Zweedse tiener als eerste gekozen in NHL Draft

Ook in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is de selectieprocedure voor nieuwe spelers op gang gekomen: in het American Airlines Center in Dallas begon vrijdagavond de NHL Draft en dat leverde in elk geval bovenin weinig verrassingen op.

De 18-jarige Zweed Rasmus Dahlin, eerder dit jaar al actief op de Olympische Spelen, werd gezien als grote favoriet om als eerste gekozen te worden. De Buffalo Sabres waren als eerste team aan de beurt en inderdaad, zij kozen de jonge Zweedse verdediger, die overkomt van Frolunda in eigen land.

Dahlin is de eerste Zweed in 29 jaar die als eerste gekozen wordt in de NHL. Volgens vele scouts is hij een 'once in a generation'-talent, vooral ook omdat hij bij Frolunda al vanaf zijn 16e behoorlijk zijn mannetje stond tegen de grote mannen in de ijzersterke Zweedse competitie.

"Eindelijk!", reageerde Dahlin opgetogen. "Ik hoefde niet per se als eerste gekozen te worden, maar het was al sinds mijn jeugd een droom om in de NHL te spelen. Nu kan ik mijn toekomst echt gaan plannen en Buffalo lijkt me een heel mooi nieuw thuis."

De Carolina Hurricanes mochten als tweede kiezen en gingen voor de 18-jarige Russische winger Andrei Svechnikov, die bij de Canadese Barrie Colts speelde. De pas 17-jarige Finse centre Jesperi Kotkaniemi, dit jaar met Finland goed voor de wereldtitel onder 18, werd gedraft door de Montreal Canadiens.

De voorlopige lijst van gedrafte spelers is op Wikipedia te vinden.

De Sabres kiezen Dahlin (Bron: YouTube)