FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 oktober 2017

Van Gogh-film doet het goed in VS

De film Loving Vincent, over het leven en het werk van Vincent van Gogh, is een succes in de VS. De eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld ging afgelopen weekend in een klein aantal zalen uit. Maar de film doet het zo goed, dat er volgende week honderd zalen bijkomen, zo meldt vakblad Screen.

In 65.000 frames, met de hand geschilderd door 125 kunstenaars die dezelfde techniek als Van Gogh hanteerden, brengt de film zijn meest inspirerende schilderijen tot leven. Onder meer de Nederlands-Iraanse kunstenares Setareh Goodarzi werkte mee aan het project.

De hoofdrollen worden vertolkt door grote sterren als Saoirse Ronan, Aidan Turner, Chris O'Dowd en Helen McCrory. De stem van Vincent van Gogh wordt ingesproken door de Nederlandse acteur Jochum ten Haaf, die eerder ook de schilder speelde in een veelgeprezen stuk op West End.

Loving Vincent won al diverse internationale prijzen. De film is vanaf 26 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien.

Universiteitspand dicht om instortingsgevaar

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft per direct een gebouw gesloten wegens instortingsgevaar. Het Polak-gebouw werd donderdagavond ontruimd en gesloten omdat een mogelijk onveilige vloerconstructie is gebruikt, meldt de universiteit op haar website.

In het universiteitsgebouw is eenzelfde soort vloerconstructie gebruikt als in de parkeergarage bij Eindhoven Airport. Nadat die garage in mei gedeeltelijk was ingestort, werd ook op andere locaties in Nederland de veiligheid van betonnen vloeren onderzocht. Uit een onafhankelijk onderzoek bleek donderdag dat de veiligheid van de vloerconstructie in het Polak-gebouw niet gegarandeerd kon worden.

Daarop besloot het universiteitsbestuur het gebouw uit voorzorg te ontruimen en te sluiten tot duidelijk is hoe het weer veilig kan worden gebruikt. In het Polak-gebouw zijn onder meer 850 studieplekken, collegezalen en winkels gevestigd.

Alle andere gebouwen op de campus zijn veilig verklaard.

Universiteitspand dicht om instortingsgevaar
Universiteitspand dicht om instortingsgevaar (Foto: ANP)

Datingshow Op Goed Geluk terug op tv

RTL4 gaat begin volgend jaar de datingshow Op Goed Geluk terugbrengen. Dat heeft de zender donderdag op de website bekendgemaakt.

De show, waarin een single tussen drie andere hem of haar onbekende vrijgezellen moest kiezen, werd tussen 1987 en 1992 bij de TROS uitgezonden. De presentatie was in handen van Carry Tefsen en was een groot succes.

De stellen gingen na het programma samen een paar dagen op vakantie. In de volgende uitzending werd verteld hoe het was bevallen. Op Goed Geluk was een van de eerste officiële datingprogramma's op de Nederlandse televisie.

Het is nog niet bekend wie de nieuwe versie van het programma gaat presenteren.

Alonso verlengt bij F1-team McLaren

Fernando Alonso zal ook volgend jaar uit gaan komen voor het Formule 1-team McLaren, zo heeft de renstal uit Woking laten weten. Voor hoeveel tijd de Spanjaard bijgetekend heeft is niet bekend, wel dat in 2018 Stoffel Vandoorne wederom zijn teamgenoot zal zijn.

Alonso: "Het is fantastisch dat ik langer bij McLaren mag werken. Dat is wat ik graag wilde, omdat ik mij hier op mijn gemak voel. Het is een fantastisch team, met geweldige mensen die warmte en vriendelijkheid geven die ik nergens anders in de Formule 1 tegen ben gekomen. Het is geweldig om hier voor te mogen racen."

"Net zo belangrijk is dat McLaren de technische middelen en de financiën heeft om snel races en het wereldkampioenschap in de Formule 1 te winnen. Hoewel de laatste jaren bepaald niet makkelijk waren, zijn we niet vergeten hoe we moeten winnen en ik ben ervan overtuigd dat we dat snel weer kunnen. Hiervoor ga ik mijn uiterste best doen."

Shia LaBeouf moet in agressietherapie

De Amerikaanse acteur Shia LaBeouf is donderdag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar wegens belemmering van de rechtsgang door een woede-uitbarsting na zijn aanhouding in juli. De rechter in Savannah gaf hem volgens de Amerikaanse media ook nog een geldboete en de opdracht een cursus agressiviteitsbeheersing te volgen.

De officier van justitie liet de aanklacht van openbare dronkenschap vallen. De 31-jarige LaBeouf, die bekend werd door de sciencefictionserie Transformers, gaf zijn wangedrag toe en verontschuldigde zich ervoor. Hij beloofde bovendien iets te doen aan zijn alcohol- en drugsverslaving.

De acteur maakte na een avondje stappen stennis in het uitgaansdistrict van Savannah. Hij probeerde te ontsnappen aan de politie en slingerde een agent met een donkere huid racistische opmerkingen naar het hoofd.

LaBeouf is momenteel te zien als John McEnroe in de tennisfilm Borg/McEnroe. Maar ballen meppen tijdens de opnames heeft de acteur kennelijk niet geholpen om zich een beetje te leren beheersen. Wie weet hielp het eigenlijk ook niet om uitgerekend de indertijd best opvliegerige McEnroe te spelen.

Shia LaBeouf moet in agressietherapie
Shia LaBeouf moet in agressietherapie (Foto: BuzzE)

Snelle vierklapper voor Willian José in Europa League, Östersund blijft scoren

In groep L van de Europa League heeft Willian José donderdag flink van zich doen spreken. Met Real Sociedad ging de Braziliaan op bezoek in Macedonië, waar FK Vardar een pak rammel kreeg.

Tussen de 34e en 59e minuut werkte José de bal vier keer in het doel, waarmee hij als vierde ooit vier treffers noteerde in één Europa League-wedstrijd. Mikel Oyarzabal had eerder de 0-1 al voor zijn rekening genomen, Alberto de la Bella maakte in blessuretijd de 0-6.

Het was in groep L sowieso een avondje voor hattricks, want bij Zenit Sint-Petersburg tegen Rosenborg hielp de Argentijn Emiliano Rigoni de Russen met een hattrick naar een 3-1 zege. Pål André Helland nam in de blessuretijd de Noorse treffer voor zijn rekening. 

Met negen punten gaat Zenit aan de leiding, voor de zes van Real Sociedad, de drie punten van Rosenborg en het puntloze Vardar.

Groep J
Hier is het nog altijd het verrassende Östersund dat toonaangevend is. De Zweden werkten zich in een paar jaar tijd van de vierde divisie omhoog naar Europa League-deelname en wonnen zowaar hun eerste twee wedstrijden.

Donderdag kwam Athletic de Bilbao op bezoek, wat door Aritz Aduritz al snel op 0-1 kwam. Alhaji Gero en Curtis Edwards brachten Östersund langszij, maar een late goal van Iñaki Williams zorgde ervoor dat de punten gedeeld moesten worden: 2-2.

Zorya Luhansk, om begrjipelijke redenen niet in eigen huis spelend, ontving Hertha BSC. Silas bracht de Oekraïners op voorsprong, Davie Selke tekende voor de gelijkmaker en Oleksandr Svatok scoorde de winnende treffer: 2-1.

Met zeven en zes punten bezetten Östersund en Luhansk verrassend de eerste twee plekken, Athletic en Hertha BSC volgen met twee punten en één punt.

Group I
Red Bull Salzburg toog naar Turkije en nam het op tegen Konyaspor. Fredrik Gulbrandsen opende de score na vijf minuten al, Moanes Dabour gooide het duel tien minuten voor tijd op slot: 0-2.

Olympique Marseille kreeg Vitoria de Guimarães op bezoek, dat via Rafael Martins na een ruim kwartier op voorsprong kwam. Lucas Ocampos trok de stand nog geen kwartier later gelijk en het was Maxime Lopez die de wedstrijd besliste: 2-1.

Salzburg en Marseille staan met zeven en zes punten bovenaan, gevolgd door de drie van Konyaspor en het ene puntje van Vitoria.

Feyenoorders lachen om holocaust

Een paar intelligentie-vacuüms die zichzelf als Feyenoordsupporter profileren, is het gelukt om het internationale nieuws te halen. In de aanloop van de topper Ajax-Feyenoord plaatsten de 'fans' een leuk bedoelde tweet, die uiteindelijk zelfs werd afgedrukt in de Jerusalem-Post.

Het is niet helemaal duidelijk hoe groot het deel is van 'het legioen' dat bovenstaande tweet verwerpt en zijn afschuw uitspreekt, Wat wel duidelijk is, is dat de grapbroeken in hun enthousiasme niet gehinderd werden door enig historisch besef, of daar wellicht maling aan hadden. De afgedrukte jongetjes zijn Avram en Emanuel Rosenthal uit Kovno, respectieveleijk 2 en 5 jaar oud op de foto. Niet lang nadat de foto genomen is, zijn de ventjes vermoord door de nazi's in Litouwen.

Kovno was een joodse Ghetto in de Litouwse stad Kaunas, waar in 1941 zo'n 10.000 kinderen werden ondergebracht. Sommige kinderen hadden het geluk daar naar school te kunnen gaan, maar de grootste groep werd te werk gesteld. In 1944 kregen de daar aanwezige troepen de opdracht voor een 'opruiming'. Kinderen onderhouden en beschermen was blijkbaar niet iets waar het 'Herrenvolk' zich graag mee bezig wilde houden.Samen met Oekraïense hulptroepen gingen de nazi's van deur naar deur om alle kinderen jonger dan 12 jaar te ruimen. Hierbij vielen zo'n 1300 slachtoffers, waaronder dus Avram en Emanuel.

Genoeg reden dus voor de Feyenoord-aanhang om hier eventjes lekker gebruik van te maken. Zowel een deel van de Ajax-fans als de bovenstaande intelligentsia gebruiken het woordje 'joden' om de teletekstsupporters en de vaste bezoekers van de ArenA mee aan te duiden, dus de link, die vrijwel elk weldenkend mens misschien wel zeer vergezocht zou vinden, was snel gelegd.

De bijnaam voor Feyenoorders is trouwens 'kakkerlakken'. Wellicht geeft deze geuzennaam aan hoe gewenst deze heren en dames zijn in stadions buiten de Maasstad. Ook Rome heeft nog niet zo lang geleden kennis gemaakt met de grootste slooppartij van de Eeuwige Stad sinds Brennus met zijn Keltische strijders de stad binnenviel.

Arsenal pakt volle buit door omhaal Giroud

Arsenal blijft aan de winnende hand in de Europa League. Na 1. FC Köln en BATE Borisov werd in groep H ook Rode Ster Belgrado verslagen.

In de eerste helft kwam het scorebord niet in beweging; de beste kansen in de eerste 45 minuten waren voor Rode Ster Belgrado. Een kopbal van Richmond Boakye in de 26e minuut ging via de grond tegen de lat en een inzet van Nemanja Radonjic van dichtbij, vijf minuten later, werd door Petr Cech gekeerd. De beste kans voor Arsenal viel na een kwartier spelen: na een vrije trap van Jack Wilshere schoot Theo Walcott op doel, waar keeper Milan Borjan het leer met zijn voet keerde.

Het begin van de tweede helft mocht er zijn; Giroud en Reiss Nelson kregen de bal niet langs Borjan, en ook kansen voor Nenad Krsticic en Slavoljub Srnic resulteerden niet in een openingstreffer. Arsenal en Rode Ster Belgrado hadden veelbelovende periodes van balbezit, maar waren vervolgens niet gevaarlijk in de laatste meters. Milan Rodic mocht tien minuten voor tijd inrukken, na een tweede gele kaart voor een zwaaiende arm richting Francis Coquelin.

Arsenal profiteerde van de overtalsituatie, dankzij een heerlijke omhaal van Giroud in de 84e minuut. Na voorbereidend werk van Wilshere en Walcott zorgde de Fransman op schitterende wijze voor het enige doelpunt, waardoor The Gunners al vijf punten voorsprong hebben op zowel BATE Borisov als Rode Ster. Een goal van Alexei Rios hielp BATE in eigen huis langs Köln.

Groep G
Steaua Boekarest staat na drie wedstrijden nog altijd op de maximale score. In Israël wonnen de Roemenen met 1-2 van Hapoel Be'er Sheva. Harlem Gnohéré scoorde in de 70e en 75e minuut, ex-Barcelona-speler Isaac Cuenca deed namens Hapoel nog iets terug. 

Lugano rekende in eigen huis af met Viktoria Plzen, dankzij vooral een prachtige tweede helft. Daar begon men doelpuntloos aan, maar na ruim een uur opende Mattia Bottani de score namens Lugano, gevolgd door Carlinhos. Michal Krmencik bracht de Tsjechen weer wat hoop, wat voormalig Utrecht-speler Alexander Gerndt de grond in schoot, ondanks nog een goal van Marek Bakos: 3-2.

Steaua staat op negen punten, de rest heeft er drie.

Vitesse speelt gelijk tegen Zulte-Waregem

Vitesse heeft in de Europa League het eerste punt binnen. De Arnhemmers speelden in de derde speelronde met 1-1 gelijk bij Zulte-Waregem, waardoor Nederland eindelijk op de Europese coëfficiëntenlijst weer punten heeft gepakt.

Vitesse was zonder spits Tim Matavz naar België afgereisd, omdat diens vrouw op het punt van bevallen stond. Daarom was een basisplaats voor Luc Castaignos weggelegd, terwijl ook de 18-jarige Max Mount een plek bij de eerste elf gegund werd. Na enkele mogelijkheden in de openingsfase opende Zulte na ruim twintig minuten spelen de score. Onur Kaya nam tegen zijn oude club een hoekschop die via het achterhoofd van Guram Kashia in het doel belandde: 1-0.

De Arnhemmers hadden slechts drie minuten nodig om de stand gelijk te trekken. Milot Rashica brak op de rechterzijde door en zijn voorzet werd via Bryan Linssen door Thomas Bruns met geluk tegen de touwen gewerkt: 1-1.

Na rust had Vitesse veel balbezit, maar zowel de Arnhemmers als Zulte konden weinig mogelijkheden creëren. Wel claimde Vitesse tot tweemaal toe een strafschop na overtredingen op Rashica en Castaignos, maar arbiter Ivan Bebek wilde van niets weten. Ook floot hij Castaignos terug vanwege een vermeende overtreding toen de spits de diepte in werd gestuurd, het duel met zijn tegenstander won en scoorde. Castaignos was in de slotfase via een omhaal nog dichtbij een doelpunt, maar gescoord werd er niet meer.

In het andere duel in Groep K won Lazio Roma met 1-3 van Olympique Nice. Dit betekent dat Lazio na drie wedstrijden leidt met de volle negen punten en Nice met zes punten tweede staat. Vitesse is op doelsaldo derde met een puntje, voor Zulte.

Fankaty Dabo (l) in duel met Peter Olayinka (r). (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Fankaty Dabo (l) in duel met Peter Olayinka (r). (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Kalkoenen terroriseren dorpje

In Nederland zijn we met onze terror-oehoe niet de enige met problemen met gevederde vrienden. Kalkoenen kunnen er blijkbaar ook wat van.

Het kleine Bridgewater in Massachusetts (VS) kampt sinds een tijdje met een kalkoenenplaag. Een bende losgeslagen vogels tiranniseert daar al weken de bevolking. Zelfs de politie is niet veilig voor de deksels dieren en wordt aangevallen. Autoriteiten kunnen naar eigen zeggen weinig doen omdat de wetgeving in Massachusetts het niet toestaat om de dieren aan te pakken. 

Experts zeggen dat het probleem een tijd aan kan blijven; kalkoenen zijn erg territoriaal en schuwen het niet geweld te gebruiken om hun dominantie te laten gelden. Stiekem vermoeden we van FOK! dat het wel meevalt, alleen beta's laten zich afschrikken door een paar vogels. Hoe dan ook goed nieuws voor de Amerikanen, Thanksgiving komt eraan en wij vermoeden al wel wat er op het menu staat.

Bekijk hieronder de beelden en oordeel zelf.

Recensenten lyrisch over Thor-film Ragnarok

Recensenten zijn lyrisch over de nieuwe Thor-film Ragnarok, die vanaf volgende week donderdag in de Nederlandse bioscopen draait. De critici mochten vanaf donderdagavond hun commentaren online plaatsen. Het derde deel in de reeks over de Noorse god en zijn broer Loki wordt unaniem geprezen om de humor, het tempo en de aanstekelijke vertolking van hoofdrolspeler Chris Hemsworth.

In Thor: Ragnarok wordt de titelheld gevangen genomen en moet hij als gladiator gaan vechten in de arena van een hysterische dictator (Jeff Goldblum). Ondertussen aast zijn doodgewaande zus (Cate Blanchett) op de troon van Asgard.

"Ragnarok is met afstand de beste van de drie Thor-films", schrijft het vakblad Variety. "De Nieuw-Zeelandse regisseur Taika Waititi geeft de reeks de broodnodige dosis zelfspot. De makers lijken niets dat Thor overkomt serieus te nemen, en dat werkt." Ook Entertainment Weekly heeft genoten van de actiekomedie. "Chris Hemsworth is hilarisch, zijn tegenspeelster Tessa Thompson wordt een grote ster. En hoewel het verhaal een zootje is, blijf je lachen", stelt de recensent.

Geen Shakespeare
Ook Europese recensenten zijn zeer te spreken over de film. "Het Shakespeariaanse overacteren uit het eerste deel is helemaal losgelaten", aldus de scribent van het blad Empire. "En de komische timing van Hemsworth die hij leerde met bijrollen in Vacation en Ghostbusters betaalt zich dubbel en dwars uit."

Verder zijn er in de film belangrijke bijrollen voor Mark Ruffalo, Benedict Cumberbatch, Idris Elba en Anthony Hopkins. Thor: Ragnarok draait vanaf woensdagavond 25 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Recensenten lyrisch over Thor-film Ragnarok
Recensenten lyrisch over Thor-film Ragnarok (Foto: BuzzE)

'Meer artiesten nemen terrorismeverzekering'

Een aantal dodelijke incidenten tijdens concerten, met als dieptepunt de schietpartij in Las Vegas, heeft ervoor gezorgd dat steeds meer artiesten een terrorismeverzekering aanschaffen. Dat stelt The Hollywood Reporter na een inventarisatie.

De polissen zijn al decennia verkrijgbaar. Maar tot voor kort werd dit soort verzekeringen alleen maar afgesloten door bands of zangers die gingen toeren in 'risicogebieden' zoals Zuid-Amerika of het oosten van Europa.

Maar sinds de schietpartij in Bataclan in Parijs, de zelfmoordaanslag bij Ariana Grande in Manchester en de slachting op het countryfestival in Las Vegas, is de vraag merkbaar gestegen. "Als jij een high-profile artiest bent die optreedt voor tienduizenden mensen per avond, dan moet je er eentje hebben", stelt een advocaat die onder meer Britney Spears en Steven Tyler vertegenwoordigt.

Een standaard artiestenverzekering dekt alleen de kosten als een concert moet worden gecanceld vanwege ziekte of een natuurramp. Na de aanslag na het concert van Ariana Grande moest een deel van de tour worden verplaatst. Die kosten vallen onder een terrorismeverzekering.

'Meer artiesten nemen terrorismeverzekering'
'Meer artiesten nemen terrorismeverzekering' (Foto: BuzzE)

Airbags voor baby's

Maxi-Cosi komt, om de veiligheid van onze allerkleinsten te waarborgen, met 's werelds eerste autozitje met airbag.

Al lange tijd is bekend dat kinderen op het moment niet optimaal meereizen. Kinderzitjes zijn niet zo veilig als je zou willen en ouders maken er verkeerd gebruik van door ze verkeerd te bevestigen of verkeerd te gebruiken. Niet zo mooi, omdat je kind toch het eerste is wat je wil beschermen. 

Maxi-Cosi heeft daar iets op bedacht en brengt 's werelds eerste zitje met airbags uit. Het zitje, onder de naam AxissFix Air, vermindert de impact van een onverhoopte botsing tot wel 55% bij hun kleine gebruikers. Gebruikers vanhet stoeltje moeten vooralsnog wel diep in de buidel tasten; het stoeltje is verkrijgbaar vanaf €649,-.

Verdachte zaak-Faber blijft drie maanden vast

Michael P., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de vermissing en dood van Anne Faber, blijft nog zeker negentig dagen vastzitten. De raadkamer van de rechtbank heeft dat donderdag besloten. Op 10 januari moet hij voor de rechter verschijnen, zo is de planning. Het gaat dan om een niet-inhoudelijke zitting.

P. zit nog altijd vast in beperking. Dat wil zeggen dat hij met niemand behalve zijn advocaat contact mag hebben. Waarschijnlijk stopt dat regime volgende week en dan kan er mogelijk meer informatie naar buiten komen over de vermissing en dood van de studente.

Na een vermissing van bijna twee weken, werd vorige week in een natuurgebied in Zeewolde het lichaam van de 25-jarige Faber gevonden. Verdachte P. had de politie de plaats gewezen. Enkele dagen daarvoor was hij opgepakt in een kliniek in Den Dolder, waar hij aan het resocialiseren was.

In 2012 werd P. in hoger beroep tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij had in 2010 in Nijkerk twee meisjes van zestien en zeventien jaar op "nietsontziende wijze" verkracht. Hij gebruikte daarbij geweld en bedreigde de meisjes met een nepwapen. De straf gold ook voor afpersingen, (poging tot) diefstal met geweld en verboden wapenbezit.

Verdachte zaak-Faber blijft drie maanden vast
Verdachte zaak-Faber blijft drie maanden vast (Foto: ANP)

Britse filmclub royeert Harvey Weinstein

Harvey Weinstein is zijn lidmaatschap van het Brits Film Instituut kwijt. De organisatie eerde de Amerikaanse producer met deze hoogste persoonlijke onderscheiding in 2002 wegens zijn verdiensten voor de ontwikkeling van film en televisie.

De BFI nam het besluit Weinstein te royeren wegens de reeks beschuldiging en van seksuele intimidatie en misbruik. De ooit zo machtige Hollywood-baas ontkent de verdachtmakingen en zegt dat alle relaties die hij had met wederzijds goedvinden waren.

"Het lidmaatschap is het belangrijkste eerbetoon dat we kunnen geven. De serieuze en wijdverbreide aantijgingen wegens Harvey Weinstein's ontstellende gedrag staan lijnrecht tegenover onze waarden", verklaarde de BFI donderdag tegen de BBC.

Het is niet de enige onderscheiding die Weinstein is verloren sinds de aanklachten naar buiten kwamen. Ook de Academy, de organisatie die de Oscars uitreikt, en festivals als Cannes hebben Weinstein geroyeerd of zijn lidmaatschap ontnomen. Hij houdt zelf vol niets gedaan te hebben.

Britse filmclub royeert Harvey Weinstein
Britse filmclub royeert Harvey Weinstein (Foto: BuzzE)

Geen succes baanwielrenner Stroetinga op scratch

Bij het EK baanwielrennen in Berlijn heeft Wim Stroetinga geen medaile kunnen winnen op het onderdeel scratch. De Nederlander, vorig jaar goed voor brons, werd veertiende.

Zes renners hadden halverwege de wedstrijd, die over 60 ronden ging, een ronde voorsprong te pakken en zij streden om de medailles. Bij het ingaan van de laatste ronde begon de Fransman Adrien Garel te sprinten en hij bleef de Hongaar Krisztian Lovassy voor. Roman Gladysj greep het brons.

De Poolse wereldkampioen Adrian Teklinski, die gold als kanshebber, kreeg halverwege de race een forse inzinking en kwam die niet meer te boven.

Man aangehouden voor dood baby Hengelo

Een 31-jarige man uit Hengelo is gearresteerd wegens betrokkenheid bij de dood van een eenjarig meisje. Het veertien maanden oude kind overleed vorige week in de Overijsselse plaats.

De politie kwam vorige week donderdag af op een melding dat medische hulp nodig was voor het meisje in een flat aan de Theresiastraat. Het kindje werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar kon niet meer worden gered.

De politie heeft buurtonderzoek gedaan en is nog bezig met onderzoek in de woning. Over de verdachte doet de politie verder geen mededelingen.

Man aangehouden voor dood baby Hengelo
Man aangehouden voor dood baby Hengelo (Foto: ANP)

Alkmaar leukste winkelstad van Nederland

De populaire reisblog Zoover hield onlangs een poll om uit te zoeken waar mensen het liefste shoppen in Nederland. Met 35 procent van de stemmen steekt Alkmaar met kop en schouders boven de andere steden uit. 

Het verschil met de nummer twee op de lijst, Den Bosch, is maar liefst 20 precent. Maastricht, nummer drie, komt niet verder dan 7 procent van de stemmen. De rest van de steden uit de top tien moet het met vijf procent of minder van de stemmen doen. 

Dat Alkmaar verkozen is tot leukste winkelstad van Nederland is volgens Zoover niet verrassend: "Van kleine straatjes met unieke boetiekjes tot winkelstraten met grote winkelketens; alles bevindt zich op loopafstand van elkaar". Dit is volgens Zoover een unieke combinatie. 

Alkmaar leukste winkelstad van Nederland (Foto: Alkmaar Centraal)
De Langestraat in Alkmaar (Foto: Alkmaar Centraal)

Wild prolongeert EK-titel op afvalkoers

Kirsten Wild heeft bij de EK baanwielrennen in Berlijn haar titel op de afvalkoers geprolongeerd. De 35-jarige Nederlandse was duidelijk de beste voor Evgenia Augustinas uit Rusland voor. De Italiaanse Maria Giulua Confalonieri pakte het brons.

Het is de vierde EK-titel voor Wild. In 2013 wist ze het goud te pakken op de puntenkoers. In 2016 won ze ook het goud op de puntenkoers en de afvalkoers. De Nederlandse komt op dit EK ook nog uit op de onderdelen omnium, puntenkoers en de koppelkoers samen met Amy Pieters.

Rutte wil op veel EU-terreinen gas geven

Het voorstel van EU-president Donald Tusk om de regeringsleiders vastgelopen onderwerpen los te laten trekken, valt in goede aarde bij premier Mark Rutte. "Een land als Nederland kan daar zeer van profiteren", zei de premier voor aanvang van de EU-najaarstop in Brussel.

Voor Nederland is vooral de digitale binnenmarkt belangrijk, waarbij 37 van de 43 voorstellen vastzitten, gaf Rutte als voorbeeld. "Daarbij gaat het om onderwerpen waar Nederland graag gas geeft: de digitale interne markt, de energie-unie, de kapitaalunie en de dienstenmarkt. Dat zijn voor Nederland heel veel banen en heel veel extra omzet."

"We gaan vooral proberen heel veel besluiten die al heel lang vastzitten op lagere niveaus naar het niveau van de leiders te trekken om te kijken of wij die knoop eruit kunnen trekken", aldus de premier. Het komt vooral door de grote lidstaten met vaak "heel grote nationale belangen" waardoor het nu niet lukt, zei Rutte.

Rutte wil op veel EU-terreinen gas geven
Rutte wil op veel EU-terreinen gas geven (Foto: ANP)

Helft Duits eiland geëvacueerd om bom

De helft van het Duitse eiland Helgoland is donderdagmiddag geëvacueerd om de explosievenopruimingsdienst de gelegenheid te geven een 500-ponder onschadelijk te maken Alle bewoners van het hoge gedeelte van het eiland, ongeveer 800 mensen, moesten uit voorzorg hun huis uit.

Helgoland ligt militair strategisch gunstig in de Duitse Bocht. Het eiland raakte aan het eind van de Tweede Wereldoorlog onbewoond en werd totaal verwoest door de bombardementen van de geallieerden. Alleen een bunker voor onderzeeërs en een ondergronds gangenstelsel bleven relatief ongeschonden.

Om ook dat vestingwerk voorgoed onbruikbaar te maken besloten de Britten, die het Noordzee-eiland in de naoorlogse jaren als oefenterrein voor luchtaanvallen gebruikten, tot operatie 'Big Bang'. Ze stapelden 4000 springladingen van torpedo's, 9000 dieptebommen en ruim 90.000 granaten in het labyrinth. Op 18 april 1947 ging bij elkaar 6700 ton aan explosieven de lucht in. Het was destijds de grootste niet-nucleaire ontploffing door menselijk toedoen in de wereldgeschiedenis.

Helft Duits eiland geëvacueerd om bom
Helft Duits eiland geëvacueerd om bom (Foto: ANP)

Luiten begint goed aan Valderrama Masters

Joost Luiten is sterk begonnen aan de Valderrama Masters in Spanje. De Nederlandse golfer zou een openingsronde van 66 slagen lopen en staat daarmee samen aan de leiding met Sergio García, die ook gastheer is van het toernooi.

Luiten begon zijn ronde op hole tien en zou op hole twaalf een birdie maken. Daarna zou Luiten zeven parren op rij maken, waarna hij op de tweede hole een bogey moest noteren op zijn scorekaart. Daarna zou hij op laatste zeven holes vijf birdies maken en zou op een ronde van 66 uitkomen.

Vorige week eindigde Luiten bij het Italiaanse Open op de 32e plek. Het kostte hem zelfs zijn plek in de tophonderd, waar hij sinds 2013 onafgebroken in stond.

Kings bezig met beste seizoensstart ooit in NHL

De ijshockeyers van de Los Angeles Kings zijn bijzonder lekker bezig in de NHL. De Kings, Stanley Cup-winnaars in 2012 en 2014, maakten tijdens het off-season grote organisatorische veranderingen vanwege slechte prestaties in de afgelopen jaren, en die lijken uit te pakken.

In het eigen Staples Center stapten de Kings het ijs op voor hun zesde wedstrijd van het seizoen, met al vier zeges in de voorgaande vijf wedstrijden, hun beste seizoensstart ooit. Ze kregen bezoek van de in slechte vorm verkerende Montreal Canadiens, die in hun eerste zes duels slechts één keer - na overtime - een overwinning pakten.

Toch waren het de Canadiens die halverwege de eerste periode op voorsprong kwamen, met dank aan Paul Byron. Zeven minuten later stond het weer gelijk: Michael Cammalleri, ooit twee seizoenen Canadiens-speler, schoot prima binnen. Kansen kwamen er daarna wel, maar tot zeven minuten in de derde periode hielden goalies Al Montoya (Canadiens) en Jonathan Quick (Kings) hun teams netjes op de been.

In de derde periode zorgde een fraai ééntweetje tussen Trevor Lewis en Adrian Kempe ervoor dat Kempe de Kings op 2-1 kon zetten, niet veel later gevolgd door Cammalleri's tweede treffer: 3-1. In de slotminuten was Kempe de baas op het ijs: onder meer geholpen door Cammalleri's tweede assist schoot de Zweed nog twee goals binnen, goed voor de 5-1 zege en zijn eerste hattrick in de NHL.

Uitslagen NHL woensdag
Los Angeles Kings - Montreal Canadians 5-1
Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings 6-3
St Louis Blues - Chicago Blackhawks 5-2

Kings - Canadiens (Bron: YouTube)

Wijler mist finale op WK boogschieten

Steve Wijler is in de halve finale van het WK boogschieten uitgeschakeld. In Mexico-Stad verloor de 21-jarige boogschutter van de Zuid-Koreaan Im Dong-hyun met 6-4 op het onderdeel recurve. In de strijd om het brons speelt Wijler tegen de Rus Arsalan Baldanov. Die verloor in zijn halve finale van de Taiwanees Wei Chung-heng.

Sjef van den Berg en Rick van der Ven kwamen ook in actie op het WK. Van den Berg, de nummer vier op de olympische spelen van Rio, verloor in de vierde ronde van de Japanner Kikuchi Hideki met 6-4. Van der Ven, de nummer twee van het WK van twee jaar geleden, verloor in de derde ronde van de Brit Patrick Huston met 6-2.

Het drietal kwam ook in actie op het landentoernooi. Nederland kwalificeerde zich als derde voor de teamfinale. In de eerste ronde verloor Nederland met 5-4 van Canada, die zich als veertiende kwalificeerde voor de teamfinale.

Eindelijk winst voor Van Aert

Donderdag heeft veldrijder Wout van Aert zijn eerste zege van het seizoen geboekt. De regerend wereldkampioen won net als vorig jaar de Kermiscross in het Belgische Ardooie. Mathieu van der Poel stond niet aan de start.

Halverwege wedstrijd reed Van Aert weg uit de kopgroep, alleen Michael Vanthourenhout kon even volgen. De renner van Marlux-Napoleon Games moest echter al snel lossen bij Van Aert. Vervolgens reed Van Aert de rest van de wedstrijd solo naar de finish. Europees kampioen Toon Aerts werd tweede. Op de derde plaats finishte Vanthourenhout.

Wout van Aert: “Ik ben blij dat die eerste overwinning binnen is. Natuurlijk keek iedereen uit naar mijn eerste zege, maar het heeft jammer genoeg tot vandaag geduurd. Eens moest dit wel gebeuren. Ik was conditioneel niet slecht, maar botste steeds op een sterkere opponent. Natuurlijk was Van der Poel hier niet en dus was de concurrentie minder. Maar dat is toch mijn fout niet? Ik cross tegen de renners die er zijn en vandaag was ik de beste. De volgende koers is Van der Poel er wellicht weer bij en zal er opnieuw op het scherp van de snee gestreden worden. Ik probeer echter op mezelf te focussen en elke week progressie te maken.”

Uitslag
1. Wout van Aert (BEL)
2. Toon Aerts (BEL)
3. Michael Vanthourenhout (BEL)
4. Marcel Meisen (DUI)
5. Gianni Vermeersch (BEL)
6. Vincent Baestaens (BEL)
7. Jens Adams (BEL)
8. Michael Boros (CZE)
9. Daan Hoeyberghs (BEL)
10. Philipp Walsleben (DUI)

Toerist dood door brokstuk kerk Florence

Een 52-jarige Spaanse toerist is donderdag dodelijk getroffen door een stuk steen dat van de beroemde Santa Croce-basiliek in Florence afbrokkelde en naar beneden kwam. Het brokstuk was een stuk van de ondersteuning van een balk in het rechter dwarsschip van het godshuis waar onder anderen Galileo en Michelangelo een graf hebben.

Hulpdiensten waren snel ter plaatse maar konden volgens Italiaanse media niets meer voor de man doen. De basiliek is een van de bekendste kerken in de stad en wordt drukbezocht door toeristen.

De organisatie die de basiliek beheert toonde zich geschokt na het incident. Het hoofd vertelde dat vrijwel constant restauratiewerk aan de kerk wordt gedaan. "Daarom zijn werkelijk verbijsterd en verbaasd door wat er is gebeurd".

De kerk ging na het ongeval dicht voor het publiek. Het is niet bekend wanneer de basiliek de deuren weer opent.

Toerist dood door brokstuk kerk Florence
Toerist dood door brokstuk kerk Florence (Foto: ANP)

Dopingschandaal in bekendste sledehondenrace ter wereld

Door alle dopingellende in de sportwereld denk je als liefhebber wel eens om dan maar een echt obscure sport op te zoeken, waar geen hond naar kijkt, waar het prijzengeld niet veel te hoog is en waar er dan misschien geen doping gebruikt wordt.

Sledehondenracen, dat moet toch wel veilig zijn: een stel gasten uit Alaska - en de verdwaalde Zwitser, Noor of Amerikaan uit een andere staat - die met hun honden een dikke week door de sneeuw ploegen om de Iditarod te winnen, een wedstrijd over een dikke 1600 kilometer. Overnachten met een stuk vlees boven het vuur, allemaal prima.

Helaas, ook het sledehondenracen is getroffen door een dopingschandaal. De organisatie van de Iditarod heeft laten weten dat na afloop van de wedstrijd van dit jaar, gehouden in maart, 'meerdere honden' positief getest zijn op pijnbestrijder Tramadol. De tests werden zes uur na de finish afgenomen en volgens de organisatie kon het middel tot vijftien uur voor de tests toegediend zijn.

De musher (menner) van de gepakte honden is overigens niet bekendgemaakt, omdat de organisatie niet verwacht aan te kunnen tonen dat de musher vals wilde spelen. Aaron Burmeister, musher en tevens bestuurslid van de wedstrijd, zegt de identiteit ook niet te weten, maar voegt wel toe dat alleen de eerste twintig teams bij aankokmst in Nome getest werden.

"Dit is geen goede situatie, hopelijk komt de musher zelf naar voren", hoopt Burmeister, die zelf bij de vorige twee races niet van de partij was. Al sinds 1994 worden deelnemers regelmatig getest: onderweg gebeurt dit op willekeurige basis, bij de finish worden de besten sowieso getest.

Het dopinggebruik heeft inmiddels tot een flinke discussie geleid onder de mushers. Zo vindt men het vooral vreemd dat een musher de honden zo kort voor de finish een verboden middel toe zou dienen, wetende dat bij de finish getest wordt. 

Een theorie is dan ook dat een tegenstander het voer van de honden vervuild heeft. De mushers laten het voer voor hun honden zo'n twee weken voor de wedstrijd naar bepaalde checkpoints vliegen, waar het dan blijft liggen tot het team langskomt: een ideale kans voor een concurrent om een van zijn collega's te naaien.

Burmeister gelooft dat overigens niet: "Waarom zou een musher een tegenstander een prestatiebevorderend middel willen geven? Hopelijk kijken mensen naar het grote plaatje en zien ze dat mushers hun honden niet massaal doperen, dit is een op zichzelf staand incident", zo geeft Burmeister het in de sportwereld zeer veel gehoorde 'het is een incident'-argument. Hij voegt er nog aan toe dat nooit eerder een hond positief heeft getest in de Iditarod.

Beelden van de Iditarod van dit jaar (Bron: YouTube)

Medvedev klopt favoriet Carreno in Moskou

De Rus Daniil Medvedev heeft voor een verrassing gezorgd bij het ATP-toernooi in Moskou. De 21-jarige Medvedev versloeg in de achtste  finale Pablo Carreno Busta, de nummer 11 van de wereld, met tweemaal 6-3.

Vanaf 3-3 in de eerste set won Medvedev zes games op rij. Carreno, de titelverdediger, kon lang weinig terugdoen, wegens de goed lopende eerste service (hij won 81% van de punten op zijn eerste opslag) van de Rus.

Carreno brak de Rus voor het eerst bij 0-2 in de tweede set. Hij wist bij te blijven tot 3-3, waarna Medvedev opnieuw wegliep en de wedstrijd naar zich toe wist te trekken.

Ook de nummer vier van de plaatsingslijst, Philip Kohlschreiber, werd uitgeschakeld. De Duitser verloor met 7-6, 6-7 en 3-6 van de Italiaan Andreas Seppi.

Geen steun voor Lindsay Lohan na mishandeling

Lindsay Lohan voelde zich in de steek gelaten nadat zij was mishandeld door haar ex-verloofde. Bij een foto van haarzelf in de film The Parent Trap schijft schreef Lindsay op Instagram dat niemand voor haar opkwam toen ze werd mishandeld. Ze vraagt zich in haar post ook openlijk af of de meeste vrouwen in Amerika zich wel druk maken over de mishandeling.

De actrice was in 2016 verloofd met de Russische miljonairszoon Egor Tarabasov, maar verbrak de relatie nadat hij geweld tegen haar zou hebben gebruikt. Lindsay kwam vorige week in opspraak toen ze het opnam voor Harvey Weinstein, de Hollywoodproducent die door tientallen vrouwen wordt beschuldigd van seksuele intimidatie.

Inmiddels heeft Lindsay haar post aangepast. Er valt nu te lezen: "Whatever anyone says, I am FOR #womenempowerment #strongwoman #BESTRONG #karma will always takes its toll" 


Geen steun voor Lindsay Lohan na mishandeling
Geen steun voor Lindsay Lohan na mishandeling (Foto: BuzzE)

Cubs winnen game vier in NLCS, Gregorius belangrijk voor Yankees

In de National League Championship Series hebben de Chicago Cubs de vierde wedstrijd met 3-2 gewonnen van de Los Angeles Dodgers gewonnen. Door de winst bracht de Cubs de achterstand terug tot 3-1 in de best-of-seven serie.

In de tweede inning zou eerst Willson Contreras een bal in de tribunes daarbij. In dezelfde inning zou ook infielder Javier Báez een homerun slaan voor de Cubs. In de derde inning deed Cody Bellinger wat terug voor de Dodgers. De outfielder zou ook een homerun slaan, waardoor de stand 2-1 werd voor de Cubs.

Nadat Alex Wood, startende werper van de LA Dodgers, de derde en de vierde inning goed was doorgekomen moest hij in inning vijf weer een homerun incasseren. Weer was het infielder Báez die een bal in de tribunes wist te slaan. De vijfde inning was ook het eindstation voor Wood, die daarna werd vervangen.

Jake Arrieta, de startende werper van de Cubs, leverde wel goed werk af. De werper zou het 6,2 ininngs volhouden voordat hij werd vervangen door Brian Duensing. De werper zou de zevende inning afmaken, waarna Wade Davis het moest afmaken. De closer van de Cubs kreeg in de achtste inning een homerun tegen van Justin Turner. Verder kwam hij niet in de problemen en in inning maakte hij het af via een dubbelspel.

In de American League Championship Series kwamen de Yankees op een 3-2 voorsprong in de best-of-seven serie.. Het team van de Nederlander Didi Gregorius won de thuiswedstrijd met 5-0 van de Houston Astros.

In de tweede inning zouden de Yankees al op voorsprong komen dankzij een honkslag van Greg Bird waarop Starlin Castro wist te scoren. Net zoals in de vorige wedstrijd was het trio Aaron Judge, Gary Sanchez en de Nederlander Gregorius weer belangrijk voor de ploeg. In de derde inning zou Judge een punt binnen slaan voor de thuisploeg. in inning vijf zouden ook Sanchez en Gregorius een punt binnen slaan, waardoor de thuisploeg op een 4-0 voorsprong kwam. Sanchez wist in inning zeven ook nog een homerun slaan.

Naast het aanvallende trio had ook Masahiro Tanaka een belangrijk aandeel in de zege van de Yankees. De Japanse werper wist in zeven innings de Houston Astros van scoren af te houden en kreeg maar drie honkslagen tegen. In de laatste twee innings kwamen de Astros niet tot scoren tegen de reliever Tommy Kahnle.

Rutte: Alleen May kan brexit-patstelling doorbreken

De impasse waarin de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU zijn beland kan alleen worden doorbroken door de Britse regering, stelt premier Mark Rutte. "Dat is geheel aan Theresa May", zei hij voorafgaand aan een top van regeringsleiders in Brussel.

"Luister, we moeten meer duidelijkheid van jou krijgen", heeft Rutte haar in een telefoongesprek verteld. "De Britten zullen over de rekening van het vertrek nu echt duidelijkheid moeten geven, maar daar komen ze niet uit. Het liefst een bedrag, maar dat is misschien te veel gevraagd. Ze zal in ieder geval moeten komen met een voorstel over hoe je tot een bedrag wil komen, en daar komt ze niet mee."

De EU wil eerst "voldoende vooruitgang" over de eindnota, de burgerrechten en de kwestie Ierland en pas daarna over handel gaan praten. Rutte vindt dat een "heel goede" opstelling. Alleen als er duidelijkheid is over de financiën komt er volgens hem een slottekst die "iets meer naar de Britten leunt".

Harde brexit
May ging niet in op de geldkwestie. Zij staat in eigen land onder grote druk van voorstanders van een zogeheten harde brexit, waarbij de Britten niet alleen de EU, maar ook de gemeenschappelijke markt en de douane-unie verlaten.

Sommige Conservatieve parlementsleden vinden dat Groot-Brittannië de EU geen cent verschuldigd is, en willen dat May zonder overeenkomst van de onderhandelingstafel wegloopt.

'Alleen May kan patstelling brexit doorbreken'
Rutte: Alleen May kan brexit-patstelling doorbreken (Foto: ANP)

Ministerie van AI in Verenigde Arabische Emiraten

Kunstmatige intelligentie is de toekomst, en daarom gaan de Verenigde Arabische Emiraten er een speciaal ministerie voor oprichten, als eerste land ter wereld. "We willen het best voorbereide land zijn", schreef vicepresident Mohammed bin Rashid al Maktoum donderdag. De 27-jarige Omar Sultan al-Ulama wordt de minister.

De economie van de Emiraten drijft bijna volledig op de opbrengsten van olie. Het land zoekt de laatste jaren andere inkomstenbronnen, zoals toerisme en technologie. Zo wil Dubai, een van de emiraten waaruit het land bestaat, in 2021 alle papier afschaffen en het bestuur volledig digitaal maken.

Ministerie van kunstmatige intelligentie VAE
Ministerie van AI in Verenigde Arabische Emiraten (Foto: BuzzT)

Nintendo Switch-update voegt video-opnamen en meer toe

Nintendo heeft update 4.0.0 vrijgegeven voor Nintendo Switch die de basis legt voor een aantal veelgevraagde functies. Zo is het nu mogelijk om gameplay-beelden op te nemen, is het mogelijk om games te pre-orderen en pre-loaden en zijn draadloze koptelefoons met USB-dongle compatibel met het apparaat.

Er zitten nog wel een aantal haken en ogen aan de update. Zo zijn de video-opnamen vooralsnog mogelijk in slechts vier titels (Zelda, Mario, Splatoon 2 en ARMS) en is de maximale lengte zo'n dertig seconden van gameplay dat al geweest is. Hoe dan ook, Verder zijn er wat icoontjes toegevoegd om te gebruiken, heeft de nieuwssectie een facelift gekregen en is het mogelijk software-updates lokaal van systeem tot systeem door te geven.

De update is zoals gezegd nu te downloaden, afhankelijk van de instellingen op je Switch-systeem wordt deze automatisch gedownload.

Nintendo Switch

Görges eenvoudig naar halve finales Moskou

Julia Görges heeft bij het WTA-toernooi in Moskou de halve finales bereikt. De als zevende geplaatste Duitse tennisster, de enige geplaatste die nog actief is in de Russische hoofdstad, versloeg Lesia Tsurenko met 6-3 en 6-4.

Ook de thuisspelende Daria Kasatkina bereikte de laatste vier. De Russin was de Wit-Russin Aliaksandra Sasnovich met 6-4 en 6-3 de baas. Irina Begu plaatste zich ook voor de halve eindstrijd. De Roemeense versloeg de Wit-Russin Vera Lapko met 6-3,4-6 en 7-5.

De vierde kwartfinale is net begonnen. Die gaat tussen Alizé Cornet en Natalia Vikhlyantseva.

Pokémon Ultra Sun / Ultra Moon laatste Pokémon voor 3DS

Het is wellicht weinig verrassend, maar toch is de bevestiging daar: Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon zijn de laatste Pokémon-games voor de Nintendo 3DS-systemen. Dit bevestigt Game Freak Director Shigeru Ohmori.

Met Pokémon X en probeerde Ohmori met zijn team alles uit 3DS te halen. Vervolgens wisten ze door het systeem overhoop te gooien het niveau met Sun en Moon nog verder omhoog te werken en nu komt al het werk samen in Ultra Sun en Ultra Moon. Verrassend is dit niet te noemen, aangezien de volgende mainline Pokémon RPG op de vorige E3 al is aangekondigd voor Nintendo Switch.

Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon lanceren 17 november voor Nintendo 3DS.

Gaasperplas onderzocht in zaak vermiste vrouw

Duikers van de politie speuren donderdag in de Gaasperplas in Amsterdam-Zuidoost in verband met het onderzoek naar de vermiste Sabrina Oosterbeek. Wat de aanleiding voor de zoekactie is, kon een woordvoerster van de politie niet zeggen.

Oosterbeek is al maandenlang vermist. De dertigjarige vrouw is voor het laatst te zien op camerabeelden toen zij in de nacht van 7 op 8 maart haar woning verliet. Sindsdien ontbreekt van haar ieder spoor. Aangezien ze ook haar uitkering niet heeft opgehaald, gaat het Openbaar Ministerie (OM) ervan uit dat zij niet meer leeft.

In haar zaak zit een verdachte vast. Sjonny W. werd in juni aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van Sabrina Oosterbeek en wordt ook verantwoordelijk gehouden voor haar dood. Hij zou de laatste zijn geweest die contact met haar heeft gehad en hij is gezien met haar fiets.

Gaasperplas onderzocht in zaak vermiste vrouw
Gaasperplas onderzocht in zaak vermiste vrouw (Foto: ANP)

Onderzoeksteam MH17 vraagt info Buk-foto

Het internationale onderzoeksteam dat strafrechtelijk onderzoek doet naar het neerhalen van vlucht MH17 heeft recent een foto ontvangen waarop een Buk-raket te zien is, zo meldt het openbaar ministerie. Het team gaat ervan uit dat het de Buk-raket is die vlucht MH17 heeft neergehaald.

De foto is verkregen van een anonieme zender. Het onderzoeksteam zegt dat de opname vermoedelijk is genomen op 17 juli 2014, in de stad Maakeevka in Oekraïne. Op die dag werd de MH17 neergehaald boven Oost-Oekraïne. De Boeing 777 met 298 mensen aan boord - vooral Nederlanders - vloog toen boven oorlogsgebied.

Op de foto is te zien dat de raket rondgereden wordt door een mobiele lanceerinstallatie. Ook is nog een ander voertuig te zien. De onderzoekers verzoeken mensen die meer informatie hebben over de voertuigen of de locatie om contact met ze op te nemen.

Onderzoeksteam MH17 vraagt info Buk-foto
Onderzoeksteam MH17 vraagt info Buk-foto (Foto: ANP)

Bertens kansloos tegen Witthöft

Bij het WTA-toernooi in Luxemburg is Kiki Bertens in de kwartfinales uitgeschakeld. De als tweede geplaatste Nederlandse verloor met 1-6 en 2-6 van de Duitse tennisster Carina Witthöft.

Witthöft, de nummer 73 van de wereld, speelde vanmiddag aanvallend, en ze brak Bertens in de tweede game van de eerste set. Bertens grossierde in missers en verloor kansloos de eerste set.

In het tweede bedrijf speelde Bertens beter en ze maakte een vroege break ongedaan. In de vijfde game brak Witthöft de Nederlandse echter opnieuw en daarmee was het verzet gebroken.

Pauline Parmentier bereikte ook de halve finale. Zij versloeg Johanna Larsson, de partner van Bertens in het vrouwendubbel, met 6-1 en 6-2.

Presentator Frits Bom (73) overleden

Voormalig tv-presentator Frits Bom is donderdag overleden. Hij stierf na een kort ziekbed in het bijzijn van zijn echtgenote Annemiek en zijn zonen Marco en Ingo in Spanje, waar hij woonde. Daar zal ook in besloten kring afscheid van hem worden genomen. Zijn familie vraagt om privacy.

Rotterdammer Bom is 73 jaar geworden. Hij was jarenlang het gezicht van consumentenprogramma's van de VARA. Voor de omroep maakte hij onder meer De Vakantieman, De Ombudsman en De Konsumentenman.

Ombudsman en Vakantieman Frits Bom overleden
Presentator Frits Bom (73) overleden (Foto: ANP)

Wolfsburg eist dat spelers tandenpoetsen

Martin Schmidt, de trainer van de Duitse voetbalclub VfL Wolfsburg, heeft zijn spelers een opmerkelijk verzoek gedaan. Schmidt wil namelijk dat zijn spelersgroep nauwkeurig en veelvuldig hun tanden poetsen.

Schmidt heeft dit gezegd in een interview met het Duitse Kicker. "Als je helemaal uitgeput bent, verzuurt je lichaam. Dit zuur gaat in je bloed zitten en kan voor negatieve effecten zorgen. Door goed je tanden te poetsen wordt de zuurvorming geremd en krijg je dus een fittere selectie", aldus de 50-jarige Zwitser.

Riechedly Bazoer, Jeffrey Bruma en Paul Verhaegh staan onder contract bij de Duitse club. Schmidt is de opvolger van de vorige maand ontslagen Adries Jonker.

'Sluit kolencentrales om doelen te halen'

De nieuwe minister van Klimaat zou kolencentrales moeten sluiten om klimaatdoelen te halen. Dat zeggen de organisaties Natuur & Milieu en Greenpeace in reactie op de donderdag gepresenteerde Nationale Energie Verkenning 2017 (NEV).

De organisaties zouden verder graag zien dat Nederland de SDE+, een subsidie voor duurzame energie, ook echt inzet voor duurzame energie, zoals wind op zee en land. "En niet voor grootschalige CO2-opslag, zoals nu in het regeerakkoord is afgesproken."

Uit de NEV blijkt dat Nederland het doel voor duurzame energie in 2023 meer dan waarmaakt, maar voor 2020 nog steeds niet. Uitgangspunt is het Energieakkoord uit 2013, waarin is afgesproken dat het aandeel hernieuwbare energie in 2023 gegroeid moet zijn naar 16 procent.

'Sluit kolencentrales om doelen te halen'
'Sluit kolencentrales om doelen te halen' (Foto: ANP)

Coffeeshopbaas hoopt op gratie Thaise koning

Voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven, die vastzit in een Thaise cel, hoopt op gratie als de nieuwe koning Maha Vajiralongkorn later dit jaar wordt gekroond. Zijn advocaat Sidney Smeets vertelde donderdag vanuit Bangkok dat de algemene verwachting is dat Vajiralongkorn gevangenen zal vrijlaten ter gelegenheid van zijn kroning. Van Laarhoven voldoet volgens zijn raadsman aan de basisvoorwaarden om in aanmerking te komen.

Tilburger Van Laarhoven (57) zit sinds 2014 vast in Thailand. Hij is veroordeeld tot 75 jaar gevangenisstraf voor witwassen van geld dat hij met zijn coffeeshops in Tilburg en Den Bosch heeft verdiend. Twintig ervan moet hij uitzitten.

Van Laarhoven werd opgepakt nadat Nederland aan de Thaise autoriteiten een verzoek deed om medewerking aan een onderzoek tegen de ex-coffeeshopbaas. Dat leidde destijd tot vragen in de Tweede Kamer.

Om gratie te kunnen krijgen moet een straf onherroepelijk zijn en mag er geen andere strafzaak lopen. Smeets zegt dat de hoogte van de straf geen belemmering hoeft te zijn.

Coffeeshopbaas hoopt op gratie Thaise koning
Coffeeshopbaas hoopt op gratie Thaise koning (Foto: ANP)

Tweeverdieners mogen weer wat meer lenen

Volgend jaar mogen tweeverdieners weer wat meer lenen als ze een huis willen kopen. Dan mag voor het bepalen van de hypotheek 70 procent van het inkomen van de minst verdienende partner worden meegeteld.

Op dit moment ligt het percentage nog op 60 procent, schrijft minister Ronald Plasterk (Wonen) aan de Tweede Kamer. Over een paar jaar moeten beide inkomens van tweeverdieners volledig gaan meetellen bij een aanvraag voor een hypotheek.

Plasterk baseert de leennormen elk jaar op cijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Uit de Kamerbrief blijkt verder dat mensen meer geld mogen lenen als ze hun toekomstige huis energiezuiniger willen maken.

Tweeverdieners mogen weer wat meer lenen
Tweeverdieners mogen weer wat meer lenen (Foto: ANP)

Eerste 'Gülenisten' krijgen asiel na coup

Nederland heeft asiel verleend aan de eerste Turken die na de couppoging vorig jaar in Turkije in ons land bescherming zochten. Volgens voorzitter Wil Eikelboom van de Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAjN) gaat het voor zover bekend om in ieder geval acht vermeende Gülen-aanhangers voor wie in Turkije vervolging dreigt.

Na de gewelddadige poging tot staatsgreep volgde een flinke toename van Turkse asielaanvragen. In 2016 waren het er 235 en dit jaar tot en met september al 309, terwijl het er in heel 2015 maar 56 waren.

De regering van president Recep Tayyip Erdogan houdt de in de VS verblijvende geestelijke Fethullah Gülen en zijn volgelingen verantwoordelijk voor de couppoging. De Turkse regering zuivert sindsdien het staatsapparaat van vermeende 'Gülenisten' en laat hen vervolgen. Ook in Nederland zijn grote spanningen ontstaan in de Turkse gemeenschap.

Eerste 'Gülenisten' krijgen asiel na coup
Eerste 'Gülenisten' krijgen asiel na coup (Foto: ANP)

'Stel vertrouwenspersoon verplicht'

Bedrijven en organisaties met meer dan vijftig werknemers zouden verplicht moeten worden een vertrouwenspersoon aan te stellen tot wie medewerkers zich kunnen wenden. Dit bij wet regelen zou een mooie taak zijn van een nieuwe minister van Sociale Zaken. Deze oproep doet de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) donderdag naar aanleiding van de wereldwijde protestactie #MeToo.

Volgens de vereniging is het goed dat de actie #MeToo seksueel misbruik en seksueel geweld uit de taboesfeer haalt. Tegelijk toont de actie volgens de vereniging aan dat veel vrouwen decennialang op de werkplek ernstig hinder hebben ervaren van intimidatie en dat daar te weinig of geen aandacht voor geweest is.

Als onderdeel van de wet zouden de vertrouwenspersonen en de betrokken medewerkers ook bescherming moeten genieten tegenover de organisaties, zoals dat nu ook formeel is geregeld met klokkenluiders.

'Stel vertrouwenspersoon verplicht'
'Stel vertrouwenspersoon verplicht' (Foto: ANP)

OM eist 8 jaar cel tegen potentiële terrorist

Het openbaar ministerie (OM) heeft donderdag bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 8 jaar geëist tegen de 31-jarige Jaouad A. die in zijn kelderbox een Kalasjnikov AK47 met munitie en een voorraad illegaal zwaar vuurwerk had liggen.

Volgens het OM is er sprake van een potentiele aanslagpleger, die alle middelen in huis had om dood en verderf te zaaien. Bij hem thuis werden ook een schilderij met een ISIS vlag en 1600 euro contant geld gevonden.

AIVD
Het onderzoek tegen de man begon in december 2016 met alarmerende informatie van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte in Rotterdam-Zuid werden behalve het automatische vuurwapen twee volle magazijnen met deels pantser doorborende munitie aangetroffen. In de kinderslaapkamer lagen vier dozen met in totaal 188 stuks van het levensgevaarlijke vuurwerk Cobra 6.

Staafbom
Op de computers en een externe harde schijf van de verdachte zijn een paar honderd ISIS video’s en magazines aangetroffen met zeer gewelddadig materiaal van verminkingen, onthoofdingen en andere gruwelijkheden. Ook onderzocht de politie een bestand waarin wordt uitgelegd hoe een staafbom en een bomgordel moeten worden gemaakt met behulp van kruit uit vuurwerk. Ook de telefoon van de man bevatte vele honderden foto’s en video’s die te maken hebben met ISIS. Verder had een man een document met tips om ongelovigen in eigen land te doden, mocht een reis naar het strijdgebied niet mogelijk zijn.

De officier van justitie van het Landelijk Parket houdt de man verantwoordelijk voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De Turkse diplomatieke vertegenwoordiging dichtbij de woning van de verdachte viel af omdat hij geen moslims zou hebben willen doden. De conclusie van het OM is dat de verdachte volledig voorbereid was om op een gewelddadige manier toe te kunnen slaan.

Online-privacywet neemt eerste horde

Betere privacybescherming van gebruikers van diensten als WhatsApp, Twitter, Facebook Messenger en Skype is een stap dichterbij. De commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement stemde donderdag in met aanpassing van wetgeving die de vertrouwelijkheid van elektronische communicatie moet garanderen.

Internetbrowsers en apps zouden hun instellingen standaard op 'privacyvriendelijk' moeten zetten. "Gegevens mogen dus alleen worden gebruikt voor het doel waar je toestemming voor hebt gegeven", aldus D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld.

Het volgen van gebruikers via cookies, het zogenoemde tracking, wordt aan strengere voorwaarden gebonden. Volgens In 't Veld is dat ook gunstig voor bedrijven, omdat zij zich in alle 28 lidstaten aan dezelfde regels moeten houden.

Tevreden
Judith Sargentini (GroenLinks) is ook tevreden. Volgens haar stelt het Europees Parlement privacy boven de belangen van de industrie. "Ondanks de zware lobby vindt een meerderheid dat burgers beter beschermd moeten worden tegen datagraaien van bedrijven."

De Europese Commissie presenteerde het 'ePrivacy'-voorstel in januari. De lidstaten moeten er nog over gaan onderhandelen met het EU-parlement.

Online-privacywet neemt eerste horde
Online-privacywet neemt eerste horde (Foto: ANP)

Wildplukkers Gilde wil uniforme regels wildplukken

Wildplukkers willen dat gemeenten en natuurorganisaties gezamenlijk eenduidige regels opstellen over het meenemen van fruit, noten, kruiden en paddenstoelen uit de natuur. Nu verschilt het per gemeente en per natuurgebied wat wel en niet mag. Dat leidt tot wederzijdse irritatie en kan zelfs een boete van maximaal 4100 euro opleveren, aldus het Wildplukkers Gilde Nederland.

In een brief aan alle grote terreinbeherende organisaties en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt het gilde voor dat de algemeen geldende bepaling wordt dat "wildplukken mag, in kleine hoeveelheden, voor eigen gebruik en op eigen risico". Plukken van zeldzame planten blijft verboden en niemand mag natuur onnodig beschadigen of verstoren.

Verzamelen en eten uit de natuur is erg in de mode. Het gilde is het met natuurbeheerders eens dat paddenstoelen plukken bijna altijd een slecht idee is omdat er zoveel giftige exemplaren zijn. Ook commercieel oogsten van bijvoorbeeld kastanjes kan niet. "Maar zelf bramen plukken en opeten is een ideale vorm van natuureducatie", vindt het gilde.

Wildplukkers willen duidelijke regels
Wildplukkers Gilde wil uniforme regels wildplukken (Foto: ANP)

Star Ocean: The Last Hope naar Steam en PS4

Square Enix maakt bekend dat Star Ocean: The Last Hope wederom uitkomt maar dan in Full HD en 4K. Op 28 november 2017 krijgt deze RPG een volledige HD-remaster voor PlayStation 4 en Steam.

Star Ocean: The Last Hope is ontwikkeld in samenwerking met tri-Ace en vindt plaats aan het begin van de Star Ocean-tijdlijn. Deze volledige HD-remaster voorziet ook in ondersteuning van 4K, toetsenbord en pc-controller. Het verhaal vertelt over het overleven van de mensheid, die door de ruimte reist om een nieuw thuis te vinden. De geremasterde titel biedt naast strategische realtime-gevechten een diepgaand voorwerpcreatiesysteem, het privé-actie-systeem dat relaties en subplots verkent voor een rijker verhaal, en een Blindside-gevechtssysteem dat ontwijken en aanvallen samenvoegt in confrontaties.

Tot 12 december krijgen PlayStation Plus-leden en Steam-gebruikers die de game aanschaffen 10% korting. Tijdens deze periode krijgen spelers die de game op Steam aanschaffen ook een exclusieve, downloadbare mini-soundtrack. Wie de game voor 8 januari 2018 aanschaft in de PlayStation Store ontvangt een exclusief systeemthema voor de PlayStation 4 en twaalf PlayStationNetwork-avatars van de hoofdrolspelers.

Star Ocean: The Last Hope - Remaster - Cutscene (Foto: Square Enix)

Star Ocean: The Last Hope - Remaster - Ingame Battle (Foto: Square Enix)

NS: Vaker en meer sprinters

Nederland krijgt steeds meer Sprinters. Na de instroom van 58 Sprinters van fabrikant Stadler, is het nu tijd voor de nieuwe NS-Sprinters van het Spaanse CAF. De eerste treinen van in totaal een bestelling van 118 treinen, zijn nu in Nederland voor de test- en toelatingsperiode. Vandaag werd de eerste Sprinter officieel gepresenteerd in de NS-locatie De Zaanstraat in Amsterdam.

Naast de komst van de nieuwe Sprinters gaan Sprinters ook nog eens vaker rijden. NS breidt de dienstregeling vanaf december namelijk uit met 83 extra Sprinterverbindingen. Er gaan vaker Sprinters rijden tussen Geldermalsen – Den Bosch, Leeuwarden – Meppel en Utrecht – Houten Castellum. Op dit laatste traject gaat de Sprinter zelfs elke tien minuten rijden. Roger van Boxtel, president-directeur NS: “We investeren hiermee ook volop in het belang van de reiziger die korte afstanden maakt.”

Sprinterverbindingen
Sinds vorig jaar december kunnen reizigers ook al 100 keer vaker een Sprinter nemen. Toen breidde NS de Sprinterverbindingen uit op onder meer Groningen – Assen, Breukelen – Amsterdam en tussen Den Bosch - Oss (zie ook kaartje bij downloads).

Om de reiziger vaker een Sprinter te bieden, heeft NS meer Sprintertreinen nodig. Sinds dit jaar rijdt NS al 58 gloednieuwe Sprinters van fabrikant Stadler. Daarbovenop komen dus nog eens de 118 Sprinters van fabrikant CAF. NS heeft de nieuwe sprinters ook nodig om op termijn oudere treinen te vervangen.

Sprinters maken een belangrijk onderdeel uit van het Nederlandse spoor. 48% van de reizigers reist voor een deel van de reis met een Sprinter. Een kwart hiervan stapt over van of op een Intercity. Daarmee zijn Sprinters een belangrijke schakel in het vervoer binnen de regio én tussen de regio’s. De nieuwe Sprinters moeten het comfort voor de reizigers verder verhogen.

2018
De treinen worden vanaf 2018 gefaseerd ingevoerd in diverse delen van het land: Met name in Drenthe, Groningen en Friesland, op de Veluwe en in Flevoland. De eerste van deze nieuwe Sprinters worden ingezet in de regio’s Hoorn, Amsterdam en Den Haag. Ze passen bij de wensen van onze reizigers: een transparante, open, aantrekkelijke en energiezuinige trein, voorzien van WIFI, een rolstoeltoegankelijk toilet, stopcontacten, USB-aansluitingen, plek voor de fiets en een gelijkvloerse instap.

Wilbert Wijns, programmamanager Sprinter Nieuwe Generatie: “Samen met CAF beginnen we aan de testfases in Nederland, nodig om de vergunningen te krijgen. Ondertussen leren duizenden machinisten, conducteurs en monteurs de trein van binnen en buiten kennen, zodat de nieuwe trein voor hen geen geheimen meer heeft. Alles gericht op een betrouwbare introductie in het najaar van 2018”.

NS: Vaker en meer sprinters  (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
NS: Vaker en meer sprinters (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Bertens met Larsson in WTA Finals

Kiki Bertens heeft zich samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson als achtste en laatste koppel geplaatst voor het damesdubbelspel bij de  WTA finals in Singapore. Hun directe concurrenten, de Japanse Shuko Aoyama en de Chinese Yang Zhaoxuan, verloren bij het WTA-toernooi in Luxemburg in de eerste ronde

In de eerste ronde in Singapore volgende week moeten Bertens en Larsson het opnemen tegen het als eerste geplaatste duo Martina Hingis en Chan Yung-jan. Dit jaar won het Zwitsers/Chinese duo negen toernooien, waaronder de US Open.

NBA: Tweede nederlaag Boston Celtics

Op de tweede dag van het NBA-seizoen stonden elf wedstrijden op het programma. De Boston Celtics en Houston Rockets speelden hun tweede wedstrijd op rij. Verder maakten een aantal rookies hun NBA-debuut, met wisselend succes.

Een dag nadat De Boston Celtics verloren van de Cleveland Cavaliers en sterspeler Gordon Hayward zagen uitvallen met een gebroken enkel en scheenbeen, trad de ploeg aan tegen de Milwaukee Bucks.

De Bucks zijn de ploeg van de sterspeler Giannis Antetokounmpo. De Griek is pas 22, maar wordt al getipt als mogelijke MVP van dit seizoen. Kevin Durant ging onlangs een stap verder, door te beweren dat Antetokounmpo in potentie de grootste speler aller tijden kan worden.

Gretig betrad de ‘Greek Freak’ in Boston het veld. Iets te gretig, hij liep snel tegen twee persoonlijke fouten aan en speelde weinig in de eerste helft. In de tweede helft bewees Antetokounmpo zijn grote klasse. Hij eindigde met 37 punten, waaronder 16 in het slotkwart. Het was genoeg voor een 108-100 overwinning. Tweedejaars Malcolm Brogdon kwam tot 19 punten voor de Bucks.

Boston had zich geen slechtere seizoenstart kunnen wensen. De ploeg verloor twee wedstrijden van directe concurrenten en mist waarschijnlijk Hayward het hele seizoen.

Houston speelde in Sacramento zonder Chris Paul. De point guard kampt met lichte knieproblemen en zijn ploeg wil zo vroeg in het seizoen geen risico’s nemen. Ook zonder Paul wist Houston te winnen, 100-105.

James Harden heeft zijn torenhoge niveau van vorig seizoen vastgehouden en kwam tot 27 punten en 9 assists. Clint Capela domineerde onder de basket. De Zwitserse center miste maar twee schotpogingen en kwam tot 22 punten en 17 rebounds.

Sacramento hoeft dit seizoen op weinig succes te rekenen, maar ze hebben we hoge verwachtingen van rookie De’Aaron Fox. De tiener kwam bij zijn debuut tot veertien punten.

Hoge verwachtingen zijn er ook in Philadelphia. Na jaren misère vertrouwen de 76ers erop dat ze nu een team hebben dat mee kan doen in het oosten. Ze mochten in Washington direct aan de bak tegen de Wizards.

De combo Ben Simmons en Joel Embiid maakte indruk voor de 76ers. Markelle Fultz, als eerste gekozen in de draft, kwam vanaf de bank en had minder impact op de wedstrijd.

In een wedstrijd met een golvend scorerverloop waren het uiteindelijk de Wizards die met een 120-115 zege aan de haal gingen. Het ervaren backcourt van John Wall en Bradley Beal maakte het verschil.

Ben Simmons maakte met 18 punten, 10 rebounds en 5 assists bij zijn debuut. Embiid kwam tot 18 punten en 13 rebounds. Markelle Fultz voegde vanaf de bank tien punten toe. Robert Covington werd met 29 punten topscorer van de wedstrijd. De forward maakte optimaal gebruik van de ruimte die zijn teamgenoten creëerden en kon meermaals ongehinderd aanleggen van afstand.

Fans van de Phoenix Suns, toch al niet verwend de afgelopen jaren, keerden na de seizoensopening gedesillusioneerd terug naar huis. De ploeg werd afgeslacht door de Portland Trail Blazers: 76-124. Niet eerder werd een openingswedstrijd in de NBA met zo’n groot verschil beslist.

Uitslagen:

Detroit Pistons – Charlotte Hornets 102 - 90
Indiana Pacers – Brooklyn Nets 140 - 131
Orlando Magic – Miami Heat 116 - 109
Washington Wizards – Philadelphia 76ers 120 - 115
Boston Celtics – Milwaukee Bucks 100 - 108
Memphis Grizzlies – New Orleans Pelicans 103 - 91
Dallas Mavericks – Atlanta Hawks 111 - 117
Utah Jazz – Denver Nuggets 106 - 96
San Antonio Spurs – Minnesota Timberwolves 107 - 99
Phoenix Suns – Portland Trail Blazers 76 - 124
Sacramento Kings – Houston Rockets 100 - 105

Mijlpaal Messi helpt Barça aan ruime zege, Juventus klopt Sporting

Barcelona heeft in Camp Nou eenvoudig gewonnen van Olympiakos, terwijl Juventus moeite had met Sporting Portugal. De Catalanen waren de gehele wedstrijd de bovenliggende partij en zelfs het wegsturen van Gerard Piqué had geen invloed op het spelbeeld: 3-1. Juventus had tegelijkertijd zeer veel moeite met Sporting Portugal, maar won uiteindelijk wel: 2-1. Barcelona gaat met negen punten fier aan kop in groep D van de Champions League, gevolgd door Juventus met zes punten.

Barcelona - Olympiakos 3-1
De Catalaanse grootmacht was oppermachtig tegen Olympiakos en dat leidde al snel tot de openingstreffer, al had Barcelona wel hulp nodig van Dimitrios Nikolaou. De verdediger kon een voorzet van Gerard Deulofeu niet goed verwerken en schoot de bal ongelukkigerwijs achter zijn doelman Silvio Proto. Daarna regende het kansen voor Barcelona, waarbij Paulinho het aluminium raakte en Deulofeu, Luis Suárez en Lionel Messi op de Belgische sluitpost stuitten.

Vlak voor rust moest Gerard Piqué inrukken met een tweede gele kaart: de Spanjaard dacht met zijn arm de 2-0 te maken, maar scheidsrechter William Collum beoordeelde het voorval als opzettelijk hands, waarna Piqué kon douchen. Na de pauze bleef Barcelona de betere partij en Messi onderstreepte dat door een vrije trap binnen te knallen, hoewel het schot houdbaar leek voor Proto. De treffer betekende de honderdste van Messi in Europees verband en de Argentijn moet in dat opzicht alleen Cristiano Ronaldo (113) voor zich dulden. Kort daarna maakte Lucas Digne de 3-0 en maakte Nikolaou vlak voor tijd nog de eretreffer namens de Grieken.

Juventus - Sporting Portugal 2-1
Juventus begon zeer slap aan het treffen met de Portugezen en dat straften de bezoekers snel af. Een uitbraak van Sporting leidde na matig ingrijpen van Alex Sandro tot een grote kans van Gelson Martins, die zijn meerdere moest erkennen in Gianluigi Buffon. De Italiaanse doelman stopte de inzet, maar kon niet voorkomen dat Alex Sandro daarna knullig het leer in eigen doel schoot. Halverwege de eerste helft kwam Juventus terecht op gelijke hoogte door een prachtige vrije trap van specialist Miralem Pjanic.

Na de onderbreking probeerde de Italiaanse topclub een voorsprong te realiseren, maar Rui Patrício kon zijn doel eenvoudig schoonhouden. Paulo Dybala en Giorgio Chiellini konden de Portugese doelman niet passeren, terwijl onder anderen basisklant Bas Dost namens Sporting naliet om de 1-2 aan te tekenen. Mario Mandzukic bracht de thuisploeg zeven minuten voor tijd dan toch op voorsprong door een voorzet van Douglas Costa op waarde te schatten en de bal binnen te koppen.

Veel vallende sterren in weekend

Komend weekend zijn veel vallende sterren te zien. Het gaat om de meteorenzwerm Orioniden. Op het hoogtepunt, in de nacht van zaterdag op zondag rond 6 uur 's ochtends, zijn dat er maximaal 37 per uur, ofwel één per anderhalve minuut. Dat meldt weerbureau Weeronline donderdag.

De Orioniden zijn elk jaar te zien in de tweede helft van oktober. Ze heten zo, omdat het lijkt of ze vanuit het sterrenbeeld Orion komen. Het gaat om gruis van de komeet Halley, die in 1986 langs de aarde suisde. Elk jaar trekt de aarde door de staart van de komeet. Daarbij verbranden stofdeeltjes in de dampkring, wat wij zien als een vallende ster.

In de nacht van zaterdag op zondag trekt een gebied met brede opklaringen vanuit het westen over het land. Tijdens het hoogtepunt van de sterrenregen zijn de vallende sterren het beste waar te nemen in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg, zo verwacht Weeronline.

Veel vallende sterren in weekend
Veel vallende sterren in weekend (Foto: ANP)

Strengere controles truckers Benelux

Inspectiediensten in de Benelux gaan nauwer samenwerken om te zorgen dat vrachtwagenchauffeurs zich aan de regels houden. Truckers en chauffeurs van autobussen worden ingedeeld in risicoprofielen en de ondernemers en chauffeurs met de hoogste risico-indeling worden vaker gecontroleerd.

De nieuwe afspraken regelen verder onder meer dat België, Nederland en Luxemburg ook gegevens over de rij- en rusttijden en tachograafgebruik van chauffeurs gaan uitwisselen. De landen voeren op basis van een eerder getekend verdrag al gezamenlijke controles uit op vrachtwagens en touringcars.

Met de samenwerking loopt de Benelux voorop in Europa. Wellicht zullen andere EU-landen op termijn ook besluiten om gegevens uit te wisselen om sjoemelende chauffeurs makkelijker te kunnen betrappen.

Strengere controles truckers Benelux
Strengere controles truckers Benelux (Foto: ANP)

'Duizenden Aziatische bosmuggen in Lelystad'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen twee jaar in Lelystad ruim 13.000 Aziatische bosmugggen aangetroffen. Dat meldt het platform Stop Invasieve Exoten donderdag op basis van opgevraagde documenten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

"Het platform vindt dat de NVWA alles uit de kast moet halen om deze exotische mug uit te roeien. De Aziatische bosmug is hinderlijk, want hij steekt overdag, en het is bovendien niet uitgesloten dat hij ziektes zoals zika en dengue (knokkelkoorts) kan verspreiden", aldus de stichting.

De openbaar gemaakte gegevens gaan over 2015 en 2016. De grootste vangst werd eind augustus gedaan. Toen werden 1048 bosmuggen aangetroffen in alle levensstadia (ei, larve, pop en volwassen).

Volgens Stop Invasieve Exoten richt de NVWA zich tot nu toe alleen op de bestrijding van muggen in volkstuinen in Lelystad. "Op deze manier gaat de NVWA de Aziatische bosmug niet onder controle krijgen", aldus de stichting.

'Duizenden Aziatische bosmuggen in Lelystad'
'Duizenden Aziatische bosmuggen in Lelystad' (Foto: ANP)

Mourinho: "Janken, janken en nog eens janken"

Manchester United boekte woensdag een nipte zege bij Benfica (0-1). José Mourinho zocht na afloop de confrontatie met collega-trainers.

Mourinho ergert zich aan de kritiek op het defensieve voetbal van zijn ploeg. In de wedstrijden tegen Liverpool (0-0) en Benfica toonde Manchester United weinig aanvallende intenties. "Als ik soms de kranten lees, niet alleen de Engelse maar ook de Portugese, krijg ik het idee dat verdedigen een misdaad is. Maar dat is het niet."

Mourinho kreeg op de persconferentie de vraag of Manchester United in dat opzicht oneerlijk wordt bekritiseerd ten opzichte van andere ploegen. "Ik ben er vrij zeker van dat het voor andere teams makkelijker is, ja. Maar er is ook nog iets anders waar ik me schuldig aan maak: ik heb het nooit over blessures."

"Andere managers janken en janken en janken, dat doe ik niet", benadrukte Mourinho. Namen van collega's noemde hij niet, maar Jürgen Klopp van Liverpool en Antonio Conte van Chelsea klaagden recentelijk over het gemis van bepalende spelers.

"Het enige wat je moet doen, is de geblesseerde spelers negeren en het vertrouwen geven aan de spelers die wel beschikbaar zijn. Maar als je wilt, kan ik wel even vijf minuten janken. We missen Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Marouane Fellaini en Marcos Rojo. Ik kan daarom gaan janken, maar dat doe ik niet. We werken met wat we hebben. Tegen Liverpool hadden we twee middenvelders en niets meer."

"Vandaag hebben we een jochie binnen de lijnen gebracht, Scott McTominay, omdat ik geen andere oplossing had. We hebben dit seizoen twaalf wedstrijden gespeeld, tien keer gewonnen, negen keer de nul gehouden en twee keer gelijk gespeeld. Het gaat helemaal niet slecht", aldus Mourinho.

Collega Conte reageerde bij Sky Sports: hij wil dat Mourinho zich voortaan met zijn eigen zaken bemoeit. "Mourinho maakt zich vaak druk om wat er bij Chelsea gebeurt. Vorig seizoen was dat ook al zo. Ik zou zeggen dat hij moet kijken naar zijn eigen ploeg en daar moet stoppen. Houd je niet steeds bezig met anderen."

Kandidaat-Congreslid VS ontvoerd door aliens

Voor uw dagelijkse dosis 'Only in America' brengen we u Bettina Rodriguez Aguilera, de Republikeinse Congreskandidaat uit Florida. 

Mevrouw Aguilera (59) hoopt net als vele anderen in aanmerking te komen voor een plekje in het Huis van Afgevaardigden in de VS. Op zich niet zo gek, ware het niet dat de beste vrouw acht jaar geleden op de Amerikaanse televisie heeft verkondigd ontvoerd te zijn door aliens. 

Ze claimt op haar zevende voor het eerst in contact te zijn gekomen met onze buitenaardse overlords toen ze ontvoerd werd, opgestraald naar een ruimteschip en ondervraagd door drie aliens die op de Cristo Redentor leken. Maar daar blijft het niet bij, onze Bettina heeft tot op de dag van vandaag nog sporadisch telepatisch contact met haar ontvoerders. 

Er is ook goed nieuws te melden. Naast deze kandidaat zijn er nog zeker vijf anderen in de race voor de zetel en haar campagnebudget is zo'n 10.000 euro dus de kans is groot dat de carrière van deze draak als een nachtkaars uitgaat. Het slechte nieuws is dat de uitspraken helaas in het Spaans zijn. De film is wel bijgevoegd, maar of je er iets mee kan is een tweede. Gevonden ondertitelde versies graag in de reacties!

Busje op z'n kant op A7

Donderdagochtend rond 04.40 uur kreeg de politie een melding van een eenzijdig verkeersongeval op de A7 onder Berkhout. Ter plaatse bleek een personenbusje tegen de vangrail aan de zijde van de vluchtstrook gebotst te zijn.

In de bus zaten, naast de bestuurder (een 23-jarige Pool), zes passagiers. Twee van hen raakten gewond en werden voor behandeling overgebracht naar het politiebureau. De bestuurder verklaarde te zijn uitgeweken voor een dier. Mogelijk heeft vermoeidheid ook een rol gespeeld bij het ongeval. Het verkeer op de A7 is geruime tijd gestremd geweest.

Chelsea en Roma delen punten in spektakelstuk, Atletico speelt gelijk in Azerbeidzjan

Chelsea heeft aan een enerverend duel met AS Roma in groep C van de Champions League één punt overgehouden. De formatie van Antonio Conte richtte zich vooral op het tegenhouden van de bezoekers, maar de Italiaanse topclub wist net als the Blues drie keer tot scoren te komen: 3-3. Eerder op de avond bleef Atlético Madrid tegen FK Qarabag steken op een doelpuntloos gelijkspel, waardoor Chelsea er in de groep het beste voorstaat om de volgende ronde van de Champions League te bereiken.

Chelsea - AS Roma
David Luiz zorgde na tien minuten voor de 1-0 na slecht verdedigen van Juan Jesus: de verdediger kraakte halfslachtig een poging van zijn landgenoot van Chelsea, waarna de verdediger van the Blues bij poging twee wel trefzeker was met een heerlijk afstandsschot. Daarna beperkten the Blues zich vooral tot counteren en was de thuisploeg vaak gevaarlijker dan de Italianen. Waar Radja Nainggolan en Diego Perotti Thibaut Courtois niet konden passeren, was het Eden Hazard die aan de andere kant van het veld na een counter de 2-0 binnenschoot.

Chelsea leek met een comfortabele voorsprong de rust in te gaan, maar Aleksandar Kolarov dacht daar anders over, stoomde vanaf de linkerkant op en via Andreas Christensen belandde het schot van de Serviër achter Courtois. In het tweede bedrijf verrichtte Courtois wederom enkele goede reddingen, maar de Belg kon niet voorkomen dat Edin Dzeko op formidabele wijze de 2-2 tegen de touwen werkte. De Bosnische spits tekende even later ook voor de 2-3 door krachtig binnen te koppen, maar Hazard deed even later ook met het hoofd van zich spreken en bracht de thuisploeg langszij. In de hectische slotfase kwamen beide teams ondanks goede mogelijkheden niet meer tot scoren.

FK Qarabaq - Atletico Madrid
Qarabag en Atlético stonden voor het eerst tegenover elkaar en de laatste keer dat een Azerbeidzjaans team het opnam tegen een Spaanse ploeg, was in het seizoen 2015/16. Toen won Athletic de Bilbao over twee wedstrijden met 2-0 van Qarabag in de Europa League. Atlético wist dat er woensdag gewonnen moest worden, want met één punt uit twee speelronden kende men zijn slechtste start in de Champions League sinds 2009/10, toen men ook op twee punten stond na twee wedstrijden. Het ging echter niet van een leien dakje tegen Qarabag en in het eerste kwart van het duel kwam het meeste gevaar zelfs van de thuisploeg.

In het tweede kwart van het treffen kwam Atlético dichter bij het vijandelijke doel: Kévin Gameiro leek door te kunnen op de keeper, maar speelde de bal te ver voor zich uit en Yannick Carrasco schoot even later tegen de schouder van Ibrahim Sehic aan. In het vervolg kreeg Atléti nog twee goede mogelijkheden: Sehic redde op een kopbal van Saúl Níguez en de sluitpost had ook een antwoord op een poging van Antoine Griezmann, waardoor beide partijen de thee opzochten met een doelpuntloos gelijkspel.

In de tweede helft leek Atlético snel op 0-1 te komen toen Griezmann raak volleerde, maar de Fransman werd teruggefloten vanwege buitenspel. Hierna was de beste Madrileense kans voor Fernando Torres, maar hij werd te veel gehinderd en kopte daardoor over. Aan de andere kant deelde Qarabag nog een paar speldenprikken uit en schreeuwde men ook nog een keer om een strafschop, maar het bleef bij 0-0. De gastheer moest het laatste kwartier overigens doorbrengen met tien man, want Dino Ndlovu kreeg een tweede gele kaart vanwege een schwalbe.

Tripoli heeft weer Nederlandse ambassadeur

Nederland is weer diplomatiek vertegenwoordigd in Tripoli. Ambassadeur Eric Strating is in de Libische hoofdstad aangekomen en zal met enkele stafmedewerkers op rotatiebasis aanwezig zijn in een ambassadekantoor.

"Het overgrote deel van alle migranten komt via Libië naar Europa. Nederland spant zich in voor stabiliteit in Libië, waar ook nog steeds terroristische groepen actief zijn. De opening van het ambassadekantoor geeft een betere mogelijkheid om de diplomatieke contacten in Libië aan te halen, stabilisatieprojecten te steunen en migratieontwikkelingen te volgen’,"aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Volgens de minister helpt de opening van het kantoor om de complexe situatie daar zo goed mogelijk te kunnen volgen. Eind juli 2014 werd de Nederlandse ambassade in Tripoli om veiligheidsredenen gesloten. De ambassade voor Libië is sindsdien in Tunis gevestigd en blijft geopend. Het nieuwe ambassadekantoor in Tripoli biedt de mogelijkheid tot regelmatige aanwezigheid van het ambassadepersoneel in Libië.

Minister Koenders draagt via de Verenigde Naties ook 1,5 miljoen euro bij aan het zogeheten Tripoli Security Plan. Dat moet bijdragen aan meer publieke veiligheid in Tripoli.

5 soorten handschoenen bevatten te veel chroom

Afgelopen jaar heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)  verschillende werk- en sporthandschoenen onderzocht op chroom (VI). De meeste van de onderzochte producten voldeden aan de veiligheidseisen.

Bij 5 van de in totaal 52 onderzochte handschoenen was het chroom VI gehalte boven de norm. Daarvan is de verkoop verboden. Bij 3 van die 5 was het chroomgehalte dusdanig hoog dat van een ernstig veiligheidsrisico kon worden gesproken. Voor deze handschoenen is een oproep gedaan om deze niet langer te gebruiken en terug te brengen naar de winkel. Op de website van de NVWA staat een overzicht met foto’s van de onderzochte handschoenen op merknaam dat consumenten kunnen raadplegen.

Risico’s
Chroom (VI) staat bekend als veroorzaker van ernstige contactallergie bij mensen. Bij mensen die voor deze stof al gevoelig zijn gebleken, kunnen kleine concentraties van chroom al allergische reacties veroorzaken. Bij een allergische reactie ontstaat vaak een verdikking van de huid van de handen met schilfers en kloven. De huidafwijkingen jeuken en kunnen door kloven heel pijnlijk zijn.

In de Europese REACH-verordening staan beperkende voorwaarden voor het gebruik van chroom (VI). Doel daarvan is om het aantal mensen dat een allergische reactie door contact met chroom te verkleinen en mensen die gevoelig zijn voor chroom VI te beschermen. Elke blootstelling aan chroom VI moet worden voorkomen. Naar schatting zijn in Europa tussen de 840.000 en 2.310.000 mensen allergisch voor chroom VI.

De NVWA heeft de Europese Commissie geïnformeerd over de afwijkende producten die zijn gevonden via een zogenoemde RAPEX-melding of notificatie. Andere Europese toezichthouders zijn dan op de hoogte en kunnen optreden in hun eigen land.

Aanvalstrio PSG velt Anderlecht, Bayern probleemloos langs Celtic

Paris Saint-Germain en Bayern München liggen op koers voor overwintering in de Champions League. Les Parisiens waren in Brussel dankzij doelpunten van Kylian Mbappé, Edinson Cavani, Neymar en Ángel Di Maria met 0-4 te sterk voor Anderlecht, dat nog altijd puntloos is. Bayern München had in de andere wedstrijd in groep B eigen huis ook weinig moeite en won met 3-0 van Celtic.

Anderlecht - Paris Saint-Germain 0-4
Al na enkele minuten spelen zat Paris Saint-Germain op rozen in Brussel. Na een vlotte combinatie met Marco Verratti kwam Kylian Mbappé vrij in het strafschopgebied. Met een hard, diagonaal schot verschalkte de Fransman Anderlecht-doelman Matz Sels. Toch liet de thuisploeg zich niet uit de weg slaan door de vroege achterstand. De kampioen van België deed heel aardig mee en kreeg via Henry Onyekuru zelfs kansen op de gelijkmaker. Toch stelde PSG nog voor rust orde op zaken.

Mbappé liet eerst nog een grote kans liggen, maar stelde Edinson Cavani vlak voor het rustsignaal met het hoofd in staat om de marge te verdubbelen. In de tweede helft deed Paris Saint-Germain het iets rustiger aan. Neymar deed na 66 minuten spelen zijn duit in het zakje met een slimme vrije trap en zorgde zo voor de 0-3. Kort voor tijd had Onyekuru nog voor een eretreffer kunnen zorgen, maar hij trof de lat. In de slotminuten kregen les Parisiens ook nog het vierde doelpunt: invaller Ángel Di Maria bracht zichzelf twee minuten voor tijd op het scoreformulier. Door de 0-4 zege is Paris Saint-Germain nog altijd zonder puntverlies in de Champions League. Het doelsaldo van de Franse grootmacht is ook indrukwekkend: twaalf doelpunten voor, nul tegen.

Bayern München - Celtic 3-0
Celtic had het mede aan de scheidsrechter te danken dat het niet binnen vijf minuten al tegen een achterstand aankeek. Robert Lewandowski leek de bal ternauwernood binnen te houden en leverde die vervolgens af bij Thiago Alcántara, die raak schoot. De treffer werd echter geannuleerd, omdat de bal bij de voorzet van de Pool over de achterlijn zou zijn geweest. Kort daarna werd Lewandowski gevloerd in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Sergei Karasev legde de bal niet op de stip.

Toch stond Bayern na zeventien minuten spelen al op voorsprong, nadat David Alaba nog in kansrijke positie hoog over had geschoten. Een kopbal van Lewandowski werd nog fraai gered door Celtic-doelman Craig Gordon, maar de rebound werd vervolgens simpel binnengetikt door Thomas Müller. Binnen het half uur verdubbelde der Rekordmeister de marge. Kingsley Coman bezorgde de bal na een goede actie op het hoofd van Joshua Kimmich, die met een geplaatste kopbal het net trof.

Direct na rust ging Bayern door waar het in de eerste helft gebleven was. Een hoekschop van Arjen Robben bereikte het hoofd van Mats Hummels, die de 3-0 binnen werkte. Na het vroege doelpunt in de tweede helft speelde der Rekordmeister het duel rustig uit, waardoor de voorsprong niet meer in gevaar kwam. Bayern heeft nu zes punten verzameld uit de eerste drie Champions League-duels, drie punten meer dan naaste achtervolger Celtic.

Gaviria blijft Groenewegen nipt voor in China

De eerste etappe in de Ronde van Guangxi is gewonnen door Fernando Gaviria. De Colombiaan van Quick-Step was na 107 kilometer koersen rond Beihai Dylan Groenewegen te snel af in de sprint.

Er was een kopgroep van vier man, maar ze kregen niet veel ruimte. Op 30 kilometer van de finish probeerde Cavagna van Quick-Step het alleen. Lastra maakte nog de oversteek, maar ook zij werden teruggepakt. In de massasprint bleef Gaviria Groenewegen nipt voor.

De Ronde van Guangxi, die dit jaar voor het eerst verreden wordt, is de laatste wedstrijd van de WorldTour-cyclus van 2017.

Ecuador kan debuteren op Olympische Winterspelen

Goed nieuws voor de ongetwijfeld vele miljoenen fans van de Ecuadoriaanse wintersporters: het Zuid-Amerikaanse land is in februari naar alle waarschijnlijkheid voor de eerste keer ooit aanwezig op de Olympische Winterspelen.

In het Braziliaanse São Carlos is de tweede etappe van het Braziliaans rollerskikampioenschap afgelopen, waarbij zogenaamde FIS-punten te verdienen waren: punten voor de wereldranglijst van de internationale skifederatie FIS. Naast Brazilianen en Chilenen, deed er met Klaus Jungbluth Rodriguez ook een Ecuadoriaan aan mee.

De 38-jarige Jungbluth kon zich niet helemaal meten met de sterkste Chilenen en Brazilianen - waaronder de pas 16-jarige Lucas Lucão Lima - maar scoorde op de 15 en 7,5 kilometer klassieke stijl een prima puntenaantal. Daarmee kwam Jungbluth's gemiddelde, wat gebruikt wordt voor de wereldranglijst, onder het voor plaatsing voor de Winterspelen vereiste totaal - bij de FIS betekent minder punten een beter resultaat.

Als Jungbluth fit blijft zal hij in februari als eerste Ecuadoriaan ooit op de Winterspelen verschijnen. De Zuid-Amerikaanse delegaties worden doorgaans gedomineerd door Argentinië en vooral Brazilië, dat mogelijk meer dan tien wintersporters naar het Zuid-Koreaanse Pyeongchang kan sturen.

Naast Ecuador zal in elk geval ook Maleisië haar debuut mogen maken op de Winterspelen, in hun geval zal dat in het kunstschaatsen zijn. Ook een Nigeriaans bobsleeteam lijkt een niet onrealistische kans te hebben om zich voor de Spelen te plaatsen, wat nog een debuterend land zou betekenen. Barbados (freestyleskiën) en de Nederlandse Ghanees Akwasi Frimpong (skeleton) doen ook nog een gooi naar kwalificatie.

Manchester United wint na blunder van jongste CL-keeper ooit

Manchester United heeft aan de uitwedstrijd tegen Benfica drie punten overgehouden. Het team van José Mourinho creëerde niet veel en stapte woensdag dankzij een blunder van Mile Svilar met een 0-1 overwinning van het veld in Estádio da Luz. De andere wedstrijd in groep A, die tussen CSKA Moskou en FC Basel, viel in het voordeel uit van de Zwitsers (0-2).

Benfica - Manchester United 0-1
Het was veelzeggend dat Romelu Lukaku van alle spelers op het veld het minst vaak de bal aanraakte in de eerste helft: tien keer. De Belg kreeg in het begin van de wedstrijd nog wel een goede kans toen hij op de lat kopte, maar er was al gefloten vanwege een overtreding. In het vervolg kreeg alleen Nemanja Matic nog een goede mogelijkheid om te scoren: de middenvelder stuitte op Mile Svilar, de jongste doelman ooit in de Champions League. Benfica zorgde voor enige dreiging toen Eduardo Salvio naast schoot.

In de tweede helft gebeurde er lange tijd niet veel en het doelpunt kwam dan ook uit de lucht vallen. Svilar ving een vrije trap van Marcus Rashford achter de doellijn, zo wees de doellijntechnologie uit, en daardoor nam Man United opeens de leiding in Lissabon. Benfica kwam niet verder meer dan een zwakke poging van Andrija Zivkovic en ging ten onder. Manchester United, waarbij Rashford geblesseerd uitviel, gaat nu met negen punten uit drie speelronden aan kop in de poule. Bij Benfica pakte Luisão nog zijn tweede gele kaart.

Overigens kreeg de onfortuinlijke, maar zeer getalenteerde Svilar na afloop nog even een opbeurend praatje van Lukaku.

Svilar's blunder (Bron: YouTube)

CSKA Moskou - FC Basel 0-2
CSKA en Basel deden in het eerste half uur weinig voor elkaar onder. Er werden echter weinig serieuze kansen gecreëerd: CSKA kopte na een vrije trap van Vitinho over en namens de bezoekers deed Luca Zuffi een poging. Na 29 minuten was het raak: Taulant Xhaka vond de ruimte voor het schot en liet Igor Akinfeev kansloos. Basel bleef hierna sterker en nam de voorsprong mee de kleedkamer in. Na de pauze leek Basel gauw op 0-2 te komen, maar de treffer van Albian Ajeti werd afgekeurd vanwege buitenspel. In het vervolg liet Dimitri Oberlin nog enkele geweldige kansen liggen, maar in de slotminuut maakte de twintigjarige aanvaller er alsnog 0-2 van.

Nieuwkoop is tevreden met terugkeer tegen veel sterker Shakthar

Bart Nieuwkoop was eindelijk weer terug in het eerste elftal van Feyenoord in de wedstrijd tegen Shakthar Donetsk. De rechtsback zal moeten strijden om zijn plek met Kevin Diks, die niet fit is, en mogelijk met Soufiyan Amrabat. Over de wedstrijd van zijn terugkeer was hij simpel - Shakthar is veel sterker dan clubs in de Eredivisie, zoals de tegenstander van komende zondag, Ajax.

"We klapten er vol op", zei Nieuwkoop over het begin van de wedstrijd. Feyenoord kwam ook vroeg op een 1-0 voorsprong. "Als we compact staan, dan kunnen we de duels op het middenveld winnen. Wat Shaktar echter kan, dat zien we niet in de eredivisie. Maar we weten wel dat dit de manier is, dat nemen we ook mee tegen Ajax".

Nieuwkoop hoopt uiteraard zondag te spelen tegen Ajax. De afgelopen weken kwam hij wel uit voor Jong Feyenoord, maar die spelen eenmaal niet zoveel wedstrijden. Fit worden is daarom niet altijd makkelijk.

Verbeek bevestigt: "Zin om weer aan het werk te gaan"

Gertjan Verbeek bevestigt dat hij woensdagavond een oriënterend gesprek heeft gevoerd met FC Twente. De 55-jarige Deventenaar is bij de club uit Enschede in beeld om René Hake op te volgen, die woensdagochtend uit zijn functie als hoofdtrainer werd gezet.

"Twente heeft geïnformeerd of ik er voor open sta om weer het veld op te gaan en of er belemmeringen zijn. Ik heb gezegd dat die er niet zijn en ik zin heb om weer aan het werk te gaan", zo wordt Verbeek geciteerd door TC Tubantia.

Verbeek heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij Twente een mooie club vindt. De ploeg staat momenteel vijftiende in de Eredivisie. "Het gaat er nu om of zij het in mij zien zitten en ik in hen. Ik kom net uit het gesprek en laat het even bezinken. Dat zal bij Twente ook zo zijn. We hebben afgesproken dat ze contact opnemen met mij”, aldus Verbeek, die voor het laatst werkzaam was bij VfL Bochum in de 2. Bundesliga.

Promes blijft scoren: "Ik vertrek pas als ik hier de beste ben"

Quincy Promes scoorde dinsdagavond twee keer tegen Sevilla en staat nu op 54 doelpunten voor Spartak Moskou. Daarmee heeft hij Aleksandr Shirko, die tussen 1995 en 2001 voor de roodwitte volksclub speelde, gepasseerd. De topscorer aller tijden van Spartak is nog altijd Nikita Simonyan met 160 doelpunten in 244 wedstrijden.

De 25-jarige Promes heeft zich met zijn dubbelslag in de Champions League waarschijnlijk nadrukkelijker in de kijker gespeeld bij andere clubs, maar daar zegt hij zelf niet mee bezig te zijn: “Toen ik naar Spartak kwam, zei ik dat ik de beste wilde worden. En ik vertrek niet totdat ik hier de beste ben geworden en daarom ben ik nog altijd hier. Ik ben gelukkig en hoop dat ik zo kan doorgaan in de toekomst”, aldus Promes in de Russische media.

Of ik een legende ben van Spartak? Nee, daarvoor ben ik nog te jong. Als ik Spartak verlaat, wil ik hier veel respect hebben afgedwongen. Ik wil de geschiedenisboeken van de club in, dat is mijn voornaamste doel. Voor nu ben ik erg gelukkig hier en weet ik al dat ik Spartak nooit zal vergeten”, besluit de 23-voudig international van het Nederlands elftal, die voor zijn land vier keer wist te scoren.

Promes maakte in de zomer van 2014 voor 11,5 miljoen euro de overstap naar Spartak en die transfersom kon door variabelen nog met twee miljoen oplopen. Hij heeft in de Russische hoofdstad nog een contract tot de zomer van 2021 en daarin zou een gelimiteerde transfersom van 37,5 miljoen euro zijn opgenomen. Voor Chinese clubs geldt die clausule echter niet; zij moeten het dubbele betalen.

Opnames House of Cards door na schietpartij

De opnames van seizoen 6 van hitserie House of Cards worden niet uitgesteld na een schietpartij in de buurt van de set. Een schutter opende woensdag het vuur bij een aannemersbedrijf in de buurt van Baltimore, waar House of Cards wordt opgenomen.

Drie mensen overleden, de andere twee verkeren in kritieke toestand. De politie sloot de set een paar uur af terwijl er een klopjacht op de dader werd geopend. Hoewel de schutter nog niet is gevonden, konden de opnames gewoon doorgaan, lieten de makers volgens Screen in een verklaring weten.

Opnames House of Cards door na schietpartij
Opnames House of Cards door na schietpartij (Foto: BuzzE)

Pensioenfondsen staan er weer iets beter voor

De financiële positie van de grote pensioenfondsen in Nederland is in het derde kwartaal licht verbeterd. De fondsen slaagden erin meer rendement uit beleggingen te halen. Daarmee is de kans dat er binnenkort nog gekort moet worden op de pensioenen kleiner geworden.

Bij metaalfonds PME spreekt voorzitter Eric Uijen van "mooie stappen", maar hij benadrukt dat het fonds nog niet uit herstel is. De zogeheten dekkingsgraad van PME steeg van 100 naar 101,6 procent. Dat betekent dat het fonds nu net iets meer vermogen achter de hand heeft dan het komende decennia aan verplichtingen heeft.

Ook Peter Borgdorff, directeur van zorgfonds PFZW, nuanceert de situatie: "Onze actuele dekkingsgraad bedroeg eind september 100,1 procent. Dat is slechts een dagkoers en het is helaas nog niet genoeg om de pensioenen te kunnen laten meegroeien met de stijgende prijzen."

Verhoging van de pensioenen is voor de meeste fondsen voorlopig nog niet aan de orde. Het grote ambtenarenfonds ABP zit op een score van dik 103 procent en techniekfonds PMT op ruim 102 procent. Volgens de regels moeten dit nog verder omhoog.

Alleen bij bpfBOUW, dat nu een dekkingsgraad van zo'n 117 procent heeft, wordt de boodschap voorzichtig iets positiever. "Het perspectief om in de nabije toekomst weer gedeeltelijk te kunnen indexeren is dichtbij", aldus het fonds dat er al langer beter voor staat.

Veel zal de komende tijd afhangen van de ontwikkeling van de wereldeconomie. Die deed het recent erg goed, wat de fondsen hielp met hun beleggingen. Daarnaast blijft het afwachten wat de rente gaat doen. Die krabbelt inmiddels wat op en dat is gunstig voor de fondsen, maar toch ziet het er naar uit dat het renteniveau nog lange tijd erg laag zal blijven.

In de pensioensector is over het algemeen positief gereageerd op het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Daarin staat onder meer dat de sociale partners in de Sociaal-Economische Raad (SER) nog wat extra tijd krijgen om met een breed gedragen plan voor een grootscheepse hervorming van het pensioenstelsel te komen.

Pensioenfondsen staan er weer iets beter voor
Pensioenfondsen staan er weer iets beter voor (Foto: ANP)

Volgezogen mug is slachtoffers te slim af

Nadat ze zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen, hanteren muggen een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen. Deze bestaat uit een combinatie van een extra snelle vleugelslag kort voor het opstijgen en het geleidelijk opvoeren van de druk middels hun lange poten.

Dit blijkt uit een onderzoek van Wageningen University & Research en de University of California dat gepubliceerd is in het Journal of Experimental Biology. Het onderzoek staat in het teken van een groter project waarin opgedane kennis wordt gebruikt voor de bestrijding van ziektes die verspreid worden door muggen, zoals malaria. Kennis over hoe deze ongezien weg weet te komen, is volgens de onderzoekers nuttig.

Het opstijg-gedrag van muggen werd met hogesnelheidscamera's onderzocht. Terwijl de meeste insecten zich met een stevige druk van de poten 'gewoon de lucht ingooien', waren de onderzoekers verbaasd om de speciale techniek van de mug te ontdekken. Deze stelt het volgezogen insect in staat onontdekt weg te komen bij een mens. Vergelijkbaar onderzoek bij fruitvliegjes toonde aan dat deze vier keer zoveel kracht inzetten bij het opstijgen, waardoor ze sneller opgemerkt worden.

De onderzoekers bekeken specifiek malariadragende muggen die meer aangetrokken worden tot menselijk bloed. Daarom is het volgens de onderzoekers niet zeker of muggen die meer van dierlijk bloed houden hetzelfde gedrag vertonen.

Volgezogen mug is slachtoffers te slim af
Volgezogen mug is slachtoffers te slim af (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zonnige perioden

In de wijnmaand zon, winter kent geen pardon.

Vandaag en de komende dagen.

Goedemorgen mensen! Het was gisteren alleraardigst weer in ons land. Ook scheen de zon op veel plaatsen en was het zacht met maxima tussen de 18 en 22 graden. De stroming kwam uit het oosten, zodat de lucht ook een stuk schoner was dan eergisteren. Het was ook een heel rustige nacht met een kleine kans op nevel of mist.

Vandaag beloofd het ook een prima dag te worden. Er zijn zonnige perioden en tot de avond blijft het overal droog. In de middag neemt vanuit het westen wel de bewolking toe. Pas in de avond is er in de kustprovincies kans op wat regen. Grote hoeveelheden zijn echter niet aan de orde. Voornamelijk licht gespetter of gemiezer. Maar tegen die tijd is het al donker. De temperaturen zijn nog steeds prima met waarden die tussen de 17 en 21 graden liggen. De wind draait naar een zuidelijke richting en neemt aan de kust iets toe. 

Morgen zakken de temperaturen naar beneden en komen de rest van de week uit op een graad of 14. Ook komt er meer bewolking en valt er af en toe regen, al lijken er ook de komende dagen geen sprake te zijn van grote hoeveelheden. De modellen houden het op 2 tot 5 mm per dag. De wind neemt wel in kracht toe en kan op zaterdag windkracht 5 tot 6 worden. 

Een prettige donderdag.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:14
Zon onder: 18:38
Zonkracht: 2/1

Boswandeling Maurice76 (Foto: Maurice76)
Maurice76 maakte afgelopen weekend een boswandeling nabij Amerongen en kwam deze paddestoelen tegen. Fraaie foto! ( foto: Maurice76)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Aantal werkenden neemt toe, uitkeringen af

Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 21.000 per maand toegenomen, meldt het CBS. In september hadden in deze leeftijdsgroep ruim 8,6 miljoen mensen betaald werk. Bijna 4,3 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Onder hen waren 422.000 mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar te zijn. Gemiddeld nam hun aantal in de laatste drie maanden af met 8.000 per maand.

De rest van deze groep niet-werkenden, ruim 3,8 miljoen, bestond uit mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren. Hun aantal is met gemiddeld 6.000 per maand gedaald. UWV registreerde een verdere daling van het aantal WW-uitkeringen naar 351.000 in september.

UWV: afname uitkeringen
Het aantal lopende WW-uitkeringen nam in september 2017 met ruim 11.000 af. Daarmee kwam het aantal WW-uitkeringen eind september uit op 351.000. Het aantal WW-uitkeringen daalde vooral onder mensen in de bouw en onder chauffeurs. Ten opzichte van een jaar geleden, september 2016, is het aantal WW-uitkeringen met 17,3 procent afgenomen. De daling ten opzichte van vorig jaar is vooral groot in de sectoren bouwnijverheid (-41,4 procent) en uitzendbedrijven (-28,2 procent).

In de periode januari tot en met september 2017 verstrekte UWV ruim 300.000 nieuwe uitkeringen. Dat is een daling van 20 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016. In alle beroepsrichtingen is een daling van het aantal nieuwe uitkeringen te zien. De sterkste daling is zien bij de verzorgenden (-38 procent), de bouwberoepen (-37 procent) en bij de chauffeurs (-30 procent). Ook daalt het aantal nieuwe uitkeringen in bijna alle sectoren, met uitzondering van de banken waar het aantal nieuwe uitkeringen gestegen is met 14 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

Afname werkloosheid houdt aan
De daling van de werkloosheid hield in de afgelopen drie maanden gelijke tred met de gemiddelde daling in het afgelopen jaar. Het aantal werkenden nam in de afgelopen drie maanden sterker toe dan gemiddeld in het afgelopen jaar. Dat het aantal mensen met betaald werk sterker stijgt dan het aantal werklozen daalt, komt doordat er ook mensen tot de arbeidsmarkt toe treden die eerder geen deel uitmaakten van de beroepsbevolking. Dit aantal toetreders nam de laatste drie maanden relatief sterk toe.

Agente spant zaak aan om hoofddoek

Mag een politiemedewerker in uniform een hoofddoek dragen of niet? Die kwestie lag dinsdag 17 oktober bij het College voor de Rechten van de Mens. Vrijheid van godsdienst vond de ene kant, de andere kant wees op het belang van onpartijdig handelen.

De zaak is aangespannen door een medewerkster van de politie Rotterdam. De jonge vrouw, nog maar net in dienst, wil graag een hoofddoek dragen in combinatie met het uniform. Haar werkgever staat dat niet toe. De politie moet immers onpartijdig zijn, geldt het. Dat is onderscheid op grond van godsdienst, stelt de agente.

Diversiteit
Ze wil daarom een principiële uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. Voor zichzelf, maar ook voor anderen. Ze ziet de zaak ook als een kans voor anderen én voor de politie: de organisatie wil toch meer diversiteit binnen de gelederen? Met een voor haar positieve uitspraak hoopt ze dat politie experimenten met medewerkers in ‘uniform plus’ toestaat.

Conformeren
Namens de politie werpt de advocate tegen dat zij in haar huidige administratieve functie op het regionaal servicecentrum wel degelijk haar hoofddoek mag dragen. Bij contact met het publiek moet ze zich echter conformeren aan de uniformregels, vindt de politie. Zoals bij het opnemen van 3D-aangiftes. Een uniform is juist neutraal, dat is het kenmerkende aan een eenvormig tenue, aldus, samengevat, het betoog.

Gedragscode
De gedragscode van de politie is duidelijk, vindt de werkgever. Zichtbare uitingen van levensovertuiging of opvattingen zijn daarin niet toegestaan. Deze huidige afspraken gelden voor iedereen, ongeacht zijn of haar geloofsovertuiging. Op religieuze uitingen wordt gehandhaafd, zegt de raadsvrouw namens de politie. De andere kant werpt tegen: alleen wanneer het moslima’s betreft. Met een trouwring of een in bepaalde kringen gangbare pruik draag je ook een levensstijl uit. ‘De politie is selectief in het toepassen van de gedragscode’, zegt de advocaat van de politiemedewerkster.

Levensstijl
De raadsman die haar bijstaat, legt het College een foto voor van de Amsterdam Pride. Daarop is een agent in uniform te zien die zwaait met een regenboogvlag. Ook een zichtbare uiting van een levensovertuiging, vindt hij. Maar dan wel een waarover vooraf afspraken zijn gemaakt, werpt de werkgever tegen. Een politiemedewerker mag niet zomaar zelf beslissen welke levensstijl hij of zij uitdraagt.

Neutraliteit
Is een neutrale uitstraling van de politie het doel of een middel, vraagt de voorzitter van het College. Doet een hoofddoek of een andere uiting van een levensovertuiging afbreuk aan de gezagsuitstraling? Ook met hoofddoek is een geüniformeerde medewerker herkenbaar als politiefunctionaris, stelt haar advocate. Maar daar gaat de werkgever niet in mee: juist bij instanties als de rechterlijke macht, defensie en de politie moet je niet afwijken van de eis van neutraliteit.

Het College voor de Rechten van de Mens doet 14 november uitspraak. Later die maand wordt de medewerkster beëdigd. Met of zonder hoofddoek.

NS dreigt foto's graffitispuiter te openbaren

In de regio Noord-Holland zijnde afgelopen tijd zeventien NS-treinen beklad door een graffitispuiter met de handtekening W A L (We All Like). Deze dader gaat verder dan alleen het spuiten van verf, maar brengt ook beschadigingen aan. Er wordt gebruikgemaakt van een soort zuur in de verf, waardoor de eigen verflaag van de trein wordt beschadigd. Ook wordt de trein bekrast.

De geschatte schade aan de zeventien treinen bedraagt ongeveer 400.000 euro. Bij drie treinen was de schade zo omvangrijk, dat zij geheel geschuurd moeten worden. Daardoor zijn zij anderhalve week niet inzetbaar voor reizigers.

De NS laat weten: "Los van de kosten is het volgens de NS niet te verkroppen dat reizigers zoveel hinder hebben van deze vorm van vernieling. Naast de aankoop van nieuwe treinen, investeren wij ook in het opknappen van bestaande treinen voor onze reizigers. In totaal is dat een investering van 2,5 miljard euro. Wij vinden het dan ook onacceptabel als onze treinen beschadigd worden. Graffiti's spuiten is strafbaar, veroorzaakt hinder voor onze reizigers en het kost veel geld om het te verwijderen. Wij zijn daarom samen met de politie op zoek naar de dader. Met de politie roepen ook wij de dader op zich te melden."

Volgens de Nederlandse Spoorwegen zijn er beelden van de graffitispuiter, Ze roepen hem dan ook op om zich vrijwillig te melden. Doet hij (of zij) dat niet voor 1 november dan zullen de beelden worden vrijgegeven op onder meer politie.nl. 

NS dreigt foto's graffitispuiter te openbaren (Foto: Nederlandse Spoorwegen )
NS dreigt foto's graffitispuiter te openbaren (Foto: Nederlandse Spoorwegen )

Aantal nareizigers flink afgenomen

In het derde kwartaal van 2017 kwamen 4,4 duizend asielzoekers en 2,3 duizend nareizigers naar Nederland. Daarmee ligt het aantal eerste asielverzoeken voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2016 weer hoger dan het aantal nareizigers. Dat meldt het CBS op basis van cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). 

Syrië
Syrië, Eritrea en Irak zijn de landen waar dit kwartaal het merendeel van de asielzoekers en nareizigers vandaan kwamen. Het aantal nareizigers uit Syrië in het derde kwartaal van 2017 was 1,5 duizend lager dan in het tweede kwartaal. Ook het aantal nareizigers uit Eritrea daalde. Uit Irak kwamen ongeveer evenveel nareizigers als vorig kwartaal. Het aantal asielzoekers nam voor alledrie groepen licht toe.

Man
Ruim de helft van de asielzoekers in het derde kwartaal waren volwassen mannen, maar het aandeel mannen lag met 53 procent in het derde kwartaal lager dan in de drie kwartalen daarvoor. Het aandeel volwassen vrouwen was 19 procent, 28 procent was een kind.

De afgelopen kwartalen is het aandeel volwassen nareizigers toegenomen tot 54 procent in het derde kwartaal van 2017. Een jaar eerder waren de volwassenen met 40 procent nog in de minderheid.

Aantal nareizigers flink afgenomen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Aantal nareizigers flink afgenomen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Kip!

Ik ben een beetje kip-moe. Nu lust ik al geen kip vanwege het feit dat mijn maag er zeer slecht op reageert, maar nu lijkt mijn allergie zich ook uit te spreiden tot in de supermarkten aan toe.

Van de week wilde ik vanwege tijdsgebrek een verantwoord thuismenu halen. Nu hoor ik de groenen onder jullie al denken, thuismenu? Daar is niets verantwoords aan!  De donker-groenen zullen me waarschijnlijk kastijden met de verpakking die bol staat van de E-nummers. Maar goed, een mens moet soms ook fout eten en ik maak me zelf maar wijs dat wat op de verpakking staat aan verantwoords dat het klopt.

Pornoster Bobbi Eden schrijft haakboek

Bobbi Eden, die vooral bekend is geworden als pornoster en erotisch zakenvrouw, presenteert op 1 november haar eerste haakboek. Zij doet dit tijdens de opening van de beurs KreaDoe in de Jaarbeurs in Utrecht.

Eden beoefent al jaren haken als hobby. In 'Iedereen kan haken' deelt zij de geheimen van een goede haaksteek en vertelt de oud-pornoactrice waarom zij al jaren zo gelukkig wordt van haken. Zij stelt dit te doen in gewone, begrijpelijke mensentaal zodat inderdaad iedereen het zou moeten kunnen.

"De druk is voor vele beginnende hakers vaak best hoog", merkte Eden. "Zij hebben het gevoel dat alles precies moet zijn zoals het plaatje. Het hoeft echter niet altijd perfect te zijn of volgens de regels: iedereen haakt anders."KreaDoe vindt plaats van 1 tot en met 5 november.

Pornoster Bobbi Eden schrijft eerste haakboek
Pornoster Bobbi Eden schrijft eerste haakboek (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.