Namaakfondsen schaden goede doelen

anoniem_22072019025900

Goede doelen hebben in toenemende mate last van namaakfondsen. Deze fondsen lijken in naam, tekst en huisstijl op gerenommeerde fondsen en houden er niet zelden een dubieuze financiële huishouding op na. Dit blijkt uit onderzoek van Radio 1 programma Argos.

Zeven grote goede doelen, allen actief in de bestrijding van ziektes, zeggen last te hebben van namaakfondsen. Door de verwarring die door deze fondsen ontstaat komen donaties en soms zelfs nalatenschappen verkeerd terecht.

KWF, het Diabetes Fonds en MS Research beklagen zich in het radioprogramma over de namaakfondsen. Hun jaarverslagen zijn vaak niet duidelijk, voorlichting blijkt verkapte fondsenwerving en er gaat vaak zeer weinig geld naar wetenschappelijk onderzoek, terwijl dat wel gesuggereerd wordt. Bij de look-a-like Stichting Preventie Diabetes staat foutieve informatie op hun website over hun uitgave aan wetenschappelijk onderzoek.

Argos meldt dat er bij de stichting MS-Anders sprake is van belangenverstrengeling. De stichting huurt al jaren een communicatiebureau in dat eigendom is van de vrouw van de penningmeester van dit goede doel. Volgens directeur Katja Vledder van MS-Anders, gaat er jaarlijks ruim veertigduizend euro naar het communicatiebureau.

In april bleek zo'n constructie ook bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds te bestaan. Dat fonds werkt voor haar fondsenwerving met Euro DM, een bedrijf dat weer banden heeft met een van de oprichters van het WCRF, de Amerikaanse tak van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.