Cowboytje en indiaantje spelende kinderen? Racisme!

Dachten we met Zwarte Piet het wel gehad te hebben met het onterechte gezanik over racisme, blijkt dat actiegroepen een nieuwe prooi hebben gevonden. En opnieuw zijn kinderfeestjes - want makkelijk slachtoffer - het doelwit. Een groep werkeloze nietsnutten zonder leven 'actiegroep' heeft namelijk aangifte gedaan tegen TivoliVredenburg in Utrecht nadat die het smerige, gore, racistische lef had een kinderfeestje te organiseren. De aangifte is bevestigd door de politie.

Voor het jeugdfestival dat al in juni plaats vond werden de kinderen opgeroepen als cowboys en indianen te komen. Maar volgens Actiegroep De Grauwe Eeuw is dat een "racistische stereotypering" dat met een onschuldig kinderfeestje helemaal niets te maken heeft.

"Cowboys zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de genocide op de oorspronkelijke bewoners van Amerika”, stelt de groep bij monde van Willem Hendrik van Zeijl die zich haast een vergelijking te maken met nazi’s en Joden, omdat dat lekker makkelijk scoort. Ook het dragen van een verentooi door mensen voor wie dit niet bedoeld is, kan in haar ogen niet door de beugel, want dat is cultural appropreation. Wat denken mensen wel, zomaar een kledingstuk dragen. Zijn ze helemáál gek geworden?

Dus denk komend carnaval even na voordat je jezelf of je kind verkleedt. Je kunt je veilig verkleden als jezelf, of als eender welke witmens zolang het aangeeft hoe racistisch die wel niet is. Maar beter schaffen we alle feestjes af, zo lijkt het idee te zijn van deze uit Amerika overgewaaide alles-is-racisme-kolder.

Eerder gaf de mogelijk eenmansactiegroep al aan dat het feest racistisch was en genocide vierde, maar toen de organisator niet naar wens reageerde besloot Willem Hendrik van Zeijl dus aangifte te doen.

Hieronder legt beroepsracismeroeper Franchesca Ramsey uit waarom jezelf verkleden racistisch is als je zelf wit bent, maar geeft AndyWarski aan waarom ze uit haar nek kletst.