Tourzeges Armstrong blijven vacant

De overwinningen van Lance Armstrong worden niet aan andere renners gegund. Dat heeft de UCI vrijdag besloten. Die maatregel geldt vanaf nu voor alle betrapte renners uit de periode van 1998 tot en met 2005. Tourbaas Christian Prudhomme had al eerder aangegeven dat wat hem betreft geen nieuwe winnaar wordt aangewezen. Maandag zei UCI-voorzitter McQuaid nog dat die beslissing niet aan de Tour maar aan de UCI was.

McQuaid had maandag ook aangekondigd dat de UCI zich over de vraag van prijzengeld zou buigen. Die beslissing is echter niet genomen. De wielerunie doet wel een oproep aan Armstrong zijn winstpremies terug te betalen.

De UCI stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de beschuldigingen richting de wielerbond in het USADA-rapport. Die onafhankelijke commissie moet op zeer korte termijn haar werkzaamheden beginnen en het rapport moet begin juni klaar zijn.

Voor de duur van dat onderzoek schort de UCI de rechtszaak tegen de Ierse journalist Paul Kimmage op. Die had de wielerunie, voorzitter Pat McQuaid en oud-voorzitter Hein Verbruggen van corruptie beschuldigd. McQuaid en Verbruggen staken hun strijd tegen Kimmage ook tot het rapport binnen is.