'VVD en PvdA eens over hypotheekrenteaftrek'

VVD en PvdA gaan de hypotheekrenteaftrek voor bestaande gevallen definitief beperken. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van bronnen rond de kabinetsformatie.

Vanaf 2014 wordt de maximale aftrek jaarlijks met een half procent verminderd. Vooral huizenbezitters die in het hoogste belastingtarief vallen worden daardoor getroffen, meldt de krant.

De maatregel levert structureel 770 miljoen euro op. Dat geld moet via inkomstenbelasting worden teruggegeven aan de burger. In totaal bezuinigen de VVD en de PvdA voor zestien miljard, een miljard meer dan tot nu toe werd aangenomen.

De Telegraaf weet verder te melden dat het nieuwe kabinet een minister extra telt. Er komt een aparte programmaminister bij voor de woningmarkt en de hervorming van de rijksdienst. Daarmee komt het totaal aantal ministers van het tweede kabinet-Rutte op dertien uit.

De krant speculeert dat er in het kabinet onder meer plaats is voor de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher en voormalig PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen. Aan de zijde van de VVD keren vermoedelijk alle ministers terug met uitzondering van Uri Rosenthal.