Bont gezelschap in verkiezingen Oekraïne

anoniem_22072019025900

Een uitbundig uitgedoste popdiva, een gepensioneerde voetbalster, de zoon van een beroemde acteur en een oppositieleidster die ervan beschuldigd wordt warme banden met de regering te hebben. De kandidaten die zondag in de Oekraïense parlementsverkiezingen meedingen naar een plekje in de volksvertegenwoordiging vormen een bont gezelschap.

Politieke partijen in Oekraïne hebben hun gelederen versterkt met beroemdheden of hebben zelfs zogenaamde oppositiepartijen opgericht in een poging aan populariteit te winnen of concurrenten het leven zuur te maken.

De twee belangrijkste prowesterse partijen hopen een einde te maken aan de inmiddels drie jaar durende heerschappij van president Viktor Janoekovitsj, die voor de buitenwereld vooral wordt gekenmerkt door de opsluiting van oud-premier Joelia Timosjenko.

Janoekovitsj' Partij van de Regio's hoopt haar populariteit een impuls te geven door de tweede plek op de kieslijst toe te kennen aan popdiva Taisia Povalij. Dat weerhoudt de 47-jarige blonde zangeres van het Oekraïense levenslied er niet van te erkennen dat ze nooit veel in een politieke loopbaan heeft gezien. "En toen ontdekte ik dat mensen - het volk zelf - wilde dat ik ze vertegenwoordigde", zei ze in een roddelrubriek op tv. "Wat maakt het uit of ik op het podium werk of in de Verchovna Rada (het Oekraïense lagerhuis, red.)?"

Ondertussen hoopt de partij Oekraïne Voorwaarts van voormalig Timosjenko-bondgenote Natalia Korolevska stemmen weg te halen bij de oppositie. De partij zou de steun genieten van de Partij van de Regio's en wordt gezien als instrument van het campagneteam van Janoekovitsj. Op de kandidatenlijst van Oekraïne Voorwaarts prijkt de naam van voormalig voetbalvedette Andrij Sjevtsjenko. De extreem populaire Sjevtsjenko (36) zegt zich in te willen zetten voor gezondheidszorg en sport voor jongeren.

Volgens Andreas Oemland, politiek wetenschapper van de Kiev-Mohila Academie, komt het democratische proces in Oekraïne in het geding door de trucjes van de verschillende partijen. "Het is duidelijk dat de bereidheid om de politiek met allerlei soorten dubieuze strategieën te manipuleren groot is en dat actief gebruik gemaakt wordt van politiek incompetente, maar beroemde figuren", zei hij. Of de tactiek ook echt werkt, is de vraag. In de peilingen blijkt niets van een schokeffect, teweeggebracht door beroemde kandidaten.

Deze beroemdheden zijn van hun kant maar al te bereid een parlementszetel na te jagen. Het is de vraag of zij daarbij geleid worden door de wil hun land te dienen of verleid worden door de voordelen die aan het pluche kleven, zoals immuniteit voor rechtsvervolging.

Ook wereldkampioen boksen Vitali Klitsjko (40) is gegadigde voor een parlementszetel. Hij beschikt echter over jaren politieke ervaring en is een luis in de pels van Janoekovitsj, wiens partij hij in de gemeenteraad van Kiev probeert te dwarsbomen. Nu Timosjenko in de gevangenis zit, stijgt de populariteit van zijn partij Oedar, of Slag, die in de peilingen gelijk op gaat met Vaderland, de partij van de oud-premier. De verdeeldheid onder de oppositie lijkt vooralsnog vooral in het voordeel van Janoekovitsj.