FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 oktober 2017

Nederland begint met verlies aan European Baseball Series

Het Nederlands honkbalteam heeft in Verona de openingswedstrijd van de European Baseball Series met 3-2 verloren van Italië.

Nederland kwam in de vierde inning op een 1-0 voorsprong na een homerun van Kalian Sams. Het Nederlands team kon niet lang genieten van de voorsprong. In de gelijkmakende slagbeurt zou Nicola Garbella voor Italie ook de bal over de hekken te slaan, waardoor het na vier innings 1-1 stond.

In de zesde inning kwam Italië op een 3-1 voorsprong na honkslagen Alex Sambucci, Alberto Mineo en Reginato Mattia. Nederland had geen grip op de werpers van de Italianen. Pas in de negende inning kon Oranje iets terug doen. Op een honkslag van Dudley Leonora kwam Sams tot scoren, maar verder kwam de ploeg niet. Bij Nederland maakte werper Maickel Rietel, aangewezen slagman Linoy Croes, linksvelder Daniel Fernandes en catcher Rodney Daal hun debuut.

De European Baseball Series is een vriendschappelijke reeks tussen Italië en Nederland. Zaterdag en zondag spelen beide landen opnieuw tegen elkaar.

Hamilton opnieuw de snelste, Verstappen tweede

Lewis Hamilton heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten de snelste tijd gereden. De Brit reed met 1.34,668 een nieuw baanrecord en was hiermee drietiende van een seconde sneller dan zijn poletijd van vorig jaar. Max Verstappen reed met de Red Bull naar een knappe tweede tijd.

Hamilton zette net als in de ochtend de toon en ditmaal was Verstappen op 0,4 seconde the best of the rest. De Nederlander bleef Sebastian Vettel, Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo en Kimi Räikkönen nipt voor. Ruim daarachter reed Fernando Alonso met de McLaren naar de zevende plek, voor Felipe Massa en de Force India's van Sergio Perez en Esteban Ocon. Laatstgenoemde duo had de nodige aandacht op zich weten te richten omdat ze rondreden met een experimentele microfoon, waardoor hun motoren anders klonken.

De voor in ieder geval een race teruggekeerde Daniil Kvyat reed met de Toro Rosso naar een dertiende tijd en bleef hiermee zijn nieuwe teamgenoot Brendon Hartley ruim 1,2 seconde voor. Vlak voor Kvyat eindigden de Renaults. Sainz stapte voor dit weekend in bij de Frans/Britse renstal en was uiteindelijk vijf duizendsten sneller dan teamgenoot Nico Hülkenberg.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:34.668   26
2 M. Verstappen Red Bull 1:35.065 +0:00.397 30
3 S. Vettel Ferrari 1:35.192 +0:00.524 11
4 V. Bottas Mercedes 1:35.279 +0:00.611 39
5 D. Ricciardo Red Bull 1:35.463 +0:00.795 24
6 K. Räikkönen Ferrari 1:35.514 +0:00.846 29
7 F. Alonso McLaren 1:36.304 +0:01.636 28
8 F. Massa Williams 1:36.460 +0:01.792 30
9 S. Perez Force India 1:36.481 +0:01.813 28
10 E. Ocon Force India 1:36.490 +0:01.822 34
11 C. Sainz Renault 1:36.529 +0:01.861 30
12 N. Hülkenberg Renault 1:36.534 +0:01.866 18
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:36.761 +0:02.093 40
14 K. Magnussen Haas F1 1:37.285 +0:02.617 17
15 S. Vandoorne McLaren 1:37.463 +0:02.795 31
16 L. Stroll Williams 1:37.788 +0:03.120 27
17 B. Hartley Toro Rosso 1:37.987 +0:03.319 41
18 P. Wehrlein Sauber 1:38.165 +0:03.497 35
19 M. Ericsson Sauber 1:38.262 +0:03.594 22
20 R. Grosjean Haas F1 1:38.387 +0:03.719 26

Hoogland sprint naar zilver bij EK baanwielrennen

Jeffrey Hoogland heeft zilver gewonnen op de sprint bij de EK baanwielrennen in Berlijn. In de finale kwam hij te kort tegen de Fransman Sebastien Vigier. Even daarvoor had de 24-jarige sprinter nog knap in de halve finale gewonnen van de wereldkampioen Denis Dmitriev. De Rus zou later in de kleine finale het brons winnen.

Naast Hoogland kwam er met Harrie Lavreysen nog een Nederlander in actie. In de kwartfinale zou Lavreysen het moeten opnemen tegen Hoogland, maar die moest zich terugtrekken vanwege een schouderblessure die hij had opgelopen bij een val in de achtste finales.

Derde zege op rij voor Telstar, GAE bezorgt Jong Ajax eerste nederlaag

Telstar heeft voor de derde keer op een rij weten te winnen in de Eerste Divisie. Ditmaal wisten De Witte Leeuwen te winnen bij Helmond Sport. Ook Go Ahead Eagles. Jong Ajax ging voor het eerst onderuit. Go Ahead Eagles wist thuis met 4-1 te winnen. 

Al na vijf minuten was het Andrija Novakovich met de openingstreffer voor Telstar. De spits kopte de bal in eerste instantie op de lat, maar in de rebound kreeg hij de bal alsnog achter Stijn van Gassel. Het spel kabbelde in het verloop van de wedstrijd voort.

Vanuit het niets kwam Helmond Sport op gelijke hoogte. Uit een hoekschop kwam de afgeslagen bal voor de geheel vrijstaande Arne Naudts. In de slotseconden van de eerste helft was het Mohamed Hamdaoui die zijn vijfde seizoensdoelpunt liet aantekenen. De vleugelaanvaller kreeg de bal van Melvin Platje en passeerde met een gemakkelijke schuiver doelman Van Gassel.

keeper Stijn van Gassel kansloos bij de 0-1 van SC Telstar speler Andrija Novakovich. (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)
keeper Stijn van Gassel kansloos bij de 0-1 van SC Telstar speler Andrija Novakovich. (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)

Een weinig amuserende tweede helft bracht aan beide kanten weinig kansen. De thuisploeg kwam er niet aan te pas en de bezoekers hoefden niet. Voor de ploeg van Mike Snoei was het alweer de derde overwinning op rij. Telstar staat na tien wedstrijden op een knappe vierde plaats. Helmond Sport blijft de nummer negentien met vijf punten.

Jong Ajax heeft vrijdag de eerste nederlaag van het Jupiler League-seizoen geleden. Go Ahead Eagles zette de Amsterdamse beloftes te kijk in De Adelaarshorst, waar Dennis Johnsen in de twaalfde minuut met een knappe stift de gasten nog wel op voorsprong zette. Maar een minuut later bracht Sam Hendriks met een bekeken lob de stand weer in evenwicht.

De negende seizoenstreffer van Hendriks bleek de basis voor een verrassing van Go Ahead Eagles, die in de eerste helft al gestalte kreeg. Joey Suk tekende na 25 minuten na een fout van Darren Sidoel voor de 2-1. Nog voor rust deelde GAE Jong Ajax de genadeklap uit. Ajacied Deyovaisio Zeefuik ging in de fout op Tim Hölscher en moest die actie bekopen met een rode kaart. Niet veel later volgde de 3-1 van Xandro Schenk, die vrij kon inkoppen.

In de tweede helft kom Jong Ajax met een man minder de eerste nederlaag van het seizoen niet voorkomen. Het werd nog 4-1 door toedoen van Leon de Kogel. Jong Ajax blijft ondanks de nederlaag koploper in de Jupiler league, maar heeft niet meer de beste papieren in de strijd om de eerste periodetitel.

Ook N.E.C. Nijmegen en Fortuna Sittard zijn nog in de race voor de periodetitel. N.E.C. won uit met 0-2 op bezoek bij FC Volendam. Na een uur kreeg Arnaut Groeneveld kreeg genoeg ruimte om naar binnen te komen en vanaf de rand van het strafschopgebied uit te halen. Volendam-doelman Hobie Verhulst had geen antwoord op het schot van Groeneveld, die een kwartier voor tijd de 0-2 van Sven Braken voorbereidde.

Fortuna Sittard is na een gelijkspel tegen FC Eindhoven (2-2) nog allerminst zeker van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. Djibril Dianessy rondde in Sittard voor de rust een van de schaarse aanvallen af. Erna veroorzaakte hij ook de penalty waaruit Mart Lieder gelijkmaakte. Stefan Askovski maakte uit de rebound 2-1, waarna Fries Deschilders vrije trap onhoudbaar in de kruising zeilde. Volgende week valt de beslissing in de eerste periode. 

Uitslagen Jupiler League vrijdag
Almere City - SC Cambuur 1-1
FC Dordrecht - De Graafschap 1-1
Go Ahead Eagles - Jong Ajax 4-1
Helmond Sport - Telstar 1-2
Jong AZ - FC Emmen 2-1
Jong PSV - RKC Waalwijk 3-2
Jong FC Utrecht - MVV Maastricht 2-1
FC Oss - FC Den Bosch 1-1
Fortuna Sittard - FC Eindhoven 2-2
FC Volendam - N.E.C. Nijmegen 0-2

Jim Carrey moet getuigen in zaak dood ex

Jim Carrey is opgeroepen om te getuigen in de rechtszaak rond de dood van zijn ex-vriendin. De nabestaanden van Cathriona White, die in 2015 kort na de relatiebreuk met Jim zelfmoord pleegde, houden de komiek en acteur verantwoordelijk voor haar dood.

"Wij zien uit naar volgende week, als dhr. Carrey eindelijk onder ede de vragen moet beantwoorden, die hij al jaren ontwijkt. Zoals waarom hij mevr. White illegale drugs gaf, waarom hij mevr. White met soa's besmette en daar vervolgens over loog en waarom hij blijft volharden in zijn onschuld", aldus Michael Avenatti, advocaat van de moeder van Cathriona en haar ex-man Mark Burton in een verklaring waarover OK! Magazine beschikt.

Carrey heeft eerder via zijn advocaat laten weten niets te maken te hebben met de dood van zijn ex-vriendin. "Hij kijkt uit naar de oproep van de rechtbank, omdat de waarheid uiteindelijk zal overwinnen. Zijn getuigenis zal de waarheid niet veranderen", aldus advocaat Ray Boucher eerder in People.

Carrey moet zich op 27 oktober melden bij de rechtbank in Los Angeles.

Jim Carrey moet getuigen in zaak dood ex
Jim Carrey moet getuigen in zaak dood ex (Foto: BuzzE)

Uitslag FC Groningen - Willem II

Willem II heeft in de Eredivisie met 0-1 gewonnen van FC Groningen. De Tilburgers buitten het voordeel van elf tegen tien uit dankzij een goal van Fran Sol, al hadden de Groningers op basis van strijdlust en punt verdiend. Op de ranglijst hebben beide clubs negen punten uit negen duels en staat Groningen op doelsaldo dertiende, een plekje voor Willem II.

Ajdin Hrustic kreeg al na 23 minuten spelen zijn tweede gele kaart en dus rood, waardoor Groningen lang met tien man moest spelen. Willem II profiteerde al snel van de man meer en Sol rondde een fraaie aanval af. In de tweede helft raakte Jordens Peters de paal en Thom Haye voor de tweede maal deze wedstrijd de lat. Groningen stroopte de mouwen op en met strijdlust kreeg de ploeg kansen, maar die waren niet aan Ludovit Reis en Ritsu Doan besteed.

FC Groningen

0 - 1

Willem II

    33' Sol
 
Rode kaart: Hrustic (23/2xg) (FC Groningen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 16.394
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Te Wierik
Reijnen (Veldwijk/69)
Memisevic
Warmerdam
Bacuna
Doan
Jenssen (Reis/46)
Hrustic
Mahi
Idrissi (Absalem/46)
  Branderhorst
Lachman
Peters
Van der Linden
Lewis
Haye (Crowley/83)
Chirivella
Lieftink
Tsimikas
Azzaoui (El Hankouri/63)
Sol

Politie wint weddenschap, crimineeltje geeft zich met donuts aan

De politie van het Amerikaanse plaatsje Redford, in de staat Michigan, heeft prima zaken gedaan. Ze wonnen een weddenschap van een lokaal crimineeltje en dat leverde de agenten een paar lekkere donuts op.

De 21-jarige Michael Zaydel werd gezocht wegens rijden onder invloed en een paar geweldsdelicten. Hij hield zich ook graag bezig met het trollen op de social media van de lokale politie. Zo dreigde hij het Halloween-snoep van de kinderen af te pakken en liet hij de agenten weten wat hij van de politie vindt - een mening die vermoedelijk niet al te positief is.

Onder een van de posts stelde Zaydel de agenten voor een uitdaging: als hun volgende post minstens duizend keer gedeeld werd, zou hij zich uit zichzelf bij het politiebureau melden en zelfs wat donuts meebrengen voor Oom en Tante Agent. Daarnaast zou de kwajongen bij het volbrengen van de uitdaging de lokale schoolpleinen schoonmaken. De politie van Redford ging de uitdaging natuurlijk aan en binnen het uur was het gelukt.

"We hebben vervolgens zitten wachten op het bureau", aldus agente Jennifer Mansfield. "Het duurde even, maar op maandagavond kwam hij zich inderdaad aangeven." Dat Zaydel nou ook de beroerdste niet is bleek wel: hij kwam zich aangeven met een flinke doos donuts en zelfs een bagel, speciaal voor sergeant Duane Gregg.

"We zullen nu niet ineens altijd iedereen oproepen om zichzelf aan te geven, maar we respecteren mensen die zich aan hun woord houden", stelt Mansfield. Zaydel mag acht weken achter de tralies doorbrengen, wat er twaalf worden als hij zijn boetes niet betaalt. Of de agenten de donuts op durfden te eten of dat ze hem misschien niet vertrouwden zegt het verhaal niet.

Everton-'fan' met kind op schouder levenslang verbannen na vechtpartij

We kennen het allemaal wel: lekker met je kind naar de lokale voetbalclub, het kind inprenten dat 'jouw' club toch écht de leukste is en hem natuurlijk even laten zien dat spelers van de tegenstander klappen dienen te krijgen. Zo leek het donderdagavond in de Europa League-wedstrijd tussen Everton en Olympique Lyon te gaan.

Op Goodison Park ontstond na ruim een uur spelen een opstootje. De fans van Everton waren een tikje gefrustreerd door de 0-1 achterstand, want het hele seizoen is alles al ronduit kut onder leiding van trainer Ronald Koeman en een achterstand helpt niet om de gemoederen te bedaren. Spelers van Lyon stonden erbij, spelers van Everton leefden zich even uit en her en der werden klappen uitgedeeld.

Het bleef niet bij het veld, want ook de nodige toeschouwers voelden de drang zich ermee te bemoeien. Zo was daar de binnen minuten 'beroemd' geworden man met vermoedelijk zijn zoontje - inclusief speen - op de schouder. Met de arm die nog wel vrij was probeerde hij klappen uit te delen en greep hij de keeper van Lyon nog even vast.

Die acties komen de man, die wij alvast niet nomineren als 'vader van het jaar', duur te staan. Zijn zoontje zal de liefde voor Everton namelijk van iemand anders moeten gaan leren, want de gefrustreerde papa mag voor de rest van zijn leven niet meer in Goodison Park komen. Dat zal hem - hopenlijk - leren om zich in het bijzijn van zijn kind in elk geval enigszins normaal te gedragen.

Williams treft Muguruza bij WTA Finals

De loting voor de WTA finals in Singapore is vandaag geweest. Aan het toernooi, dat zondag van start  gaat, doen de acht beste tennissters van 2017 mee.

De witte groep  bestaat uit Venus Williams, Garbine Muguruza, Jelena Ostapenko en Karolina Plisková. Williams kan zich tegen Muguruza revancheren voor de  verloren Wimbledon-finale eerder dit jaar.

In de rode groep zitten Caroline Garcia ,Caroline Wozniacki, Simona Halep en Jelina Svitolina.            

Albatros brengt Luiten aan de leiding in Spanje

Dankzij een spectaculaire albatros gaat Joost Luiten na dag 2 van het Valderrama Masters alleen aan de leiding. Op de elfde hole van 509 meter had hij slechts twee slagen nodig op een par vijf. Hij had een ronde nodig van zeventig slagen en staat nu aan de leiding met -6. 

Luiten sloot donderdag, de eerste dag, als gedeeld eerste af met -5. Hij sloeg toen zes birdies en een bogey. Vrijdag op de tweede dag van het toernooi ging het iets minder dan gisteren. Luiten ging rond in 70 slagen, vier meer dan donderdag, maar altijd nog één onder par. Gegeven de weersomstandigheden een goede score. Na zijn albatros uit zijn carrière zag het er direct heel anders uit voor de nummer 102 van de wereldranglijst. Na de albatros op hole elf scoorde Luiten direct eeen birdie op hole twaalf en stond toen zelfs drie slagen los. Door bogeys op de vijftiende en zeventiende hole moest de Rotterdammer genoegen nemen met voor de dag één onder par.

Luiten miste slechts vier keer de cut dit seizoen, maar is ook pas een keer in de top-10 geëindigd. Vorig jaar werd Luiten tweede in het Spaans Open - dat ook werd gespeeld op Valderrama. Luiten gaat nu met -6 aan de leiding. Robert Rock, Sergio Garcia en Scott Jamieson staan op de gedeeld tweede plaats met -5. 

Ook in MMA is #MeToo van toepassing

#MeToo is door Alyssa Milano deze week via Twitter de wereld in gegooid om het taboe op sexuele intimidatie te doorbreken. Dit heeft al geleid tot vele individuele getuigenissen en nu lijken ook in de sportwereld een aantal vieze mannetjes rond te lopen.


Tara LaRosa (Foto: Getty images)

MMA-vechter Tara LaRosa ontboezemde deze week een verhaal over een sportarts die haar voor aanvang van een MMA-gala medisch moest keuren. De arts wilde een borstonderzoek bij LaRosa uitvoeren, iets wat vrij ongewoon is.

Een snelle zoektocht naar het gala waar dit gebeurd zou zijn, brengt ons naar 21 mei 2010, tijdens een regionale show Moosin, God of Martial Arts in Worcester, Massachussetts.

De tegenstander van LaRosa had tijdens die show eenzelfde ervaring met deze arts. Roxanne Modafferi herinnert zich de minutenlange discussie die zij voerde om de arts op andere gedachten te brengen en reageerde direct op Twitter.

De door de Massachussetts State Athletic Commission (MSAC) officieel aangestelde arts bleef echter volhouden. Sportjurist Erik Magraken was duidelijk in zijn oordeel en stelde dat de dames in hun recht stonden, aangezien een borstonderzoek niet in de statuten van de MSAC staan en hij raadde beiden aan om de arts aan te klagen. Kooivechter LaRosa liet daarna weten geen advocaat te hebben of te kunnen betalen.

Inmiddels is deze klacht opgepakt door andere media in de Verenigde Staten en dit zal ongetwijfeld een staartje krijgen voor de betreffende sportarts. 

Bizar einde aan duel Raiders en Chiefs in NFL

De wedstrijd tussen de Oakland Raiders en de Kansas City Chiefs in de NFL is donderdagavond op tamelijk bizarre wijze geëindigd. Na het derde kwart stonden de Chiefs met 21-30 voor, maar een fieldgoal van de Italiaan Giorgio Tavecchio in het vierde kwart bracht de stand op 24-30.

Daar bleef het lang bij, tot het in de slotminuut helemaal los ging in het met ruim 55.000 toeschouwers volgepakte O.co Colliseum in Oakland. Met zo'n twintig seconden op de klok gooide quarterback Derek Carr de bal richting de endzone, waar tight end Jared Cook vlak voor de endzone de bal wist te vangen. 

De Raiders stonden zo in scoringspositie, met nog weinig kans om de bal in de endzone te krijgen. Dat lukte: Carr gooide de bal en Michael Crabtree maakte de catch in de endzone, touchdown Raiders en een vrijwel zekere overwinning. Dat was echter toch niet het geval, Crabtree zou een overtreding zijn begaan en de Raiders moesten een flinke stap terugdoen.

Bij de volgende poging ging de bal naar Cook, die hem niet wist te vangen, maar een overtreding tegen zich begaan zag worden. De Raiders kregen zo toch nog een poging, maar ook dit keer ging niet alles goed en wederom werd de wedstrijd met één poging verlengd. Dit keer lukte het wél: Carr kreeg de bal bij Crabtree in de endzone en nadat Tavecchio de fieldgoal tussen de palen schoot wonnen de Raiders alsnog met 31-30.

Het hele circus van de laatste halve minuut is hier te kijken, de laatste worp staat hieronder.

Fipronilgate schade geraamd op 75 miljoen

De directe schade voor de gehele eiersector als gevolg van de fipronil-besmetting bedraagt naar schatting 65 tot 75 miljoen euro. Het betreft de schade voor verschillende soorten bedrijven in de pluimveeketen, zoals opfokbedrijven, legpluimveebedrijven, eipakstations en fabrikanten van eierproducten. Daarnaast wordt de directe schade voor de supermarkten geschat op 7 à 8 miljoen euro.

Dat blijkt uit een rapport van Wageningen Economic Reserach dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. In het rapport zijn voor het eerst de kosten voor de hele eiersector in kaart gebracht op basis van de situatie eind september. In augustus heeft Wageningen Economic Research een eerste indicatie gegeven van de economische gevolgen voor alleen de getroffen pluimveebedrijven. Die schade werd toen geraamd op 33 miljoen euro.

In het nieuwe rapport zijn die kosten geactualiseerd en komt het schadebedrag nu uit op 35 tot 45 miljoen euro. De gemiddelde schade voor individuele pluimveebedrijven varieert en is afhankelijk van de aard en omvang van het bedrijf en de maatregelen die nodig zijn om de stallen weer fipronil vrij te maken.

Schade door fipronilcrisis België fors hoger (Foto: ANP)
Fipronilgate schade geraamd op 75 miljoen (Foto: ANP)

Voetfetisj levert goed geld op

Meet Miss Scarlett Vixxen. Deze dame verdient zo'n €60.000 per jaar bij door kiekjes van haar voeten. 

Het enige wat Jessica Gould, de dame achter Vixxen, voor dat geld moet doen is op verzoek foto's van haar voeten maken. Toegegeven, ze zijn niet allemaal even smaakvol, maar naakt staat niet op het menu. 

Mannen kunnen bij haar verzoekjes inleveren voor speciale poses. Gekke outfits, speciale voetposes, BDSM of lekker met je voetjes in het eten staan, je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een markt voor. Hadden wij maar mooie voeten. 

Hieronder vind je wat voorbeelden van de foto's die lekkerlijk en figuurlijk gretig aftrek vinden.

FOK! Wat een weer: erg wisselvallig

Zon in oktober, maakt het allemaal wat minder somber.

Vandaag en komend weekend.


Goeienavond beste mensen!

Ja, het is echt Jantje lacht, Jantje huilt dit herfstseizoen. Zo konden we de afgelopen week genieten van een paar zeer zachte dagen. Het was alleen niet echt overtuigend zonnig. Over de temperaturen hadden we echter niks te klagen, want die lagen vaak rond of boven de 20 graden. Vandaag was het dan weer de beurt aan Jantje huilt.  

Ons weer wordt inmiddels gedomineerd door een actieve depressie die richting Ierland koerst. Diverse frontale systemen hebben ons land inmiddels al bereikt. Een eerste front passeerde vanochtend met een aantal regenbuien. Die waren soms best fel. In een strook van het zuidwesten naar het noordoosten viel op diverse plaatsen rond de 10 mm in korte tijd. In het zuidoosten en oosten klaarde het daarna enige tijd op.  In het zuiden bleef het de rest van de dag ook grotendeels (niet helemaal!) droog. Daar liep het kwik dan ook nog op tot rond de 18 graden.

In de middag gingen de hemelsluizen in het westen en noorden weer wagenwijd open. Een volgende frontale zone had ons bereikt. Deze trok echter niet over het hele land heen. De neerslagcijfers logen er ook niet om. Ikzelf kon binnen anderhalf uur alweer 17 mm bijschrijven. De dagsom liep hierdoor op naar 22 mm. Net ten noorden van mij viel nog meer, daar plaatselijk meer dan 25 mm. Al deze regens trokken via Flevoland en Friesland verder naar Groningen. Pas in de komende uren begint de neerslag zich meer naar het noorden en noordoosten te verplaatsen.

Vannacht is het op veel plaatsen droog en klaart het op. De minima liggen tussen de 10 en 13 graden.

Morgen trekt er een nieuwe storing vrij rap van zuidwest naar noordoost over het land. In de ochtend regent het in het zuidwesten, terwijl het in de middag in het noordoosten nog regent. Zowel voor als achter de storing schijnt geregeld de zon. Net als vandaag is de zuidelijke wind ook nu weer prominent aanwezig en ligt tussen de kracht 5 en 7. Misschien wel even 8 langs de kust. Het wordt gemiddeld gezien zo'n 16 graden.

Eind van de middag is het dan op de meeste plaatsen even droog. Niet voor lang, want nieuwe buien hebben het in de avond weer gemund op de kustprovincies, en daarbij sluit ik onweer zeker niet uit. 

Zondag moeten we maar snel vergeten. Een nieuwe storing trekt over ons land en levert een natte, winderige en zeer kille dag op. We mogen blij zijn als het 11 of 12 graden wordt. Dus een extra jas is geen overbodige luxe.

Na het weekend zijn er eerst nog een paar bewolkte en deels natte dagen, maar rond het midden van de week lijkt zich weer een weersverbetering af te tekenen. Het wordt droog en het kwik stijgt weer richting 16 graden. 

Fijn weekend!

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:17
Zon onder: 18:34
Zonkracht: 2/1

Zonsondergang bij Stephan (Foto: Stephan)
Afgelopen donderdag was de zonsondergang erg fraai boven Haarlem met diverse soorten bewolking. (foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Vampierenplaag teistert Malawi

In Malawi kampt men met een ernstig probleem. Er waren namelijk vampieren rond in het mooie land. Helaas is dit slechts een deel van het probleem.

Hopelijk kunnen we met vertrouwen stellen dat onze trouwe lezers niet in vampieren geloven. Laten we het hopen. In Malawi zijn mensen nét iets minder bij de pinken. Sinds eind september zijn er al 'lynch mobs' actief van mensen die er met grote getalen op uit gaan om vampieren aan te pakken. tot nu toe hebben ze al zeker 8 slachtoffers gemaakt, maar de genoemde aantallen lopen over de 20. 

Eerder berichtten we al over de Malawese president die de zaak eerder aanwakkerde, maar nu lijken de autoriteiten eindelijk actie te ondernemen. De politie zegt zo'n 140 lynchers opgepakt te hebben. Jammer dat je die domoren niet gewoon aan het verstand kan brengen dat vampieren niet echt zijn.

Hamilton snelste in eerste vrije training, Verstappen vierde

Lewis Hamilton heeft op Circuit of the Americas de snelste tijd gereden in de eerste vrije training. De Brit was op de superzachte banden met zijn Mercedes met een tijd van 1.36,335 ruim een halve seconde sneller dan zijn grootste concurrent in het kampioenschap, Sebastian Vettel. Max Verstappen klokte met de Red Bull de vierde tijd.

De baan in de Verenigde Staten was aan het begin van de training nat, waardoor de coureurs op intermediates naar buiten gingen. Het leverde diverse schuivers op, maar alle rijders konden verder rijden. Verstappen meldde zich op dat moment bovenaan de tijdenlijst.

Het circuit droogde gedurende de training steeds meer op, waardoor de coureurs de droogweerbanden uit de kast trokken en een stuk rapper gingen. Daniel Ricciardo zette aanvankelijk de toon, maar het was Hamilton die de tijd van de Australiër verpulverde. De Brit bleek uiteindelijk een stuk sneller te zijn dan Vettel, Valtteri Bottas en Verstappen.

Bottas kon overigens niet met heel veel plezier terugkijken op zijn training, want een flinke flatspot zorgde ervoor dat zijn Mercedes behoorlijk ging trillen. Ook Ricciardo kwam met technische problemen voortijdig binnen, terwijl Fernando Alonso door hydraulische problemen met zijn McLaren tot slechts vier rondes kwam. Diens teamgenoot Stoffel Vandoorne deed het juist uitstekend met een vijfde tijd. Debutant Brendon Hartley klaagde enkele malen over de bevestiging van zijn helm, maar reed wel naar een verdienstelijke veertiende tijd.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:36.335   18
2 S. Vettel Ferrari 1:36.928 +0:00.593 20
3 V. Bottas Mercedes 1:36.979 +0:00.644 10
4 M. Verstappen Red Bull 1:37.339 +0:01.004 21
5 S. Vandoorne McLaren 1:37.352 +0:01.017 26
6 F. Massa Williams 1:37.570 +0:01.235 23
7 K. Räikkönen Ferrari 1:37.598 +0:01.263 20
8 E. Ocon Force India 1:37.808 +0:01.473 25
9 S. Perez Force India 1:37.861 +0:01.526 20
10 C. Sainz Renault 1:38.093 +0:01.758 24
11 K. Magnussen Haas F1 1:38.408 +0:02.073 16
12 L. Stroll Williams 1:38.534 +0:02.199 25
13 N. Hülkenberg Renault 1:38.904 +0:02.569 19
14 B. Hartley Toro Rosso 1:39.267 +0:02.932 28
15 R. Grosjean Haas F1 1:39.336 +0:03.001 17
16 D. Ricciardo Red Bull 1:39.366 +0:03.031 14
17 S. Gelael Toro Rosso 1:40.406 +0:04.071 25
18 M. Ericsson Sauber 1:40.448 +0:04.113 19
19 C. Leclerc Sauber 1:40.828 +0:04.493 25
20 F. Alonso McLaren -:--.--- -:--.--- 4

Slinkse boef eindelijk gepakt

De Franse politie heeft twee dieven gepakt die achter een golf diefstallen zaten. Hun modus operandi was wel heel sluw.

Het heeft de politie lang bezig gehouden, het mysterie van de verdwenen spullen. Al wekenlang meldden passagiers van een bus tussen Parijs en luchthaven Beauvais-Tillé hun spullen als gestolen, maar niemand kon erover uit hoe dit mogelijk was. 

Gelukkig werden de Franse handhavers getipt door een oplettende man die een verdachte tas had gesignaleerd die opmerkelijk genoeg uit zichzelf bewoog. Daar bleek een Roemeentje in te zitten die telkens in het laadruim waardevolle spullen meenam.

In de rechtszaak zijn de details naar boven gekomen. De koffercrimineel en zijn vervoerder/handlanger zijn inmiddels veroordeeld.

Weer aanhouding voor schietpartij Groningen

De politie heeft een tweede verdachte aangehouden wegens de schietpartij zondagochtend in Groningen. Daardoor raakte een 21-jarige inwoner van die stad permanent aan zijn onderlichaam verlamd.

De tweede arrestant is een twintigjarige inwoner van Groningen, laat de politie vrijdag weten. De politie zei eerder er rekening mee te houden dat het slachtoffer bij toeval betrokken is geraakt bij het incident.

Op de dag van de schietpartij werd al een negentienjarige Groninger aangehouden. Hij zat bij treinstation Groningen Noord in een auto. De politie was al op zoek naar die wagen op basis van informatie die uit buurtonderzoek naar voren was gekomen.

Derde verdachte

De politie is nu nog op zoek naar een derde verdachte. Zijn identiteit is bij het rechercheteam bekend.

Het slachtoffer werd zondagmorgen beschoten aan de Korreweg. Hij fietste daar toen hij werd aangesproken door drie mannen die om hem heen gingen staan en een schot losten. Het slachtoffer werd geraakt, maar kon wegrennen. Tijdens zijn vlucht werd hij nog een paar keer beschoten.

Weer aanhouding voor schietpartij Groningen
Weer aanhouding voor schietpartij Groningen (Foto: ANP)

Van Vleuten net naast podium bij EK baanwielrennen

Annemiek van Vleuten is er bij bij haar debuut op de baan niet in geslaagd om een medaille te veroveren op de individuele achtervolging bij de EK. In de strijd om brons kwam de Nederlandse ruim te kort tegen Silvia Valsecchi.

Eerder op de dag was Van Vleuten nog sneller in de kwalificatie, maar in het rechtstreekse duel kwam ze ruim te kort tegen de Italiaanse. Valsecchi klokte een tijd van 3.33,908, terwijl Van Vleuten een tijd van 3.36,581 zou neerzetten.

Het goud was voor Katie Archibald. De Britse zou was met een tijd van 3.29,328 ruim winnen. Het zilver was voor de Poolse Justyna Kaczkowska.

Dodgers met Nederlander Jansen in World Series

Los Angeles Dodgers hebben met een 1-11 gewonnen bij de Chicago Cubs. De ploeg van Kenley Jansen won het vijfde duel in Chicago en kwam daarmee op 4-1 in de best-of-seven serie voor de National League Championship Series.

Al snel in de wedstrijd werd duidelijk dat de Dodgers zouden gaan winnen. Na drie innings stond de uitploeg al met 7-0 voor door een grand-slam homerun van Enrique Hernandez. De 26-jarige outfielder van de Dodgers zou naast de homerun in de derde inning nog twee homeruns slaan en zou zeven punten binnen slaan voor zijn ploeg.

Kenley Jansen mocht het bij een 11-1 stand in de negende afmaken voor zijn ploeg. De Nederlander kwam niet in de problemen en zorgde daarmee dat sinds de Dodgers sinds 1988 weer in de World Series staan.

De World Series beginnen op 24 oktober in Los Angeles. De tegenstander van de Dodgers komt uit het treffen tussen New York Yankees en Houston Astros. De Yankees leiden in die best-of-seven-serie met 3-2.

MMA-veteraan Mousasi maakt langverwacht debuut bij Bellator

Vrijdagavond debuteert Gegard Mousasi voor MMA-organisatie Bellator. Tegenstander is voormalig Bellatorkampioen Alexander Shlemenko, de huidige nummer acht op de ranglijst van de middengewichtsklasse.


Bellator 185 promo (Bron: Youtube)

Mousasi, voormalig UFC-vechter, is ontspannen over zijn debuut bij Bellator. 'Ik kom hier om te presteren. Iedereen verwacht dat ik zal winnen, maar ik ben goed voorbereid. Ik vind het niet erg om te trainen. Ik vind het niet erg om ergens hard voor te werken. Het is niet meer dan voldoende afvallen en daarna de klus klaren.' Over zijn Russische tegenstander is de Nederlander ook duidelijk. 'Hij heeft geen kans, het zou binnen twee ronden klaar moeten zijn.'

Het laatste MMA-gevecht van Mousasi was in april, toen hij voormalig UFC-kampioen Chris Weidman in een controversieel gevecht versloeg. Weidman veinsde een blessure na een mogelijk onreglementaire knie van de Nederlander, maar Mousasi kreeg uiteindelijk toch de overwinning nadat bleek dat de kniestoot reglementair was. Vier van Mousasi's laatste vijf gevechten zijn allemaal voortijdig beslist in het voordeel van Mousasi en het zou niet lang meer duren, voordat hij voor de titel zou mogen vechten.

Dus toen het contract van Mousasi afgelopen was, verwachtte iedereen dat hij opnieuw een UFC-contract zou tekenen. Een beter financieel plaatje in combinatie met de mogelijkheid om met Bellatorbaas Scott Coker te mogen werken was echter genoeg voor Mousasi om verrassend genoeg bij Bellator te tekenen. Coker en Mousasi werkten al eerder samen in Strikeforce, de inmiddels ter ziele gegane MMA-organisatie die vooral in het begin van de jaren 2000 enorm populair was, totdat het overgenomen werd door de moedermaatschappij van de UFC.


Gegard Mousasi (Foto: Getty images)

'Het beste bod kwam van Bellator,' aldus Mousasi, die indirect een sneer uitdeelt aan UFC-directeur Dana White. 'Samenwerken met Scott was een grote factor in het maken van de beslissing om bij Bellator te tekenen. De manier waarop hij vechters behandelt, dat soort dingen tellen. Op het moment dat je een groot aantal gevechten achter de rug heb, wil je gewoon goed behandeld worden.'

'Nu telt mijn stem mee. Ik kan nu beslissingen maken over hoe ik mijn geld verdien. Als je onafhankelijk bent, kan je zeggen wat je wil, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een reactie van de organisatie. Op dat niveau zit ik nu. Ik probeer nu het beste voor mezelf te zorgen.'

Het eerste gevecht van The Dreamcatcher is direct een knaller. MMA-veteraan Shlemenko heeft inmiddels 65 gevechten achter de rug, waarvan hij er 56 gewonnen heeft, zijn laatste vijf gevechten heeft de Russische vechter allemaal gewonnen. In tegenstelling tot Mousasi kan Shlemenko niet zo goed op de vloer uit de voeten en wil hij het liefste blijven staan om met zijn vuisten schade aan te brengen. Incasseren kan de Russian Striker als de beste trouwens, in al zijn gevechten is hij maar éénmaal KO geslagen...

'Hij is een sterke kerel. Hij wil graag stoten uitdelen en blijft maar doorgaan', legt Mousasi uit voor de camera's van ESPNsport. 'Shlemenko is niet de meest technische vechter, maar hij heeft altijd van die vage draaitrappen en gebruikt dan tegelijk graag zijn ellebogen. Daar moet ik wel voor oppassen en ik moet scherp blijven.'

'Maar ik heb de snelheid, het lengtevoordeel, ben fysiek sterker. Het moet wel verschrikkelijk misgaan wil ik verliezen.' 


Alexander Shlemenko, rechts (Foto: Getty images)

Mousasi zal wel moeten, want hij heeft grootse plannen voor de nabije toekomst. Op 9 december vecht Bellatorkampioen Rafael Carvalho tegen uitdager Alessio Sakara en Mousasi wil de winnaar als volgende tegenstander. 'Ik wil mijn carrière op het hoogtepunt stoppen. Eerst de titel in het middengewicht en dan naar de titel in het lichtzwaargewicht, misschien. Ik wil stoppen als ik op mijn best ben.'

Programma Bellator 185:
Gegard Mousasi vs. Alexander Shlemenko
Neiman Gracie vs. Zak Bucia
Heather Hardy vs. Kristina Williams
Ryan Quinn vs. Marcus Surin
Ana Julaton vs. Lisa Blaine
Jordan Young vs. Alec Hooben
Costello van Steenis vs. Steve Skrzat
Vinicius de Jesus vs. Joaquin Buckley
John Beneduce vs. Dean Hancock
Timothy Wheeler vs. Pete Rogers
Don Shainis vs. Matthew Denning
Frank Sforza vs. Vovka Clay
Kevin Carrier vs. Jose Antonio Perez
John Lopez vs. Billy Giovanella

Bellator 185 wordt gehouden in de nacht van vrijdag 20 oktober in de Mohegan Sun Arena in Connecticut. TV-zender Spike zendt vrijdagavond om 22:30 uur een documentaire uit over de Nederlandse MMA-veteraan. Zaterdagavond 21 oktober zendt Spike-TV Bellator 185 in zijn geheel  uit, deze uitzending begint om 22:00 uur.

'Enorme cyberaanval in de maak'

Cybercriminelen bereiden een enorme aanval voor. Daarvoor waarschuwt beveiliger Check Point. De daders hebben heel veel apparaten gekaapt. Ze kunnen die overnemen en inzetten als 'leger' (botnet) wanneer ze tot de aanval willen overgaan.

Volgens Check Point zijn meer dan een miljoen organisaties wereldwijd inmiddels getroffen. Het wordt mogelijk een grotere aanval dan die van het Mirai-netwerk. Dat legde eind vorig jaar het internet in de Verenigde Staten grotendeels plat door een gecoördineerde aanval met tientallen miljoenen gekaapte babyfoons, printers en bewakingscamera's.

De systemen van Check Point vingen eind september de eerste signalen op dat er iets aan de hand was. Ze zagen een malware die gaten in de beveiliging van slimme camera's misbruikte. Het ging om camera's van allemaal verschillende merken. Vervolgens bleek dat de malware afkomstig was van andere slimmere apparaten. Anders gezegd: de hackers gebruikten gekaapte apparaten om andere apparaten te besmetten.

"We zitten nu in de stilte voor een zware storm. De volgende cyberorkaan komt eraan", aldus Check Point.

'Enorme cyberaanval in de maak'
'Enorme cyberaanval in de maak' (Foto: BuzzT)

Deense voetbalvrouwen heffen staking op

De Deense voetbalvrouwen zullen komende dinsdag het WK-kwalificatieduel tegen Kroatië spelen en heffen hun staking op.

De Deense speelsters leven al enige tijd in onmin met de Deense voetbalbond, omdat ze meer geld en betere arbeidsvoorwaarden willen. Omdat de Deense voetbalbond hier niet mee akkoord wilde gaan, besloten de speelsters het WK-kwalificatieduel tegen Zweden (dat voor vandaag op het programma stond) niet te spelen. Met het vandaag niet spelen riskeert Denemarken een boete, puntenaftrek en ze zouden zelfs uit kunnen worden gesloten van de WK-competitie.

De bond en de speelsters hebben nu een voorlopige overeenkomst. Na de wedstrijd van dinsdag gaan ze verder onderhandelen.

'Kinderen overleden na eten paddenstoelen'

Het eten van giftige paddenstoelen heeft in Denemarken vermoedelijk het leven gekost aan twee kinderen. Negen andere gezinsleden moesten volgens de krant The Copenhagen Post worden overgebracht naar ziekenhuizen.

"Beide kinderen leefden nog toen de ambulance arriveerde, maar een vijftienjarige overleed kort daarop" zei een arts. "We begonnen met reanimeren. Toen bezweek het andere kind ook." De andere zieke leden van het gezin uit de plaats Haslev krijgen in ziekenhuizen tegengif toegediend.

De autoriteiten weten nog niet zeker wat de slachtoffers precies hebben gegeten. Het gaat volgens de krant mogelijk om groene knolamaniet (Amanita phalloides). Ook de kleverige knolamaniet (Amanita virosa) kan de kinderen het leven hebben gekost. "Ze smaken goed, maar zijn extreem giftig", waarschuwde een Deense expert.

'Kinderen overleden na eten paddenstoelen'
'Kinderen overleden na eten paddenstoelen' (Foto: ANP)

Max Verstappen blijft tot en met 2020 bij Red Bull

Er werd de afgelopen weken al veel gespeculeerd over de toekomst van Max Verstappen bij Red Bull Racing. Aan die speculaties kunnen nu een eind worden gemaakt, de jonge Nederlander heeft zijn contract met het Formule 1-team verlengd tot en met  2020.

Verstappen had nog een contract voor volgend seizoen en de afgelopen tijd werd er veelvuldig bericht dat Mercedes en Ferrari interesse zouden hebben in de Nederlander. De tweevoudig grand prix-winnaar hield zich echter op de vlakte wat betreft die berichtgeving en nu blijkt waarom.

"Red Bull heeft altijd met daden haar geloof in mij hard gemaakt. Als 16-jarige werd ik opgenomen in het young driver programma, waarna ik op mijn zeventiende in de Formule 1 ben begonnen en ik vervolgens de kans kreeg om voor Red Bull Racing te racen, waar ik met dit team een droomstart had. Ze hebben mij en mijn ambities altijd ondersteund en ik weet dat we dezelfde ambitie hebben. Hun support, van iedereen in de fabriek tot de crew in de garage, wat er ook op het racecircuit gebeurde, is altijd 100 procent geweest. We hebben ook veel lol gehad samen! Ik ben heel erg blij verder te kunnen gaan bij Red Bull Racing en ik kijk ernaar uit om samen te blijven werken om in de komende jaren meer successen te beleven." Zo laat Verstappen weten op zijn eigen website.

Teambaas Christian Horner is ook erg blij met de contractverlenging. "We zijn verheugd dat Max heeft ingestemd zijn contract bij Red Bull Racing te verlengen. We hadden vorig jaar in Spanje een fenomenale start samen en Max heeft daarna alleen maar gepusht. Het was een geweldig moment voor het hele team toen hij zijn frustraties van dit seizoen achter zich kon laten met die fantastische overwinning in Maleisië vorige maand. Hij is een pure racer met een onmiskenbaar talent achter het stuur en een zeldzaam instinct voor wat er nodig is om constant op dit level te presteren. Daarbij opgeteld zijn werklust en volwassen aanpak om zijn kunsten te verbeteren, maakt Max hongerig naar succes. Wij kijken ernaar uit om zijn reis met hem voort te zetten in onze jacht op Formule 1 wereldkampioenschappen. Als we naar de lange termijn kijken met Max is hij in de beste positie in de sport om een team rond hem te vormen om onze gezamenlijke ambitie in te lossen." Zo laat Horner weten op www.verstappen.nl.

Max Verstappen blijft tot en met 2020 bij Red Bull (Pro Shots / Action Images)
Max Verstappen blijft tot en met 2020 bij Red Bull (Pro Shots / Action Images)

Van Vleuten strijdt om brons bij EK baanwielrennen

Bij het Europees kampioenschap baanwielrennen in Berlijn mag Annemiek van Vleuten om brons gaan strijden op de individuele achtervolging. In de kwalificatie reed ze met 3.33,607 de vierde tijd.

In de troostfinale vanavond is haar tegenstandster de Italiaanse Silvia Valsecchi. De finale gaat tussen Katie Archibald  en de verliezend finaliste van vorig jaar, Justyna Kaczkowska.

Van Vleuten werd dit jaar wereldkampioene tijdrijden op de weg. Daarnaast won ze onder meer de Holland Ladies Tour en La Course. Van Vleuten werd op de mountainbike Nederland kampioene marathon.

Jørgensen: "Er is nog niets verloren dit seizoen"

Na een wekenlange absentie is Nicolai Jørgensen terug bij Feyenoord. De Deense spits werd vorig seizoen topscorer van de Eredivisie, maar trof geen doel in de topduels tegen Ajax en PSV. Daar moet dit jaar verandering in komen en Jørgensen is dan ook gebrand om zondag doel te treffen, als de Amsterdammers op bezoek komen in De Kuip.

Ik wil ook in Nederlandse topduels gaan scoren”, zegt Jørgensen in gesprek met het Algemeen Dagblad. Hij zag Feyenoord tegenvallend beginnen aan het seizoen, een behoorlijk verschil met vorig jaar. Toen werden de eerste negen wedstrijden allemaal gewonnen.

Het is frustrerend dat we deze competitie al acht punten zijn kwijtgeraakt. Daar mogen we niet te veel meer aan denken, er is nog een heel lange weg te gaan in de Eredivisie.”

Er is nog helemaal niets verloren dit seizoen. Niemand zegt dat het allemaal in de eerste weken had moeten gebeuren. Dat kan ook vanaf zondag. Inderdaad, vanaf Ajax thuis”, vervolgt de Deense spits, die vorige week in de wedstrijd tegen PEC Zwolle zijn rentree maakte. Jørgensen werd hartstochtelijk toegejuicht door Het Legioen. “Ik dacht ook: shit, nu moet ik scoren.”

Jørgensen: "Er is nog niets verloren dit seizoen" (Pro Shots / Kay Int Veen)
Jørgensen: "Er is nog niets verloren dit seizoen" (Pro Shots / Kay Int Veen)

Wielrenner geeft moeder de schuld van positieve dopingtest na profdebuut

Wielrenner Michael Bresciani lijkt niet de allerhandigste te zijn. De 22-jarige Italiaan kwam dit jaar over naar de ProContinentale formatie Bardiani-CSF, debuteerde als prof tijdens het Italiaans kampioenschap en werd na afloop betrapt op het gebruik van het verboden vochtafdrijvend middel Lasix.

Middelen als Lasix worden nog wel eens gebruikt om daadwerkelijk prestatiebevorderende middelen sneller uit het lichaam te krijgen en zijn zelf dan ook verboden. Echt helpen deed het niet, de stumpert haalde de finish van het Italiaans kampioenschap niet eens. Voor Bardiani is het ook geen best nieuws, kopmannen Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni werden vlak voor de Giro d'Italia betrapt op groeihormonen.

Overigens is het zeker niet Bresciani's eigen schuld, zo zegt hij zelf. Zoals het een ware janlul betaamt schuift hij de schuld lekker af op zijn moeder, die Lasix gebruikt. Op een dag brak ze een pil in twee stukken, waarbij wat stukjes in kleine Michael's eten terecht zijn gekomen, iets wat uiteraard veel plausibeler klinkt dan een valsspelende wielrenner.

In de tenniswereld zou men hier overigens prima mee weg kunnen komen. Sara Errani werd eerder dit jaar betrapt en kreeg slechts twee maanden schorsing, omdat men geloofde dat haar positieve test werd veroorzaakt door een in de tortellini gevallen kankermedicijn van haar moeder.

Man laat naam veranderen naar favoriete thee

Dat Britten gemiddeld gezien een voorliefde voor thee hebben zal niemand verbazen, maar Nathan Garner maakt het wel heel bont. Of nou ja, zo heette de beste man, want tegenwoordig gaat hij door het leven als Nathan Yorkshire Tea Garner. De 31-jarige mafkees uit Sheffield heeft zijn naam laten veranderen in zijn favoriete thee. 

Nog voor hij 's ochtends goed en wel aan de dag begint gooit Nathan al twee koppen thee achterover. Hij begint vroeg met werken, dus om een uur of vier in de ochtend staat het water al te koken. Hij blijft gedurende de dag stevig drinken en komt per dag toch wel op 'minstens vijftien koppen' van zijn favoriete drinken uit. 

"Ik was op een dag aan het werk en een vriend van me zei 'verdomme man, jij drinkt zoveel van dat spul dat je je naam zou moeten veranderen in Yorkshire Tea'. Dat heb ik gedaan, dus nog tijdens die lunch heb ik mijn middelste naam, Derek, laten wijzigen", legt Nathan uit. 

Yorkshire Tea - het bedrijf, niet de man - is overigens onder de indruk van de toewijding van Yorkshire Tea - de man, niet het bedrijf. Ze hebben hem uitgenodigd voor een rondleiding op het hoofdkantoor in Harrogate, aangevuld met een theeproeverij.

Wat iemand die dagelijks minstens vijftien koppen thee achterover gooit in vredesnaam nog met een proeverij moet is uw redacteur, Zaanse Hoeve Halfvolle Melk, niet helemaal duidelijk, vermoedelijk kent Nathan de smaak nu wel. We wensen hem in elk geval veel plezier.

Hischier (18) maakt indruk in NHL, Islanders winnen derby New York

De New Jersey Devils hebben alweer hun zesde overwinning in de NHL binnen. Voor hun zevende wedstrijd togen de Devils naar het Canadian Tire Centre in Ottawa, waar ze het opnamen tegen de Senators, goed voor drie zeges in zes wedstrijden.

Bij de Devils zijn de ogen dit seizoen voor een flink deel gericht op Nico Hischier. De pas 18-jarige Zwitser werd in de zomer als allereerste gekozen tijdens de Draft, de eerste Zwitser ooit die dat voor elkaar kreeg en vaak een voorbode voor een grote carrière. 

Hischier begon het seizoen ook prima met de nodige assists, maar tegen de Senators legde de van de Halifax Mooseheads overgekomen tiener ook zijn eerste NHL-goal in het doel. Kyle Turris maakte de gelijkmaker, maar nog geen vijf minuten na het begin van de wedstrijd was het weer Hischier die scoorde: 1-2.

In de tweede periode zette Derick Brassard de 2-2 op de borden, na wat matig verdedigen van uitgerekend Hischier. Alexandre Burrows zette de Senators via de powerplay kort daarna op voorsprong: 3-2, snel gevolgd door de 4-2 van Tom Pyatt.

De Devils weigerden op te geven en in de derde periode scoorde Kyle Palmieri, die vervolgens de assist gaf waaruit Marcus Johansson de gelijkmaker liet optekenen. Voorbereidend werk van Taylor Hall en Hischier stelde John Moore vervolgens in staat om in overtime de Devils naar de 4-5 winst te schieten.

In Columbus speelden de Blue Jackets tegen de Tampa Bay Lightning. Nikita Kucherov scoorde in alle Lightning's zeven wedstrijden tot dusverre, maar de streak van de jonge Rus kwam in Columbus ten einde: hij scoorde niet, maar zijn 19-jarige landgenoot Mikhail Sergyachov hielp de Lightning met zijn eerste twee NHL-goals op weg naar de 0-2 zege.

In Madison Square Garden stonden de twee New Yorkse ploegen tegenover elkaar: de Islanders en de Rangers. De Islanders kwamen op een 1-3 voorsprong, onder meer door de eerste NHL-goal van Mathew Barzal, maar in de derde periode sloegen de Rangers terug. Het was echter niet genoeg, want Islanders-goalie Jaroslav Halak sleepte de winst in de shootouts binnen.

Uitslagen NHL donderdag
Boston Bruins - Vancouver Canucks 6-3
Columbus Blue Jackets - Tampa Bay Lightning 0-2
New York Rangers - New York Islanders 3-4 SO
Philadelphia Flyers - Nashville Predators 0-1
Ottawa Senators - New Jersey Devils 4-5 OT
Chicago Blackhawks - Edmonton Oilers 1-2 OT
Calgary Flames - Carolina Hurricanes 1-2
Colorado Avalanche - St Louis Blues 3-4
Arizona Coyotes - Dallas Stars 4-5

Senators - Devils (Bron: YouTube)

Team Sky verdwaald in China

Momenteel wordt de Ronde van Guangxi, de nieuwe WorldTour-wedstrijd in China, gereden. Team Sky, met Wout Poels, kwam ruim een uur later dan de andere wielerploegen aan bij de start in Qinzhou. Reden: Ze waren de weg kwijt.

De Britse wielerploeg reed in het konvooi met alle ploegen en de organisatie van het hotel naar de start. "Wat er gebeurd is, weet ik niet maar ineens waren we alle andere teams kwijt”, aldus Poels.

"Ondertussen gebaarden een aantal Chinezen dat we maar moesten door rijden. Ondanks dat we echt verdwaald waren heb ik me nooit zorgen gemaakt. Iedere ploeg heeft hier een Chinese begeleider dus echt fout kon het niet gaan", zo vervolgt de Nederlander. "Al waren er wel gevaarlijke taferelen. Ineens reed onze chauffeur achteruit op de snelweg en we keerden midden op een weg. Allemaal gekkigheden, maar het is goed gekomen. Op dit voorval na lijkt deze ronde tot dusver goed georganiseerd. Al is het toch wel een beetje een avontuur.”

Danny helpt Slavia Praag aan punt, Astana klopt Maccabi

In groep A van de Europa League heeft Maccabi Tel Aviv een pijnlijke nederlaag geleden. FC Astana was in Kazakhstan ruimschoots te sterk. Patrick Twumasi trof in het kwartier voor rust twee keer doel - waarvan één keer vanaf elf meter - en in de tien minuten na rust was het Junior Kabananga die twee keer raak schoot: 4-0.

Villarreal nam het in eigen huis op tegen Slavia Praag. Voormalig PEC-speller Tomas Necid opende de score namens de Tsjechen, waarna de 0-2 werd gemaakt door Danny - de voormalig Portugees international is na vele jaren in Rusland terechtgekomen in Tsjechië. Manu Trigueros en Carlos Bacca brachten de thuisfans toch nog op de banken door de 2-2 eindstand voor rust op de borden te brengen.

Met vijf punten gaan Slavia Praag en Villarreal aan de leiding in de groep, Astana heeft er vier, Maccabi blijft op één steken.

Groep B
Dynamo Kiev ontving het Zwitserse Young Boys, dat dankzij Roger Assalé na een goed kwartier de voorsprong pakte. Dieumerci Mbokani sloeg een kwartier later terug, maar Assalé bracht de Zwitsers opnieuw op voorsprong. Kort na rust tekende Mykola Morozyuk voor het punt door de 2-2 binnen te tikken.

Skënderbeu Korçë en Partizan Belgrado speelden in Albanië met 0-0 gelijk, beide clubs staan met twee punten onderaan. De Young Boys hebben er drie, Dynamo Kiev leidt met zeven punten.

Groep C
Sporting Braga kreeg Ludogorets Razgrad op bezoek en de Bulgaren gingen er met de winst vandoor. Cosmin Moti scoorde na 25 minuten, een eigen goal van Raul Silva deed Braga de das om: 0-2. 

1899 Hoffenheim speelde thuis tegen het Turkse Basaksehir, de favoriete club van president Erdogan en consorten. Benjamin Hübner en Nadiem Amiri zorgen in het kwartier na rust voor een 2-0 voorsprong, Nico Schulz deed er nog een schepje bovenop. Basaksehir, waar Eljero Elia de hele wedstrijd op de bank zat, deed pas in de 93e minuut via Stefano Napoleoni nog iets terug.

Ludogorets gaat met zeven punten aan de leiding in de groep, gevolgd door de zes van Braga. Hoffenheim heeft er drie, Basaksehir blijft steken op één punt.

Ironie is een serieuze zaak

Ik zag afgelopen week 'Een Prettig Gesprek' van Theo van Gogh met de Belgische schrijver, en beroeps provocateur Herman Brusselmans uit 1992. In het interview zei Brusselmans dat ironie niet meer werd begrepen, je er mee moest uitkijken. Het kon tegen je gaan werken, de overdrijving als stijlmiddel was uit de "mode" en "not done." Kees van Kooten en Wim de Bie moesten bijvoorbeeld stoppen met hun "Tegenpartij." 
:P

Wederom ritzege Gaviria in China

Fernando Gaviria heeft na de eerste rit ook de tweede etappe in de Ronde van Guangxi gewonnen. Max Walscheid kwam in Nanning als tweede over de meet.

Wang Meiyin, Silvan Dillier en Jonathan Lastra zorgden voor de ontsnapping van de dag. Ze pakten een maximale voorsprong van zo'n vier minuten. Tien kilometer voor de finish was het peloton weer compleet. Thomas de Gendt probeerde met een late aanval een massasprint te voorkomen, maar was niet opgewassen tegen het razende peloton.

Zevende Europese zege op rij blijft uit voor Milan

AC Milan heeft donderdagavond niet kunnen winnen. De ploeg van coach Vincenzo Montella kwam in het Europa League-duel met AEK Athene niet tot scoren. De Noord-Italianen hadden tot dusver alle zes duels in het toernooi, inclusief voorrondes, gewonnen. Ondanks de halve misstap blijft Milan de dans leiden in groep D, met twee punten meer dan AEK: zeven om vijf.

AC Milan stelde in de eerste helft teleur, daar de beste kansen voor de counterende bezoekers waren. Na een half uur spelen werd Mateo Musacchio verrast door een terugspeelbal van Gianluigi Donnarumma, riskeerde hij een eigen goal en verspeelde hij de bal aan Andre Simoes, wiens schot door Donnarumma van richting werd veranderd. Vlak voor rust was AEK weer dicht bij een doelpunt via Petros Mantalos en Adam Tzanetopoulos. Een inzet van Manuel Locatelli ging op slag van rust maar net naast.

AEK opteerde na rust wederom voor een defensief concept en hoopte Milan op de counter pijn te doen. De wedstrijd zat echter op slot en Patrick Cutrone kon het niet in zijn eentje. Ook de inbreng van invallers als Nikola Kalinic, Franck Kessie en Fabio Borini kon het scorebord niet in beweging krijgen, daar Milan in balbezit erg slordig speelde en zodoende kon een halve misstap voor eigen publiek niet worden voorkomen.

In Oostenrijk nam Austria Wien het op tegen HNK Rijeka, dat dankzij Mario Gavranovic na een half uur op 0-2 stond. Kevin Friesenbiechler deed in blessuretijd wat terug, maar nog iets later schoot Zoran Kvrzic de Oostenrijkse hoop op een punt definitief de grond in: 1-3. Rijeka staat zo op drie punten, Austria op één.

Groep F
Het was geen al te enerverende avond in groep F, waar sowieso niet bijster veel gescoord wordt. In Moldavië - of Transnistrië, zo u wilt - speelde Sheriff Tiraspol tegen Lokomotiv Moskou. Anton Miranchuk zorgde voor de 0-1, Ziguy Badibanga tekende na een half uur voor de 1-1 eindstand.

Ook het duel tussen Fastav Zlin en FC Kopenhagen zal niet de boeken in gaan als grootste spektakel ooit. Dame Diop bracht de Tsjechen na elf minuten op voorsprong, Peter Ankersen tikte acht minuten later de 1-1 binnen en daar bleef het bij.

In groep F zijn na zes wedstrijden inmiddels zeven goals gescoord, waarvan vier door Lokomotiv Moskou - en drie daarvan in het eerste kwartier thuis tegen Zlin. De Russen hebben vijf punten, Kopenhagen en Sheriff staan op drie, Zlin heeft er twee.

Alle namen voor Rutte-III bekend

Vanmiddag stond het derde kabinet van Mark Rutte naast de Koning op het bordes. In de ministersploeg vinden we bekende en onbekende namen. FOK! geeft een overzicht. 

Alle 24 bewindspersonen van het nieuwe kabinet zijn bekend: 14 mannen en 10 vrouwen. Het is een Randstedelijk gezelschap: slechts zes nieuwe bewindslieden wonen buiten de Randstad.

Algemene Zaken:
Minister: Mark Rutte (VVD, 50, Den Haag, tevens premier). Was ook al premier van Rutte-I&II, staatssecretaris onder Balkenende en vroeger werkzaam voor Unilever.

Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties:
Minister: Kasja Ollongren (D66, 50, Leiden, tevens vice-premier). Wethouder te Amsterdam sinds 2014, werkte daarvoor op ministerie EZ en als topambtenaar voor Rutte. Op dit moment plaatsvervangend burgemeester van Amsterdam als vervanger van Eberhard van der Laan.
Staatssecretaris: Raymond Knops (CDA, 46, Horst Lb.). Tweede Kamerlid sinds 2005, woordvoerder Defensie en BuZa. Eerder wethouder in Horst en daarvoor bij de Koninklijke Luchtmacht.

Buitenlandse Zaken:
Minister BuZa: Halbe Zijlstra (VVD, 48, Utrecht). Was fractievoorzitter in de Tweede Kamer, staatssecretaris OCW in Rutte-I, daarvoor Kamerlid sinds 2006 en nog eerder wethouder in Utrecht. Studeerde sociologie en marketing.
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: Sigrid Kaag (D66, 56, Rijswijk). Diplomaat bij de VN sinds 1994, onder andere bij ontwapeningsmissies. Getrouwd met een Palestijnse Fatah-politicus en woont in de VS.

Financiën:
Minister: Wopke Hoekstra (CDA, 42, Bussum). Eerste Kamerlid sinds 2011, beleidsterrein financiën en veiligheid/justitie. Partner bij McKinsey, politiek talent van 2013.
Staatssecretaris: Menno Snel (D66, 47). Heeft een uitgebreide historie in de financiële wereld, onder meer bij het IMF, een pensioenfonds en als directeur fiscale zaken bij de Overheid. Wordt verantwoordeiljk voor de belastingdienst.

Economische Zaken:
Minister EZ (inclusief Klimaatzaken): Eric Wiebes (VVD, 54, Delft). Staatssecretaris Financiën onder Rutte-II na aftreden Weekers, verantwoordelijk voor de Belastingdienst. Eerder wethouder in Amsterdam, werkte daarvoor als consultant. Is werktuigbouwkundige en bedrijfskundige.
Minister Landbouw: Carola Schouten (CU, 40, Rotterdam, tevens vice-premier). Kamerlid sinds 2011, woordvoerder Hoger Onderwijs, Justitie, Economie. Was voorzitter van het onderzoek naar lekken uit Commissie-Stiekem en mede-onderhandelaar van Segers tijdens deze formatie.
Staatssecretaris: Mona Keijzer (CDA, 49, Edam). Kamerlid sinds 2012, verloor toen de strijd om het lijsttrekkersschap van Buma. Was vanaf 1994 lokaal politicus in en rond Purmerend. Studeerde bestuursrecht.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid:
Minister: Wouter Koolmees (D66, 40, Capelle a/d IJssel). Kamerlid sinds 2010, staat bekend als financieel talent. Mede-onderhandelaar naast Pechtold in deze formatie.
Staatssecretaris: Tamara van Ark (VVD, 43, Den Haag). Kamerlid sinds 2010, woordvoerder arbeid, zorg en emancipatiebeleid. Bestuurskundige en voormalig wethouder in Nieuwerkerk.

Infrastructuur en Milieu:
Minister: Cora van Nieuwenhuizen (VVD, 54, Ridderkerk). Europarlementariër sinds 2014, Kamerlid tussen 2010 en 2014, daarvoor lokaal bestuurder.
Staatssecretaris: Stientje van Veldhoven (D66, 44, Utrecht). Kamerlid sinds 2010, daarvoor werkzaam bij het ministerie van Economische Zaken en als diplomaat in Brussel. Diende ooit het voorstel in om 'bij de gratie Gods' te schrappen uit wetsteksten.

Onderwijs, Cultuur en Wetenschap:
Minister OCW: Ingrid van Engelshoven (D66, 51, Den Haag): Kamerlid sinds deze verkiezingen, sinds 2010 wethouder in Den Haag, partijvoorzitter van D66 tussen 2007 en 2013. Studeerde bestuurskunde en rechten.
Minister voor PO en VO, media: Arie Slob (CU, 55, Zwolle). Nu voorzitter Historisch Centrum Overijssel, daarvoor 14 jaar kamerlid, fractievoorzitter tussen 2007 en 2010. Voormalig leraar Maatschappijleer.

Volksgezondheid, Welzijn en Sport:
Minister van VWS: Hugo de Jonge (CDA, 40, Rotterdam, tevens vice-premier). Wethouder in Rotterdam sinds 2010, daarvoor fractiemedewerker. Deed de pabo.
Minister voor Medische Zorg: Bruno Bruins (VVD, 54, Den Haag). Voorzitter raad van bestuur van het UWV, eerder directeur Connexxion en tussen 1994 en 2006 raadslid/wethouder in Den Haag. Studeerde bestuurskunde en rechten.
Staatssecretaris: Paul Blokhuis (CU, 53, Apeldoorn). Wethouder in Apeldoorn. Was ooit voorzitter van de jongerenorganisatie van CU-voorganger RPF. Broer van muziekkenner Leo Blokhuis.

Defensie:
Minister: Ank Bijleveld (CDA, 55, Goor). Commissaris van de Koning in Overijssel sinds 2011, daarvoor 12 jaar kamerlid, 6 jaar burgemeester en ook nog staatssecretaris BZK in Balkenende-IV.
Staatssecretaris: Barbara Visser (VVD, 40, Zaandam). Sinds 2012 Kamerlid, daarvoor wethouder en raadslid in Zaanstad op het gebied van economie, werk en inkomen.

Veiligheid en Justitie:
Minister van V&J: Ferdinand Grapperhaus (CDA, 57, Amsterdam). Professor, Meester in de rechten, partner bij een advocatenkantoor, lid van de SER. Zijn vader was staatssecretaris voor de KVP in de jaren '60, en uitvinder van de BTW en het huurwaardeforfait.
Minister voor Rechtsbescherming: Sander Dekker (VVD, 42, Den Haag). Staatssecretaris van Onderwijs in Rutte-II. Van veiligheid schijnt hij wel wat af te weten: deed er onderzoek naar en zat in de Commissie Opsporingsmethoden. Tussen 2003 en 2012 raadslid/wethouder in Den Haag.
Staatssecretaris (asielzaken): Mark Harbers (VVD, 48, Rotterdam). Kamerlid sinds 2009, daarvoor sinds 1992 raadslid en wethouder in Rotterdam. Econoom.

Europees avontuur Koeman lijkt voorbij na nederlaag tegen Lyon

Everton lijkt overwintering in de Europa League te kunnen vergeten. De ploeg van Ronald Koeman verloor op eigen veld in groep E van Olympique Lyon.

Wayne Rooney kreeg tijdens het treffen met de Fransen rust en werd niet eens opgenomen in de wedstrijdselectie. Davy Klaassen had mede daardoor wel een basisplaats bij Everton, terwijl ook Cuco Martina aan de aftrap mocht verschijnen. Bij de bezoekers uit Frankrijk verschenen Kenny Tete, Memphis Depay en Bertrand Traoré op het wedstrijdformulier. Verder had het treffen op Goodison Park een Nederlands tintje door de scheidsrechter, want het duel stond onder leiding van Bas Nijhuis.

De eerste helft heerste Olympique Lyon in Liverpool. Al na zes minuten spelen namen de bezoekers de leiding. Fernando Marçal werd in het strafschopgebied gevloerd door Mason Holgate, waarna Nijhuis de bal op de stip legde. Nabil Fekir maakte geen fout vanaf elf meter: 0-1. Depay raakte later in de eerste helft de lat vanuit een vrije trap, die door Tom Davies van richting werd veranderd. Ondanks dat de bezoekers sterker waren, kreeg Everton ook wat kansjes. Zo waren Kevin Mirallas en Klaassen gevaarlijk namens The Toffees.

Klaassen werd door Koeman in de rust gewisseld voor Ademola Lookman, die direct na rust een mogelijkheid op de gelijkmaker kreeg. Overigens liet Olympique Lyon zich in de tweede helft ook niet onbetuigd, want via Myziane Maolida kreeg het een hele aardige kans om de marge te verdubbelen. Een opstootje, waarbij Ashley Williams en Traoré betrokken waren, zette de wedstrijd echter op zijn kop. Snel daarna bracht diezelfde Williams de gelijkmaker op het scorebord.

Kort na de gelijkmaker leek Everton zelfs op voorsprong te komen, maar een vrije trap viel na een rommelige situatie op de paal. Net op het moment dat The Toffees op zoek leken naar de voorsprong, maar kreeg een kwartier voor tijd een flinke domper te verwerken. Een voorzet van Gnaly Cornet werd door Traoré achter het standbeen langs achter Pickford gewerkt. De inzet van de Burkinees werd overigens getoucheerd door Micheal Keane. In de slotfase zette Everton weliswaar aan, maar in de buurt van de gelijkmaker kwam het niet meer. De Engelsen hebben daardoor na drie wedstrijden in de Europa League maar één punt, waardoor Europese overwintering zeer lastig wordt.

Atalanta rekende in dezelde groep af met Apollon Limassol. Josip Ilicic opende de score al snel, André Schembri tekende na een klein uur voor de gelijkmaker. De Italianen gaven er nog eens een klap op en binnen tien minuten was het gespeeld, dankzij goals van Andrea Petagna en Remo Freuler: 3-1. Atalanta leidt met zeven punten, Lyon heeft er vijf, Apollon twee en Everton één.

Quentin Tarantino wist van gedrag Weinstein

Quentin Tarantino wist jarenlang van de seksuele intimidaties van vrouwen, begaan door Hollywoodproducent Harvey Weinstein. Dat zegt de Pulp Fiction-regisseur tegen The New York Times. Tarantino zegt spijt te hebben dat hij niets met die informatie had heeft gedaan.

"Ik wist genoeg en had meer moeten doen", zegt de 54-jarige regisseur en scenarioschrijver. "Het was meer dan de gebruikelijke roddels. Ik wist dat hij een aantal dingen had gedaan", bekent Tarantino, die zichzelf verwijt geen verantwoordelijkheid te hebben genomen door bijvoorbeeld niet langer met Weinstein samen te werken.

De ex-vriendin van Tarantino, Mira Sorvino, behoort tot de vele actrices die zijn lastiggevallen door Weinstein. Ze vertelde het destijds aan Tarantino, die zegt dat ook andere actrices zich beklaagden over de ongewenste intimiteiten door Weinstein.

Quentin Tarantino werkte vaak samen met het productiebedrijf van Weinstein, The Weinstein Company. Het bedrijf produceerde onder meer The Hateful Eight, de Kill Bill-films en Inglorious Bastards samen met Tarantino.

"Daar heb ik nu spijt van. Ik marginaliseerde incidenten. Het maakt niet uit wat ik nu zeg, het klinkt waarschijnlijk als een slap excuus", biecht de regisseur op, die vervolgens een oproep doet aan andere mannen in Hollywood om het probleem van seksuele intimidatie van vrouwen serieus te nemen.

Quentin Tarantino wist van gedrag Weinstein
Quentin Tarantino wist van gedrag Weinstein (Foto: BuzzE)

NBA: Onfortuinlijk debuut Ball

Op de derde dag van het NBA-seizoen kwamen de zes teams die nog niet gespeeld hadden in actie. Er werd uitgekeken naar het debuut van de nieuwe ‘Big Three’ in Oklahoma City, maar de meeste aandacht ging uit naar de wedstrijd in Los Angeles tussen de Lakers en de Clippers. Hier kreeg het grote publiek eindelijk Lonzo Ball te zien.

Debuteren op het hoogste niveau is een lastige zaak. Het niveauverschil tussen de NBA en elke andere basketbalcompetitie is erg groot, als je als jonge speler ook nog met hoge verwachtingen te kampen hebt is een beetje plankenkoorts niet gek.

In het geval van Lonzo Ball geldt dit in extreme mate. De tiener werd deze zomer als tweede gedraft door de Los Angeles Lakers en de fans van de ploeg verwachten niet minder dan dat hij in de voetsporen treedt van illustere voorgangers als Kobe Bryant en Magic Johnson. De vader van Lonzo Ball is in Amerika ook een controversiële beroemdheid, die geen kans voorbij laat gaan om zijn drie basketballende zoons op te hemelen.

Fans van college basketbal hebben het afgelopen jaar kunnen zien dat Ball overloopt van talent, maar het grote publiek kreeg hem afgelopen nacht voor het eerst te zien. Het debuut van Ball werd geen succes. Na een paar minuten kwam hij in een ogenschijnlijk botsing met de spijkerharde verdediger Patrick Beverley en ging naar de grond. Het kwam de ongelukkige Ball op hoongelach te staan. Welcome to the NBA, kid.

Zoals zo vaak de laatste jaren gingen de Clippers zonder problemen met de zege aan de haal tegen haar veel succesvollere stadsgenoot. De eindstand werd 92-108. Na het vertrek van Chris Paul is Blake Griffin de leider van de Clippers. De power forward speelde de rol met verve en eindigde met 29 punten. Milos Teodisic wist bij zijn debuut Griffin een aantal keer vrijstaand te vinden en eindigde met 6 punten en 6 rebounds.

Lonzo Ball eindigde met 3 punten en maakte slechts één van zijn zes schotpogingen. Brook Lopez voerde de Lakers aan met twintig punten.

Balls onfortuinlijke debuut. Bron: YouTube.

In Oklahoma City stonden voor het eerst Russell Westbrook, Paul George en Carmelo Anthony samen op het veld. De tegenstander was e New York Knicks, de oude ploeg van Anthony.

De wedstrijd ging één helft gelijk op, maar daarna liep de Thunder snel weg van de tegenstander. Als deze wedstrijd een voorbode is van wat gaat komen, mag de NBA haar borst nat maken. Westbrook eindigde met 21 punten, 10 rebounds en 16 assists. George en Anthony voegden 28 en 22 punten toe. Het was voldoende voor een 105-84 overwinning.

De New York Knicks hebben een teleurstellende ploeg, met maar één lichtpuntje, de Letse reus Kristaps Porzingis. Zijn 31 punten waren niet voldoende om de Thunder tegenstand te bieden. Enes Kanter was de enige andere Knick die de dubbele cijfers haalde. Hij scoorde tegen zijn oude ploeg tien punten.

Drama is er ook in Chicago. De Bulls zagen hun sterspeler Jimmy Butler deze zomer vertrekken naar Minnesota. Vorige week tijdens een training liep een ruzie tussen Bobby Portis en Nikola Mirotic hoog op. Mirotic brak hierbij zijn bovenkaak en moest onder het mes. Hij zal wekenlang uitgeschakeld zijn. De Bulls legden Portis een schorsing op van acht wedstrijden.

Zonder een moment aanspraak te maken op de overwinning gingen de Bulls in Tronto onderuit: 117-100. Jonas Valanciunas kon vrij zijn gang gaan onder de basket en kwam tot 23 punten en 15 rebounds voor de Raptors.

De Bulls kunnen dit jaar niet veel meer doen dan hopen dat hun jonge spelers zich goed ontwikkelen. De debuutwedstrijd van de Finse rookie Lauri Markkanen is wat dat betreft een klein lichtpuntje. De forward noteerde 17 punten en 8 rebounds.

Eerder op de dag kreeg Jeremy Lin slecht nieuws te horen. Een dag eerder verliet de point guard van de Brooklyn Nets met een knieblessure het veld. Een MRI-scan wees uit dat hij zijn knieschijfband gescheurd heeft. Het betekent voor de 29-jarige Lin dat hij het hele seizoen aan zich voorbij moet laten gaan.

Uitslagen:

Los Angeles Lakers – Los Angeles Clippers 92 - 108
Oklahoma City Thunder – New York Knicks 105 - 84
Toronto Raptors – Chicago Bulls 117 - 100

'Snel nieuwe meetmethode sigaret'

Europa moet snel komen met een nieuw systeem waarmee wordt gemeten hoe schadelijk sigaretten echt zijn. De huidige methode schiet daarin tekort, vindt staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn.

Fabrikanten maken gaatjes in filters. Bij de huidige meetmethode komt er via die gaatjes meer gewone lucht mee, wat zorgt voor een lagere uitslag van schadelijke stoffen dan rokers in werkelijkheid binnenkrijgen. Rokers drukken de gaatjes namelijk via de mond en de vingers dicht en inhaleren daardoor dus meer teer, nicotine en koolmonoxide.

Van Rijn laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek doen naar de werkelijke waarden. Die staan vanaf begin volgend jaar op op de website.

Volgens Van Rijn, die de Eurocommissaris heeft gevraagd het meetsysteem versneld aan te pakken, weet iedereen wel dat roken dodelijk is. "Maar mensen moeten in ieder geval ook weten wat ze echt binnen krijgen. Het lijkt er op dat de huidige gemeten waarden een flinke onderschatting zijn van wat mensen werkelijk binnenkrijgen. Daar moeten we zo snel mogelijk van af."

Van Rijn wil snel nieuwe meetmethode sigaret
Van Rijn wil snel nieuwe meetmethode sigaret (Foto: ANP)

Fraser boos op arbiter: "Dat was wel de druppel"

Vitesse kwam donderdag niet langs Zulte Waregem (1-1). Henk Fraser was na afloop niet echt te spreken over scheidsrechter Ivan Bebek.

"Maar het heeft geen nut om tegen mensen te praten die dat soort beslissingen nemen", brieste de oefenmeester in gesprek met FOX Sports.

Hij doelde op een moment na rust, toen Luc Castaignos zich langs Michaël Heylen worstelde en de 1-2 maakte. De treffer werd om onduidelijke redenen afgekeurd. "Dat was voor mij de druppel. Daarvoor had ik al niet veel met die man, maar na dat moment dacht ik: soms moet je gewoon je mond houden. Ik vond het echt matig. In een wedstrijd waarin het verschil tussen Zulte en Vitesse minimaal is, maakt dat soort momenten het verschil. Iedereen ziet het. Wat kan ik daarover zeggen?" vroeg Fraser zich openlijk af.

De oefenmeester benadrukte echter ook dat Vitesse het zelf ook beter had moeten doen. "De uitslag was misschien wel terecht. Maar wij hadden hier meer moeten uithalen.''

Vitesse schiet met de remise weinig op, want de Arnhemmers hebben net als Zulte Waregem nu pas één punt uit drie speelronden. Lazio is koploper in groep K met negen punten, Nice heeft er zes.

Younes: "Waarom laat Ajax Davinson Sánchez wel gaan en mij niet?"

Amin Younes heeft een verklaring voor zijn matige spel in het tenue van Ajax.De aanvaller erkent dat hij niet fris is, vooral omdat hij vanwege zijn zomerse deelname aan de Confederations Cup naar eigen zeggen geen goede vakantie heeft gehad. Ook het feit dat de club in de zomer niet meewerkte aan een transfer, speelt volgens de aanvaller in mentaal opzicht een rol.

"Nooit heb ik me negatief over de club uitgelaten, maar ik moet nu voor mezelf opkomen." Younes erkent vrijdag in De Telegraaf namelijk dat de kritiek van de fans van Ajax hem raakt, nu hij niet in vorm verkeert.

Een verzoek aan Ajax om tussentijds even toch op vakantie te kunnen, vond geen gehoor. "Het antwoord was ’nee’, terwijl ik mede door het dramatische nieuws rond Appie Nouri in de zomer geen moment los heb kunnen komen van het voetbal", zo betreurt de Duitser in het dagblad. "Ik wilde toen bij mijn ploeggenoten zijn en ben eerder teruggekomen."

In de optiek van Younes onderschat Ajax de inspanningen van de aanvaller voor het Duitse elftal. Zo was het de eerste keer dat hij een zomers toernooi had en is er een maand lang hard getraind om de Confederations Cup te winnen. "Dan is daarna tien dagen vrij veel te weinig", betreurt de aanvaller, die erop wijst dat Duitse collega-internationals na hun deelname aan de voorronden van de Champions League en Europa League verplicht door hun club op vakantie gingen. Het mislopen van een transfer speelt ook een rol. Drie grote clubs in Duitsland en Italië waren bereid een flinke transfersom te betalen en Younes was van mening dat een transfer zijn kansen op deelname aan het WK zou vergroten.

"Ik heb twee jaar lang binnen en buiten het veld alles voor de club gegeven. Waarom laat Ajax Davinson Sanchez wel gaan en mij niet? Er viel niet eens te praten", stelt Younes, die benadrukt dat hij zich 'meer dan honderd procent' zal blijven inzetten voor Ajax zolang hij op de loonlijst van de Amsterdamse club staat.

NS maakt achteraf betalen mogelijk

De NS gaat achteraf betalen mogelijk maken voor particuliere reizigers. Daardoor hoeven reizigers geen saldo meer op hun ov-chipkaart te zetten. De NS gaat NS Flex, zoals de service heet, nog dit jaar met een kleine groep reizigers testen. In de loop van volgend jaar moet NS Flex gefaseerd mogelijk worden gemaakt voor reizigers.

Achteraf betalen was al mogelijk met een business card, maar nog niet voor particuliere reizigers. De nieuwe manier van betalen moet voor het hele openbaar vervoer gaan gelden. Ook moeten reizigers er een ov-fiets mee kunnen huren. In de toekomst moeten daar nog andere diensten aan worden toegevoegd, zoals het gebruik van een huurauto of een taxi.

Aan de manier van reizen verandert niets, zegt een woordvoerder van de NS. Met een ov-chipkaart checken reizigers gewoon in en uit, zoals nu ook het geval is. Aan het einde van de maand ontvangen ze een factuur. Het verschuldigde bedrag wordt via automatische incasso afgeschreven.

Er komt ook een app, waarmee reizigers inzicht kunnen krijgen in wat ze besteden in het openbaar vervoer. Ook kunnen ze ermee onderweg upgraden van de tweede naar de eerste klas en hun abonnement aanpassen aan hun reisgedrag. Wie overigens niet achteraf de rekening gepresenteerd wil krijgen, kan gewoon op saldo blijven reizen.

NS maakt achteraf betalen mogelijk
NS maakt achteraf betalen mogelijk (Foto: ANP)

Cowboytje en indiaantje spelende kinderen? Racisme!

Dachten we met Zwarte Piet het wel gehad te hebben met het onterechte gezanik over racisme, blijkt dat actiegroepen een nieuwe prooi hebben gevonden. En opnieuw zijn kinderfeestjes - want makkelijk slachtoffer - het doelwit. Een groep werkeloze nietsnutten zonder leven 'actiegroep' heeft namelijk aangifte gedaan tegen TivoliVredenburg in Utrecht nadat die het smerige, gore, racistische lef had een kinderfeestje te organiseren. De aangifte is bevestigd door de politie.

Voor het jeugdfestival dat al in juni plaats vond werden de kinderen opgeroepen als cowboys en indianen te komen. Maar volgens Actiegroep De Grauwe Eeuw is dat een "racistische stereotypering" dat met een onschuldig kinderfeestje helemaal niets te maken heeft.

"Cowboys zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de genocide op de oorspronkelijke bewoners van Amerika”, stelt de groep bij monde van Willem Hendrik van Zeijl die zich haast een vergelijking te maken met nazi’s en Joden, omdat dat lekker makkelijk scoort. Ook het dragen van een verentooi door mensen voor wie dit niet bedoeld is, kan in haar ogen niet door de beugel, want dat is cultural appropreation. Wat denken mensen wel, zomaar een kledingstuk dragen. Zijn ze helemáál gek geworden?

Dus denk komend carnaval even na voordat je jezelf of je kind verkleedt. Je kunt je veilig verkleden als jezelf, of als eender welke witmens zolang het aangeeft hoe racistisch die wel niet is. Maar beter schaffen we alle feestjes af, zo lijkt het idee te zijn van deze uit Amerika overgewaaide alles-is-racisme-kolder.

Eerder gaf de mogelijk eenmansactiegroep al aan dat het feest racistisch was en genocide vierde, maar toen de organisator niet naar wens reageerde besloot Willem Hendrik van Zeijl dus aangifte te doen.

Hieronder legt beroepsracismeroeper Franchesca Ramsey uit waarom jezelf verkleden racistisch is als je zelf wit bent, maar geeft AndyWarski aan waarom ze uit haar nek kletst.

Nieuwe spoken in Pokémon Go

Het is Halloween dus Niantic ziet een mooie gelegenheid om nieuwe monsters te introduceren in Pokémon Go. Naast kostuums komen namelijk de eerste Gen 3-pokémon in de game.

Vandaag om 21:00 uur begint het Halloween-evenement. Je kunt in ieder geval vier nieuwe spook-Pokémon vangen tot 2 november 22:00. Shuppet, Sableye, Duskull, Dusclops en Banette zijn al te zien in onderstaande trailer, of er meer nieuwe spoken of nieuwe evoluties te krijgen zijn is even afwachten. Gen 3 zit er dus aan te komen maar gaat in fasen.

Pikachu is tijdens het event met een Halloween-hoed te vinden. De ingame speler kan ook een Halloweenkostuum verkrijgen. Spelers verdienen extra Candy tijdens deze periode voor het vangen, uitbroeden van Pokémon en de gevangen Pokémon aan de professor geven krijg je dubbele candy. In de shop in Pokémon Go worden speciale lootboxes verkocht met items als Raid Passes en Super Incubators.

FOK! Wat een weer: minder zonnig

In de wijnmaand zon, winter kent geen pardon.

Vandaag.
Gisteravond was het vrijwel onbewolkt, maar de bewolking is de afgelopen nacht toegenemen. Later in de nacht bereikte een front met regen het zuidwesten.

Die regen trekt vanochtend van het zuidwesten naar het noordoosten. Ook in de middag is het overwegend bewolkt en vooral in de noordelijke helft van het land vallen er van tijd tot tijd buien. De mensen die niet van regen houden in het zuidoosten hebben geluk, want daar blijft het waarschijnlijk droog en kan van tijd tot tijd de zon schijnen. Het wordt ook beduidend koeler dan vandaag, veel meer dan 17 graden mogen we niet verwachten.

Ook het weekend verloopt wisselvallig.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:14
Zon onder: 18:34
Zonkracht: 2/1

Afgelopen zondag tijdens een wandeling in oost-Brabant (Foto: qltel)
Afgelopen zondag tijdens een wandeling in oost-Brabant (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wakker Dier: Vleesconsumptie 'ongezond hoog'

De daling in vleesverbruik heeft zich in 2016 niet doorgezet. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. In 2016 verbruikte de Nederlander met ruim 76 kilo vrijwel evenveel vlees als in het jaar ervoor. Wakker Dier is bezorgd: “De huidige vleesconsumptie is voor mens, dier en milieu niet houdbaar. Helaas laten deze cijfers zien dat dit besef in Nederland nog niet is doorgedrongen.”

Het vleesverbruik wordt gemeten in karkasgewicht: vlees inclusief botten. Dat betekent dat niet al deze kilo’s in de maag eindigen. Ruwweg de helft van de 76,8 kilo wordt daadwerkelijk geconsumeerd. Van dit vlees komt bijna de helft van varkens (47,5 procent). Daarna volgen pluimveevlees (voornamelijk kip) met bijna 29 procent en rundvlees met 20 procent. Kalfsvlees maakt maar een klein deel uit van de consumptie (1,7 procent).

Vleesconsumptie ongezond hoog
De vleesconsumptie in 2016 was volgens Wakker Dier wederom 'ongezond hoog': we aten 46 procent meer vlees dan het Voedingscentrum als maximum aangeeft. Volgens deze normen zouden we voor onze eigen gezondheid vooral flink moeten matigen met rood vlees – vlees van bijvoorbeeld runderen, schapen en varkens. We zouden bijna de helft minder rood vlees moeten eten dan we nu doen, aldus Wakker Dier.

6,5 miljoen varkens 
De vleesconsumptie gaat niet alleen ten koste van de gezondheid van de grote vleeseters zelf. Er zijn ook miljoenen dieren voor nodig. Zo gebruiken we meer dan 6,5 miljoen varkens per jaar om onze honger naar varkensvlees te stillen. We verorberen samen zo’n 141 duizend kalveren en ruwweg 185 miljoen vleeskuikens. Wakker Dier: “Minder vlees eten is belangrijk. Daarom is het absurd dat supermarkten ons blijven overspoelen met vleesreclames en dat de overheid geen actie onderneemt om de Nederlander minder vlees te laten eten.”

Vleesconsumptie 'ongezond hoog' (Foto: Wakker Dier)
Vleesconsumptie 'ongezond hoog' (Foto: Wakker Dier)

Brons voor Nederlandse sprintploegen bij EK baanwielrennen

De Nederlandse vrouwen- en mannensprintploeg hebben bij het EK baanwielrennen in Berlijn de bronzen medaille gewonnen. De vrouwen versloegen in de kleine finale Frankrijk, terwijl de mannen in de strijd om het brons te snel waren voor Rusland.

Bij de vrouwen waren Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx in de kleine finale meer dan een halve seconde sneller dat het koppel uit Frankrijk. Rusland won het goud bij de vrouwen door in de finale Duitsland te kloppen.

De mannen met Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli pakte ook het brons. In hun kleine finale waren ze te sterk voor Rusland. Ze waren twee tienden van een seconde sneller dan het Russische drietal. In de finale was Frankrijk te sterk voor Duitsland.

EU wil in toetredingssteun Turkije snoeien

De EU-leiders willen dat de Europese Commissie ,,kritisch gaat kijken" naar de financiële steun die Turkije krijgt ter voorbereiding op het EU-lidmaatschap. Dat geld zou misschien beter naar maatschappelijke organisaties gaan die zich bezighouden met zaken als mensenrechten in plaats van de Turkse regering, zei premier Mark Rutte na de eerste dag van de EU-top in Brussel.

Tijdens het diner bespraken de 28 op verzoek van bondskanselier Angela Merkel de betrekkingen met Turkije. Volgens haar gaat het met de democratische ontwikkelingen in het land ,,de verkeerde kant op." Ze wil dat de middelen die Ankara ontvangt voor politieke en bestuurlijke hervormingen om aan de normen van de EU te voldoen, worden ingekrompen.

Volgens Rutte liggen de onderhandelingen volledig stil. ,,Ze zijn comateus en dat gaat niet veranderen." Hij zei dat het goed is dat de commissie bekijkt of het geld anders kan worden aangewend, ,,en dat heeft ook gevolgen voor de hoogte". Er is echter geen steun voor het Nederlandse voorstel om helemaal de geldkraan dicht te draaien, zei hij.

EU wil in toetredingssteun Turkije snoeien
EU wil in toetredingssteun Turkije snoeien (Foto: ANP)

Tweede gratis uitbreiding voor Hollow Knight komt 26 oktober

De volgende gratis uitbreiding van Hollow Knight, genaamd The Grimm Troupe, komt 26 oktober naar PC. Dit heeft de ontwikkelaar Team Cherry bekendgemaakt op hun blog.

The Grimm Troupe is de tweede gratis uitbreiding van hun sfeervolle Metroidvania-spel. Deze keer is het thema gericht op Halloween. The Grimm Troupe introduceert een nieuwe verhaallijn met daarbij allemaal nieuwe baasgevechten, NPC's, vijanden, charms en muziek. Hiernaast wordt het mogelijk om gebruik te maken van custom map markers.

The Grimm Troupe zal te verkrijgen zijn als een gratis update via Steam en GOG. Bekijk hieronder de aankondigingstrailer van The Grimm Troupe.

Machtsspelletjes over de rug van zieke mensen

Deze week hoorde ik bij Pauw Robin Kok praten over haar ziekte. Robin heeft Cystic Fibrose, oftewel taaislijmziekte. De verwachting is dat ze tussen haar vijfendertigste en veertigste jaar zal overlijden. Ze is nu vijfentwintig. Ook nu is het geen pretje om met die ziekte te moeten leven. Ook aanwezig waren Arno Rutte van de VVD en Jacquelien Noordhoek van de Nederlandse Cystic Fibrose Stichting.

'Gridstraf Verstappen in Austin'

Max Verstappen zal komend weekend voor de Grand Prix van de Verenigde Staten een gridstraf van minimaal twintig plaatsen incasseren, zo meldt het Duitse Auto Motor und Sport. De Nederlander zal niet de enige zijn, want ook Nico Hülkenberg, een van de Toro Rosso-coureurs en Stoffel Vandoorne krijgen in Austin een verse krachtbron.

Renault neemt naar de Verenigde Staten drie nieuwe verbrandingsmotoren mee die volgens Renault-baas Cyril Abiteboul voor meer pk's moet zorgen in zowel de kwalificatie als de race. De winst zou ongeveer anderhalf tiende per ronde bedragen. Bovendien biedt de nieuwe krachtbron meer mogelijkheden om voor volgend jaar op verder te borduren.

Het Franse merk heeft voor de races in Noord-Amerika drie motoren in elkaar gesleuteld die gelijk over Red Bull, Toro Rosso en Renault verdeeld worden. Bij Red Bull heeft Verstappen aan het langste eind getrokken en hij krijgt de beschikking over de zesde motor, turbo en MGU-H, waardoor zijn straf op twintig plekken komt. Teamgenoot Daniel Ricciardo zal in Mexico volgen, maar hij moet het echter stellen met een ouder type motor.

Voor Hülkenberg zal het de vijfde motor, vijfde turbo en zesde MGU-H worden. De Duitser loopt hierdoor ook twintig plaatsen straf op. Voor Toro Rosso is nog niet duidelijk of debutant Brendon Hartley of de teruggekeerde Daniil Kvyat straf zal ontvangen.

Honda heeft voor McLaren-coureur Stoffel Vandoorne de lang verwachte 'spec 4' meegenomen naar Circuit of the Americas. De Belg krijgt hierdoor minimaal tien plekken straf. De 'spec 4' moet volgens de geruchten dertig pk meer brengen, waardoor de McLaren verder naar voren kan komen op de grid. Fernando Alonso zal de krachtbron volgende week in Mexico ontvangen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.