Lauritzen: "Bij TVM werd doping gebruikt"

Peterselieman

Oud-wielrenner Dag-Otto Lauritzen heeft aan de Verdens Gang laten weten dat er bij de TVM-ploeg doping is gebruikt. De Noor, die in totaal acht keer de Tour de France reed, kwam in 1993 en 1994 uit voor de Nederlandse formatie, waarna hij zijn fiets aan de wilgen hing.

"Ik heb nooit met eigen ogen gezien dat mensen prestatiebevorderende middelen bij zichzelf toedienden, maar zoiets gaat niet onopgemerkt aan je voorbij. Over zulke dingen praat je onderling. Mij is nooit iets aangeboden. Mensen kenden mijn anti-dopingstandpunt. Ik heb nooit doping gebruikt."

TVM kwam in 1998 in de Tour du Dopage in de schijnwerpers te staan. Tijdens de Ronde van Frankrijk werd bekend dat in maart dat jaar een vrachtwagen van het team met daarin ampullen epo was aangehouden. Het team werd tijdens de koers door de Franse politie aan de tand gevoeld en besloot in de etappe naar Zwitserland op Zwitsers grondgebied af te stappen. Uiteindelijk werden ploegleider Cees Priem, teamarts Andrei Michailov en soigneur Jan Moors tot een boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld.