlakbij de plaats delict toen Opentij en Run werden vermoord.

De zwaar verminkte lichamen van Opentij en Run werden op 24 november 1997 gevonden in de woning van Opentij in Amsterdam-Noord. De politie meldde vorige week al dat dna-onderzoek tot een 'belangrijke doorbraak' in de zaak had geleid. Het dna-materiaal dat op het plaats delict werd gevonden blijkt van een zwarte man te zijn. Eerder werd uitgegaan van blanke daders.

Man cel in voor aanranden hockeymeisje

Een 34-jarige man uit Culemborg moet drie maanden de gevangenis in voor het aanranden van een 17-jarig meisje op een hockeyveld. De man greep het meisje tot twee keer toe bij haar borsten. Ook bedreigde hij verschillende agenten.

Justitie had om een deels voorwaardelijke celstraf gevraagd maar de rechtbank in Arnhem gaat hier niet in mee. De verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard en heeft klinische behandeling nodig. Hij weigert echter elke vorm van gedwongen hulp.

Politie waarschuwt voor gevaarlijke Belg

De politie is dringend op zoek naar een 46-jarige gewapende Belg die een gevaar is voor zichzelf en zijn omgeving. De man, die in verwarde toestand zou rondlopen met een vuurwapen, is voor het laatst gezien bij Harderwijk, laat de politie weten.

De politie raadt mensen die de Belg vinden aan om geen actie te ondernemen maar direct de politie te bellen. Het is niet duidelijk waar hij op dit moment is. De man rijdt in een blauwe Mazda met een Belgisch of Nederlands kenteken.

Manchester United weken zonder Kagawa

Shinji Kagawa kan enkele weken niet in actie komen voor Manchester United. De Japanner raakte dinsdag tegen Sporting Braga geblesseerd aan zijn knie en staat tot een maand aan de kant. Dat heeft United-coach Sir Alex Ferguson vrijdag gemeld. Kagawa mist daardoor onder meer het treffen met Premier Leaguekoploper Chelsea zondag.

Goed nieuws was er voor United ook van het blessurefront. Verdediger Chris Smalling traint weer met de bal, terwijl zijn collega achterin Phil Jones hopelijk maandag de training hervat. "Dat Smalling weer bijna terug is, is een grote bonus voor ons", liet Ferguson weten.


Manchester United weken zonder Kagawa (Foto: Novum)

Delftenaar omgekomen bij schietpartij

Een 38-jarige man uit Delft is donderdag doodgeschoten op een galerij in zijn woonplaats. Hij bezweek korte tijd na de schietpartij aan zijn verwondingen in een ziekenhuis, meldt de politie vrijdag.

Een nog onbekende verdachte schoot het slachtoffer omstreeks 18.40 uur neer voor een woning aan de César Frankstraat. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en is op zoek naar getuigen.

Halo 4 duurste spel Microsoft ooit

Het schietspel Halo 4 voor Xbox 360 is met grote voorsprong het duurste spel dat Microsoft ooit heeft gemaakt. Dat heeft topman Phil Spencer gezegd in een interview met het Amerikaanse gameweblog Polygon. Spencer heeft geen bedrag genoemd, maar Halo 3 kostte het bedrijf in totaal meer dan 55 miljoen dollar.

Ondanks de hoge productie- en marketingkosten denkt Spencer dat Microsoft dat geld zeker terug zal krijgen. "Het merk Halo heeft een marktwaarde van drie miljard dollar", zei hij tegen het gameweblog. Naast de aanschaf van Halo 4 kunnen gamers extra levels tegen betaling downloaden.

In 1993 verscheen het schietspel Doom voor pc. Die game kostte het voor die tijd astronomische bedrag van tweehonderdduizend dollar. Dergelijke bedragen zijn gamestudio's tegenwoordig per maand kwijt. Een gemiddeld spel kost vijftien miljoen dollar om te maken, terwijl Grand Theft Auto 4 naar alle waarschijnlijkheid honderd miljoen dollar gekost heeft. Of Halo 4 over dat bedrag heengaat, is niet bekend.

Schwarzenegger terug als Conan The Barbarian

Arnold Schwarzenegger gaat opnieuw Conan the Barbarian spelen. The Legend of Conan moet in de zomer van 2014 in de bioscopen draaien, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De Oostenrijkse eik speelde in 1982 voor het eerst de barbaar en startte daarmee zijn carrière in Hollywood. Hij speelde het sterke personage twee jaar later nog een keer in Conan the Destroyer. "Ik heb altijd van het personage Conan gehouden", zegt de 65-jarige Schwarzenegger in een reactie. "Ik ben vereerd de rol opnieuw te spelen."

Schwarzenegger werkt hard aan zijn comeback als acteur. Hij was dit jaar al te zien in The Expendables 2 en komt volgend jaar met de actiefilms The Last Stand, The Tomb en Ten. Daarnaast heeft hij nog twee films in de pijplijn. Wanneer de opnamen van The Legend of Conan beginnen, is nog onbekend.

"Het origineel eindigde met Arnold op de troon als een doorgewinterde krijger en daar gaan we in de nieuwe film mee verder", zegt producent Frederik Malmberg. "Hij weet dat hij naar het Walhalla gaat en wil sterven met nog een laatste goede strijd."

Verdachte zwemleraar op vrije voeten

De 55-jarige Utrechtse zwemleraar die wordt verdacht van het bezitten van kinderporno, komt in afwachting van de behandeling van zijn rechtszaak vrij. De raadkamer van de rechtbank Utrecht heeft zijn voorlopige hechtenis vrijdag geschorst.

Volgens de rechtbank zijn er voldoende bewijzen dat de man kinderporno in huis had maar zijn er geen aanwijzingen dat hij ook ontucht heeft gepleegd of zelf kinderporno heeft gemaakt. Dat is hem ook niet ten laste gelegd door het Openbaar Ministerie. Het begin van de strafzaak tegen de man staat gepland op 28 januari.

[MLB] Giants winnen ook tweede duel in World Series

De honkballers van San Francisco Giants hebben donderdag ook de tweede wedstrijd in de World Series gewonnen. Voor eigen publiek werd Detroit Tigers met 2-0 opzij gezet. San Francisco leidt nu in de finale met 2-0 in de best-of-sevenserie. De tweestrijd verplaatst zich naar Detroit waar zaterdag de derde wedstrijd op het programma staat.

Was het woensdag nog een waar slagfestijn, de tweede ontmoeting tussen beide ploegen leverde heel wat minder vuurwerk op. De slagploegen van beide teams hadden geen antwoord op het sterke gooien van zowel Madison Bumgarner als Doug Fister. Giants-werper Bumgarner kreeg twee honkslagen tegen in zeven innings. Tigers-pitcher Fister stond vier runs toe in ruim zes slagbeurten.

Tot de zevende inning viel er dan ook weinig tot niets te genieten in het AT&T Park. Het was Brandon Crawford die de wedstrijd open brak en Hunter Pence in staat stelde om de Giants op voorsprong te zetten. Een slagbeurt later verdubbelde Angel Pagan de score op een honkslag van diezelfde Pence. Detroit kon in de slotinning het tij niet meer keren.

De Tigers lijken de World Series-winnaar van 2010 niet te kunnen stoppen. De ploeg van manager Bruce Bochy heeft al vijf wedstrijden op rij gewonnen. Eerder bogen ze in de National League-finale al een 3-1 achterstand in wedstrijden om in een 4-3 zege tegen titelverdediger Saint Louis Cardinals.

Detroit heeft de statistieken bovendien tegen wat betreft het terugkomen van een 2-0 achterstand in de World Series. Slechts tien van de 51 teams lukte het om alsnog de serie winnend af te sluiten. De Tigers spelen de komende drie duels in het eigen Comerica Park waar ze hopen iets terug te kunnen doen tegen de ontketende Giants.


Giants winnen ook tweede duel in World Series (Foto: Novum)

Lauritzen: "Bij TVM werd doping gebruikt"

Oud-wielrenner Dag-Otto Lauritzen heeft aan de Verdens Gang laten weten dat er bij de TVM-ploeg doping is gebruikt. De Noor, die in totaal acht keer de Tour de France reed, kwam in 1993 en 1994 uit voor de Nederlandse formatie, waarna hij zijn fiets aan de wilgen hing.

"Ik heb nooit met eigen ogen gezien dat mensen prestatiebevorderende middelen bij zichzelf toedienden, maar zoiets gaat niet onopgemerkt aan je voorbij. Over zulke dingen praat je onderling. Mij is nooit iets aangeboden. Mensen kenden mijn anti-dopingstandpunt. Ik heb nooit doping gebruikt."

TVM kwam in 1998 in de Tour du Dopage in de schijnwerpers te staan. Tijdens de Ronde van Frankrijk werd bekend dat in maart dat jaar een vrachtwagen van het team met daarin ampullen epo was aangehouden. Het team werd tijdens de koers door de Franse politie aan de tand gevoeld en besloot in de etappe naar Zwitserland op Zwitsers grondgebied af te stappen. Uiteindelijk werden ploegleider Cees Priem, teamarts Andrei Michailov en soigneur Jan Moors tot een boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld.

Medeplichtigen Facebookmoord voor rechter

De 17-jarige Polly W. staat vrijdag terecht bij de rechtbank in Arnhem. Maandag volgt een zitting waar haar ex-vriendje Wesley C. voor de rechter moet verschijnen. Het tweetal wordt medeplichtigheid en het uitlokken van een moord ten laste gelegd. Het slachtoffer van deze zogenoemde Facebookmoord is de 15-jarige Winsie Hau.

Hau werd 14 januari 2012 neergestoken in haar huis in Arnhem. Ook haar vader raakte daarbij gewond. Op 19 januari overleed ze aan haar verwondingen. De moordenaar, de dan 14-jarige Jinghua K., is een bekende van de vriendengroep van Wesley. Hij zou door Polly en Wesley benaderd zijn om de moord te plegen. De reden hiervoor: een uit de klauwen gelopen ruzie tussen Winsie en Polly, die tot december 2011 nog hartsvriendinnen waren. Dat veranderde nadat Winsie Polly na een feestje van sletterig gedrag betichtte op Facebook. Via diverse social media liepen de gemoederen vervolgens hoog op. Uiteindelijk werd via Facebook uitgebreid gesproken over de op handen zijnde moord.

Reconstructie
Nieuwsuur heeft aan de hand van gesprekken met vrienden en vriendinnen van Winsie, Wesley, Polly en Jinghua een reconstructie gemaakt van alle gebeurtenissen rondom deze Facebookmoord. In de uitzending van zaterdag zullen twee vriendinnen en één vriend hun relaas doen. Zij kennen het slachtoffer en de drie daders goed.

Volgens de reconstructie van Nieuwsuur had de moord voorkomen kunen worden als de signalen op social media serieus genomen waren. De advocaten van Polly en Wesley, onder andere Bram Moszkowicz, geven aan dat de tieners toegeven de opdracht gegeven hebben, maar dat zijn nooit gedacht hadden dat er daadwerkelijk wat zou gebeuren. De jongeren deden het af als 'Facebooktaal'. "Er wordt zoveel op Facebook gezegd en gedreigd dat niemand daar meer echt in gelooft."

De rol van social media
Op het forum van FOK.nl is inmiddels een uitgebreide discussie gestart over de rol van social media in dit soort zaken. Admin Yvonne van FOK.nl stelt de vraag: "Stel nou dat zoiets op FOK! zou staan, zouden users aan de bel trekken? Zouden wij iets kunnen doen om te voorkomen dat zoiets zo enorm uit de hand kan lopen? Of stel dat je dat op facebook tegen zou komen, zou je actie ondernemen?" De daarop volgende discussie lees je in zijn geheel in het topic: FacebookMoord.

In die discussie wordt onderschreven dat het een reëel risico is. FOK!user Dr_Flash zegt: "Tsja, hoe je het ook wendt of keert: Facebook heeft in dit geval voorzien in het platform wat verdere daden faciliteerde. En ja, Twitter had dat ook kunnen zijn, FOK! ook. En in dit geval was het Facebook. En als je dan zegt 'we hebben moderatie om te voorkomen dat er dingen uit de hand lopen', terwijl er letterlijk onder je ogen een moord beraamd wordt, waarom zou je dat niet Facebook verwijten?" In hoeverre het aan te pakken is, is een stuk minder duidelijk. De vraag rijst wanneer een dreiging 'echt' is. "Nadeel is natuurlijk wel het 'The Boy who cried Wolf'-effect, als je bij ieder wissewasje een melding maakt, en zeker op een forum als deze of andere fora zoals GeenStijl (waar ook veel voorkomt) dat de politie je meldingen ook minder serieus gaat nemen, hetgeen sowieso met internet en het voorkomende taalgebruik een probleem vormt en kan vormen", aldus moderator Voorschrift.

MRSA-bacterie in ziekenhuis Nijmegen

Zeven patiënten van het UMC St. Radboud in Nijmegen zijn besmet geraakt met de MRSA-bacterie. Het gaat om patiënten op twee van de zeven afdelingen op de intensive care, laat het ziekenhuis weten.

Nieuwe patiënten worden uit voorzorg opgenomen op de andere afdelingen totdat het besmettingsgevaar is geweken. De patiëntenzorg kan gewoon doorgaan, benadrukt een woordvoerder.

MRSA kan gevaar opleveren voor mensen met een verminderde weerstand. Betrokkenen die mogelijk zijn blootgesteld aan de bacterie zijn geïnformeerd en worden getest.

Twente kwaad op Russische arbiter

Alles wat FC Twente was kookte gisteravond na de 3-0 nederlaag in de Europa League tegen Levante. De Russische arbiter Vladislav Bezborodov en zijn assistenten moesten het ontgelden, omdat ze besluiten namen die bepaald niet in het nadeel van de thuisclub waren.

Zo werd de fraaie 0-1 van Dusan Tadic afgekeurd vanwege buitenspel van Luc Castaignos. "De scheids zei dat ik de bal nog aanraakte met mijn hoofd. Maar volgens mij stond ik niet eens buitenspel en bovendien ging de bal twee meter over mijn hoofd heen."

Ook bij Tadic kwam het stoom na afloop nog uit de oren. "Ik heb nog nooit zoiets gezien. Dan maak je zo’n goal en pakken ze die onterecht van je af. Ik dacht dat ik droomde. De scheidsrechter heeft de wedstrijd voor ons gekild. Elke beslissing viel uit in ons nadeel. Ik ben heel boos."

Eén van die beslissingen was het slechts geel geven aan Nikos Karabelas die een overtreding op Tadic maakte die een rode kaart waard was. In de tweede helft was het dezelfde Karabelas die tegen de arm van Douglas schoot, waarna Bezborodov makkelijk naar de stip wees. Míchel tekende 1-0 aan. Douglas was duidelijk over de handsbal. "Ik had de arm naast mijn lichaam en kon de bal niet ontwijken. Normaal wordt daar geen penalty voor gegeven."

Aanvoerder Wout Brama stak de hand ook in eigen boezem. "We hebben bij vlagen goed gespeeld, maar in andere fases niet goed. Zo begonnen we heel slecht met drie keer balverlies op rij." Hij weet dat overwinteren in Europa lastig gaat worden. "Het is wel reëel dat we nog doorgaan, want we kunnen elke tegenstander hebben, maar het wordt wel heel moeilijk nu. We moeten wel gaan zorgen dat we gaan winnen. We moeten een team worden dat moeilijk te verslaan is. Nu is dat nog niet voor 100 procent het geval. Daarin kunnen we nog wel wat stappen maken."

Tennislegende Osborne DuPont (94) overleden

Oud-tennisster Margaret Osborne DuPont is woensdag overleden. De winnares van zes grandslamtitels in het enkelspel en 31 grandslamtitels in het dubbel en gemengd dubbel is 94 jaar geworden. De Amerikaanse behaalde haar successen tussen 1941 en 1962. Osborne DuPont werd in 1967 opgenomen in de Tennis Hall of Fame in Newport.

Osborne duPont won Roland Garros in 1946 en 1948, Wimbledon in 1947 en de US Open van 1948 tot en met 1950. Op het toernooi in haar thuisland won ze ook 22 titels in de dubbels voor een totaal van 25 titels, een absoluut record. Nooit reisde de serve-and-volley-speelster af naar Australië voor het vierde grandslam.


Tennislegende Osborne DuPont overleden (Foto: Novum)

Zware gevechten Syrië ondanks bestand

Ondanks het staakt-het-vuren zijn vrijdag rond een militaire basis in Syrië zware gevechten uitgebroken. Dat heeft het Observatorium voor de Mensenrechten gezegd.

Volgens de organisatie bestormden opstandelingen de basis, die aan de weg ligt tussen de hoofdstad Damascus en Aleppo.

Het is de eerste schending van het staakt-het-vuren dat na bemiddeling van VN-gezant Lakhdar Brahimi vrijdagochtend om half zes inging, aan het begin van het vier dagen durende islamitische offerfeest.

Zware gevechten Syrië ondanks bestand
Zware gevechten Syrië ondanks bestand (Foto: ANP)

Hof vernietigt faillissement coureur Doornbos

Autocoureur Robert Doornbos is niet langer failliet. Het gerechtshof in Den Haag gaf de Rotterdammer in hoger beroep gelijk en vernietigde het faillissement van zijn bedrijf. Het faillissement werd deze zomer aangevraagd door Harry Muermans, de oud-sponsor van Doornbos. Die zou nog een miljoen euro tegoed hebben van de oud-Formule 1-coureur.

Het gerechtshof bepaalde in hoger beroep echter dat er niet meer schuldeisers zijn dan alleen Muermans, wat wettelijk verplicht is om tot faillissement over te kunnen gaan. Ook zou een lening uit 2006 door Doornbos al terug zijn betaald en zou de coureur zelfs geld tegoed hebben van zijn voormalig sponsor.

Doornbos reageert opgelucht op het nieuws. "Ik heb het gevoel in een slechte film terecht te zijn gekomen door een verschil van mening met mijn voormalige sponsor Muermans. Het enige wat ik wil is dat dit gedoe wordt opgelost en dat ik weer kan terugkeren naar dat wat ik het beste doe en dat is autoracen."

Doornbos denkt dat alles duidelijk wordt in verdere rechtszaken. "Daarin zal worden aangetoond dat Muermans mij wel degelijk heeft gesponsord, en nu ten onrechte stelt dat dat allemaal leningen waren."

Del Potro plaatst zich voor Tour Finals

Juan Martin Del Potro heeft zich donderdag geplaatst voor de ATP World Tour Finals in Londen. Voor de Argentijn volstond het bereiken van de kwartfinale van het tennistoernooi van Basel. Hij versloeg de Amerikaan Brian Baker met 7-5 en 6-1.

Del Potro is de zesde speler die zich verzekerde van deelname aan het officieuze WK. Los van de afzegging van Rafael Nadal zijn ook Novak Djokovic, Roger Federer, Andy Murray, David Ferrer en Tomas Berdych van de partij.

Voor Del Potro wordt het zijn derde deelname aan het eindejaarstoernooi. In 2009 bereikte hij de finale.

Omstreden wethouder Lansingerland stapt op

ChristenUnie-wethouder Jan den Uil van de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland stapt op. Dat doet hij naar aanleiding van het vernietigende rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), laat hij vrijdag weten.

In het rapport concludeert BING dat Den Uil niet integer is en in strijd met de gedragscode heeft gehandeld. Hij is naast zijn werkzaamheden als wethouder voor bouwprojecten, grondzaken en volkshuisvesting ook directeur en mede-eigenaar van een architectenbureau.

Volgens BING heeft Den Uil zich niet altijd voldoende gerealiseerd wat hier de consequenties van zijn. De politicus heeft er niet altijd alles aan gedaan om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Dit is in meerdere dossiers geconstateerd.

Den Uil zegt 'om verdere discussies rond zijn persoon te voorkomen' per 1 november op te stappen. "Gezien de ontstane situatie en discussie rondom mijn persoon kan ik niet meer optimaal functioneren", zegt hij.

Voor Den Uil is overigens de belangrijkste conclusie uit het rapport dat niet is gebleken dat hij zichzelf, het architectenbureau of derden in zijn rol als wethouder heeft bevoordeeld. "In mijn functie als wethouder heb ik altijd het belang van de samenleving en van mijn partij voor ogen gehad. Ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld."

Schietpartij in Venlo, mogelijk een dode

In een bos aan de Lovendaalseweg in Venlo heeft zich donderdagavond een schietpartij voorgedaan. Een woordvoerder van de politie spreekt van een geweldsincident. Volgens onbevestigde berichten is daarbij een vrouw bij om het leven gekomen.

De politie roept mensen via Burgernet op uit te kijken naar een witte Mercedes Vito. De bestelbus zou mogelijk betrokken zijn bij het schietincident. De politie heeft een helikopter en een arrestatieteam ingezet. De omgeving aan de Lovendaalseweg is afgezet.

Schietpartij in Venlo, mogelijk een dode
Schietpartij in Venlo, mogelijk een dode (Foto: ANP)

Paardenoverschot leidt tot recordslachting

In de afgelopen twintig jaar zijn nog nooit zoveel paarden geslacht als in 2012. In het eerste halfjaar werd het leven van 4500 paarden beëindigd in een slachthuis, terwijl dat er in heel 2011 3400 waren. Dat schrijft nrc.next vrijdag. Volgens de krant is er sprake van een paardenoverschot in Nederland.

Zo'n tien jaar geleden beleefden fokkers gouden tijden toen paarden niet aan te slepen waren. Nu is de markt, mede door de economische crisis, flink ingezakt. Veel paardenbezitters willen van hun dier af en bieden ze aan op internet of brengen ze naar het slachthuis.

Bij slagers belanden steeds meer dieren die niet oud, moe of kreupel zijn maar eigenlijk nog best een tijdje mee kunnen. "Er zijn gewoon te veel paarden", zegt een slager in de krant. Naar schatting van het Landbouw-Economisch Instituut lopen er zo'n driehonderd- tot vijfhonderdduizend paarden in Nederland rond.

Het meldpunt dierenmishandeling van de KLPD zegt in navolging op het paardenoverschot dat er in de afgelopen jaren meer meldingen binnenkomen van verwaarloosde paarden en pony's. De Dierenbescherming zegt in de krant dat veel paardenbezitters het houden van een paard onderschatten.


Paardenoverschot leidt tot recordslachting (Foto: Novum)

Badr Hari verdacht van negen delicten

Justitie verdenkt vechtsporter Badr Hari van negen delicten. Dat blijkt uit de tenlastelegging die hem deze week in zijn cel is overhandigd, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam vrijdag. Een van de verdenkingen is die van poging tot doodslag op miljonair Koen Everink tijdens dancefeest Sensation in juli.

In totaal gaat het om acht geweldsdelicten en een verkeersdelict in maart 2010. Daarbij zou Hari in aanrijding zijn gekomen met een voetganger, die daardoor letsel opliep.

Naast de poging tot doodslag op Everink gaat het om nog twee mishandelingen in uitgaansgelegenheid Club Air vorig jaar, de mishandeling van de broer van een ex in café Cooldown en de mishandeling in de club Jimmy Woo, alle in Amsterdam.

In juli 2011 zou Hari eveneens twee mensen hebben mishandeld, waaronder een vrouw. Een oude mishandelingszaak uit 2010 waarbij een portier bij het Leidseplein in Amsterdam klappen kreeg, is eveneens aan de tenlastelegging toegevoegd.

Volgende week vrijdag is de eerste pro-formazitting in de zaak van de vechtsporter. De inhoudelijke behandeling volgt later.

Windows 8 gelanceerd

Vanaf vandaag zijn Windows 8 en Windows RT (de tabletversie van Windows 8) beschikbaar voor consumenten. De nieuwe versie van het besturingssysteem van Microsoft neemt afscheid van het welbekende bureaublad en introduceert live tegels op je persoonlijke startscherm.

Bestaande Windows 7-gebruikers, die na 2 juni 2012 hun product aangeschaft hebben, kunnen overstappen naar Windows 8 voor een speciale prijs van € 14,99. Vanaf vandaag is Windows 8 te koop voor € 59,99 en te downloaden voor € 29,99. Windows 8 is uiteraard ook te volgen via Facebook.

Tegelijk met de release van Windows 8 brengt Microsoft ook hun Surface-tablets uit. Deze zijn op dit moment echter nog niet te koop in Nederland.

w8

Uitslag eerste vrije training India

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van India. De Duitser wist Jenson Button drie tienden voor te blijven. Fernando Alonso reed de derde tijd. Esteban Gutierrez verving Sergio Perez: de Mexicaan voelde zich vanmorgen niet lekker.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:27.619   22
2 J. Button McLaren 1:27.929 +0:00.310 22
3 F. Alonso Ferrari 1:28.044 +0:00.425 24
4 L. Hamilton McLaren 1:28.046 +0:00.427 25
5 M. Webber Red Bull 1:28.175 +0:00.556 22
6 N. Rosberg Mercedes 1:28.447 +0:00.828 25
7 F. Massa Ferrari 1:28.542 +0:00.923 24
8 M. Schumacher Mercedes 1:28.993 +0:01.374 23
9 D. Ricciardo Toro Rosso 1:29.204 +0:01.585 24
10 K. Räikkönen Lotus 1:29.291 +0:01.672 24
11 V. Bottas Williams 1:29.691 +0:02.072 26
12 P. di Resta Force India 1:29.760 +0:02.141 23
13 K. Kobayashi Sauber 1:29.802 +0:02.183 18
14 N. Hülkenberg Force India 1:29.850 +0:02.231 19
15 R. Grosjean Lotus 1:29.895 +0:02.276 19
16 P. Maldonado Williams 1:30.041 +0:02.422 26
17 J. Vergne Toro Rosso 1:30.401 +0:02.782 23
18 V. Petrov Caterham 1:30.630 +0:03.011 24
19 G. van der Garde Caterham 1:30.896 +0:03.277 20
20 E. Gutierrez Sauber 1:31.212 +0:03.593 29
21 C. Pic Marussia 1:31.903 +0:04.284 22
22 N. Karthikeyan HRT 1:32.125 +0:04.506 24
23 T. Glock Marussia 1:32.369 +0:04.750 19
24 P. de la Rosa HRT 1:32.859 +0:05.240 13

Duitsland roept 'klonterende' griepvaccins terug

Duitsland heeft donderdag uit voorzorg gelast een partij griepvaccins van medicijnenfabrikant Novartis uit de schappen te halen. Novartis had gemeld dat het middel klonterde tijdens de productie.

Het Duitse ministerie van volksgezondheid heeft geen bericht ontvangen over klontjes in vaccins die in Duitsland zijn verkocht, noch van ernstige, onverwacht opgetreden bijwerkingen. Om ieder gevaar uit te sluiten heeft Berlijn desalniettemin vier partijen Begripal en een partij Fluad van de markt gehaald.

Woensdag verbood Italië de verkoop van vier griepmedicijnen van Novartis. Ook Zwitserland heeft voorzorgsmaatregelen getroffen. Novartis houdt vol dat de klontjes in de vaccins geen reden zijn tot zorg.

The Witcher 2-website toont mysterieuze timer

Op de officiële Poolse website van The Witcher 2 is sinds vandaag een raadselachtige tekst en countdowntimer te vinden. Over de tekst en de timer is helaas nog niet veel bekend.

Fans van The Witcher speculeren over een nieuwe DLC of een uitbreiding voor The Witcher 2. Wat opvalt is dat er verschillende portretten worden weergegeven die gelinkt staan met gebruikersprofielen van het officiële forum. Er gaat een gerucht rond dat het gerelateerd is aan de aankomende release van de mod-tool REDkit.

In de loop der dagen zullen er steeds meer portretten worden ontgrendeld en zal het mysterie door ontwikkelaar CD Projekt RED ontrafeld worden. 
 

The Witcher 2 pain

Apple verkoopt weer meer iPhones

Apple heeft van juli tot en met september in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar ruim de helft meer iPhones verkocht. Het aantal verkochte telefoons kwam uit op 26,9 miljoen. Dat is iets meer dan in het voorgaande kwartaal, maar nog altijd acht miljoen minder dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

De nettowinst van Apple steeg op jaarbasis met vijftien procent naar 8,2 miljard dollar (6,3 miljard euro). De omzet nam met 27 procent toe naar 36 miljard dollar.

Waar de verkoop van de iPhone dankzij de introductie van de iPhone 5 in de tweede helft van september weer in de lift zit, verkoopt Apple juist steeds minder iPads. De verkopen daalden in vergelijking met het voorgaande kwartaal met ruim een vijfde naar veertien miljoen stuks. Op jaarbasis stegen de verkopen nog wel met een kwart.

Consumenten zijn in afwachting van een nieuwe versie van de iPad. Deze week presenteerde Apple al de iPad-mini in een poging de verkoopcijfers weer op te krikken.

Orkaan Sandy eist elf levens in Cuba

De orkaan Sandy heeft in Cuba elf levens geëist. Eerder kwamen door de orkaan negen mensen om in Haïti en een in Jamaica. De enigszins afgezwakte storm trok donderdagavond over de Bahama-eilanden.

Negen doden, onder wie een jongetje van vier maanden en een man van 84 jaar, vielen in de oostelijke Cubaanse provincie Santiago. De meeste mensen kwamen om doordat huizen instortten, melden de Cubaanse autoriteiten. Het aantal doden in Cuba is het hoogste door een orkaan sinds de orkaan Dennis in juli 2005. Toen kwamen zestien mensen om en werd voor miljarden euro's schade aangericht.

De orkaan Sandy gaat gepaard met zware regenval, die overstromingen en aardverschuivingen kan veroorzaken.


Orkaan Sandy eist elf levens in Cuba (Foto: Novum)

'Helft broodjes döner kebab vol bacteriën'

 Mensen met een verminderde weerstand, 65-plussers en zwangeren kunnen beter geen broodje döner kebab eten. Dat advies geeft de Consumentenbond vrijdag na onderzoek.

 Van de 49 geteste broodjes bleek een meerderheid onder de bacteriën te zitten. Op vijf broodjes werd zelfs de zogenoemde 'poepbacterie' gevonden. De aangetroffen bacteriën kunnen de voedselveiligheid voor mensen met een verminderde weerstand schaden, zegt de Consumentenbond.

De broodjes werden gekocht bij tien willekeurige verkooppunten in Groningen, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Breda.

'Weer onnodig sterfgeval binnen VUmc'

Een longpatiënt van het VUmc in Amsterdam is vorig jaar maart vermoedelijk onnodig om het leven gekomen toen hij naar een ander ziekenhuis werd vervoerd. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van een interne brief. Het zou al om het negende onnodige sterfgeval gaan.

Het VUmc staat al enkele maanden onder verscherpt toezicht vanwege conflicten op de longafdeling. Door slechte communicatie zou er een gevaar voor de patiëntveiligheid ontstaan en zouden onnodig longpatiënten zijn overleden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt de gevallen.

In de brief geeft de betrokken arts toe dat de overplaatsing niet door had mogen gaan vanwege de broze gezondheid van de man. Ook toen het slachtoffer onderweg naar de ambulance een klaplong kreeg werd niet overwogen om de overplaatsing te stoppen. Bij aankomst in een ziekenhuis in Zutphen was de man overleden.

De betrokken arts zou ook al bij een ander overlijden van een longpatiënt betrokken zijn. Hij zou bij het slachtoffer een katheter verkeerd hebben geplaatst.

Docent ontslagen na tongzoenen leerling (13)

Een 40-jarige docent van een school in het Brabantse Heeswijk-Dinther is aan het eind van vorig schooljaar op staande voet ontslagen omdat hij een 13-jarige leerling had gezoend. Hij was kort daarvoor betrapt toen hij het meisje een tongzoen gaf, melden regionale media.

Een rector van de school geeft aan het Brabants Dagblad toe dat het incident zich heeft voorgedaan. De krant had een anonieme tip daarover binnengekregen.

De docent is door de politie verhoord. Hij is nu in afwachting van de behandeling van zijn rechtszaak.

Aanhouding voor dubbele moord uit 1997

Een man uit Amsterdam is maandag aangehouden voor een dubbele moord in zijn woonplaats in 1997. De politie kwam hem op het spoor na een dna-match, laat het Openbaar Ministerie in Amsterdam donderdag weten.

Op 24 november 1997 werden de zwaar verminkte lichamen van de 79-jarige Henk Opentij en zijn 73-jarige vriendin Mary Run gevonden in de woning van Opentij in de flat Noorderbreedte in Amsterdam-Noord. De slachtoffers bleken op gruwelijke wijze te zijn vermoord.

Vorige week meldde de politie al dat nieuw dna-onderzoek voor een 'belangrijke doorbraak' heeft gezorgd in de zaak. Dna-materiaal dat bij de moord werd aangetroffen blijkt afkomstig van een persoon met een negroïde uiterlijk. Eerder werd uitgegaan van blanke daders.

De aangehouden verdachte, de 35-jarige Melvin R., is volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries een kickbokser die vlak bij het plaats delict woonde. Hij zit in beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Hij zit voorlopig nog vast. Daarom doet justitie verder geen mededelingen over de zaak.

De politie is nog op zoek naar een tweede verdachte en verwacht die snel te kunnen aanhouden.

Politie schiet gericht op wietauto

Agenten hebben donderdag in het Gelderse Duiven gericht geschoten op een auto die op ze inreed. Niemand is gewond geraakt. Twee verdachten zijn aangehouden, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Het incident vond omstreeks 16.30 uur plaats. Agenten besloten een auto die niet verzekerd leek te zijn te controleren. Daarbij bleek dat in de kofferbak wiet lag. De passagier van de auto zette het na deze vondst op een lopen, de bestuurder van de wagen probeerde juist de agenten aan te rijden.

Omdat het lossen van waarschuwingsschoten geen zin had, gingen de agenten gericht op de banden van de auto schieten. De auto kwam daarop tot stilstand en de bestuurder werd aangehouden. Collega's konden de passagier oppakken.

Dronken Tsjechen uit vliegtuig geplukt

Zes dronken Tsjechen zijn donderdagavond uit een net geland vliegtuig op Schiphol geplukt. De zes hadden aan boord medepassagiers en bemanningsleden lastiggevallen. Toen de marechaussee hen wilde oppakken ging dat gepaard met veel duw- en trekwerk. Een van de verdachten probeerde zelfs het vuurwapen van een marechaussee te pakken te krijgen.

De gezagvoerder van het vliegtuig had de marechaussee ingeschakeld. De Tsjech die het vuurwapen te pakken probeerde te krijgen, werd naar de grond gewerkt. De zes zitten vast, meldt een zegsman van de marechaussee.

Julio Poch werkt aan boek

Julio Poch is bezig met het schrijven van zijn memoires, die in boekvorm moeten verschijnen. Met het boek hoopt hij de kosten van zijn slepende rechtszaak te kunnen betalen. Dat bevestigt zijn zus Patricia in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires aan Novum Nieuws.

Poch hoopt voor het boek een uitgever te vinden. Vooralsnog is dat niet gelukt. "Wij zeggen wel eens grappend, eerst het boek en daarna de film", vertelt Patricia. "Maar het is soms ook net alsof Julio's zaak een film is. Helaas is dat niet zo."

Volgens Patricia Poch lopen de kosten behoorlijk op omdat haar broer constant van eten en andere basisproducten moet worden voorzien. De Marcos Paz-gevangenis waar hij vastzit ligt een eind buiten Buenos Aires. Ook heeft Poch de Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops en de Argentijn Gerardo Ibanez in de arm genomen, die ook moeten worden betaald.

Via een stichting die is opgericht voor Julio Poch komen volgens zijn zus overigens ook inkomsten binnen. Zo werd al eens dertigduizend euro opgehaald. Dankzij dat geld kon Poch eerder tijdelijk op borgtocht vrijkomen.

Poch werd in september 2009 in Spanje opgepakt omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de zogenoemde vluchten des doods tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. Hierbij werden politieke tegenstanders, die gedrogeerd waren uit vliegtuigen in zee gegooid.

Poch zit vast in afwachting van zijn rechtszaak die op 28 november van start moet gaan.

Partij Netanyahu gaat samen met ultranationalisten

De Likud-partij van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn ultranationalistische regeringspartner Yisrael Beitenu komen in de aanstaande parlementsverkiezingen uit met één gezamenlijke lijst. Dat hebben Netanyahu en minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman, de havik die Yisrael Beitenu aanvoert, donderdag bekendgemaakt.

Verscheidene Israëlische kranten vermoeden dat Netanyahu met deze verrassende stap het verbond van middenpartijen, dat de herleefde Arbeidspartij zou proberen te vormen, het hoofd hoopt te bieden. Maar de samenwerking kan van de weeromstuit de vereniging van de oppositie ook bespoedigen.

Door de krachtenbundeling van Likud en Yisrael Beitenu lijkt het rechtse blok de winst in de verkiezingen van januari nauwelijks meer te kunnen ontgaan. Likud heeft volgens opiniepeilingen een grote voorsprong, maar verloor de afgelopen tijd terrein aan de heropgestane Arbeidspartij. Die heeft met succes de aanval ingezet op het sociaal-economische beleid van de regering-Netanyahu.

De samenwerking met Likud geeft minister Lieberman, een geharnast tegenstander van concessies aan de Palestijnen, een belangrijke stem in het vredesproces. Shelly Yachimovich, de leider van de Arbeidspartij, noemt het nieuwe rechtse verbond 'racistisch' en verwacht dat gematigd rechtse kiezers in haar armen zullen vluchten.


Partij Netanyahu gaat samen met ultranationalisten (Foto: Novum)

'VVD en PvdA eens over hypotheekrenteaftrek'

VVD en PvdA gaan de hypotheekrenteaftrek voor bestaande gevallen definitief beperken. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van bronnen rond de kabinetsformatie.

Vanaf 2014 wordt de maximale aftrek jaarlijks met een half procent verminderd. Vooral huizenbezitters die in het hoogste belastingtarief vallen worden daardoor getroffen, meldt de krant.

De maatregel levert structureel 770 miljoen euro op. Dat geld moet via inkomstenbelasting worden teruggegeven aan de burger. In totaal bezuinigen de VVD en de PvdA voor zestien miljard, een miljard meer dan tot nu toe werd aangenomen.

De Telegraaf weet verder te melden dat het nieuwe kabinet een minister extra telt. Er komt een aparte programmaminister bij voor de woningmarkt en de hervorming van de rijksdienst. Daarmee komt het totaal aantal ministers van het tweede kabinet-Rutte op dertien uit.

De krant speculeert dat er in het kabinet onder meer plaats is voor de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher en voormalig PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen. Aan de zijde van de VVD keren vermoedelijk alle ministers terug met uitzondering van Uri Rosenthal.

Vis bij Fukushima nog steeds besmet

Ongeveer 40 procent van de vis voor de kust van de kerncentrale in Fukushima is niet geschikt voor consumptie. Dat blijkt uit een studie van marinebiologen die donderdag in het Amerikaanse tijdschrift Science verscheen.

Het is anderhalf jaar geleden dat een zeebeving de ramp in de kernenergiecentrale vanFukushimaveroorzaakte. Bioloog Ken Buesseler onderzocht de straling in vis, schaaldieren en zeewier en concludeerde dat het metaal cesium in verhoogde mate aanwezig is. Dat komt waarschijnlijk doordat de centrale nog steeds radioactief materiaal lekt of doordat de zeebodem nog steeds besmet is.

Graf grondlegger Mayabeschaving ontdekt

Archeologen in Guatemala hebben het graf ontdekt van koning K'utz Chman. Hij was ruim 2000 jaar geleden de grondlegger van de Mayabeschaving. Dat heeft archeoloog Miguel Orrego uit Guatemala donderdag (plaatselijke tijd) laten weten.

Het graf was al in juni gevonden, maar het duurde lang voordat experts er zeker van waren dat het daadwerkelijk om de koning ging. Naast het stoffelijk overschot van K'utz Chman lag zijn laatste rustplaats vol met juwelen van jade en andere voorwerpen.

Historici zijn van mening dat de koning belangrijke elementen van de Mayacultuur heeft geïntroduceerd, zoals het bouwen van piramides en het maken van beeldhouwwerken van koninklijke families.

Graf grondlegger Mayabeschaving ontdekt
Graf grondlegger Mayabeschaving ontdekt (Foto: ANP)

Agent wil 100 vrouwen eten

Een Amerikaanse politieagent is opgepakt en aangeklaagd omdat hij plannen zou hebben om zeker honderd vrouwen te kidnappen en op te eten. Hij had zijn slachtoffers al uitgezocht en hield op zijn computer gegevens over ze bij. Van al zijn potentiële slachtoffers had hij foto’s en andere persoonlijke informatie.

De agent liet het niet bij internetten, want hij ging ook persoonlijk langs bij de woningen van zijn geplande maaltijden. Op een internetforum besprak hij vervolgens hoe hij ze zou bereiden om ze op een fatsoenlijke manier op te kunnen eten. Van een van de slachtoffers wist hij zelfs het gewicht, haar lengte en haar BH-maat.

De agent betoogde op hetzelfde internetforum dat zijn oven groot genoeg zou zijn om een volwassen vrouw gaar te kunnen braden. Wel zou hij daarvoor haar benen wat moeten buigen.

In de Verenigde Staten is het verboden om vrouwen te koken, te bakken of te braden. De agent in kwestie hangt dan ook een veroordeling wegens poging tot moord boven het hoofd.   

61-jarige baart tweeling

Een 61-jarige vrouw in Brazilië heeft een tweeling ter wereld gebracht. Moeder Antonia en de beide baby's Sofia en Roberto maken het goed. De vrouw en haar 55-jarige man hadden 20 jaar jaar geprobeerd om een kind te krijgen, meldden lokale media donderdag. Met kunstmatige bevruchting was het uiteindelijk gelukt.

De baby's zijn met een keizersnee geboren met een gewicht van 900 gram elk. De zwangerschap was verkort tot 7 maanden wegens een hoge bloeddruk van de moeder.

De leeftijd van de moeder leidt tot discussie in Brazilië. De Braziliaanse vereniging voor menselijke voortplanting zegt zelf een grens van 55 jaar te hanteren. "De leeftijd van 61 jaar is twijfelachtig uit sociaal oogpunt, maar de gebruikte methode is niet onethisch", zei arts en voorzitter van de vereniging Arthur Dzik tegen nieuwssite globo.com.

Brazilië: 61-jarige baart tweeling
Brazilië: 61-jarige baart tweeling (Foto: ANP)

Moslims beginnen aan het offerfeest

Rond de 3,4 miljoen islamitische pelgrims uit meer dan driehonderd landen zijn donderdag begonnen aan de hadj en hebben deze vandaag afgesloten met het offerfeest. Ze beklommen de berg Arafat, ook wel de Heuvel van Vergiffenis (Jabal al Rahmah) genoemd, waar zij tot zonsondergang blijven om zich te bezinnen. Op de berg staan duizenden tenten die de bedevaartgangers een onderkomen bieden.

De beklimming van de heuvel vormt een van de hoogtepunten van de hadj, een pelgrimstocht die elke moslim eenmaal in zijn leven moet maken. Met het beklimmen van de Arafat eindigd de hadj en begint het offerfeest. Op de berg Arafat gaf de profeet Mohammed zijn laatste preek voor zijn dood. In deze preek benadrukte hij dat elke moslim gelijk is. Alle mannelijke pelgrims die de berg beklimmen moeten naadloze, witte kleding dragen van badstof, en naadloze schoenen, waarmee ze uitdrukking geven aan de gelijkheid die Mohammed preekte.


Moslims beginnen aan de hadj (Foto: Novum)

'Sterren Springen keert terug'

Ook volgend jaar storten bekende Nederlanders zich van de duikplank in het zwembad. Sterren Springen, de zaterdagavondshow van SBS, keert volgend jaar terug. Dat vertelde presentator Gerard Joling donderdag aan RTL Boulevard.

"Ik kan niet zeggen welke maand of welke data, maar natuurlijk komt het terug", zei Joling, die blij is dat de spraakmakende show terugkeert. "Ik vind het heel leuk, heb het met zo veel lol en plezier gedaan."

Vorige maand zei Joling nog te twijfelen aan een vervolg op Sterren Springen, omdat BN'ers niet zouden staan te springen om mee te doen aan het programma. "Er zijn nogal wat ongelukjes gebeurd. Ik denk dat er geen hond is die nog van een duikplank wil springen", zei Joling destijds.

Tijdens het eerste seizoen van Sterren Springen, dat werd gewonnen door ex-soapie Liza Sips, belandden onder meer Emile Ratelband en Patty Brard in de lappenmand. Jody Bernal hield een geperforeerd trommelvlies en beschadigd slakkenhuis over aan een sprong, waarna hij twijfelde over zijn carrière. Inmiddels staat Bernal weer geregeld op het podium.

VVD en PvdA bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking

VVD en PvdA willen een miljard euro bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Ook zijn de twee partijen van plan zorgpremies deels inkomensafhankelijk te maken, melden NOS en RTL Nieuws donderdagavond op basis van bronnen.

Donderdag meldden verschillende media dat VVD PvdA een akkoord op hoofdlijnen hebben bereikt en plannen hebben voorgelegd aan het Centraal Planbureau om te worden doorgerekend.

VVD en PvdA zouden het er onder meer ook over eens zijn geworden dat er een speciale minister van Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking moet komen. Ook moet de aanvullende beurs voor studenten intact blijven. Voorts zouden ze onder meer van plan zijn de hypotheekrenteaftrek verder te beperken, ook voor bestaande gevallen, en een lastenverzwaring voor het bedrijfsleven in te voeren.

PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-leider Mark Rutte wilden donderdag overigens niet ingaan op de berichten. Samsom zei dat de onderhandelingen nog niet zijn afgerond.

Errani in drie sets langs Stosur op Championships

Sara Errani heeft haar tweede groepsduel op de WTA Tour Championships in Istanbul gewonnen. De 25-jarige Italiaanse (7) was donderdag in drie sets te sterk voor Samantha Stosur, die door het afhaken van de zieke titelverdedigster Petra Kvitova haar opwachting mocht maken. Errani zegevierde met 6-3, 2-6 en 6-0 en boekte pas haar tweede zege in zeven ontmoetingen met Stosur.

Errani was in de eerste set de betere en liet dat tot uitdrukking komen in het scorebord, getuige de setwinst van 6-3. In de tweede set kwam Stosur door beter servicewerk terug in de wedstrijd. Ze brak liefst driemaal de opslag van Errani, waardoor het eenmaal inleveren van haar eigen opslag geen gevolgen had.

In het beslissende derde bedrijf waren de rollen plots weer omgedraaid. Stosur liep continu achter de feiten aan en wist geen enkele game meer te winnen. Met een dubbele fout maakte de Australische een einde aan de wedstrijd.

Errari, die de eerste wedstrijd van Sharapova verloor, komt door de zege op gelijke hoogte met Agnieszka Radwanska. De twee speelsters treffen elkaar in het laatste groepsduel. De winnares plaatst zich voor de halve finale. De nog puntloze Stosur mag nog voor de eer aantreden tegen Sharapova.

De Bakker verliest, Schoorel wel naar laatste acht

Thiemo de Bakker is donderdag in de tweede ronde van het challengertoernooi in Porto Alegre uitgeschakeld. De Westlander ging op het Braziliaanse gravel onderuit tegen Gastão Elias uit Portugal: 6-7 (8), 6-2 en 2-6. Thomas Schoorel schaarde zich wel bij de laatste acht. Hij won van thuisspeler Guilherme Clezar: 7-6 (3) en 6-2.

Voor De Bakker was zijn vierde optreden bij een Zuid-Amerikaans challengertoernooi in evenzoveel weken het minst succesvolle. In het Braziliaanse Belem was hij drie weken geleden verliezend finalist. Een week later won hij het toernooi in San Juan in Argentinië. Vorige week strandde hij in Rio de Janeiro in de kwartfinale.

Voor Schoorel geldt het tegenovergestelde. Hij doorbrak in Porto Alegre de negatieve spiraal van drie opeenvolgende uitschakelingen in de eerste ronde op Zuid-Amerikaanse bodem. Hij treft bij de laatste acht de Braziliaan Leonardo Kirche.

'Bobbi Kristina heeft alcoholprobleem'

De dochter van Whitney Houston en Bobby Brown lijkt net als haar ouders problemen met alcohol te hebben. Familieleden van de 19-jarige Bobbi Kristina maken zich zorgen over het drankgebruik van de tiener, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Zeker nu Bobbi niet meer 24 uur per dag wordt gevolgd voor haar realityshow grijpt de 19-jarige geregeld naar de fles, beweert haar familie. Bobbi zou zelfs zo veel drinken dat haar naasten vrezen dat het haar dood wordt.

Bobbi Kristina zou verkeerde vrienden hebben, mensen die ook haar moeder Whitney niet hielpen toen zij kampte met alcohol- en drugsproblemen. Whitney Houston stierf in februari. Ze was verdronken in bad. Hartproblemen en drugsgebruik leidden tot haar dood.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.