Medeplichtigen Facebookmoord voor rechter

De 17-jarige Polly W. staat vrijdag terecht bij de rechtbank in Arnhem. Maandag volgt een zitting waar haar ex-vriendje Wesley C. voor de rechter moet verschijnen. Het tweetal wordt medeplichtigheid en het uitlokken van een moord ten laste gelegd. Het slachtoffer van deze zogenoemde Facebookmoord is de 15-jarige Winsie Hau.

Hau werd 14 januari 2012 neergestoken in haar huis in Arnhem. Ook haar vader raakte daarbij gewond. Op 19 januari overleed ze aan haar verwondingen. De moordenaar, de dan 14-jarige Jinghua K., is een bekende van de vriendengroep van Wesley. Hij zou door Polly en Wesley benaderd zijn om de moord te plegen. De reden hiervoor: een uit de klauwen gelopen ruzie tussen Winsie en Polly, die tot december 2011 nog hartsvriendinnen waren. Dat veranderde nadat Winsie Polly na een feestje van sletterig gedrag betichtte op Facebook. Via diverse social media liepen de gemoederen vervolgens hoog op. Uiteindelijk werd via Facebook uitgebreid gesproken over de op handen zijnde moord.

Reconstructie
Nieuwsuur heeft aan de hand van gesprekken met vrienden en vriendinnen van Winsie, Wesley, Polly en Jinghua een reconstructie gemaakt van alle gebeurtenissen rondom deze Facebookmoord. In de uitzending van zaterdag zullen twee vriendinnen en één vriend hun relaas doen. Zij kennen het slachtoffer en de drie daders goed.

Volgens de reconstructie van Nieuwsuur had de moord voorkomen kunen worden als de signalen op social media serieus genomen waren. De advocaten van Polly en Wesley, onder andere Bram Moszkowicz, geven aan dat de tieners toegeven de opdracht gegeven hebben, maar dat zijn nooit gedacht hadden dat er daadwerkelijk wat zou gebeuren. De jongeren deden het af als 'Facebooktaal'. "Er wordt zoveel op Facebook gezegd en gedreigd dat niemand daar meer echt in gelooft."

De rol van social media
Op het forum van FOK.nl is inmiddels een uitgebreide discussie gestart over de rol van social media in dit soort zaken. Admin Yvonne van FOK.nl stelt de vraag: "Stel nou dat zoiets op FOK! zou staan, zouden users aan de bel trekken? Zouden wij iets kunnen doen om te voorkomen dat zoiets zo enorm uit de hand kan lopen? Of stel dat je dat op facebook tegen zou komen, zou je actie ondernemen?" De daarop volgende discussie lees je in zijn geheel in het topic: FacebookMoord.

In die discussie wordt onderschreven dat het een reëel risico is. FOK!user Dr_Flash zegt: "Tsja, hoe je het ook wendt of keert: Facebook heeft in dit geval voorzien in het platform wat verdere daden faciliteerde. En ja, Twitter had dat ook kunnen zijn, FOK! ook. En in dit geval was het Facebook. En als je dan zegt 'we hebben moderatie om te voorkomen dat er dingen uit de hand lopen', terwijl er letterlijk onder je ogen een moord beraamd wordt, waarom zou je dat niet Facebook verwijten?" In hoeverre het aan te pakken is, is een stuk minder duidelijk. De vraag rijst wanneer een dreiging 'echt' is. "Nadeel is natuurlijk wel het 'The Boy who cried Wolf'-effect, als je bij ieder wissewasje een melding maakt, en zeker op een forum als deze of andere fora zoals GeenStijl (waar ook veel voorkomt) dat de politie je meldingen ook minder serieus gaat nemen, hetgeen sowieso met internet en het voorkomende taalgebruik een probleem vormt en kan vormen", aldus moderator Voorschrift.