Ook in MMA is #MeToo van toepassing

#MeToo is door Alyssa Milano deze week via Twitter de wereld in gegooid om het taboe op sexuele intimidatie te doorbreken. Dit heeft al geleid tot vele individuele getuigenissen en nu lijken ook in de sportwereld een aantal vieze mannetjes rond te lopen.


Tara LaRosa (Foto: Getty images)

MMA-vechter Tara LaRosa ontboezemde deze week een verhaal over een sportarts die haar voor aanvang van een MMA-gala medisch moest keuren. De arts wilde een borstonderzoek bij LaRosa uitvoeren, iets wat vrij ongewoon is.

Een snelle zoektocht naar het gala waar dit gebeurd zou zijn, brengt ons naar 21 mei 2010, tijdens een regionale show Moosin, God of Martial Arts in Worcester, Massachussetts.

De tegenstander van LaRosa had tijdens die show eenzelfde ervaring met deze arts. Roxanne Modafferi herinnert zich de minutenlange discussie die zij voerde om de arts op andere gedachten te brengen en reageerde direct op Twitter.

De door de Massachussetts State Athletic Commission (MSAC) officieel aangestelde arts bleef echter volhouden. Sportjurist Erik Magraken was duidelijk in zijn oordeel en stelde dat de dames in hun recht stonden, aangezien een borstonderzoek niet in de statuten van de MSAC staan en hij raadde beiden aan om de arts aan te klagen. Kooivechter LaRosa liet daarna weten geen advocaat te hebben of te kunnen betalen.

Inmiddels is deze klacht opgepakt door andere media in de Verenigde Staten en dit zal ongetwijfeld een staartje krijgen voor de betreffende sportarts.