Kip!

Ik ben een beetje kip-moe. Nu lust ik al geen kip vanwege het feit dat mijn maag er zeer slecht op reageert, maar nu lijkt mijn allergie zich ook uit te spreiden tot de supermarkten aan toe.

Van de week wilde ik vanwege tijdsgebrek een verantwoord thuismenu halen. Nu hoor ik de groenen onder jullie al denken, thuismenu? Daar is niets verantwoords aan!  De donker-groenen zullen me waarschijnlijk kastijden met de verpakking die bol staat van de E-nummers. Maar goed, een mens moet soms ook fout eten en ik maak me zelf maar wijs dat wat op de verpakking staat aan verantwoords dat het klopt.

Ik ben nooit thuis gekomen met een thuismenu. Het was verschrikkelijk! Alle koelingen en vriesvakken gehad bij de supermarkt en alles wat maar een beetje verantwoord was: kip.

Tortellini met kip, Thaise roerbak met kip, Chinese mie met saté ajam, noedels met kip, Mediterrane kip, Indonesische kip, Kipstuckjes, oh nee dat is nep-kip, dat is vegetarisch.

Maar hoe echt is kip? We kunnen wel overal verantwoord kip in gooien, maar dat wil niet zeggen dat het eten verantwoord is.  Wanneer ik alle verhalen over de kip moet geloven, dan is de kip zo’n beetje het monster van Frankenstein onder de doorgefokte dieren.

Neem de plofkip. Als ik zoiets wil dan steek ik het beest wel zelf een stuk vuurwerk in de kont. Een kippenscheet-de-luxe voor de vuurwerkliefhebbers. Niet dat ik dat zou doen hoor. Nee, joh, absoluut niet. Ik houd niet van vuurwerk.

Dan heb je de snelgroeiende kip. Onlangs zag ik dit beest in een nieuwsitem op TV. Een kip die in principe nog een kuiken is, maar zo snelt groeit dat het al op een heuse volwassen kip lijkt. Doe dit beest een hemd aan, kleur het groen en je hebt de hulk van het pluimvee. En maar met droge ogen beweren dat het heel verantwoord is. Tuurlijk! Mijn kind vol gooien met suiker omdat het er zo rustig van wordt klopt ook.

Kortom er worden ongeveer 100 miljoen kippen gehouden voor eieren of consumptie en het grootste deel leeft op meer doping dan een gemiddelde gewichtheffer uit China. Daarnaast worden ze lekker op elkaar gepropt in een hok. Kippenconcentratiekampen. En ik maar denken dat dit 75 jaar achter ons lag. Eenmaal daaruit wordt het niet veel beter. Want dan zitten ze verzameld in zo’n diepvriesroerbak waar ik nu treurig naar sta te kijken.

Kip, het is zo lekker goedkoop. Zo lekker overal bijpassend. Zo lekker ranzig. De supermarkten verschuilen zich achter de hoge vraag naar het gedrocht. Ik vind dat de reinste kul. De grootgrutters zijn meesters van de misleiding en lokken ons al dan niet bewust met hun reclames naar precies die producten waar zij de meeste winst op kunnen draaien. Dus pruttel met goedkope Frankenstein kip.

Mensen, bij deze doe ik dan toch een oproep. Laat al die producten eens staan. Ben je kipliefhebber, ga naar een poelier waar nog echte kip te vinden is. Je weet wel, zo’n beest wat echt heeft getokt en gescharreld. Laat de supermarkten voelen dat we dit niet willen. We willen echt oprecht eten en als dat betekent dat het vegetarisch is, dan is dat maar zo.

Bedenk me opeens dat het binnenkort verboden is om vegetarisch eten een vleesnaam te geven. Maar wees nu eerlijk. Wat is nu echter? Kipstuckjes of opgepompte gevederde monsters uit een concentratiekamp?