5 soorten handschoenen bevatten te veel chroom

Afgelopen jaar heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)  verschillende werk- en sporthandschoenen onderzocht op chroom (VI). De meeste van de onderzochte producten voldeden aan de veiligheidseisen.

Bij 5 van de in totaal 52 onderzochte handschoenen was het chroom VI gehalte boven de norm. Daarvan is de verkoop verboden. Bij 3 van die 5 was het chroomgehalte dusdanig hoog dat van een ernstig veiligheidsrisico kon worden gesproken. Voor deze handschoenen is een oproep gedaan om deze niet langer te gebruiken en terug te brengen naar de winkel. Op de website van de NVWA staat een overzicht met foto’s van de onderzochte handschoenen op merknaam dat consumenten kunnen raadplegen.

Risico’s
Chroom (VI) staat bekend als veroorzaker van ernstige contactallergie bij mensen. Bij mensen die voor deze stof al gevoelig zijn gebleken, kunnen kleine concentraties van chroom al allergische reacties veroorzaken. Bij een allergische reactie ontstaat vaak een verdikking van de huid van de handen met schilfers en kloven. De huidafwijkingen jeuken en kunnen door kloven heel pijnlijk zijn.

In de Europese REACH-verordening staan beperkende voorwaarden voor het gebruik van chroom (VI). Doel daarvan is om het aantal mensen dat een allergische reactie door contact met chroom te verkleinen en mensen die gevoelig zijn voor chroom VI te beschermen. Elke blootstelling aan chroom VI moet worden voorkomen. Naar schatting zijn in Europa tussen de 840.000 en 2.310.000 mensen allergisch voor chroom VI.

De NVWA heeft de Europese Commissie geïnformeerd over de afwijkende producten die zijn gevonden via een zogenoemde RAPEX-melding of notificatie. Andere Europese toezichthouders zijn dan op de hoogte en kunnen optreden in hun eigen land.