Omstreden wethouder Lansingerland stapt op

ChristenUnie-wethouder Jan den Uil van de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland stapt op. Dat doet hij naar aanleiding van het vernietigende rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), laat hij vrijdag weten.

In het rapport concludeert BING dat Den Uil niet integer is en in strijd met de gedragscode heeft gehandeld. Hij is naast zijn werkzaamheden als wethouder voor bouwprojecten, grondzaken en volkshuisvesting ook directeur en mede-eigenaar van een architectenbureau.

Volgens BING heeft Den Uil zich niet altijd voldoende gerealiseerd wat hier de consequenties van zijn. De politicus heeft er niet altijd alles aan gedaan om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Dit is in meerdere dossiers geconstateerd.

Den Uil zegt 'om verdere discussies rond zijn persoon te voorkomen' per 1 november op te stappen. "Gezien de ontstane situatie en discussie rondom mijn persoon kan ik niet meer optimaal functioneren", zegt hij.

Voor Den Uil is overigens de belangrijkste conclusie uit het rapport dat niet is gebleken dat hij zichzelf, het architectenbureau of derden in zijn rol als wethouder heeft bevoordeeld. "In mijn functie als wethouder heb ik altijd het belang van de samenleving en van mijn partij voor ogen gehad. Ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld."