De Vrij en Schaken fit voor klassieker

Feyenoord kan zondag in het duel tegen Ajax waarschijnlijk beschikken over Stefan de Vrij en Ruben Schaken. Beide spelers zijn nagenoeg hersteld van blessures. Dat maakte trainer Ronald Koeman vrijdag bekend op een persconferentie over de klassieker. Ook spits Graziano Pellè, die woensdag de training oversloeg vanwege griep, kan vanaf het begin spelen.

De Vrij en Schaken trainden vrijdag tijdens een besloten training volledig mee. "Mochten ze ook de afsluitende training op zaterdag goed doorkomen dan worden ze opgenomen in de wedstrijdselectie", zei Koeman.

Aanvoerder De Vrij stond twee maanden buitenspel met een hamstringblessure en maakte maandag zijn rentree bij Jong Feyenoord. Buitenspeler Schaken raakte tijdens zijn debuut voor het Nederlands elftal half oktober geblesseerd, maar hervatte deze week alweer de training.

Koeman zegt zijn spelers niet extra te hoeven motiveren voor de wedstrijd van het jaar tegen zijn oude club."We hebben het op de training vooral over tactische zaken gehad."

De Groninger zag de Amsterdammers woensdag met eigen ogen winnen van de Engelse landskampioen Manchester City. "Een zeer terechte zege. City had geen plan, Ajax wel." Hij deelde nog een compliment uit aan Ajax-trainer Frank de Boer. "Frank heeft in een moeilijke periode bij Ajax twee keer de landstitel gewonnen. Dat is heel knap."

Koeman heeft wel een plan voor zondag. "Maar ik heb dan ook ervaring met het bestrijden van Ajax." Met Feyenoord speelde hij vorig jaar een keer gelijk en versloeg hij zijn oude club in de Kuip. Als trainer verloor hij bovendien nog nooit een klassieker. Met Ajax won hij twee keer en speelde hij vier keer gelijk tegen de Rotterdammers.