Opdracht Facebookmoord: 5 jaar en tbs geëist

Tegen Polly W. is in de rechtbank in Arnhem door het Openbaar Ministerie (OM) een celstraf van vijf jaar en tbs geëist. Dat meldt haar advocaat Bram Moszkowicz vrijdag. Polly zou samen met haar toenmalige vriendje Wesley C. opdracht hebben gegeven voor de zogenoemde Facebookmoord op Winsie Hau.

Hau werd 14 januari 2012 neergestoken in haar huis in Arnhem. Ook haar vader raakte daarbij gewond. Op 19 januari overleed ze aan haar verwondingen. De moordenaar, de dan 14-jarige Jinghua K., is een bekende van de vriendengroep van Wesley. Hij zou door Polly en Wesley benaderd zijn om de moord te plegen. De reden hiervoor: een uit de klauwen gelopen ruzie tussen Winsie en Polly, die tot december 2011 nog hartsvriendinnen waren. Dat veranderde nadat Winsie Polly na een feestje van sletterig gedrag betichtte op Facebook. Via diverse social media liepen de gemoederen vervolgens hoog op. Uiteindelijk werd via Facebook uitgebreid gesproken over de op handen zijnde moord.

De rechtszaak tegen Polly speelt zich af achter gesloten deuren. De strafeis is daarom niet officieel bevestigd, meldt De Telegraaf. Omdat het jeugdrecht een maximumstraf van van twee jaar cel kent voor 16-jarigen, wordt verondersteld dat het OM gevraagd heeft om het volwassenenstrafrecht toe te passen.

De zitting van vrijdag was een emotionele zitting. Winsies moeder gaf de moeder van Polly een klap voordat de zitting begon. Dat is door de rechtbank bevestigd. Ook later moest de zitting onderbroken worden, omdat de emoties de moeder van Winsie te veel werden.

De zaak tegen Wesley C. dient maandag 29 oktober.