FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 maart 2014

Dood journalist Demmink-artikelen 'niet in de haak'

Journalist Fred de Brouwer, die in 2003 de eerste artikelen schreef over de van misbruik verdachte oud-topambtenaar Joris Demmink, is vrijdagavond overleden na een verkeersongeluk in de buurt van zijn woonplaats Chonburi in Thailand. De broer van De Brouwer bevestigt dat tegenover De Telegraaf. Hij heeft bovendien het gevoel dat 'er iets niet in de haak is'.

"Dit ongeval zou aanleiding moeten zijn om de zaak Demmink nog eens extra onder de loep te nemen", zegt René de Brouwer. Zijn broer Fred emigreerde kort na zijn publicaties over de oud-topambtenaar naar Thailand, omdat hij zich in Nederland niet meer thuis zou voelen. De afgelopen week had de journalist echter veelvuldig contact met Nederlandse collega's over de zaak Demmink. Ook met verslaggevers van De Telegraaf, zo schrijft de krant.

De journalist kwam vrijdagavond echter te overlijden nadat hij met zijn scooter was gevallen en werd overreden. Getuigen zetten vraagtekens bij het ongeval, omdat de auto die De Brouwer overreed volgens hen de mogelijkheid had om hem te ontwijken. Ook is nog onduidelijk of de chauffeur van de auto door de Thaise politie is aangehouden.

De afgelopen week vonden bij de rechtbank in Utrecht getuigenverhoren plaats in de zaak Demmink. De verhoren worden gehouden op verzoek van Stichting de Roestige Spijker. Deze stichting wil een film over de voormalig topambtenaar verspreiden. Demmink eist een verbod. De getuigen moeten het belang van de film aantonen.

FOK!toen: 'Jackass' Jackson

Vandaag in 1767 werd Andrew Jackson geboren, één van de legenden onder de Amerikaanse presidenten. Hij zwaaide als zevende de scepter over de VS van 1829 tot 1837, en bewees zich in oorlog tegen indianen en Engelsen.

Ook was hij verantwoordelijk voor de Indian Removal Act, waarmee tienduizenden indianen op dodenmarsen naar het Westen werden gestuurd om de weg vrij te maken voor blanke, protestants-christelijke kolonisatie van voormalig indiaans gebied.

Vandaag kortom in FOK!toen: Andrew Jackson, de generaal, de president, de Democraat én de man die de oostelijke VS Indianerfrei maakte.

Foto van Jackson, 1845
[Vroege 'deguerreotype'] foto van Andrew Jackson, 1845

Jackson: the good, the bad and the ugly
Jackson werd op 15 maart 1767 geboren in South Carolina en stierf op 8 juni 1845 in de hedendaagse countryhoofdstad Nashville, Tennessee. Hij was een temperamentvolle man met een eigen wil en heeft allerlei beroepen uitgeoefend, waaronder boer, generaal, rechter, openbaar aanklager, senator, gouverneur, afgevaardigde en president.

Jackson was mede-oprichter van de Democratische Partij en de eerste Democratische president. Hij bevocht daarnaast de macht van de centrale bank en betaalde de staatsschuld van de VS voor het eerst -en laatst- af tot op de laatste cent, maar maakte de VS ook zo veel als hij kon indianenvrij. Toch staat hij tot op de dag van vandaag op het biljet van twintig dollar:

Biljet van 20 dollar, huidige versie

Onafhankelijkheidsoorlog en gevangenschap
Als jochie van dertien begon hij in 1780 aan zijn lange carrière. Hij was koerier voor de Amerikaanse troepen in de Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Britten die op dat moment al ruim vier jaar voortraasde.

Na enkele maanden werd hij echter samen met zijn broer gevangengenomen door de Engelsen, waar zijn koppigheid al als puber duidelijk werd: hij weigerde de laarzen van een Britse officier te poetsen, waarna de boze Engelsman hem verwondde met een sabel in het gezicht en aan zijn linkerhand.

In gevangenschap kregen broerlief en Andrew de pokken, waaraan broer Robert begin 1781 overleed.

Jackson hakt Britten in de pan bij Slag bij New Orleans, 1812
Generaal Jackson hakt Britten in de pan bij Slag om New Orleans, 1812

Slaven uitbuiten, land veroveren, indianen slachten
Na de Onafhankelijkheidsoorlog werkte Jackson aan zijn carrière binnen en buiten het leger. Hij werd openbaar aanklager in Tennessee in 1788 en nam vanaf 1798 plaats in het Tennesseese hooggerechtshof. Vanaf '96 was hij ook afgevaardigde in het Congres voor diezelfde staat.

Daarnaast had hij een katoenplantage met slaven en was hij koopman. Zijn hoogtepunten kwamen echter nog, en wel in de vorm van oorlog: in 1812 bevocht hij als generaal opnieuw de Britten en vanaf begin 19e eeuw versloeg hij ettelijke malen indianen, die in de meeste gevallen in opstand kwamen omdat hun land werd afgepakt.

Na in 1814 de Creek-indianen in de pan gehakt te hebben dwong hij ze een gebied af te staan (in huidig Georgia/Alabama) van tweemaal de grootte van Nederland - 81.000 vierkante kilometer. Hierna werd hij direct in rang verheven tot generaal-majoor.

Verkiezingen '24 en '28: jackass Jackson
In '24 kon er geen meerderheid gevonden worden voor welk van de presidentskandidaten dan ook. Uiteindelijk besloot de Amerikaanse Tweede Kamer te kiezen voor John Quincy Adams, de zoon van de eerdere president John Adams.

Jackson voelde zich bedrogen omdat hij veel meer stemmen had gekregen dan Adams en noemde de benoeming 'een corrupt koopje'. Op zijn laatste dag als president gaf hij aan dat hij spijt had dat hij destijds de man die de benoeming erdoor drukte, Henry Clay, niet heeft doodgeschoten. Clay kreeg in ruil voor zijn steun aan Adams een ministerspost in de nieuwe regering.

Hij liet het er niet bij zitten: in 1828 deed hij opnieuw mee aan de verkiezingen en dit keer succesvol. Zijn tegenstanders probeerden hem nog middels een ouderwetse smeercampagne zwart te maken: ze lieten cartoons tekenen en pamfletten drukken waarin Jackson 'jackass' werd genoemd.

Jackass Jackson werd desondanks de laster president en al snel stond de ezel symbool voor Jacksons nieuw-opgerichte Democratische Partij.

President Punch, ofwel 'King Mob'
Bij zijn inauguratie was hij de eerste president die de bevolking uitnodigde om op het inauguratiebal in het Witte Huis te komen.

De toeloop was zo overweldigend en het Witte Huis zo bomvol, dat er besloten werd om in de tuin van het Witte Huis punch te schenken uit wastobbes, om de menige met alcohol weer naar buiten te lokken. Deze populistische aanpak leverde Jackson de bijnaam 'King Mob' op.

Cartoon van toen: Jackson vermoordt het Centrale Bank-monster
Cartoon van toen: Jackson vermoordt het veelkoppige Centrale Bank-monster

Jackson vs. De Bank
In zijn acht jaar presidentschap bevocht Jackson zoals al gesteld de Tweede Bank van de VS, ofwel de centrale bank van het land. Jackson noemde het hebben van een centrale bank 'wellicht handig', maar noemde het instituut 'een monopolie' en 'gevaarlijk voor de vrijheden van de burger.'

In januari 1835 betaalde Jackson het laatste beetje staatsschuld af. Die schuld was ontstaan door de Onafhankelijkheidsoorlog, waar de VS veel voor in het buitenland hadden geleend (waaronder miljoenen guldens van de Nederlanders). Het is tot op heden het enige moment in de geschiedenis van het land geweest, dat de VS geen enkele cent aan staatsschuld meer had.

Jackson -de laatste president die nog had meegevochten in de Onafhankelijkheidsoorlog- was kortom al voor zijn presidentschap een volks- en oorlogsheld. Daarnaast wist-ie allerlei belangrijke zaken te regelen en kwam hij op voor een nieuwe golf van democratisering en burgerrechten.

Toch is wellicht zijn bekendste beslissing de Indian Removal Act geweest, die hij in 1830 -nog geen jaar na zijn inauguratie- doorvoerde en die in lijn lag met de (tien)duizenden indianen die al door Amerikaanse legers onder zijn leiding waren afgeslacht.

Etnische zuivering indianen
Tot op heden hebben indianen het niet erg op Jackson. Zo vraagt in de excellente serie House of Cards een indiaan of het portret van Jackson weggehaald kan worden voor besprekingen beginnen. Helaas hebben de Native Americans daar gegronde redenen voor.

Wat betreft de indianen sprak hij mooie woorden maar was zijn beleid tegenovergesteld. In 1829 stelde hij in zijn allereerste jaarlijkse speech aan Congress nog nobel: "De [indianen]emigratie zou vrijwillig moeten verlopen, want het zou wreed en onrechtvaardig zijn om de aboriginals te dwingen de graven van hun voorvaderen achter te laten en een thuis te zoeken in een ver land."

Om legitimiteit te verstrekken aan wat in essentie een federaal opgelegde etnische zuivering was, gaf Jackson verschillende redenen die elkaar versterkten. Ten eerste zouden de indianen alleen aparte rechten als volk kunnen hebben als ze daadwerkelijk natiestaten hadden. Die hadden ze niet, want ze woonden op grond die tussen de Amerikaanse staten werd verdeeld.

Kaart van Trails of Tears Kaart van de verschillende Trails of Tears. Klik voor vergroting, of hier voor nog groter.

Als vee afgevoerd naar 'Indian Territory'  
Geen apart land betekende volgens Jackson geen aparte behandeling: indianen behoorden naar de staten waarin ze woonden te luisteren. Indien ze echter wél zelfbestuur wilden, dan kon dat. Jackson maakte in de wildernis ten westen van de Mississippi, die nog niet in staten was ingedeeld, een gebied vrij dat 'Indian Territory' genaamd werd (tegenwoordig Oklahoma). Daar konden de verschillende overgebleven indianenstammen hun eigen regels en samenleving uitoefenen.

Ze moesten er dan wel héén, want in het gortdroge, warme en onherbergzame Indian Territory woonde natuurlijk geen kip (op de lokale indianen na). In de jaren na 1830 werd de ene na de andere stam daarom op dodenmars gestuurd: soms varen, maar vooral veel lopen dwars door de VS heen richting de Indian Territory.

Bordje langs Highway 51 in Fayetteville, Arkansas
Herinneringsbordje langs Highway 51 in Fayetteville, Arkansas

15.000 doden, maar leed nog lang niet voorbij
Die dodenmarsen in de jaren 1830 kostten naar schatting tussen de 10- en 15.000 indianen het leven door geweld, honger, uitputting en cholera. De honderdduizenden vierkante kilometers land die de indianen bewoonden in de staten Mississippi (Choctaw- en Chicasawstam), Alabama (Creek-stam), Georgia (Cherokee) en Florida (Seminole) werden snel verkocht, verruild, afgedwongen en/of middels bloedvergieten veroverd.

Ook het Indian Territory zelf zou de decennia erna stukje bij beetje worden leeggeplukt door blanke frontiersmen, die niet zouden stoppen voor ze werkelijk de allerlaatste centimeter nuttige grond hadden afgepakt. Wat overbleef was een woestijn vol ontheemde, zieke, arme, zichzelf niet kunnende onderhouden indianen. De bevolking van voornoemde stammen slonk tijdens Jacksons presidentschap naar nog slechts 50.000 zielen.

Seminole-chief, 1843De chief der Floridaanse Seminole-indianen, Tuko-See-Mathla, 1843.

Het lot van de indianen in de VS is echter meer dan een half FOK!toen-stuk waard en zal wellicht in de toekomst uitgebreider worden toegelicht.

Gridstraffen voor Bottas en Gutierrez

Valtteri Bottas en Esteban Gutierrez hebben voor de Grand Prix van Australië gridstraffen opgelopen. De Williams- en Saubercoureur worden morgen voor de race in Melbourne vijf plaatsen naar achteren op de grid gezet omdat de versnellingsbakken gewisseld moesten worden.

De regels voor 2014 stellen dat de versnellingsbakken zes achtereenvolgende races mee moeten gaan. Een voortijdige wissel betekent vijf plaatsen straf op de grid. Voor Bottas betekent dit dat hij morgen als vijftiende mag vertrekken en Gutierrez zal van de achterste rij starten, samen met Pastor Maldonado die in de kwalificatie geen tijd wist te noteren, maar van de stewards toch toestemming kreeg om te rijden tijdens de race.

Federer overklast Dolgopolov en bereikt finale

Roger Federer heeft zaterdag eenvoudig de finale van het masterstoernooi in Indian Wells bereikt. Op het Californische hardcourt was de als zevende geplaatste Zwitser na iets meer dan een uur klaar met de Oekraïner Aleksandr Dolgopolov: 6-3 en 6-1. In de eindstrijd wacht de winnaar van de partij tussen Novak Djokovic en John Isner.

De wedstrijd verliep zeven games lang op service. In de achtste game kreeg Federer zijn eerste breakpunt en benutte die meteen. Vervolgens serveerde hij de set simpel uit: 6-3. Al in de eerste game van de tweede set waren er nieuwe breakkansen voor Federer en de Zwitser greep ook die kans aan. Bij 2-0 voor Federer won Dolgopolov nog wel een opslagbeurt, maar dat bleek zijn laatste wapenfeit: 6-1.

Olympiakos kampioen na zege op Panthrakikos

Olympiakos Piraeus heeft eindelijk het 41e kampioenschap van Griekenland gewonnen. De ploeg won zaterdag met 2-0 van Panthrakikos door doelpunten van Nelson Valdez en David Fuster. Het verschil met Atromitos, dat tweede staat en eerder zaterdag met 1-1 gelijkspeelde tegen Veria, bedraagt vijf wedstrijden voor het einde van de competitie achttien punten.

Olympiakos had de vierde titel op rij en de zestiende in de laatste achttien seizoenen twee weken geleden al binnen kunnen halen. Toen werd echter onverwachts verloren van aartsrivaal Panathinaikos. Vorige week verloor de ploeg uit Piraeus bovendien van PAOK Saloniki.

Veel feest werd er niet gevierd in het vrijwel lege Karaiskakis Stadion. De fans die twee weken geleden waren gekomen om de verwachte titel binnen te halen, reageerden slecht op de 3-0 nederlaag tegen Panathinaikos. De spelers van Olympiakos moeten zich bovendien opmaken voor de return in de achtste finale van de Champions League tegen Manchester United. Dat duel wordt woensdag gespeeld.

Uitslagen Eredivisie 15/03/2014

Naast Vitesse tegen PSV werden er vanavond nog twee wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. ADO Den Haag klopte thuis FC Groningen met 2-2-1 terwijl Heracles Almelo met 2-1 te sterk was voor Roda JC.

ADO Den Haag

2 - 1

FC Groningen

 63' Alberg(pen)
 89' Malone
   78' Zivkovic 
 
 Gele kaart: Malone, Wormgoor, Schet (ADO Den Haag), v. Nieff, Bizot, Hateboer, Burnet (FC Groningen)
 Rode kaart: Botteghin (61) (FC Groningen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: ?
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Zuiverloon
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijer
Malone
Gehrt (Kramer/84)
Bakker
Schet (v. Haaren/90)
v. Duinen
Alberg
  Bizot
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
Burnet
Kieftenbeld
Chery
v. Nieff (Zeefuik/90 1)
v.d. Velden (Kostic/64)
Zivkovic
Kirm (Wijnaldum/68)

Heracles Almelo

2 - 1

Roda JC

 43' Linssen
 78' Linssen
   14' Hupperts 
 
 Gele kaart: Tannane, (Heracles Almelo), Donald, (Roda JC)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.471
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Schenkeveld
Streutker (Quansah/46)
Davidson
Tannane
Rienstra
Cziommer (Bruns/46)
Rosheuvel (Bel Hassani/84)
Uth
Linssen
  Kurto
Letschert (Monteyne/87)
Luijckx
Ramos
v. Peppen
Hupperts
Sutchuin Djoum
Donald (Demouge/80)
Kali
Hocher (Fledderus/68)
Powel

PVV-lijsttrekker Den Haag kan grap niet waarderen

De lijsttrekker van de PVV in Den Haag Léon de Jong is zaterdagavond boos weggelopen tijdens een lijsttrekkersdebat dat live werd uitgezonden door Omroep West. Dat meldt de regionale omroep op zijn site. De PVV'er was niet blij een grap die cabaretier Sjaak Bral maakte over zijn partij.

Het ging mis toen Bral begon over de vergelijking die bestuurslid van de PvdA Fouad Sidali vrijdag had gemaakt tussen Geert Wilders en Adolf Hitler. "Dat vind ik een foute vergelijking. Dat wil ik even gezegd hebben. Het is echt idioot. Het gaat namelijk niet op, want Hitler is zo veel verder gekomen dan Geert Wilders", leidde Bral zijn grap in.

"Daarom kun je Wilders absoluut niet met hem vergelijken. Hoewel, ik hoorde Geert laatst een keer bij een lijsttrekkersdebat zeggen dat hij zo van de smurfen houdt. Ik dacht ja: één volk, één leider, één kleur, misschien zit er toch wel wat in", besloot de cabaretier.

Daarop pakte de Jong zijn biezen en verliet hij samen met de rest van de PVV-fractie het debat. Bral liet zich niet van de wijs brengen. "O, ga je bezwaar maken? Goed zo, sta maar op en dan loop je lekker weg", aldus de cabaretier.

Op weg naar de uitgang stond De Jong nog even een verslaggever van Omroep West te woord. "De vergelijking met Adolf Hitler, de grootste massamoordenaar ooit, is schandalig. Prima dat dit cabaret is, maar ik hoef hier niet aan mee te doen", aldus de verontwaardigde politicus.

PVV-leider Geert Wilders zei woensdag tijdens een campagnebijeenkomst in Den Haag dat de stad beter af zou zijn met wat minder Marokkanen. De opmerking leidde tot veel ophef. Vrijdag werd daarin een hoogtepunt bereikt toen Sidali een vergelijking trok tussen Wilders en Adolf Hitler. De PvdA'er bood hiervoor later zijn excuses aan.

Levensechte standbeelden.

Ron Mueck (Melbourne, Australië, 1958) is een Australisch beeldhouwer, bekend van onder andere "Pregnant Woman". Tegenwoordig werkt hij vanuit Engeland.
Ron Mueck maakt sinds 1996 hyperrealistische beelden in moderne materialen, combinaties van siliconen en fiberglas, bijvoorbeeld portretten van baby's, een hoogzwangere vrouw, een moeder met kind, van mensen in verschillende stadia van ouderdom en zelfportretten, maar niet in dezelfde grootte: hij maakt beelden in diverse afmetingen, van minuscuul tot zeer groot. Daarbij gebruikt hij veel realistisch materiaal, bijvoorbeeld kippenvel, adertjes en haartjes.
Bron: Wikipedia

 En dat ziet er dus zo uit, wtf.

[WK] Aflossingsmannen naar finale

De Nederlandse shorttrackmannen hebben zich op het WK in Montréal knap geplaatst voor de finale op de aflossing. In de halve finale werd afgerekend met de twee favorieten Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

De race zag er vanaf het begin al goed uit voor Nederland, wat constant bij de eerste twee plekken zat. Alleen Niels Kerstholt, die in Montréal alleen de aflossing rijdt, zag er minder sterk uit. Vooral Freek van der Wart was erg goed, maar ook Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma wisten zich prima staande te houden in het gevecht.

Met nog enkele ronden te gaan moesten de Amerikanen langzaam maar zeker afhaken, waarna Nederland achter Zuid-Korea de tweede plek pakte, goed voor een finaleplaats. Op het vorige WK, in het Hongaarse Debrecen, pakte Nederland nog brons op de aflossing.

In de andere halve finale werd thuisfavoriet Canada, wereldkampioen in 2011, 2012 en 2013, zeer verrassend uitgeschakeld. Lang gingen de Canadezen samen met de Chinezen op kop, maar halverwege vielen ze door een vreemde manoeuvre beiden terug. De Brit Jon Eley kon ervan profiteren en sloeg een uiteindelijk beslissend gat, terwijl Viktor An zijn Russische team makkelijk naar de finale loodste.

'Camera's leiden tot EU-politiestaat'

Ondanks bezwaren groeit het aantal camera's in grote steden en elders gestaag. De Piratenpartij wil dat aantal weer gaan afbouwen, stelde woordvoerder Dirk Poot zaterdag.

Poot: "Er worden telkens meer camera's geplaatst in de steden, maar er is niet meer politie om die beelden te verwerken. Ook daalt de criminaliteit in deze steden niet." Volgens de Piraten was het oplossingspercentage voor geweldsincidenten in Groningen in 2010 slechts 58 procent in gebieden met camerabeveiliging, tegenover 72 procent gemiddeld. 

Ook stelt Poot dat er geen garantie is dat 'bijvoorbeeld beelden van de Amsterdamse Wallen alleen bij de Nederlandse overheid blijven.' "Hierdoor kunnen toeristen potentieel in gevaar gebracht worden. Iedereen heeft het recht iets te kunnen verbergen, de meesten van ons hebben ook gordijnen voor de ramen," vervolgt Poot.

De Piratenpartij vreest dat het in grote getalen plaatsen van camera's in de Nederlandse grote steden 'een opmars lijkt te zijn naar Europees beleid.' "De vertegenwoordigers van de Piratenpartij in het Europees Parlement verzetten zich tegen onder andere Project INDECT, dat zich ten doel lijkt te stellen om van Europa één grote politie-superstaat te maken."

[WK] Titel Wu, geen succes Nederlanders

Shorttracker Freek van der Wart heeft zich op het WK in Montréal geplaatst voor de kwartfinales op de 500 meter. Net als bij de vrouwen was een plek bij de beste twee nodig en gingen ook de vier beste nummers drie een ronde verder.

Van der Wart kende een lastige loting, met de bijna onklopbare Rus Viktor An en de Canadees Olivier Jean. Van der Wart kon het duel met An zoals verwacht niet aan, maar hij bleef dicht achter Jean. In de laatste meters wist hij zich echter nog voorbij de Canadees te werken, waardoor hij niet meer afhankelijk was van de tijd.

Knegt, winnaar van olympisch brons op de 1000 meter, had een betere loting, maar kwam geen moment in de strijd voor. Al na enkele seconden lag hij op grote achterstand, en nadat hij met één ronde te gaan de aansluiting leek te vinden ging hij ook nog eens onderuit. 

Update 20.24

Ook voor Freek van der Wart is het doek gevallen. In de kwartfinale lag hij lang in kansloze positie, maar in de slotfase wist hij nog dichtbij te komen. Hij drukte zijn schaats echter niet snel genoeg over de finish, waardoor hij genoegen moest nemen met de vierde plek in zijn kwartfinale. Vorig jaar haalde Van der Wart op de 500 meter in Shanghai nog de bronzen medaille op het WK.

Doordat de Hongaar Sandor Liu Shaolin, die zich op fantastische wijze naar de tweede plek schaatste, om onbekende redenen werd gediskwalificeerd werd Van der Wart nog derde. Ook die plek was echter niet genoeg voor een plek in de halve finales.

Update 21.20

De wereldtitel op de 500 meter is voor de Chinees Dajing Wu. De pas negentienjarige Wu haalde in Sochi nog het zilver op deze afstand. In de finale versloeg hij de Amerikaan JR Celski, de wereldrecordhouder. Brons was er voor de grote favoriet van de aanwezige toeschouwers, de Canadees Charles Hamelin. De Rus Viktor An werd slechts vierde.

In het klassement gaat Hamelin nog altijd aan de leiding. Wu schuift op naar de tweede plek, voor zijn landgenoot Tianyu Han. Beste Nederlander is Freek van der Wart op plaats twaalf.

[WK] Ter Mors vierde op 500 meter

Shorttracksters Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof hebben zich in Montréal geplaatst voor de kwartfinales op de 500 meter. In de heats werd gevraagd naar een plek bij de eerste twee, en ook de vier snelste nummers drie gingen door.

Ter Mors kende in haar heat geen enkel probleem. Samen met de Britse Elise Christie nestelde ze zich op kop, waarna ze probleemloos naar de volgende ronde mocht. Met 42,965 seconden reed ze ook nog een nieuw Nederlands record op de 500 meter.

Van Kerkhof had een zeer lastige heat, met de Italiaanse Arianna Fontana en de Zuid-Koreaanse Seung-Hi Park. Ze leek het te moeten hebben van een plek bij de vier beste nummers drie, maar in de laatste meters wist ze Fontana nog te verrassen en automatisch door te gaan naar de kwartfinale.

Update 20.12

In de kwartfinales was Van Kerkhof kansloos. Vooraf werd al niet verwacht dat ze het zou halen, want ze moest afrekenen met Christie, de Canadese Valerie Maltais en opnieuw Fontana. Een plek bij de beste twee zat er geen moment in, utieindelijk werd ze op afstand vierde. Christie en Fontana mochten naar de halve finales.

Ter Mors vertrok in haar halve finale furieus en sloeg direct een gat met de Zuid-Koreaanse Suk-Hee Shim en de Russische Tatiana Borodulina. Shim wist er in de slotronde nog voorbij te gaan, maar van de Russische had Ter Mors geen last meer, waardoor ze zich probleemloos plaatste voor de halve finales.

Update 20.45

In de halve finale is Ter Mors er zeer verrassend in geslaagd zich te plaatsen voor de finale. Uitgerekend op de 500 meter, de minste afstand van Ter Mors, wist ze in de halve finale zeer knap de tweede plek te pakken. In de slotronde werd ze gepasseerd door Shim, maar in de laatste bocht gooide ze haar hele lichaam in de strijd en passeerde ze de Zuid-Koreaanse nog.

Update 21.13

De finale werd geen succes voor Ter Mors. Ze lag de hele race achteraan, en kon geen moment serieus meedoen om de prijzen. In de laatste bocht kwam ze nog dichtbij de Chinese Kexin Fan, maar ze kwam een kleine tiende tekort om het brons te pakken.

De wereldtitel op de 500 meter ging naar Seung-Hi Park. De Zuid-Koreaanse won in haar loopbaan al de titel op de 1500 en 3000 meter en de allroundtitel. Zilver was voor Elise Christie, de beste prestatie uit haar carrière.

In het klassement gaat Park na twee afstanden aan de leiding. De Zuid-Koreaanse wereldkampioene van 2010 pakte vrijdag al brons op de 1500 meter. De pas zeventienjarige Shim staat op de tweede plaats, gevolgd door Christie. Ter Mors staat op de knappe zesde plek, zes plaatsen hoger dan Van Kerkhof.

[PL] Aston Villa is te sterk voor Chelsea

Chelsea bleek vanavond niet in staat om Aston Villa te verschalken. Het werd 1-0 voor Aston Villa. De eerste helft kwam moeizaam op gang. Aston Villa, dat aantrad met Karim El Ahmadi, Ron Vlaar en Leandro Bacuna als basisspelers, was desalniettemin de gevaarlijkste ploeg. Christian Benteke vergat zijn vizier op scherp te zetten. Hij had drie goede mogelijkheden.

Vlak voor de rust had Chelsea de grootste kans op de openingstreffer. Nemanja Matic leek de 0-1 te maken door te profiteren van een chaotische situatie in het strafschopgebied. Hij schoot de bal onhoudbaar binnen voor Aston Villa-doelman Guzan, maar werd teruggefloten voor hands. Een terechte beslissing.

Na twintig minuten spelen in de tweede helft had Benteke de ideale mogelijkheid om de score te openen. De spits kreeg de bal in het strafschopgebied op een presenteerblaadje aangeboden. Bacuna leek een assist op zijn naam te zetten, maar Benteke slaagde erin om de bal mis te schieten.

Vijf minuten later stond Chelsea plots met tien man. Willian beging een lichte overtreding op Fabian Delph, maar dat was genoeg om zijn tweede gele kaart in ontvangst te nemen. De rode kaart ging gepaard met een hoop kritiek van Chelsea-trainer José Mourinho op de arbitrage. In de 82ste minuut maakte Delph het verhaal voor Chelsea extra zuur. De middenvelder schoot over grond snoeihard binnen. Daarmee was de buit voor Aston Villa binnen. Chelsea blijft op 66 punten staan en moet vrezen dat de concurrentie inloopt.

[Bundesliga] Bayern wint van Leverkusen en nadert nieuwe titel

Bayern München komt steeds dichter bij titelprolongatie in Duitsland. De Rekordmeister won zaterdag met 2-1 van nummer vier Bayer Leverkusen door doelpunten van Mario Mandzukic vlak voor, en Bastian Schweinsteiger vlak na rust. De tegentreffer van Stefan Kiessling viel pas in blessuretijd. Arjen Robben kreeg een basisplaats van Pep Guardiola, maar moest na 66 minuten plaatsmaken voor Franck Ribéry.

De strijd in de Bundesliga is al enige tijd beslist, maar de vraag wanneer Bayern de 24e landstitel binnenharkt wordt ook weldra beslist. De voorsprong op nummer twee Borussia Dortmund is nu 23 punten met nog negen duels te spelen. Volgende week kan Bayern in theorie al kampioen worden, maar dan moeten Dortmund en nummer drie Schalke 04 wel punten laten liggen. Als dat niet gebeurt krijgt Bayern een paar dagen later een nieuwe kans.

Rugbyers Ierland winnen Zeslandentoernooi

De Ierse rugbyers hebben zaterdag het Zeslandentoernooi gewonnen. In het Stade de France in Parijs werd Frankrijk met 22-20 geklopt. Engeland, dat eerder op de dag in Rome met 52-11 van Italië had gewonnen, werd tweede voor Wales. Die ploeg was zaterdag in eigen huis veel te sterk voor Schotland, dat al in de eerste helft een rode kaart kreeg: 51-3.

De wedstrijd in Parijs was de laatste van de Ierse oud-aanvoerder Brian O'Driscoll. De 35-jarige centre debuteerde in 1999 voor de Ierse ploeg en won ook in 2009 al eens het Zeslandentoernooi. Toen deden ze dat met een grand slam, dit jaar incasseerden de Ieren één nederlaag, tegen Engeland. Zijn aantal van 142 interlands is een record in het rugby.

Uitslag Vitesse - PSV

PSV heeft zijn zevende zege op rij geboekt. Door de 1-2 triomf bij Vitesse brachten de Eindhovenaren het gat met de nummer twee terug tot twee punten. 

Vitesse

1 - 2

PSV

 18' Labyad    7' Locadia 
 29' Depay 
 
 Gele kaart: Ibarra, v.d.Heijden, Havenaar, Labyad, Achenteh (Vitesse), Park, Schaars, Willems, Bruma (PSV)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 23076
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: Depay (PSV) mist strafschop 28'
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
v.d.Struijk (Piazón/69)
Kashia
v.d.Heijden
Achenteh
Pröpper
Vejinovic
Labyad (Djurdjevic/85)
Ibarra (Qazaishvili/69)
Havenaar
Atsu
  Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems
Park (Maher/79)
Schaars
Hiljemark
Ruiz
Locadia (Hendrix/90+4)
Depay (Narsingh/69)

'Rusland wordt uit G8 gezet'

Zeven van de G8-landen zouden aan voorbereidingen werken om Rusland uit het overlegorgaan te zetten. Dit vanwege de rol die het land speelt in de situatie op het Oekraïense schiereiland de Krim. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel zaterdag op basis van bronnen binnen de Duitse regering.

Zo zouden de landen al op zoek zijn naar een alternatieve locatie voor de eerstvolgende top. Die staat vooralsnog in juni in het Russische Sochi gepland, maar de Britse regering zou Londen al als alternatief hebben aangedragen. De andere landen zouden daar welwillend tegenover staan.

De G8 bestaat uit de acht belangrijkste industrielanden. Rusland, Duitsland, de VS, Japan, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Canada komen jaarlijks bijeen om over thema's als economie en veiligheid te spreken.

Nieuwe veerverbinding Amsterdam in gebruik genomen

Een nieuwe veerverbinding die tussen het Amsterdamse Java-eiland en Amsterdam-Noord gaat varen, is zaterdag in gebruik genomen. Het Oostveer gaat het Azartplein en de Zamenhofstraat met elkaar verbinden.

De nieuwe pont moet de bereikbaarheid van de stadsdelen Oost en Noord verbeteren en een eind maken aan de grote drukte en gevaarlijke situaties op veerponten naar Noord. De drukte op de ponten heeft vooral te maken met de vestiging van nieuwe bedrijven in Amsterdam-Noord.

Het Oostveer vaart een jaar op proef. Na een jaar wordt het succes van de veerpont bekeken en besloten of hij blijft bestaan. De verbinding is er gekomen op initiatief van GroenLinks. De partij diende daarvoor vorig jaar in maart een voorstel in bij de gemeenteraad.

Het Oostveer is de zesde pont die vaart over het Amsterdamse IJ.

Woonboerderij Vlagtwedde verloren door brand

In het Groningse Vlagtwedde is zaterdag aan het begin van de avond een uitslaande brand ontstaan in een woonboerderij. Dat meldt de brandweer. Volgens een woordvoerder kan de boerderij als 'verloren' worden beschouwd. Er zijn vermoedelijk geen gewonden gevallen. Wel wordt gevreesd voor het leven van de hond.

De brandweer kreeg rond 18.45 uur een melding binnen over de brand aan de Lammertsweg. De korpsen van Vlagtwedde en Bellingwedde zijn uitgerukt om het vuur te bestrijden. "Nu de boerderij niet meer kan worden gered, is onze inzet er op gericht om het vuur niet te laten overslaan naar een naastgelegen woning. Dat lijkt te gaan lukken", aldus de zegsman.

Massabetoging Moskou tegen referendum Krim

Tienduizenden mensen zijn zaterdag in het centrum van Moskou bijeengekomen voor de grootste antiregeringsdemonstratie sinds 2012. De betogers protesteren tegen het door het Kremlin gesteunde referendum op de Krim over aansluiting bij Rusland.

De demonstranten zwaaien met Russische en Oekraïense vlaggen. Activisten schreeuwen leuzen als 'Nee tegen oorlog' en 'Poetin, ga weg'.

Niet ver van het Kremlin marcheren duizenden mensen in rode kostuums om zo hun steun voor een Russische interventie op de Krim te betuigen. Steeds meer Russen steunen het annexeren van de Krim, niet in de laatste plaats onder invloed van de massale aandacht voor de kwestie op de Russische televisie.

Spanning in aanloop naar referendum Krim neemt toe

Overal in Simferopol, de hoofdstad van het Oekraïense schiereiland de Krim, hangen posters met daarop leuzen als 'Samen met Rusland'. Op een paar posters is het woord 'Rusland' echter met spuitbussen vervangen door 'Oekraïne'. Zondag beslist de bevolking van de Krim in een referendum over aansluiting bij Rusland. De volksraadpleging leidt tot grote spanningen tussen voor- en tegenstanders, niet alleen op de Krim, maar in heel Oekraïne.

Voorstanders van aansluiting bij de Russische Federatie menen dat de Krim hoort bij Rusland. Ze zijn woedend over het afzetten van president Viktor Janoekovitsj door wat zij 'fascistische nationalisten' noemen. Bovendien vrezen ze voor de veiligheid van etnische Russen op de Krim. Tegenstanders daarentegen hebben zich fel gekeerd tegen de grote invloed van Rusland op de Krim. Sinds vorige maand houden Russische militairen de Krim bezet.

De regering in Kiev is fel tegen het plebisciet van zondag en weet zich gesteund door het Westen, dat stelt dat het referendum strijdig is met de grondwet. Het Westen heeft al gedreigd met sancties tegen Rusland als het de Krim daadwerkelijk annexeert, maar de uitslag van het referendum lijkt al vast te staan: de Krim splitst zich vrijwel zeker af van Oekraïne, waarmee de politieke crisis in Oekraïne alleen maar verder toeneemt.

Dat de spanning om te snijden is, bleek wel toen in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mensen omkwamen bij een schietpartij in Charkov, in het oosten van Oekraïne. Bij de schietpartij waren pro-Russische betogers en hun tegenstanders betrokken. Eerder ging het ook al mis in Donetsk.

Pro-Russische betogers hebben daar overheidsgebouwen bezet en raakten er slaags met aanhangers van de regering in Kiev. Zeker een persoon kwam om het leven en zeventien raakten gewond. De vrees bestaat dat Rusland het geweld gebruikt als rechtvaardiging voor het sturen van militairen om de etnisch-Russische bevolking te beschermen.

Zaterdag kwamen in Simferopol duizenden mensen op een plein bijeen. Op een podium traden Russische muzikanten op en werden Russische volksdansen opgevoerd. Er was geen Oekraïense vlag te zien.

Op de posters in Simferopol wordt vooral gewezen op de economische voordelen van aansluiting bij Rusland. Maar tegenstanders van het referendum zijn het daar niet mee eens. "Het is beter om arm te zijn en in een normaal land te leven dan te leven in een politiestaat", aldus Ine Sultanova. De 20-jarige student rechten Andrej Volosjin sluit zich hier bij aan. "Ik ben een inwoner van Oekraïne. Ik wil geen burger van een ander land zijn, of van Rusland. Het is bekend hoe het is om in Rusland te wonen. Er is van een maatschappelijk middenveld absoluut geen sprake. Je kunt niet zeggen wat je wil. Mensen kunnen niet eens demonstreren, tenzij het de regering goed uitkomt."

Schaatsers winnen wereldbeker ploegenachtervolging

De Nederlandse mannenploeg heeft de wereldbeker op de ploegenachtervolging gewonnen. Jan Blokhuijsen, Christijn Groeneveld en Douwe de Vries wonnen in Heerenveen in 3.45,00 minuten ook de laatste race. De Nederlandse mannen waren eerder dit seizoen ook in de eerste drie wereldbekerwedstrijden de beste.

Polen bleef goed bij Nederland in de buurt met 3.45,73. Noorwegen (derde in 3.50,08) en de Verenigde Staten (vierde in 3.56,54) deden ook mee in Thialf.

In het eindklassement om de wereldbeker heeft Nederland 450 punten voor de 280 van de VS. Noorwegen eindigt met 270 punten net onder de Amerikanen. Polen klimt over het afwezige Zuid-Korea heen naar de vierde plaats. De teller van Polen staat op 265 punten, Zuid-Korea blijft op 220 punten steken. In totaal kwamen zestien landen dit seizoen in actie op de ploegenachtervolging.

[WB] Ronald Mulder troeft Smeekens af op 500 meter

Schaatser Ronald Mulder heeft zaterdag de voorlaatste 500 meter van het wereldbekerseizoen gewonnen. In Thialf snelde hij naar een tijd van 34,81 seconden en dat was zestien honderdsten rapper dan Jan Smeekens. Gilmore Junio, die in Sochi bekend werd omdat hij zijn startbewijs op de 1000 meter aan Denny Morrison gaf, werd derde in een tijd van 35,00 seconden.

Michel Mulder verspeelde met een tegenvallende 35,15, goed voor een zesde plaats, de leiding in de wereldbekerstand. Hij heeft nu 623 punten, 39 minder dan broer Ronald. De afwezige Tae-Bum Mo uit Zuid-Korea staat met 527 punten derde. Jan Smeekens gaat hem zondag waarschijnlijk voorbij. Hij staat nu vierde met 505 punten.

Vliegen met een paramotor

Een paramotor of gemotoriseerd glijscherm is luchtvaartuig dat bestaat uit een glijscherm, ook parapente genoemd, een soepele uit stof gemaakte vleugel waarmee zweven mogelijk is, samen met een motor die ofwel op de rug van de piloot gedragen wordt of geplaatst is op een onderstel op drie of vier wielen (ook trike genoemd). Deze sport wordt in Nederland snorvliegen genoemd. In tegenstelling bij glijschermen waarbij je dynamische winden (hellingswinden) of thermische winden moet hebben om te kunnen vliegen en waar je meestal vertrekt van een helling of aan een lier, is het opstijgen op een horizontaal terrein perfect mogelijk met de paramotor. Het ruimtevaartuig Hermes, het ruimtetuig van de ESA (European Space Agency), maakt van het paramotorprincipe dankbaar gebruik.

Bron: Wikipedia

Meer van deze baas bekijk je op zijn youtube kanaal: devinsupertramp

[upd] Rusland blokkeert VN-resolutie Oekraïne

Rusland heeft zaterdag in de VN-Veiligheidsraad een veto uitgesproken over een Oekraïne-resolutie. De resolutie riep landen op het referendum van zondag op de Krim niet te erkennen.

De Russen leken met hun veto alleen te staan in de veiligheidsraad. Volgens de BBC stemden 13 landen voor de resolutie. China onthield zich van stemming.

Rusland blokkeert Oekraïne-resolutie bij VN
'Njet.' (Foto: ANP)

Update 19.40 uur:
Uitgebreidere informatie van persbureau Novum: Rusland heeft zaterdag zijn veto uitgesproken over een resolutie van de Verenigde Naties waarmee het referendum over de toekomst van de Krim als niet-legitiem zou worden bestempeld. China schaart zich meestal achter Rusland, maar onthield zich ditmaal van stemming.

Voorstanders van de door de Verenigde Staten gesteunde resolutie wisten al dat Rusland zijn vetorecht zou gebruiken, maar toch werd de resolutie in de Veiligheidsraad in stemming gebracht om duidelijk te maken hoeveel verzet er bestaat tegen een annexatie van de Krim door Rusland. De dertien andere leden van de Veiligheidsraad steunden de resolutie.

In de resolutie stond dat de Veiligheidsraad toegewijd is aan de 'soevereiniteit, de onafhankelijkheid, de eenheid en de territoriale integriteit' van Oekraïne. Tevens stond in de tekst dat het referendum van aanstaande zondag over een eventuele aansluiting van de Krim bij Rusland 'niet geldig kan zijn en geen basis kan vormen voor een wijziging van de status van de Krim'. Daarnaast werd er bij alle partijen op aangedrongen 'direct een vreedzame oplossing van de kwestie na te streven middels een directe politieke dialoog'.

Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Powers was de resolutie er op gericht duidelijk te maken hoezeer Rusland geïsoleerd is geraakt. "De boodschap van de stemming van vandaag is dat Rusland alleen staat in de Veiligheidsraad en in de internationale gemeenschap", aldus de Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant. "Rusland steunt als enige het referendum. Alleen Rusland is bereid het internationale recht te schenden, het VN-handvest te negeren en bilaterale verdragen te verscheuren. Deze boodschap zal niet alleen gehoord worden binnen de muren van deze kamer."

Voorafgaand aan de stemming zei de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin dat het geen geheim was dat Rusland zijn veto zou inzetten. Volgens hem hebben de mensen op de Krim het recht op zelfbeschikking en Rusland 'respecteert de wil van het volk in het referendum van 16 maart'.

China, dat altijd erg voorzichtig is als het aankomt op de kwestie van territoriale integriteit, liet bij monde van ambassadeur Liu Jieyi weten dat Beijing 'de soevereiniteit en territoriale integriteit van alle staten respecteert'. Liu riep op tot 'internationale coördinatie' en een politieke oplossing voor de kwestie.

De Veiligheidsraad is de afgelopen twee weken al zes keer bij elkaar geweest over Oekraïne, maar is er niet in geslaagd om met maatregelen te komen, omdat Rusland die met zijn vetorecht tegenhoudt.


'Energiedrankjes reden gezondheidsklachten tieners'

Hartkloppingen, slaapstoornissen, druk gedrag en maagklachten bij tieners worden waarschijnlijk veroorzaakt door het drinken van energiedrankjes. Dat stellen de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en GGD Nederland. Kinderen die zich met dat soort klachten melden bij een arts moeten dan ook standaard gecontroleerd worden op het drinken van de drankjes. Dat meldt RTL Nieuws.

De instanties trekken aan de bel vanwege enkele recente gevallen met kinderen die gezondheidsklachten hadden door het gebruiken van energiedrankjes. Zo bleek een meisje met geelzucht vijf energiedrankjes per dag te drinken. "Dat was een eyeopener", zegt kinderarts Rolf Pelleboer namens de NVK. "Als we meteen gevraagd hadden naar het gebruik van energiedrankjes dan waren de klachten veel eerder gestopt en hadden we niet zo veel onnodige onderzoeken hoeven te doen."

Ook de schoolartsen van de GGD's komen dat soort gevallen tegen. Een schoolarts uit Groningen vertelt dat een 14-jarige jongen slecht kon slapen en daardoor vermoeid was. "Bij navraag bleek hij drie tot vier blikjes Redbull per dag te drinken. Na het advies te stoppen met het drinken daarvan verdwenen zijn klachten", aldus de arts.

[F1 Historie] Renault bracht ons de turbo, deel 1

Dit jaar verschijnt tijdens elk grandprixweekend een Formule 1-special op FOK!sport. Zo lees je niet alleen het laatste F1-nieuws, maar nemen we je ook mee terug in de rijke geschiedenis van de hoogste raceklasse. Dit weekend start het nieuwe seizoen, de turbomotoren maken daarin hun comeback. Een mooie aanleiding om eens terug te kijken naar de binnenkomst van die motor in de Formule 1.

Niet perfect nee, gewoon goed

Een column komt me soms aanwaaien, een ander keer prutst hij zichzelf in elkaar door allerlei dingen die langskomen. Ik was van plan om de paarse broeken van de reclamewereld eens flink de waarheid te zeggen over hun stomme gezwam, met name over hun gebruik, nee misbruik van het woord 'perfect', maar zelfs met mijn wijdlopige manier van uitleggen valt daarmee niet op een fatsoenlijke manier een column te vullen.

Tweede dag WK skivliegen afgelast

In het Tsjechische Harrachov is de tweede dag van het wereldkampioenschap skivliegen afgelast. Het waaide de hele dag te hard, waardoor de twee laatste rondes van de individuele wedstrijd niet plaats konden vinden. Hierdoor ging de wereldtitel naar Severin Freund uit Duitsland.

De eerste en tweede rondes werden op vrijdag afgewerkt. Het leek een zeer spannend duel te gaan worden tussen Freund en de Sloveense topfavoriet Peter Prevc. Na de eerste ronde was het verschil tussen de twee slechts één punt. De Noor Anders Bardal stond op de derde plek.

In de tweede ronde sloeg Freund echter zijn, uiteindelijk winnende, slag. Zijn sprong was niet fantastisch, maar Prevc had pech met een plotselinge windvlaag, en viel terug tot op de derde plek, ver achter Freund. Het was Bardal die profiteerde van de mislukte vlucht van Prevc, waardoor de Noor steeg naar plek twee.

Met de wereldtitel pakte Freund zijn eerste grote, individuele prijs. In Sochi werd hij met Duitsland olympisch kampioen in de landenwedstrijd (Foto: PRO SHOTS/GEPA pictures)
Met de wereldtitel pakte Freund zijn eerste grote, individuele prijs. In Sochi werd hij met Duitsland olympisch kampioen in de landenwedstrijd (Foto: PRO SHOTS/GEPA pictures)

De beste vlucht in de tweede ronde werd neergezet door een oudgediende, Noriaki Kasai. De Japanner werd in 1992 op de schans in Harrachov wereldkampioen skivliegen, zijn eerste grote succes, maar slaagde er net niet in om 22 jaar later zijn tweede WK-medaille te pakken. Hij kwam uiteindelijk één punt tekort. 

Op zaterdag leek het vanaf vroeg in de ochtend al lastig te worden om sprongen te zien te krijgen, en vroeg in de middag werd de wedstrijd al uitgesteld. Na meerdere malen beraad te hebben gevoerd besloot de jury iets na zes uur 's avonds om de wedstrijd af te lasten. Het is nog niet duidelijk of de landenwedstrijd, die voor zondag gepland staat, wel doorgang kan vinden. 

[PL] Fulham wint zonder Stekelenburg van Newcastle

Fulham heeft in de strijd tegen degradatie uit de Premier League drie broodnodige punten gepakt. De hekkensluiter won op Craven Cottage door een doelpunt van invaller Ashkan Dejagah met 1-0 van Newcastle United. Bij Fulham ontbrak keeper Maarten Stekelenburg. Hij was door trainer Felix Magath gepasseerd.

David Stockdale kreeg de voorkeur onder de lat omdat hij in de ogen van Magath vooral in thuiswedstrijden beter uit de verf komt. "Hij roept wat harder", legde de Duitse trainer uit. "En hij neemt meer verantwoordelijkheid."

Met Stockdale in het doel hield Fulham voor het eerst sinds 8 december de nul. Zijn collega Tim Krul lukte dat niet. Hij verkeek zich in de 68e minuut op een afstandsschot van Dejagah. Bij Newcastle stonden ook Luuk de Jong en Vurnon Anita in de basis.

Bijna gaf Fulham in blessuretijd de overwinning nog uit handen. John Heitinga maakte hands bij een inzet van de mee naar voren gekomen Krul, maar kreeg wonder boven wonder geen penalty tegen.

Fulham blijft ondanks het gelijkspel laatste, maar komt nu op een puntje van Sunderland, dat thuis op 0-0 bleef steken tegen Crystal Palace. West Bromwich Albion is voorlopig weg bij de onderste plaatsen. Uit bij Swansea City, waar Michel Vorm en Jonathan de Guzman in de basis stonden, werd met 2-1 gewonnen.

Overige uitslagen Premier League:

Everton - Cardiff City 2-1

Stoke City - West Ham United 3-1

Southampton - Norwich City 4-2

[Bundesliga] Stevens debuteert bij Stuttgart met gelijkspel

Huub Stevens heeft in zijn eerste wedstrijd als trainer van VfB Stuttgart een gelijkspel uit het vuur gesleept. De uitwedstrijd tegen Werder Bremen eindigde zaterdag in 1-1. Stevens werd een week geleden bij de nummer vijftien van de Bundesliga aangesteld als opvolger van de ontslagen Thomas Schneider.

Stuttgart, dat al tien wedstrijden op rij niet meer wist te winnen, had lange tijd zicht op meer dan een punt. Georg Niedermeier zette de ploeg van Stevens in de 55e minuut op voorsprong. Pas tien minuten voor tijd maakte Aaron Hunt gelijk. Bovendien miste Martin Harnik bij een 0-0 stand namens Stuttgart een penalty.

Met 21 punten uit 25 wedstrijden staat Stuttgart drie punten boven hekkensluiter Eintracht Braunschweig, dat thuis met 1-1 gelijkspeelde tegen VfL Wolfsburg. Concurrenten Hamburger SV, SC Freiburg en FC Nürnberg komen zondag pas in actie.

Borussia Dortmund gaf Bayern München opnieuw een zetje in de rug. De nummer twee van de Bundesliga verloor op eigen veld verrassend met 2-1 van Borussia Mönchengladbach. Als Bayern zaterdagavond thuis wint van Bayer Leverkusen is het gat met de nummer twee al 23 punten. In theorie zou de ploeg van Arjen Robben dan volgend weekeinde al kampioen kunnen worden.

Jos Luhukay verloor met Hertha BSC thuis met 3-0 van Hannover 96. FSV Mainz won de uitwedstrijd tegen TSG Hoffenheim met 4-2.

[PL] Man City wint met tien man bij Hull

Manchester City heeft zaterdag in de Premier League een zwaarbevochten uitzege geboekt op Hull City. De titelkandidaat speelde door een vroege rode kaart voor Vincent Kompany bijna de hele wedstrijd met tien man, maar won toch met 2-0. David Silva en Edin Dzeko maakten de goals.

Kompany vergreep zich in de tiende minuut aan een doorgebroken tegenstander en moest terecht met rood naar de kant. Door een fraaie goal van Silva kwamen de bezoekers vier minuten later toch op voorsprong. Vlak voor tijd zorgde Dzeko na een assist van Silva voor de definitieve beslissing.

Manchester City, dat de afgelopen dagen werd uitgeschakeld in de FA Cup en de Champions League, klimt door de overwinning naar de tweede plaats. Koploper Chelsea heeft weliswaar zes punten meer, maar ook twee wedstrijden meer gespeeld.

[vid] Lady Gaga ondergekotst op podium

Demi Lovato vindt het niet kunnen dat Lady Gaga tijdens een optreden een kunstenares over haar heen heeft laten kotsen. "Alsof er nog niet genoeg mensen zijn die eetstoornissen verheerlijken", twitterde Lovato, die zelf heeft geworsteld met boulimia. "Het is niet stoer of kunstzinnig."

Lady Gaga, die zelf ook een eetstoornis had, trad donderdagavond op tijdens het South by Southwest-festival in Austin. Tijdens het nummer Swine werd de zangeres op het podium vergezeld door een kunstenares die normaal gesproken op doeken kotst. De artiest kotste meerdere vloeistoffen over de zangeres heen, die gewoon door bleef gaan met zingen.

"Artiesten in de popcultuur hebben invloed op mensen. Sommige mensen hebben niet door dat iets wat hun idolen doen kunst is", legt Lovato uit. "Wat mensen zien, doen ze na. Of het nu gaat om een kapsel, kleding of het verkeerd opvatten van dingen waardoor ze zelfdestructief gedrag vertonen als kunst."

De 21-jarige zangeres voelde zich genoodzaakt haar mond open te trekken omdat fans hun idolen nadoen. "Boulimia is niet iets stoers en het zorgt er niet voor dat je met je favoriete artiest op het podium kunt staan." Wel is Lovato naar eigen zeggen nog steeds een fan van Gaga. "Ik ben nog steeds een 'Little Monster'."


'Kunst'

Rusland bezet dorp buiten Krim

Russische militairen hebben zaterdag met steun van gevechtshelikopters en pantservoertuigen het dorp Strilkove, op zo'n tien kilometer van het schiereiland de Krim, bezet. Dat heeft het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken gezegd. Het lijkt er op dat dit de eerste actie van het Russische leger buiten de Krim is.

In een verklaring zei het ministerie dat Oekraïne zich 'het recht voorbehoudt om alle noodzakelijke maatregelen te nemen die nodig zijn om de militaire invasie door Rusland te stoppen'. Bij de actie zijn geen schoten gelost, maar het drijft de spanningen in Oekraïne verder op. Zondag beslist de bevolking van de Krim in een referendum over aansluiting bij Rusland.

Eerder zei een woordvoerder van de Oekraïense grenswacht dat zo'n honderdtwintig Russische militairen een aardgasverdeelstation hebben ingenomen. Het ministerie van buitenlandse zaken zei echter dat ongeveer tachtig militairen het dorp hebben ingenomen. Over het verdeelstation werd niet gesproken.

Jack van Gelder is Pilatus in The Passion

Jack van Gelder kruipt in de jaarlijkse voorstelling van The Passion in de huid van Pontius Pilatus. Dat heeft de EO zaterdag bekendgemaakt. The Passion, een samenwerking tussen de EO en RKK, is donderdag 17 april live te volgen op Nederland 1.

"Ik ben geraakt door het geweldig mooie programma en zingen vind ik helemaal te gek", laat de sportpresentator weten in een verklaring. In zijn rol als politicus Pilatus vertelt en zingt Van Gelder over de kruisiging en de dood van Jezus.

Eerder werd bekendgemaakt dat Jan Dulles in de huid van Jezus kruipt en Simone Kleinsma te zien is als Maria. Ook Jamai en Stanley Burleson hebben een rol in het muzikale evenement dat plaatsvindt in Groningen. Beau van Erven Dorens praat het Paasverhaal aan elkaar.

'Meer vlootoefeningen VS in Zwarte Zee'

De Amerikaanse torpedobootjager USS Truxtun en schepen van bondgenoten gaan meer oefeningen uitvoeren in de Zwarte Zee. Dat zei de commandant van de Amerikaanse oorlogsbodem zaterdag in Bulgarije tegen verslaggevers.

De Verenigde Staten, Roemenië en Bulgarije begonnen onlangs met gezamenlijke militaire oefeningen in de Zwarte Zee. Dat viel samen met oplopende spanningen door het conflict op de Krim. Inwoners van het Oekraïense schiereiland in de Zwarte Zee mogen zich zondag in een referendum uitspreken over een mogelijke aansluiting bij Rusland.

De VS ontkenden eerder dat de oefeningen een reactie zijn op de onrust in Oekraïne. Ook de commandant van de Truxtun benadrukte dat de vlootoefeningen al maanden geleden gepland zijn.

Doodstraf verkrachters India opgeschort

De doodstraf die twee Indiase mannen opgelegd hebben gekregen omdat ze eind 2012 een jonge vrouw in een bus hebben verkracht en haar dodelijk mishandelden, is opgeschort. De zaak wordt in een zitting op 31 maart opnieuw bekeken, besloot het hooggerechtshof volgens Indiase media zaterdag.

Het tweetal kreeg donderdag, net als twee mededaders, te horen dat hun hoger beroep tegen de doodstraf was afgewezen. Hun advocaat, die het vonnis buitenproportioneel vindt, liet het daar echter niet bij zitten. Het proces zou onder publieke en politieke druk staan en de rechter heeft niet goed naar de peidooien geluisterd, liet hij weten.

De dood van het 23-jarige slachtoffer zorgde voor een golf van verontwaardiging binnen en buiten India. In het hele land gingen demonstranten de straat op omdat ze zwaardere straffen voor daders eisten.

[upd] Ambtenaren zwaar mishandeld in Roosendaal

Twee medewerkers van de gemeente Roosendaal en twee controleurs van de arbeidsinspectie zijn vrijdagavond zwaar mishandeld in de Brabantse plaats. Dat meldt de politie zaterdag. Een 18-jarige man uit Roosendaal is gearresteerd op verdenking van de mishandeling. Een medeverdachte wist te ontkomen.

De vier ambtenaren hielden rond 18.00 uur een controle bij een eetgelegenheid aan de Lindenburg. Ze vermoedden dat een van de medewerkers van de zaak niet legaal in Nederland verbleef. Tijdens de controle vroegen de ambtenaren het identiteitsbewijs van de werknemer.

Twee mannen die ook in de zaak aanwezig waren, begonnen zich daarop te bemoeien met de controle. Ze werden agressief en schopten en sloegen de ambtenaren. De vermoedelijk illegale medewerker en een van de agressieve mannen wisten tijdens de vechtpartij het pand te ontvluchten. De 18-jarige man werd aangehouden en overgedragen aan de politie. Hij zit vast.

Update 17:59
De zware mishandeling van vier ambtenaren vrijdagavond in Roosendaal is 'een laffe daad' en zal 'tot op de bodem' worden uitgezocht. Dat laat burgemeester Jacques Niederer van de Brabantse plaats zaterdag weten in een verklaring.

De burgemeester spreekt in de verklaring zijn afschuw uit over de mishandeling. "De 'mannelijke' daders tonen duidelijk geen respect voor onze handhavers en toezichthouders", aldus Niederer. Ook hebben de daders volgens hem 'geen respect voor vrouwen, nu is gebleken dat twee van de ambtenaren van het vrouwelijke geslacht zijn'.

Niederer keurt geweld tegen mensen met een publieke taak af. "Daar blijf je gewoon van af. Ongeacht of dit ambulancemedewerkers, brandweermannen, politieagenten, controleurs of ambtenaren zijn. Het gemeentebestuur staat pal achter zijn medewerkers. We zijn nu in afwachting van de resultaten van het strafrechtelijk onderzoek."

De politie onderzoekt de zaak. De controleurs van de arbeidsinspectie hebben aangifte gedaan van de mishandeling.

Opnieuw ritzege Slagter in Parijs-Nice

Tom-Jelte Slagter heeft zijn tweede ritzege in Parijs-Nice geboekt. De renner van Garmin-Sharp was zaterdag in de zevende etappe in de sprint te sterk voor wereldkampioen Rui Costa en geletruidrager Carlos Alberto Betancur. Slagter schreef woensdag ook al de vierde etappe op zijn naam.

De teller voor Nederland in de World Tour-koers staat in totaal al op drie overwinningen. Ook Belkin-renner Moreno Hofland mocht al een keer het zegegebaar maken.

Slagter verspeelde vrijdag zijn kansen op een goede eindklassering door een technisch mankement aan zijn fiets. De 24-jarige Groninger bleek de teleurstelling echter snel verwerkt te hebben en kwam zaterdag sterk voor de dag. In de bergop lopende laatste kilometer troefde hij met een knap eindschot alle favorieten af.

Ook Lieuwe Westra, Pim Ligthart en Albert Timmer lieten zich in de 196 kilometer lange voorlaatste etappe gelden. De drie Nederlanders maakten deel uit van een grote kopgroep die voordat de finale begon werd ingerekend. Ligthart hield aan zijn inspanningen wel de bergtrui over.

De rittenkoers wordt zondag afgesloten met een 128 kilometer lange etappe met start en finish in Nice. Betancur verdedigt een voorsprong van veertien seconden op Costa.

Kieswijzer voor studenten in Groningen

Groningse studenten kunnen vanaf zaterdag een speciaal voor hen ontworpen kieswijzer raadplegen om te bepalen op wie ze moeten stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen aanstaande woensdag. De kieswijzer is opgesteld door de Groninger Studentenbond (GSB) in samenwerking met politieke partijen.

In Groningen wonen ruim dertigduizend studenten en dus is hun stem 'erg belangrijk', stelt de GSB. "Een op de zes inwoners is student en nu de gemeente steeds meer verantwoordelijkheden krijgt, is het belangrijker dan ooit dat studenten gaan stemmen," zegt GSB-voorzitter Leon Maas.

De studentenbond vindt het belangrijk dat de belangen van studenten goed worden vertegenwoordigd. "Ook al gaan veel studenten na hun studie weer ergens anders wonen", zegt Maas.

Voor de kieswijzer heeft GSB alle politieke partijen in de Groningse gemeenteraad gevraagd om hun mening te geven over vijftien zaken die studenten aangaan. Voorbeelden daarvan zijn huisvesting, openbaar vervoer, het alcoholbeleid en de openingstijden van kroegen. Alle partijen hebben meegewerkt, behalve de Libertarische Partij, laat de studentenbond weten.

Volgens de studentenbond is de kieswijzer voor studenten een goede aanvulling op de standaard kieswijzer. Bovendien zou Groningen de enige stad zijn waar een speciale kieswijzer voor studenten is opgesteld.

De studentenkieswijzer is te vinden op de website van de GSB.

Syrische burgeroorlog gaat vierde jaar in

Het is zaterdag precies drie jaar geleden dat in Syrië mensen in opstand kwamen tegen de regering van de Syrische president Bashar Assad. Wat begon met protesten is inmiddels uitgelopen op een burgeroorlog waarbij al meer dan 140.000 mensen om het leven zijn gekomen en ruim twee miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen. Ondanks vredesgesprekken tussen de rebellen en Damascus is er nog altijd geen diplomatieke oplossing voor de crisis gevonden. En het geweld neemt alleen maar toe nu ook moslimextremistische groepen deelnemen aan de strijd.

De Syrische Nationale Coalitie, de grootste oppositiegroep die de steun heeft van het Westen, zwoer zaterdag in een verklaring dat de regering van Assad 'omver wordt geworpen'. Want 'het regime van Assad is de belangrijkste bron van het lijden van het Syrische volk'. Voorlopig hebben de rebellen het echter nog veel te stellen met het regeringsleger.

Zaterdag boekte het Syrische leger fors terreinwinst in Yabroud, bij de grens met Libanon. Er werden zeker vijftien luchtaanvallen uitgevoerd en in buitenwijken van de stad werd zwaar gevochten. Yabroud is de laatste stad in de bergachtige regio Qalamoun die nog in handen van de rebellen is. Al maanden probeert het regeringsleger de aanvoerlijnen naar de stad door te snijden.

"We snijden de aanvoerlijnen vanuit buurlanden door en de strijders worden in specifieke gebieden belegerd en vervolgens uitgeroeid", zei een Syrische bevelhebber in een interview met de Libanese tv-zender Al-Mayadeen. "Ik adviseer de terroristen in Yabroud zich over te geven, zo niet dan zullen ze sterven. Geef je over voor het te laat is. Het Syrisch-Arabische leger komt eraan."

Sabotage ontdekt bij nucleaire installatie Iran

De Iraanse autoriteiten hebben bij de zwaarwaterreactor in Natanz een poging tot sabotage ontdekt. Voordat er schade kon worden aangericht, werd deze poging echter verijdeld. Dat heeft Asghar Zarean, die namens de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie waakt over nucleaire veiligheid, zaterdag gezegd.

Volgens Zarean speelden de Iraanse inlichtingendiensten een belangrijke rol bij het opsporen van de sabotage. Hij wilde echter geen details geven.

De uraniumverrijkingsinstallatie in Natanz is eerder al het doelwit geweest van een aanval met het computervirus Stuxnet. In 2010 werden als gevolg daarvan tijdelijk de centrifuges van de installatie stilgelegd. Stuxnet en andere aanvallen met computervirussen zijn volgens Iran het werk van Israël, de Verenigde Staten en hun bondgenoten.

Dode en verwaarloosde dieren in aquarium Valkenburg

Bij een aquarium in de Valkenburger grotten in Valkenburg zijn dode en verwaarloosde vissen en reptielen aangetroffen. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, de gemeente en de politie zijn zaterdag begonnen met het onderbrengen van de nog levende dieren. Dat meldt de inspectie op haar website.

De politie had vrijdag een melding gekregen over mogelijk dierenleed bij het aquarium aan de Trichtergrubbe. De beheerder van de dieren is onlangs overleden en daarna zijn de dieren niet meer verzorgd. "Enkele dieren werden helaas dood aangetroffen. Een groot deel bleek ernstig ondervoed te zijn, maar was gelukkig nog wel in leven", zo laat de inspectie weten.

Het is niet bekend hoeveel dieren in het aquarium aanwezig waren. Ze worden in afwachting van een beslissing van de rechter bij opvangadressen elders in het land ondergebracht. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland neemt, in overleg met de eigenaren van het aquarium, binnen twee weken een beslissing nemen over wat er met de dieren gaat gebeuren.

'Inval Russen door Oekraïeners gestopt'

Oekraïense troepen hebben voorkomen dat Russische militairen een strook land ten oosten van de Krim konden binnendringen. Dat maakte het Oekraïense ministerie van Defensie zaterdag bekend.

Bij de operatie in het gebied zouden onder meer Oekraïense vliegtuigen en grondtroepen zijn ingezet. De poging van Russische militairen het gebied te betreden "is onmiddellijk afgeweerd", aldus het ministerie.

'Oekraïense troepen weren inval Russen af'
Naar verluidt werd de Russische opmars in de buurt van de stad Cherson gestopt. (Foto: ANP)

Premier Turkije haalt uit naar dode tiener

De Turkse tiener die fatale verwondingen opliep tijdens anti-regeringsprotesten had banden met terroristische groepen. Dat zei premier Recep Tayyip Erdogan vrijdagavond laat op een campagnebijeenkomst in het zuidoosten van Turkije. De premier raakt daarmee mogelijk een open zenuw, omdat de dood van de 15-jarige Berkin Elvan leidde tot massaprotesten.

De tiener stierf deze week na maanden in coma te hebben gelegen. Vermoedelijk was hij tijdens protesten in Istanbul geraakt door een traangasgranaat van de politie. Elvan zou op dat moment onderweg zijn geweest om brood te kopen, maar volgens Erdogan was de jongen helemaal niet zo onschuldig. De premier sprak over "een kind met kralen van staal in zijn zak, een slinger in zijn hand, zijn gezicht bedekt met een sjaal, die was binnengehaald door terroristische organisaties."

Premier Turkije haalt uit naar dode tiener
Premier Turkije haalt uit naar dode tiener (Foto: ANP)

[WB] Fatkulina wint 500 meter

Olga Fatkulina heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de eerste 500 meter van dit weekend gewonnen. De Russische bleef de Amerikaanse Heather Richardson voor.

Fatkulina won vandaag in een tijd van 37,67 seconden. Richardson moest genoegen nemen met de tweede plaats en een tijd van 37,79. Op de vijfde plaats was Margot Boer de beste Nederlandse. Laurine van Riessen werd zesde.

In de strijd om de wereldbeker hebben Fatkulina en Richardson nu evenveel punten, waardoor de laatste wedstrijd morgen beslissend word. Sang-Hwa Lee, die dit seizoen zeven wereldbekerwedstrijden won, zette na de Olympische  Spelen een punt achter het seizoen en staat daardoor pas derde.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Olga Fatkulina (Rus) 37.67
2 Heather Richardson (VS) 37,79
3 Nao Kodaira (Jap) 37,95
4 Jenny Wolf (Dui) 38,03
5 Margot Boer (Ned) 38,05
6 Laurine van Riessen (Ned) 38,14
11 Anice Das (Ned) 38,61
12 Thijsje Oenema (Ned) 38,68

Stand Wereldbeker:

# Naam Punten
1 Olga Fatkulina (Rus) 810
2 Heather Richardson (VS) 810
3 Sang-Hwa Lee (Zko) 700
4 Jenny Wolf (Dui) 683
5 Nao Kodaira (Jap) 547
7 Margot Boer (Ned) 418

[WB] Verweij wint wereldbeker, Tuitert zwaait af

Koen Verweij heeft zaterdag in Heerenveen de wereldbeker op de 1500 meter gewonnen. De winnaar van olympisch zilver had in Thialf genoeg aan een tweede plaats achter de Rus Denis Yuskov. Mark Tuitert viel bij zijn laatste wedstrijd net naast het podium. De olympisch kampioen van Vancouver werd vierde.

Verweij moest in een rechtstreeks duel afrekenen met zijn directe concurrent Shani Davis en deed dat met verve. De Nederlander reed een tijd van 1.45,60 minuten. Davis, die als klassementsaanvoerder aan de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen was begonnen, bleef steken op de vijfde plaats. Yuskov won in 1.45,55 minuten.

Tuitert kwam in zijn laatste race slechts één honderdste van een seconde tekort om de Pool Zbigniew Brodka van het podium te houden. Lang wilde hij niet bij die teleurstelling stil staan. "Het is nu tijd om aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen", vertelde hij aan de NOS. "Ik brand van de ambities op heel veel vlakken, maar weet nog niet hoe dat er concreet uit gaat zien." Aan een carrière als trainer denkt hij voorlopig niet.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Dennis Yuskov (Rus) 1.45,55
2 Koen Verweij (Ned) 1.45,60
3 Zbigniew Bródka (Pol) 1.45,81
4 Mark Tuitert (Ned) 1.45,82
5 Shani Davis (VS) 1.46,02
10 Kjeld Nuis (Ned) 1.46,89
11 Stefan Groothuis (Ned) 1.47,08
14 Rhian Ket (Ned) 1.50,18

Eindstand Wereldbeker:

# Naam Punten
1 Koen Verweij (Ned) 440
2 Dennis Yuskov (Rus) 430
3 Shani Davis (VS) 401
4 Zbigniew Bródka (Pol) 385
5 Brian Hansen (VS) 245

Renault: "We zijn er nog niet"

Motorfabrikant Renault zegt nog flink achter te lopen op de concurrenten Mercedes en Ferrari, dit ondanks de wisselende resultaten tijdens de kwalificatie in Albert Park. De Renault-aangedreven motor van Red Bull Racing leverde Daniel Ricciardo wel een tweede startpositie op, maar zijn teamgenoot Sebastian Vettel worstelde met de auto. Ook de Lotus-coureurs zijn niet te vinden in de top-tien.

“Het is geen verrassing. We zijn er nog niet, omdat we problemen hebben gehad met de betrouwbaarheid. Dat heeft wat vertraging opgeleverd. We wilden van hetzelfde niveau als Mercedes en Ferrari zijn, maar we liggen ongeveer een maand achter", aldus Remi Taffin van Renault die geen onderscheid maakt tussen de teams.

Naast Ricciardo stonden ook de beide Toro Rosso's in de top-tien en scoorde de Caterham-bolide van Kamui Kobayahsi een goede vijftiende plaats. 

Contador boekt ritzege in Tirreno

Alberto Contador heeft zaterdag de vierde etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Spaanse renner van Tinkoff-Saxo kwam na een 244 kilometer lange etappe met finish bergop vlak voor de Colombiaan Nairo Quintana over de streep. De Pool Michal Kwiatkowski finishte als zevende en behoudt de leiderstrui.

Contador klimt dankzij zijn ritzege naar de tweede plaats in het klassement. De tweevoudig Tourwinnaar heeft een achterstand van zestien seconden op de voor Omega-Pharma-Quick-Step rijdende Kwiatkowski.

Robert Gesink haalde de finish niet. De renner van Belkin kneep eerder op de dag in de remmen wegens problemen met zijn urinewegen.

FOK!sport foto-onderschrift week 11

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was urahara met het volgende onderschrift: "Keeper van PEC Zwolle bang voor eigen schaduw"

De opgave van deze week:

Met een flinke grimas vliegt Eelco Sintnicolaas door de lucht tijdens het WK indoor atletiek. Wat is hier gaande? (PRO SHOTS/DPPI)
Met een flinke grimas vliegt Eelco Sintnicolaas door de lucht tijdens het WK indoor atletiek. Wat is hier gaande? (PRO SHOTS/DPPI)

Man gaat groep met schep te lijf om ruzie met zoon

Een 50-jarige man heeft vrijdagavond met een schep uitgehaald naar een groep mensen die ruzie maakten met zijn 17-jarige zoon. Een 19-jarige man is daarbij gewond geraakt. Zowel vader als zoon zijn opgepakt wegens zware mishandeling. Dat meldt de politie zaterdag.

Het incident vond plaats in het Brabantse Almkerk. Na een avondje stappen kreeg de 17-jarige jongen bij een uitgaansgelegenheid ruzie met een groep mensen. De vader van de jongen was ook aanwezig. Hij had een schep bij zich en haalde daarmee uit naar een 19-jarige man. Ook bedreigde hij hem.

De man werd niet met de schep geraakt, maar kreeg daarna wel enkele klappen in zijn gezicht. Hij raakte gewond en is voor controle en behandeling naar een ziekenhuis gebracht. De vader en de zoon zijn aangehouden door de politie. Ze zitten vast.

Chris Brown mogelijk maand in de cel

Chris Brown moet mogelijk de komende maand in de gevangenis doorbrengen. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De zanger is vrijdag vanwege nog onbekende redenen uit een afkickkliniek in Malibu gezet. Brown werd hierop opgepakt, omdat hij van de rechter tot eind april in de instelling moest verblijven en daarmee zijn afspraak dus niet is nagekomen.

De advocaat van de 24-jarige zanger gaat maandag naar de rechter om te zorgen dat Brown naar een andere kliniek kan of huisarrest kan krijgen. Als de raadsheer geen afspraken kan maken, kan Brown mogelijk nog langer dan een maand achter de tralies blijven zitten.

De zanger verbleef in de kliniek omdat hij zijn proeftijd heeft geschonden. Brown zou in oktober samen met zijn bodyguard een man in Washington hebben geslagen. De zanger zat destijds nog in de proeftijd die hij in Californië kreeg opgelegd nadat hij in 2009 zijn toenmalige vriendin Rihanna in elkaar had getimmerd. Brown liet zich in november opnemen, nadat hij het op een akkoordje had gegooid met justitie. Vanwege een eerdere overtreding van zijn proeftijd riskeerde de zanger in november al een celstraf van vier jaar.

De zaak in Washington heeft al gevolgen gehad voor Browns lopende zaak in Californië. Vanwege de vechtpartij besloot een rechter in december de voorwaardelijke straf van de zanger om te zetten in een onvoorwaardelijke straf.

Daarmee is de kous nog niet af. Vorige maand werd Brown aangeklaagd wegens betrokkenheid bij een vechtpartij die in juli zou hebben plaatsgevonden. Na een basketballwedstrijd in Los Angeles zou de zanger met een aantal gangleden op de vuist zijn gegaan.

Chauffeurs gaan opnieuw actie voeren

Het cao-overleg tussen vrachtwagenchauffeurs en transportwerkgevers is zaterdag opnieuw op niets uitgelopen. In Dordrecht, Assen, Nieuwegein en Asten vonden bijeenkomsten plaats waar zo'n achthonderd truckers op af waren gekomen. De onderhandelingen zitten al weken muurvast. De chauffeurs gaan zich daarom nu voorbereiden op acties. Dat melden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen.

De bonden laten weten dat ze de werkgevers de komende week een ultimatum gaan stellen. "Als ze daar geen gehoor aan geven, beginnen we eind volgende week met doelgerichte acties. Bijvoorbeeld bij de distributiecentra van supermarkten. Laten we hopen dat het niet zover hoeft te komen", zegt onderhandelaar van CNV Tjitze van Rijssel.

Zijn collega van FNV Egon Groen stelt dat de vrachtwagenchauffeurs 'duidelijk' hebben aangegeven dat ze het bod van de werkgeversorganisaties niet accepteren. "Daarom gaan we nu acties voorbereiden. Die acties zullen zich stap voor stap opbouwen", aldus Groen.

FNV wil een eenjarige cao met een loonsverhoging van drie procent, meer zeggenschap over werktijden en scholing. CNV heeft vanaf het begin gepleit voor een snelle cao-ronde, met alleen een loonsverhoging van drie procent.

De werkgevers zeggen echter 'te allen tijde nul procent loonsverhoging te bieden'. "De werkgevers bieden een lege buidel. Nul procent. Tegelijkertijd roepen ze de bonden op om weer te komen overleggen. Maar dat heeft natuurlijk geen enkele zin, als er niks op tafel ligt", zegt Van Rijssel.

De nieuwe cao moet voor 140 duizend werknemers in de transport en logistieke sector gaan gelden.

[WB] Zege v.d Weijden op 3.000 meter

Annouk van der Weijden heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen de 3.000 meter gewonnen. Het is voor het eerst dat Van der Weijden een wereldbekerwedstrijd wint.

In Thialf kwam Van der Weijden, de nummer vijf van Sochi, tot een tijd van 4.02,22. Yvonne Nauta, die plaatsing voor de olympische 3 km net mis liep, kwam tot de tweede tijd in 4.03,65. De Russische Olga Graf, in Sochi winnares van het brons, werd ook nu derde. Martina Sábliková kwam niet verder dan de vierde tijd. Ireen Wust ontbrak, zij richt zich dit weekend op de kortere nummers.

De eindzege in de wereldbeker op de gecombineerde 3 en vijf kilometer is voor het achtste jaar op rij voor Sáblikova. Het podium word verder bezet door Claudia Pechstein (tweede) en Nauta (derde).

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Annouk van der Weijden (Ned) 4.02,22
2 Yvonne Nauta (Ned) 4.03,65
3 Olga Graf (Rus) 4.03,79
4 Martina Sábliková (Tsj) 4.03,88
5 Linda de Vries (Ned) 4.05,64
6 Antoinette de Jong (Ned) 4.05,79
7 Jorien Voorhuis (Ned) 4.07,06

Eindstand Wereldbeker:

# Naam Punten
1 Martina Sábliková (Tsj) 550
2 Claudia Pechstein (Dui) 416
3 Yvonne Nauta (Ned) 326
4 Olga Graf (Rus) 274
5 Jorien Voorhuis (Ned) 245
6 Ireen Wust (Ned) 240
7 Karzyna Bachleda (Pol) 237
8 Antoinette de Jong (Ned) 225
9 Annouk van der Weijden (Ned) 224
10 Ida Njatun (Noo) 221

[PS] Canadese curlers verslaan Rusland

Na twee keer goud op de Olympische Spelen, heeft Canada nu ook het goud op de Paralympische Winterspelen. Onder leiding van skip Jim Armstrong en zijn teamgenoten Ina Forrest, Dennis Thiessen en Sonja Gaudet wonnen ze de finale met 8-3 van Rusland.

De Russen maakten in het zesde end een bijzondere fout, waardoor Canada drie punten pakte en op een onmogelijk in te halen voorsprong kwam van 8-2. De Russen wisten daarna nog één punt te pakken, maar het achtste end was na zes stenen al klaar vanwege de grote voorsprong. 

In de strijd om de bronzen medaille gaat de overwinning Groot-Brittannië. Met 7-3 wonnen de Britten van de Chinezen.

Team Canada vanochtend in de halve finale. 

[WB] Bob de Jong niet op 5 kilometer

Bob de Jong zal morgen tijdens de wereldbekerfinale schaatsen in Heerenveen niet meedoen aan de vijf kilometer. De schaatser uit de BAM-formatie is ziek, waardoor er een vroegtijdig einde aan zijn seizoen komt.

De 37-jarige De Jong liet via Twitter weten dat hij al twee dagen in bed ligt met griep. Hierdoor heeft hij zijn seizoen moeten beëindigen, maar in november staat hij gewoon weer aan de start van de wedstrijden. Voor welke ploeg is nog niet bekend, wel dat dit niet bij de nieuwe Clafis en A-Ware/Fonterra-formatie van zijn huidige trainer Jillert Anema zal zijn.

'Bin Laden doorzeefd met kogels'

Eindelijk geven de Amerikanen een valide reden waarom er nooit foto's in de media zijn verschenen van het lichaam van de net vermoordde Osama bin Laden. Het lichaam zou namelijk te zwaar zijn toegetakeld door de extreme wraakzucht van de Amerikaanse Navy Seals. Volgens een voorzichtige schatting zouden er meer dan 100 kogels in hoogste chef van de Al Qaida zijn gepompt.

Dood was blijkbaar nog niet dood genoeg. De militairen hebben om de beurt hun kogelmagazijnen leeggeschoten op het lichaam van het veronderstelde brein achter 9/11. Een lid van het Seal-team heeft een boek te verkopen over de gebeurtenissen en geeft met deze informatie alvast iets weg.

Sofrep, een website voor Amerikaanse speciale eenheden stelt dat het geweld tegen bin Laden excessief was en dat wreedheid en genotzucht in toenemende mate voorkomt onder de triggerhappy Yankees in uniform. Men spreekt zelfs over een 'trend'. Voorbeelden hiervan zijn militairen die hun blaas legen over dode vijanden of hiervan een barbecue maken door de vijandige strijder in de hens te zetten.

Het eventueel laten zien van de foto's die het team gemaakt heeft, zou schadelijk zijn voor het imago van het Amerikaanse leger.

Olympische bobsleeër betrapt op doping

De Poolse bobsleeër Daniel Zalewski blijkt tijdens de Olympische Spelen in Sochi te zijn betrapt op dopinggebruik. Na een op 23 februari afgenomen test zijn bij de sporter sporen van een verboden stimulerend middel aangetroffen. Dat maakte het olympisch comité van Polen zaterdag bekend.

De Poolse sportkoepel zegt vrijdag door het IOC op de hoogte te zijn gesteld van de positieve test. Zowel de A- als de B-staal bleek sporen van een verboden stof te bevatten. Zalewski maakte in Sochi deel uit van de Poolse viermansbob, die met de 27e plaats in de achterhoede eindigde.

Door de positieve test van Zalewski staat de teller bij de Olympische Spelen op zeven dopinggevallen. IJshockeyers Nicklas Bäckström en Vitalijs Pavlovs, langlaufers Johannes Dürr en Marina Lisogor, biatlete Evi Sachenbacher-Stehle en bobsleeër William Frullani gingen hem voor.

Cast Pijnstillers vol jong talent

De cast van Pijnstillers naar het boek van Carry Slee zit vol aanstormend acteertalent. Gijs Blom, die eerder te zien was in Sonny Boy en Kankerlijers, en Susan Radder, bekend van Quiz en Kauwboy, spelen de hoofdrollen. Dat heeft distributeur Dutch Film Works vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Andere rollen zijn voor Massimo Pesik, Bloms tegenspeler in Kankerlijers, en Lara van der Klaauw, die hiermee haar filmdebuut maakt. Van der Klaauw werd tijdens een castingdag uit ruim 3300 aspiranten gekozen. Twee andere acteurs uit die selectie zijn gecast in bijrollen.

Pijnstillers is de zevende film naar een boek van Carry Slee. De meerderheid werd tot nu toe verfilmd door Dave Schram, ditmaal neemt zijn dochter Tessa de regie op zich. Het verhaal gaat over Casper, die alleen woont met zijn moeder en helemaal leeft voor muziek. Als zij ernstig ziek wordt, begint Casper zich voor het eerst af te vragen wie zijn vader is.

Pijnstillers van Carry Slee wordt verfilmd (Foto: Novum)

Kiev ontbindt Krimparlement

Het parlement van Oekraïne heeft zaterdag het parlement van de Krim, nu nog officieel een autonoom deel van het land, als ontbonden verklaard. Het geldt als een symbolische daad aan de vooravond van het referendum waarin de bevolking van de Krim kan stemmen of het schiereiland zich wel of niet bij Rusland aansluit.

In Kiev stemden 278 van de 450 afgevaardigden voor het ontbinden van het parlement in Simferopol. Het parlement van de Krim heeft het schiereiland eerder al onafhankelijk verklaard van Oekraïne en wil zich aansluiten bij Rusland. Interim-president Alexander Toertsjinov van Oekraïne heeft de ontwikkelingen in de Krim veroordeeld en "ontoelaatbaar" genoemd.

Weisz kent ins en outs van online daten

Géza Weisz weet precies hoe hij via social media een date moet scoren. "Via Facebook bijvoorbeeld. Dat je een vriendin van iemand ziet en denkt: die is leuk, toevoegen! Dan ga je eerst heel lang elkaars foto's liken en nadat je tien foto's hebt geliked stuur je een berichtje", legt de 27-jarige acteur uit voor de camera van Novum Nieuws. "Misschien ontmoet je elkaar daarna wel een keer."

Erg succesvol is Weisz nog niet geweest. "Ik ben nog steeds alleen, nog steeds een ongelofelijke loser", grapt de acteur. Datingapp Tinder biedt voor Weisz geen uitkomst. "Dat heb ik niet, dat mocht niet van mijn management." Ook de acteur zelf snapt dat Tinder niet handig is voor BN'ers. "Misschien is het een beetje ongemakkelijk als je een publiek figuur bent."

Weisz noemt het niet kunnen gebruiken van Tinder 'misschien het enige nadeel' van zijn roem. "Maar ik kan het altijd nog als schijn doen. Onder een andere naam en met een echte snor. Als Juan Carlos of zo, misschien dat ik dat nog wel ga doen."

Hoewel ook Weisz tegenwoordig dates oppikt via social media hoopt de acteur dat sommige dingen bij het oude blijven. "Ik denk dat het internet wel de hele wereld aan het veranderen is, ook qua romantiek. Maar dat staat een ouderwetse date, lekker uit eten met een goede fles wijn erbij of een hotelkamer met rozenblaadjes in bad, niet in de weg. Ik hoop dat die romantiek nooit verdwijnt."

Géza Weisz

[PS] Sochi vandaag - zaterdag 15 maart

Vandaag is de achtste wedstrijddag van de Paralympische Winterspelen in Sochi. In dit dagelijkse overzicht op FOK!sport lees je alles over de Nederlanders en prominenten die in actie komen, opmerkelijke feitjes en wanneer de wedstrijden van vandaag plaatsvinden.

Overzicht evenementen:

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.30 uur Curling Halve finale: Groot-Brittannië - Rusland Nee
06.30 uur Curling Halve finale: Canada - China Nee
06.30 uur Alpineskiën Mannen, visueel beperkt, reuzenslalom 1ste run Nee
06.55 uur Alpineskiën Mannen, staand, reuzenslalom, 1ste run Nee
07.00 uur Langlaufen Gemixed, estafette, 4 x 2,5 kilometer Ja
07.45 uur Alpineskiën Mannen, zittend, reuzenslalom, 1ste run Nee
09.00 uur Langlaufen Open, estafette, 4x2,5 kiloeter Ja
10.00 uur IJshockey Bronzen medaille: Canada - Noorwegen Ja
10.30 uur Alpineskiën Mannen, visueel beperkt, reuzenslalom 2de run Ja
10.50 uur Alpineskiën Mannen, staand, reuzenslalom, 2de run Ja
11.25 uur Alpineskiën Mannen, zittend, reuzenslalom, 2de run Ja
12.30 uur Curling Finale Ja
12.30 uur Curling Bronzen medaille Ja
17.00 uur IJshockey Finale: Verenigde Staten - Rusland Ja

Nederlanders in actie:

Vandaag zal alleen zitskiër Kees-Jan van der Klooster. Na een wat teleurstellende Spelen tot nu toe hoopt Van der Klooster het goed af te sluiten op de reuzenslalom. Een plek op het podium wordt niet verwacht. Om 07.45 uur Nederlandse tijd zal de eerste run beginnen, om 11.25 uur begint de tweede run. 

Prominenten

Vandaag is het ook de dag van de finales. Allereerst wordt er 's ochtends door de curlers beslist wie er voor het goud zullen gaan strijden later die dag. In de eerste halve finale neemt Groot-Brittannië het op tegen gastland Rusland. In de tweede halve finale zal topfavoriet Canada het opnemen tegen China. De finale en de wedstrijd om de bronzen medaille zal plaatsvinden om 12.30 uur Nederlandse tijd.

Daarnaast zijn vandaag de finales van het ijssleehockey. De strijd om het brons is een herhaling van 2010 in Vancouver. Canada, wat vooraf toch favoriet was voor het goud, miste in Vancouver het brons en verloor toen van Noorwegen. In Sochi wilden ze voor goud gaan maar ook dat mislukte, in de halve finale verloren ze van de Verenigde Staten dankzij de trefzekere zestienjarige Declan Farmer. Om niet volledig op herhaling van 2010 te gaan zullen ze nu toch echt moeten winnen van Noorwegen. 

De finale is wederom een kraker. De VS zal het opnemen tegen Rusland, wat altijd een beladen wedstrijd is. Voor het thuispubliek zal Rusland er alles aan doen om de VS te verslaan, maar de Russen zullen dat niet zomaar cadeau krijgen. Om 17.00u Nederlandse tijd zal de wedstrijd van start gaan. 

Marokkanen eisen actie OM tegen Wilders

Justitie heeft tot maandag om een onderzoek in te stellen naar de uitspraken die PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen deed. Als dat niet gebeurt, dient het Landelijk Beraad Marokkanen een klacht in tegen het OM, zegt voorzitter Mohamed Rabbae zaterdag.

Wilders zei woensdag voor de camera van de NOS dat Den Haag beter af zou zijn met minder Marokkanen. Dat veroorzaakte veel ophef. "Het OM heeft in oktober 2007 zelf vastgelegd dat het verplicht is om actief op te treden tegen discriminatie", zegt Rabbae. "Ook internationale verdragen verplichten hiertoe."

Justitie heeft een Landelijke Expertise Centrum Discriminatie (LECD). Dat moet volgens Rabbae in actie komen. "En als de officieren van justitie niet uit zichzelf een onderzoek instellen, moet het college van procureurs-generaal zorgen dat zij in actie komen."

Het lijkt er niet op dat het college van procureurs-generaal al voor maandag in actie komt. Een woordvoerder wist niets over eventuele plannen om een onderzoek in te stellen of daartoe opdracht te geven. Zij vraagt of het beraad een aangifte heeft ingediend.

Dat heeft het beraad niet gedaan. "Wat ons betreft ligt de bal nu bij het OM, dat de plicht heeft discriminatie actief te vervolgen. Wij willen nu controleren of het OM de eigen regels naleeft", zegt Rabbae.

Het beraad was eerder een van de initiatiefnemers tot een rechtszaak waarin Wilders uiteindelijk werd vrijgesproken van haatzaaien en discriminatie, omdat zijn uitspraken als kritiek op de islam mogen worden gezien en binnen de wet vallen. "Maar nu heeft Wilders zichzelf ontmaskerd als racist met een opmerking over de hele Marokkaanse bevolkingsgroep", zegt Rabbae.

Rabbae kondigt verder aan Nederland met alle democratische middelen te verdedigen tegen mensen als Wilders. "Nederland is ons land. Het gevaar zijn niet de moslims of de Marokkanen, maar de aanslagen die Wilders pleegt op de rechtsstaat. Als Wilders wil samenleven, is hij welkom in zijn land. Wil hij dat niet, dan kan hij emigreren naar zijn afdeling in Australië zodat hij zich daar gelukkig kan voelen. Desnoods betalen wij een enkele vlucht voor hem. Maar ik hoop dat ik hem uit zijn droom kan helpen dat hij ooit een bevolkingsgroep zo bang krijgt dat ze dit land verlaten."

Kylie Minogue legt kinderwens naast zich neer

Kylie Minogue heeft geaccepteerd dat ze misschien wel nooit kinderen krijgt. "Je kunt niet alles hebben, ik richt me liever op wat ik wel heb dan op wat ik niet heb", zegt de 45-jarige zangeres in de Britse krant Daily Mail.

De vrijgezelle Minogue, die vorig jaar haar relatie met model Andrés Velencoso zag stranden, denkt dat het belangrijk is om haar kinderloosheid te accepteren. "Het is goed om vrede te hebben met waar ik ben in mijn leven en onder ogen te zien dat het misschien niet het juiste pad voor mij is."

De zangeres bracht vrijdag haar twaalfde studioalbum Kiss Me Once uit. Op het nummer Into the Blue zingt Minogue dat het prima is om geen relatie te hebben. "Ik heb het liedje niet zelf geschreven, maar de tekst past perfect bij hoe ik me nu voel", legt ze uit. "Ik zat nog in een relatie toen ik het opnam, dus het moet het lot zijn geweest omdat het nummer meer tot leven komt met mijn huidige gemoedstoestand."

Del Toro & Robbins in A Perfect Day

Benicio del Toro en Tim Robbins gaan spelen in A Perfect Day. De derde hoofdrol in de film die zich afspeelt in een oorlogsgebied is voor Quantum of Solace-actrice Olga Kurylenko, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

De drie vertolken hulpverleners die een stoffelijk overschot uit een waterbron moeten halen, zodat mensen er weer uit kunnen drinken. Omdat er een oorlog woedt in het gebied is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan.

De cast wordt gecompleteerd door Melanie Thierry en Fedja Stukan. De opnames van A Perfect Day beginnen volgende week in het zuiden van Spanje.

Benicio Del Toro met Joaquin Phoenix in drama (Foto: Novum)

Hirscher wint World Cup skiën

Skiër Marcel Hirscher heeft in Lenzerheide de World Cup algemeen veroverd. Daarmee verdedigt hij met succes de titel die hij ook vorig seizoen won. Op de reuzenslalom, de voorlaatste wedstrijd van het seizoen, werd hij vierde.

De reuzenslalom werd een bijzonder spannende wedstrijd. Naast de algemene World Cup werd ook het klassement op deze discipline beslist. De strijd ging tussen de Amerikaan Ted Ligety en Hirscher. De Duitser Felix Neureuther ging na de eerste run aan de leiding, maar Ligety gaf slechts 0,13 seconden toe. Hirscher was 0,31 seconden langzamer, maar stond daardoor wel slechts op de achtste plek.

In de tweede run ging de Fransman Alexis Pinturault lang aan de leiding. Hij stond na de eerste omloop op de elfde plek, maar wist zich uiteindelijk op te werken naar de tweede plaats. Ligety was de eerste die de tijd van Pinturault kon verbeteren, met slechts 0,03 seconden. Tot slot slaagde Neureuther er niet in om te winnen, hij werd op 0,26 seconden derde.

Hirscher tijdens de olympische slalom in Sochi, waar hij zilver pakte (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
Hirscher tijdens de olympische slalom in Sochi, waar hij zilver pakte (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

Neureuther was 0,01 seconden sneller dan zijn goede vriend Hirscher, maar dat betekende wel dat de Oostenrijker vierde werd. Hierdoor kwamen hij en Ligety in het klassement op de reuzenslalom op gelijke hoogte, maar omdat Ligety meer wedstrijden won krijgt de Amerikaan de World Cup op deze discipline.

In de algemene World Cup ging Hirscher Aksel Lund Svindal voorbij. De Noor haalde de finish niet op de reuzenslalom, en omdat hij op de slalom niet van start zal gaan is de strijd gestreden. Voor Hirscher, die een Nederlandse moeder heeft, is het de derde keer op rij dat hij de World Cup wint. Hij is de vierde man die dat presteert, Phil Mahre was in 1983 de laatste.

Jeugdfilm Spijt! wint Zweedse filmprijs

De Nederlandse jeugdfilm Spijt! is vrijdag in Zweden bekroond met een prijs. De kinderjury van het filmfestival in Malmö riep de verfilming van het gelijknamige boek van Carry Slee uit tot beste film.

Het is niet de eerste keer dat de productie, die vorig jaar zomer verscheen, in het buitenland in de prijzen valt. Eerder sleepte Spijt! al beeldjes in onder meer Canada en Duitsland binnen.

De film is de zesde verfilming van een boek van Slee. Producenten Dave Schram en Maria Peters werken momenteel aan een zevende verfilming van een boek van de auteur. In Pijnstillers spelen Gijs Blom en Susan Radder de hoofdrol.

Carry Slee Spijt!

Trouwen vanaf je negende in Irak

Het parlement moet het nog goedkeuren, maar Irak staat op het punt een wet aan te nemen die het kindhuwelijk legaal maakt. Als de wijze mannen in de regering hun goedkeuring uitspreken, mogen sjiïtische meisjes van negen trouwen.

Niet iedereen is even gelukkig met de nieuwe wet. De afgelopen dagen hebben veel vrouwen geprotesteerd tegen de natte droom van elke pedofiel.

Dat er vrouwen zijn die juist het tegenovergestelde denken bleek gisteren. Tientallen vrouwen gingen de straat op om hun steun te betuigen aan het wetsvoorstel. Dit alles onder het mom van: de vrouwen die tegen het voorstel zijn, spreken niet namens alle vrouwen van Irak.

Nu is het nog zo dat meisjes pas aan hun oude viezerik kunnen worden uitgehuwelijkt wanneer ze achttien zijn. Hoewel het met speciale toestemming ook mogelijk is om een vijftienjarige uit te wonen. Maar gelukkig voor de reliekneuzen, en geheel in overeenstemming met de levenswandel van de profeet, is het binnenkort mogelijk om in het huwelijk te treden met je eigen Aïsha.

Mensenrechtenorganisaties zijn niet echt blij met het voorstel en hebben de Iraakse regering erop aangedrongen de wet terug te trekken. Volgens hen is de wet een stap terug in de tijd.

Joe Biden naar Polen en Litouwen

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden is komende week in Polen en Litouwen. Het bezoek maakt deel uit van de inspanningen van de Verenigde Staten om Rusland onder druk te zetten in verband met de militaire bezetting van het Oekraïense schiereiland de Krim.

Biden vertrekt maandag, een dag na een omstreden referendum op de Krim over afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland. De VS menen dat het referendum in strijd is met de wet en moet worden geschrapt. Biden spreekt in Polen met de president en de premier.

Ook gaat hij in overleg met de leiders van Letland, Litouwen en Estland over mogelijkheden om de soevereiniteit van Oekraïne te steunen. Ook de verplichtingen die de NAVO-staten ten opzichte van elkaar hebben als het gaat om verdediging komen aan de orde.

'PVV-stemmers wacht verrassing'

Vier op de tien potentiële PVV-stemmers wacht woensdag mogelijk een onaangename verrassing. Als ze gaan stemmen, komen ze tot de ontdekking dat de PVV in hun gemeente niet op de kieslijst staat. Van de mensen die op de PVV willen stemmen weet namelijk 41 procent niet dat de partij in hun gemeente niet meedoet, concludeert BNR Nieuwsradio uit een landelijke peiling onder ruim duizend Nederlanders.

Van de ondervraagden geeft twintig procent aan dat hij op de PVV zou stemmen als er nu landelijke verkiezingen zouden zijn. Dat de PVV in vrijwel geen enkele gemeente (op Den Haag en Almere na) meedoet, weet 41 procent niet. Van de PVV-stemmers die wel weten dat hun partij niet meedoet, zegt veertig procent uit te wijken naar een lokale partij. Nog eens vijftien procent wijkt uit naar de VVD en veertien procent naar de SP.

Door de onwetendheid van een groot deel van de PVV-kiezers is het volgens de zender moeilijk exact te voorspellen hoeveel procent de lokale partijen op 19 maart krijgen. Het is namelijk de vraag wat deze kiezers doen als ze ontdekken dat ze niet op de PVV kunnen stemmen. De zender verwacht daarom dat de lokale partijen tussen de zeventien en de dertig procent van de stemmen krijgen.

Karzai: Amerikaanse troepenmacht niet nodig

De Amerikaanse militairen kunnen aan het einde van dit jaar Afghanistan gewoon verlaten, want het Afghaanse leger is klaar om de veiligheidstaken volledig over te nemen. Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai zaterdag gezegd in zijn laatste toespraak in het parlement.

De president herhaalde nog eens dat hij niet van plan is om een veiligheidspact met de Verenigde Staten te tekenen, waarin is vastgelegd dat na het officiële einde van de missie een contingent Amerikaanse militairen achterblijft. Hij wil het pact pas tekenen als er vrede is gesloten met de Taliban.

Karzai staat onder grote druk het veiligheidsakkoord te tekenen. Eerder heeft een raad van wijzen Karzai geadviseerd het verdrag te tekenen. Ook alle kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 5 april, waar Karzai niet meer aan mee kan doen, hebben gezegd het verdrag te zullen tekenen. Karzai lijkt echter te willen voorkomen dat onder zijn leiding besloten wordt nog langer buitenlandse militairen in Afghanistan te houden.

Karzai kwam in 2001 aan de macht en won vervolgens nog eens twee keer de presidentsverkiezingen. De afgelopen jaren heeft hij een strijdvaardig nationalisme aan de dag gelegd. "Ik wil tegen andere landen zeggen, die wellicht uit gewoonte willen ingrijpen, dat ze niet moeten ingrijpen", aldus Karzai.

Volgens de president is de oorlog aan Afghanistan 'opgedrongen'. Als de VS vrede willen, dan kunnen ze zich beter richten op bolwerken van opstandelingen en landen die terrorisme steunen, aldus Karzai. Hij doelde daarmee op buurland Pakistan, waar Kabul moeizame betrekkingen mee heeft.

Niet alleen met Pakistan heeft Afghanistan een gecompliceerde band, ook met de VS zijn de verhoudingen ongemakkelijk. Sinds de herverkiezing van Karzai in 2009 zijn de betrekkingen bekoeld. De VS menen dat er bij die verkiezingen fraude is gepleegd. Karzai op zijn beurt beschuldigt de VS van bemoeienis met interne aangelegenheden.

The Cats-muzikant Cees Veerman (70) overleden

Gitarist, componist en de eerste zanger van de Volendamse popgroep The Cats Cees Veerman is overleden. De muzikant is op vrijdagnacht op 70-jarige leeftijd in Indonesië in zijn slaap gestorven, bevestigt een woordvoerder van Volendam Music vandaag. Het is niet duidelijk waaraan Veerman, die jarenlang deel van de band uitmaakte, is overleden.

Veerman stond aan de wieg van The Cats, die ook bestond uit Piet Veerman, Jaap Schilder, Arnold Mühren en Theo Klouwer. Piet Veerman, die geen familie is van Cees, nam de zang in de jaren zestig van hem over. De muzikant was ook al onderdeel van Mystic Four en The Blue Cats, de voorgangers van de band.

The Cats, die bekend staan als grondleggers van de palingsound, zijn vooral bekend van nummers als Lea, Marian Where Have I Been Wrong. De band had ook succes in het buitenland. In onder meer België en Duitsland wisten de mannen hits te scoren.


The Cats in betere tijden

'Einde bezetting VU nog niet in zicht'

De studenten die de bovenste verdieping van een gebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam bezetten zijn nog niet van plan op te houden met hun actie. Bij gesprekken met het bestuur over een aangekondigde reorganisatie zijn 'belangrijke resultaten' geboekt. "Maar het punt waarop de bezetting wordt beëindigd is nog ver weg", schrijft de Actiegroep Titanic zaterdag op Facebook.

Zo'n vijftig studenten van de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen zijn woensdag ingetrokken in de kerkzaal bovenin het gebouw aan de Zuidas. Ze willen dat alle studenten die worden getroffen door de reorganisatie hun opleiding kunnen afmaken zoals ze die begonnen zijn. Ook zou er een vaste financiering voor de afdelingen moeten komen in plaats van een bedrag op basis van het aantal studenten.

De problemen die de VU tot een reorganisatie dwingen spelen volgens de studenten door heel Nederland. Daarom zoeken zij nu verbreding bij andere studentenorganisaties, vakbonden en de politiek om Den Haag duidelijk te maken dat het 'echt anders moet met de financiering van het hoger onderwijs in Nederland'.

De studenten hebben spandoeken die zij hadden opgehangen inmiddels verwijderd omdat anders vanwege de toenemende wind gevaarlijke situaties dreigden te ontstaan.

Groninger na dollemansrit aangehouden

Na een lange en gevaarlijke achtervolging heeft de politie vrijdagnacht een 27-jarige man uit het Groningse Mussel aangehouden. De achtervolging begon toen agenten een auto zagen slingeren op de provinciale weg tussen Blijham en Vlagtwedde, meldt de politie.

Toen de agenten een stopteken gaven, gaf de bestuurder vol gas. De achtervolging voerde over diverse binnenwegen en lanen in het zuidoosten van de provincie. Regelmatig schakelde de man zijn verlichting uit, mogelijk in de hoop zijn achtervolgers kwijt te raken.

Bij Sellingerbeetse stuurde de man volgens de politie recht op enkele tegenliggers af. Die konden een frontale aanrijding voorkomen door de berm in te sturen. De politie blokkeerde zijn vluchtweg met een dwars geparkeerde politiewagen, maar de man reed in op de agenten die ernaast stonden. Zij moesten wegspringen om niet te worden geschept.

Uiteindelijk reed de wegpiraat zich vast in een akkerland bij de Vloeiveldweg tussen Vlagtwedde en Mussel. Toen hij werd aangehouden, bleek dat hij zijn rijbewijs al was kwijtgeraakt voor eerder wangedrag in het verkeer. De man weigerde mee te werken aan een alcoholcontrole. In zijn auto werd een zakje met mogelijk cocaïne gevonden.

Ricciardo: "Ik moet mijzelf nog bewijzen"

Daniel Ricciardo eindigde tijdens de eerste kwalificatie van het siezoen als tweede voor Red Bull-Racing. Hiermee versloeg de jonge Australiër zijn ervaren teamgenoot Sebastian Vettel., iets waar velen hun pet voor afnamen. Ricciardo trekt zich er echter maar weinig van aan.

Ricciardo melde het volgende: "Ik foscus me zeker niet op hem. Ik weet zeker dat hij vandaag problemen had ofzo, maar het feit dat ik vanaf de eerste rij mag starten doet zeker wat goeds voor het vertrouwen." Ondanks zijn goede kwalificatie moet hij zich, naar eigen zeggen, nog bewijzen in de aankomende race: "Ik ben ontzettend opgewonden, maar tegelijkertijd ook rustig en terughoudend, want morgen worden de punten pas verdeeld."

"Er wordt vanavond niet gefeest en de focus wordt niet verslapt. Ik moet met beide benen op de grond blijven staan, want ik moet mezelf nog bewijzen aan de top van het veld. Het zou geweldig zijn als we de komende paar races voorin kunnen blijven meedoen en ik mezelf kan vestigen aan het front van de grid. Dit is een goede stap in die richting, maar we hebben nog altijd wat werk te verrichten. Ik ben opgewonden over wat in het verschiet ligt en ik ga proberen voor wat opschudding te zorgen."

Teamgenoot Sebastian Vettel start morgen vanaf de 13e positie.

J.K. Simmons in beeld voor Terminator-film

J.K. Simmons is in onderhandeling voor een rol in Terminator: Genesis. Deze vijfde film in de Terminator-reeks vertelt hoe de mensheid door de gevechtsmachines van Skynet bijna wordt uitgeroeid. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter vrijdag.

Simmons, vooral bekend als hoofdredacteur J. Jonah Jameson in de Spider-Man-films, speelt een ruwe, drankzuchtige detective. Hij volgt het verhaal rondom Sarah Connor en de mensachtige Terminators al drie decennia.

Emilia Clarke speelt Sarah Connor. Jason Clarke, die geen familie is van Emila, tekende al voor de rol van haar zoon John Connor, die uitgroeit tot de leider van het menselijk verzet. Arnold Schwarzenegger is weer van de partij, hoewel nog niet bekend is welke rol hij precies gaat spelen. Naar verluidt is hij te zien als de man op wie de Terminators uiteindelijk worden gebaseerd.

De film staat onder regie van Alan Taylor. De opnames moeten dit voorjaar beginnen. Terminator: Genesis verschijnt volgend jaar juli in de Nederlandse bioscoop.


J.K. Simmons in beeld voor Terminator-film (Foto: Novum)

Pinkpop in recordtijd bijna volledig uitverkocht

Pinkpop is zaterdag in recordtijd bijna volledig uitverkocht. Voor de zaterdag en het weekend zijn na veertig minuten geen tickets meer verkrijgbaar, meldt Ticketmaster op Twitter. De kaartjes gingen om 10.00 uur in de verkoop. Voor de zondag of maandag zijn nog wel losse kaarten verkrijgbaar.

Ticketmaster laat wel weten dat kaartjes mogelijk nog kunnen terugvallen en dat mensen moeten blijven proberen. De vorige keer dat de kaarten van Pinkpop zo hard gingen was in 2012. Destijds verkocht de dag dat Bruce Springsteen het podium betrad binnen drie uur uit. Ook het hele festival raakte uitverkocht.

Het festival, dat plaatsvindt van 7 tot en met 9 juni in Landgraaf, verwachtte van tevoren al dat de zaterdag hard zou gaan vanwege de komst van The Rolling Stones. Een woordvoerder liet eerder al weten te denken dat de dag zou uitverkopen.

Ook John Mayer staat op de eerste festivaldag op het podium. Metallica sluit de 45e editie af. Ook Arcade Fire, Stromae, Rudimental, Limp Bizkit en The Kooks beklimmen het podium.

Pearce speelt broer Depp in misdaaddrama

Guy Pearce gaat Johnny Depps broer spelen in het op feiten gebaseerde misdaaddrama Black Mass. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Depp tekende eerder al voor de hoofdrol van Whitey Bulger, een maffiabaas in Boston die in 1975 informant werd voor de FBI maar in 2011 werd gearresteerd.

De rol van Pearce is slechts een kleine bijrol. De in Groot-Brittannië geboren acteur was eerder te zien in uiteenlopende films als Memento, The King's Speech, Prometheus en Iron Man 3.

Joel Edgerton is al gecast als John Connolly, een foute FBI-agent die Bulger jarenlang de hand boven het hoofd hield. Scott Cooper gaat de film regisseren.

Bulger, die momenteel tweemaal levenslang uitzit in Amerikaanse gevangenis, gebruikte decennialang zijn status als FBI-informant om concurrerende misdadigers uit de weg te ruimen. Hij werd in 2000 door Connolly getipt dat de FBI hem op de hielen zat, maar wist tot 2011 onder te duiken in een appartementje in Santa Monica.

De opnames voor Black Mass moeten nog van start gaan. De Amerikaanse première staat gepland voor volgend jaar oktober. Een Nederlandse datum is nog onbekend.


Guy Pearce speelt broer Johnny Depp in misdaaddrama (Foto: Novum)

Shiffrin wint laatste slalom met overmacht

Skiester Mikaela Shiffrin heeft in Lenzerheide met grote overmacht ook de laatste slalom van het World Cup-seizoen gewonnen. De pas achttienjarige Amerikaanse won daarmee maar liefst vijf van de acht slalomwedstrijden in deze winter. 

In de eerste run maakte de wereld- en olympisch kampioene direct duidelijk dat ze niet van plan was om enige tegenstand te hebben in Zwitserland. Na een foutloze run was ze maar liefst 1,57 seconden sneller dan de Zweedse Frida Hansdotter. Diens landgenote Maria Pietilä-Holmner moest al 1,70 seconden toegeven.

De tweede run ging vooral over wie er tweede en derde zouden worden achter Shiffrin, die de World Cup op de slalom ook al binnen had. De derde plaats zou uiteindelijk naar Marlies Schild gaan. De Oostenrijkse domineerde jarenlang de slalom, maar ook zij kon dit seizoen geen vuist maken tegen Shiffrin.

Pietilä-Holmner viel tegen, terwijl Hansdotter de tiende podiumplek van haar carrière pakte. Opvallend is dat ze slechts één wedstrijd won, en maar liefst negen keer tweede werd, waaronder in Lenzerheide. Shiffrin nam geen groot risico, en won uiteindelijk met 1,44 seconden voorsprong.

Shiffrin won in Sochi de olympische titel op de slalom (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
Shiffrin won in Sochi de olympische titel op de slalom (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

Nieuwe film Reeves voorlopig van de baan

De film Passengers is in de ijskast gezet. Het romantische sciencefictionavontuur met Keanu Reeves zou verschijnen op 3 april 2015, maar gaat dat niet halen omdat actrice Rachel McAdams zich heeft teruggetrokken uit het project. De opnamen zouden op 7 april beginnen in Duitsland.

Passengers gaat over een ruimteschip dat vijfduizend slapende passagiers naar een nieuwe wereld brengt, schrijft het Amerikaanse blad The Hollywood Reporter. Reeves speelt een passagier die per ongeluk wakker wordt en uit verveling een vrouwelijke passagier wekt. De twee worden verliefd, maar ontdekken ook dat ze iedereen aan boord moeten redden.


Nieuwe film Keanu Reeves voorlopig van de baan (Foto: Novum)

[PS] Canada verslaat Noorwegen om het brons

Canada heeft na de deceptie van de halve finale tegen de Verenigde Staten toch het brons weten te pakken tegen Noorwegen. Daarmee voorkwamen ze dat het een herhaling zou worden van Vancouver 2010, toen ze het brons verloren tegen Noorwegen. Dit keer wonnen de Canadezen met 3-0.

Aanvoerder Billy Bridges zorgde voor twee van de drie punten, Brad Bowden scoorde zijn eerste goal van dit toernooi in de finale. Noorwegen kreeg een paar kansen maar benutte deze niet. De Noorse Magnus Bogle moest er halverwege het derde kwart uit, door een botsing met de tegenstander kon hij niet verder spelen. 

Vanmiddag om 17.00 uur Nederlandse tijd vindt de finale plaats, de Verenigde Staten tegen Rusland.

Billy Bridges (links) viert zijn goal met teamgenoot Adam Dixon

[PS] Goud voor 16-jarige skiër Marcoux

De zestienjarige Canadese skiër Mac Marcoux heeft in Sochi het paralympisch goud op de reuzenslalom veroverd in de categorie voor visueel beperkte atleten. Zilver ging naar de Slowaak Jakub Krako, samen met guide Martin Motyka eerder al winnaar van het goud op de super-G. Valerii Redkozubov, kampioen op de slalom en supercombinatie, pakte samen met guide Evgeny Geroev het brons.

Het is geen enorme verrassing dat Marcoux (foto) goud won, want hij werd in 2013 al tweede op het wereldkampioenschap. Het bijzondere is echter dat de Canadees, die aan de ziekte van Stargardt lijdt, drie weken voor de Paralympische Spelen plotseling van guide moest wisselen. Voor een skiër die voor een groot deel op zijn gids moet vertrouwen is dit een grote uitdaging.

De oudere broer van Mac, Billy Joe, was sinds hij begon met skiën zijn vaste guide. In februari, vlak voor de World Cup in Treviso, kreeg B.J. echter ineens last van zijn rug. Na fysiotherapie leek hij weer te kunnen skiën, maar enkele dagen later kon hij tijdens het avondeten zelfs maar met moeite uit zijn stoel komen. Hierdoor werd de beslissing gemaakt dat het voor Billy Joe onmogelijk was om in Sochi in actie te komen.

Gelukkig voor Mac was de droom nog niet voorbij, want de Canadese bond had nog een guide achter de hand. Robin Femy stond sinds augustus aan de zijlijn, omdat zijn skiër, Chris Williamson, geblesseerd was. Femy had eerder al met Mac getraind, en vorig seizoen verving hij tijdens een World Cup zelfs de geblesseerde Billy Joe al een keer. 

Williamson was op tijd fit voor de Spelen, maar gelukkig voor Marcoux kon Williamson dan weer een beroep doen op zijn voormalige guide, Nick Brush. Hierdoor kon Mac Marcoux starten met Femy, en hoewel hij natuurlijk liever met zijn broer aan de start stond, leverde ook deze combinatie succes op. Na brons op de afdaling en super-G was het nu raak, met goud op de reuzenslalom.

In de categorie staand won tweevoudig wereldkampioen Vincent Gauthier-Manuel (foto) de gouden medaille. Hij verloor in de tweede run weliswaar zijn stok, maar dat weerhield hem er niet van om zijn derde medaille, en eerste gouden, van de Spelen te pakken.

Zilver ging naar de zestienjarige Rus Alexey Bugaev, die daarmee op alle vijf onderdelen een medaille pakte. Eerder won hij al twee keer goud, één maal zilver en een bronzen medaille. De Oostenrijker Markus Salcher, paralympisch kampioen op de afdaling en super-G, won het brons.

Bij de zitskiërs ging het goud naar Zwitserland. De 31-jarige Christopher Kunz stond na de eerste run nog op de tweede plek, maar in de beslissende run wist hij de Nieuw-Zeelander Corey Peters te verschalken. Peters moest genoegen nemen met het zilver, terwijl de Oostenrijkers met Roman Rabl een bronzen medaille bij konden schrijven. Voor de 22-jarige Rabl is het al zijn derde bronzen medaille in Sochi, na de slalom en de supercombinatie.

Facebook straft Sidali voor Godwin

Facebook heeft PvdA-bestuurslid Fouad Sidali gestraft voor de vergelijking die hij maakte tussen Adolf Hitler en PVV-leider Geert Wilders. Het bericht waarin hij dat deed is verwijderd en hij mocht vanaf vrijdag 16.00 uur gedurende twaalf uur geen berichten plaatsen, laat hij zaterdag weten op Facebook.

De geboren Marokkaan reageerde vrijdag op uitspraken die Wilders woensdag voor de camera van de NOS had gedaan. Wilders had daar gezegd dat Den Haag beter af zou zijn met wat minder Marokkanen. Dat veroorzaakte veel ophef. Sidali trok op Twitter en Facebook een vergelijking. "Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder joden moesten zijn. Opdat we nooit vergeten."

Aanvankelijk reageerde Sidali bijzonder fel op mensen die hem terechtwezen. "Ga spelen snotneus", sneerde hij naar iemand die hem verweet het historisch besef van een mug te hebben. "Donder dan maar op. Ik heb je politieke correctheid niet nodig. Basta!", schreef hij aan iemand die stelde dat hij een 'belachelijke vergelijking' maakte.

Later schreef Sidali dat hij de vergelijking niet had mogen maken en dat die ongepast is. "Men moet wel beseffen welke emoties de uitspraken van Wilders oproepen."

Op Facebook benadrukt Sidali zaterdag dat hij zijn vergelijking niet onder druk van de PvdA heeft ingetrokken. "Ik heb dat zelf gewild. Een debat moet je nooit ingaan met de Tweede Wereldoorlog." Verder zei Sidali dat hij doorgaat met zijn 'strijd tegen discriminatie en racisme'.

Wilders kondigde vrijdag aan iedereen voor de rechter te slepen die hem nog eens vergelijkt met Adolf Hitler of in verband brengt met het fascisme of de Tweede Wereldoorlog. "Ik laat me niet meer beledigen en de volgende die dat doet, heeft een heel groot probleem", zei Wilders tegen Omroep West.

KNVB: meer aandacht mensenrechten bij toewijzen WK

Bij het toewijzen van een WK voetbal moet veel meer aandacht worden besteed aan de mensenrechtensituatie in een land. Dat stelt de KNVB zaterdag in een reactie op een open brief van FNV. De vakbond is verontrust over de mensenrechten van arbeiders die in aanloop naar het WK van 2022 in Qatar werken aan de infrastructuur voor dat toernooi.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter gaf deze week te kennen dat mensenrechten bij de toewijzing van toekomstige toernooien moeten worden meegewogen. De KNVB wil een stap verder gaan en vindt dat het onderwerp 'expliciet onderdeel moet uitmaken van toekomstige bidprocedures voor eindtoernooien'.

De KNVB zal het onderwerp deze week actief bij andere nationale bonden in Europa aankaarten om zich zo gezamenlijk bij de FIFA hard te maken voor het waarborgen van mensenrechten. "Daarnaast roept de KNVB de FNV op om hun invloed in de bouwwereld aan te wenden om deze misstanden tegen te gaan, aangezien het uiteindelijk bouwbedrijven zijn die deze arbeiders inzetten", staat in een verklaring.

In Qatar worden duizenden gastarbeiders ingezet voor de bouw van WK-stadions. Door de slechte arbeidsomstandigheden zijn onder hen al veel doden gevallen. Wereldvoetbalbond FIFA heeft Qatar in een eerder stadium al om opheldering gevraagd, maar onduidelijk is of de situatie sindsdien is verbeterd.

Pennetta en Radwanska in finale Indian Wells

Flavia Pennetta en Agnieszka Radwanska staan zondag in de finale van het tennistoernooi van Indian Wells. De Italiaanse (20) was verrassend met 7-6 (5), 6-3 te sterk voor de als eerste geplaatste Na Li. De Poolse Radwanska, de nummer twee van de plaatsingslijst, rekende in twee sets af met Simona Halep (6): 6-3, 6-4.

Pennetta bezorgde Li pas de tweede nederlaag van het seizoen. In de kwartfinale van de Australian Open stonden de speelsters dit jaar ook tegenover elkaar. Op weg naar haar eindzege klopte de Chinese haar Italiaanse rivale toen met 6-2, 6-2.

Bij het mannentoernooi plaatste John Isner zich als laatste speler voor de halve finale. De Amerikaan (12) won in twee tiebreaks van de Let Ernests Gulbis (20): 7-6 (4), 7-6 (3). Hij strijdt zaterdag met Novak Djokovic (2) om een plaats in de eindstrijd. Roger Federer (7) neemt het in de andere halve finale op tegen Aleksandr Dolgopolov (28).

CD: Horses On Fire - Any Kind Of Storm

Turbo, Turbo! Godmiljaar! Deze uitspraken van de chagrijnige Kabouter Wesley lijken hier misschien misplaatst, maar ze vormen in zekere zin de basis voor de band Horses On Fire. Thijs De Cloedt en Michélé De Feudis waren beiden werkzaam als grafisch ontwerper voor de animatieserie, maar in de avonduren werkten zij aan het rockfirmament van onze zuiderburen. Hun voorliefde voor rockmuziek bracht hen bij elkaar en na toevoeging van broer Alessandro Feudis en Anthony Statius was er een nieuwe Gentse rockformatie geboren. Hun stonerrock met poppy en groovy invloeden bleven niet onopgemerkt en ze betraden als supportact samen de podia met Mark Lanegan, Triggerfinger, Band of Skulls en Rival Sons. 

CDA: 'Loze beloften Rutte schaden politiek'

De lage opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen komt door het beleid van premier Mark Rutte. "Mark Rutte schaadt door zijn loze beloften het aanzien van de politiek", zegt fractievoorzitter Sybrand Buma van het CDA in een interview met De Telegraaf. "Gezinnen en ondernemers, mensen met een middeninkomen, voelen zich verraden."

Volgens Buma leidden de loze beloften ertoe dat burgers niet meer in de politiek geloven en de gang naar de stembus niet meer maken. "Wij moeten dit ons allemaal aantrekken. Ik ook, ja. Maar er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de premier, die meer dan anderen beloften deed die niet konden worden waargemaakt", aldus Buma.

'Loze beloften Rutte schaden politiek'
'Loze beloften Rutte schaden politiek' (Foto: ANP)

Sylvie Meis gaat mogelijk aan de slag in de VS

Sylvie Meis is in de toekomst mogelijk te zien op de Amerikaanse televisie of in de Amerikaanse Vogue. De presentatrice was in New York voor de première van de musical Rocky en had een afspraak met de directeur van internetgigant AOL en ook gaf ze haar telefoonnummer aan Anna Wintour, de hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue.

Tim Armstrong, de directeur van AOL, had Meis uitgenodigd voor een afspraak. "Hij nodigde me uit om tijdens de New York Fashion Week wat dingen voor zijn tv-zenders te gaan doen", zegt de presentatrice in De Telegraaf. "Modeitems, maar hij opperde ook om mij in te zetten bij een nieuwe talentenshow."

De 35-jarige Meis denkt dat Joop van den Ende, de producent van Rocky die haar uitnodigde voor de première, achter de afspraak zat. "Wie anders zou dat voor me hebben kunnen regelen? De komende weken gaan we in gesprek en ik stel me er natuurlijk veel van voor."

De presentatrice, die momenteel op de cover van de Nederlandse Vogue staat, liet haar omslag bij de première aan Wintour zien. "Ze lachte en complimenteerde me. Maar het mooiste vond ik dat zij met een korte handbeweging een assistent riep en hem vroeg mijn telefoonnummer te noteren." De hoofdredactrice liep daarna weg. "Dus ja, wat moet ik daarvan denken? De eerste jaren wissel ik nu dus in elk geval niet meer van telefoonnummer."

'Politie doorzoekt huis piloot vermiste vlucht'

De Maleisische politie doorzoekt het huis van de piloot van de Boeing 777 die vorige week zaterdag vermist raakte. Dat zegt de politie tegen persbureau Reuters.

De politie arriveerde zaterdagmiddag bij het huis van de 53-jarige piloot Zaharie Ahmad Shah, kort nadat premier Najib Razak een persconferentie had gegeven. Daarin zei hij dat iemand die het vliegtuig bestuurde, bewust van koers is veranderd en zendapparatuur heeft uitgeschakeld. Ook zei hij dat de achtergronden van de medewerkers en passagiers op het vliegtuig worden onderzocht.

Twee doden bij schietpartij in Charkov

Bij een schietpartij in de oostelijke Oekraïense stad Charkov zijn twee doden en meerdere gewonden gevallen. Rond de dertig mensen 'van beide zijden' zijn aangehouden, meldt de Oekraïense minister van binnenlandse zaken Arsen Avakhov.

Het incident vond volgens het Russische staatspersbureau Itar Tass plaats bij een gebouw van een extreemrechte Oekraïense nationalistische groep. Avakhov noemde de groep niet en zei dat de zaak nog wordt onderzocht.

Het geweld in het oosten van Oekraïne, dat meer op Rusland is gericht, is de afgelopen dagen geëscaleerd. Pro-Russische demonstranten namen overheidsgebouwen over en raakten slaags met mensen die de nieuwe overheid in de hoofdstad Kiev steunen. Zeker een persoon kwam om en zeventien mensen raakten donderdag gewond bij gevechten in Donetsk.

'EU-sancties alleen voor Russische politiek'

De Europese Unie zal alleen sancties opleggen aan Russische politici die betrokken zijn bij de Russische agressie op de Krim in Oekraïne. Topmannen van (staats)bedrijven in Rusland worden ontzien. Dat zei een anonieme bron binnen de EU die betrokken is bij de voorbereidingen van sancties.

De bron ontkracht daarmee een bericht van het Duitse dagblad Bild, waarin stond dat er ook sancties zouden komen voor topmannen van het gasbedrijf Gazprom en oliebedrijf Rosneft.

Buitenlandse ministers van de EU-lidstaten bepalen maandag naar alle waarschijnlijkheid welke Russische namen er op een zwarte lijst komen te staan. Die personen mogen dan niet meer naar de EU reizen. Bovendien worden hun tegoeden in de unie bevroren.

ING gaat meer klanten aanspreken op situatie

ING wil dit jaar flink meer klanten met een hypotheek gaan benaderen om te voorkomen dat zij te maken krijgen met een betalingsachterstand. Op basis van een risico-inschatting zal de bank met bijna 40.000 klanten telefonisch of via de mail contact opnemen. Vorig jaar werden nog 27.500 klanten benaderd, maakte ING zaterdag bekend.

Als gevolg van de toegenomen werkloosheid en aanhoudende economische malaise heeft de bank de laatste tijd meer te maken met betalingsproblemen in de hypotheekportefeuille. Eind vorig jaar was bij 1,9 procent van de circa 600.000 hypotheken sprake van een betalingsachterstand. In 2011 was dat nog 1 procent. Bij 1,2 procent van de hypotheken betreft de achterstand inmiddels meer dan 90 dagen.

Pinkpopkaarten in de verkoop

Om precies 10 uur zaterdagochtend gaan de kaarten voor Pinkpop in de verkoop. De dagkaarten en kaarten voor het hele festival gaan dan zowel op internet als bij fysieke locaties zoals bepaalde platenzaken en VVV-kantoren over de toonbank.

"We verwachten er veel van", liet een medewerker van Pinkpop op voorhand weten. Niet heel verwonderlijk met The Rolling Stones, John Mayer, The Arctic Monkeys en Metallica op het affiche. Woensdag werd het leeuwendeel van de acts gepresenteerd op de traditionele persconferentie van het festival dat op 7,8 en 9 juni plaatsvindt in het Limburgse Landgraaf.

De combinatie van Stones en Mayer op zaterdag lijkt op voorhand de grootste publiekstrekker. Toch zullen er voor de zaterdag geen extra dagkaarten worden verkocht; net als voor andere dagen zijn er 30.000 beschikbaar. Ze kosten 90 euro; de 30.000 tickets voor het hele weekend kosten 175 euro.

Vorig jaar verkocht Pinkpop voor het eerst in 7 jaar tijd niet alle kaarten. Er kwamen toen 60.000 unieke bezoekers naar Landgraaf, in 2012 nog 79.000. Toen was Bruce Springsteen de meest aansprekende naam bij het grote publiek. Wat unieke bezoekers betreft was 2008 de beste editie. Toen trokken acts als Foo Fighters, Metallica en Rage Against The Machine 94.000 unieke bezoekers naar het festivalterrein.

'Crèche moet niet-ingeënt kind kunnen weigeren'

Crèches moeten kinderen die doelbewust niet zijn gevaccineerd kunnen weigeren. Dat stelt oudervereniging Boink zaterdag in de Volkskrant.

De aanleiding is een zaak rond een baby uit Den Haag. Die belandde ernstig ziek in een ziekenhuis nadat op de crèche waar de baby verbleef een niet-ingeënt kind met mazelen was geweest. Dat kind kwam van de buitenschoolse opvang die aan de crèche is verbonden.

De baby van acht maanden was nog niet ingeënt omdat dat pas met veertien maanden gebeurt. Inmiddels is in Den Haag sprake van een uitbraak. Dertien kinderen, onder wie meerdere baby's van onder de veertien maanden, en twee volwassenen zijn ziek.

Boink wijs erop dat kinderen aan mazelen kunnen overlijden. "Een crèche moet kunnen zeggen dat ze baby's hieraan niet willen blootstellen. Overal wordt op gelet: van handen wassen tot schone lucht. Waarom zouden ze dan met zo'n serieus risico als de mazelen niets mogen doen?", zegt een woordvoerder in de krant.

"Als iemand het recht heeft zijn kind niet in te enten, heb ik als ouder ook het recht mijn baby niet aan dat risico bloot te stellen", zegt de woordvoerder. De Brancheorganisatie Kinderopvang stelt in de krant dat het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen niet mogelijk is omdat er geen wettelijke plicht tot vaccineren is. "Daarom kan de kinderopvang dat ook niet verplicht stellen."

Boink stelt dat dit in de algemene voorwaarden is te regelen. Daarin staat vaak al dat kinderen die een gevaar vormen voor anderen kunnen worden geweigerd.

Pechtold: dominee legitimeert moord op Borst

Door te stellen dat Els Borst om het leven is gebracht door de hand van God legitimeert dominee Albert van Andel de moord op de oud-minister. "Het getuigt van heel weinig naastenliefde", zei D66-leider Alexander Pechtold vrijdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

De predikant schreef in het blad van de Hersteld Hervormde Kerk dat het geen toeval is dat 'engel des doods' Els Borst geen natuurlijke dood stierf. "Ik heb het twee keer zorgvuldig nagelezen, je kunt een emotionele tweet versturen, maar dit is in een kerkblad neergezet", zei Pechtold. "Ik ben heel blij dat heel veel mensen hier geschokt op hebben gereageerd." Ook daagde hij de dominee uit zijn toespraak zondag vanaf het kansel toe te lichten.

De dominee schreef dat in de tijd dat Borst minister van Volksgezondheid was de meest 'goddeloze wetten' zijn aangenomen, waaronder de euthanasiewet. "God laat niet met zich spotten", schreef Van Andel. Zijn emotionele reactie zou gerechtvaardigd zijn omdat Borst 'het is volbracht' zei toen haar euthanasiewet was aangenomen. Pechtold wees erop dat dit niet tegen christenen was bedoeld en stelde dat de dominee met Borst in debat had moeten gaan toen ze nog in leven was. "Dan had zij hem respectvol van repliek gediend."

De Hersteld Hervormde Kerk distantieerde zich vrijdag van de uitspraken van Van Andel. Ook tal van politici reageerden geschokt.

Oud-minister van Volksgezondheid Borst (D66) werd op 10 februari dood gevonden in haar garage in Bilthoven. Het onderzoek naar de moord is nog in volle gang.

'Vermiste vlucht Malaysia Airlines werd gekaapt'

Een of meerdere mensen met ruime vliegervaring hebben de vermiste vlucht van Malaysia Airlines gekaapt, de communicatie uitgeschakeld en een andere koers ingezet. Dat concluderen onderzoekers, meldt AP op basis van bronnen binnen de Maleisische overheid.

Het motief van de kapers is onduidelijk. Er zijn nog geen eisen neergelegd en het is niet duidelijk waar het vliegtuig heen is gevlogen. Volgens de bron wordt het niet langer als een mogelijkheid gezien dat het om een kaping gaat, maar als een vaststaand feit.

De onderzoekers zijn tot deze conclusie gekomen omdat er aanwijzingen zijn dat de communicatie expres is uitgeschakeld. Ook de route en aanwijzingen dat het vliegtuig expres onder de radar vloog wijzen op een kaping.

Een uur nadat de Boeing 777 van Kuala Lumpur was vertrokken voor een vlucht naar Beijing werd de communicatie uitgeschakeld. Uit radarbeelden concludeerde de Maleisische overheid eerder dat het vliegtuig mogelijk is omgedraaid en over het schiereiland is gevlogen.

Een Amerikaanse overheidsmedewerker stelde eerder dat wordt onderzocht of sprake is van 'piraterij'. Het belangrijkste bewijs dat sprake is van menselijk handelen is dat de transponder van het vliegtuig ruim tien minuten eerder werd uitgeschakeld voordat een ander communicatiesysteem ermee ophield. Bij een plotselinge crash waar geen menselijk handelen aan vooraf ging is dat onwaarschijnlijk.

Volgens de Maleisische bron kan alleen een ervaren piloot het vilegtuig zo'n manier vliegen als uit het vluchtpad blijkt. Waarom iemand dat zou willen doen is onduidelijk. De Maleisische autoriteiten en anderen onderzoeken de achtergronden van de twee piloten, tien bemanningsleden en 227 passagiers aan boord.

Volgens sommigen is een zelfmoord van een van de piloten het meest voor de hand liggende scenario, zoals ook al werd vermoed bij de crash van een vlucht van Silkair tijdens een vlucht van Singapore naar Jakarta in 1997 en een vlucht van Egyptair in 1999.

Het vliegtuig had genoeg brandstof aan boord om vijf uur te vliegen. Daarom wordt in een enorm gebied naar het toestel gezocht. Hiervoor worden tal van vliegtuigen en schepen van twaalf landen ingezet.

Ook wordt gezocht met een methode die nooit eerder is gebruikt om een vliegtuig te vinden. Hiervoor worden gegevens uit een satelliet gebruikt. Het is mogelijk dat communicatiesystemen van het vliegtuig automatisch contact hebben gezocht met de satelliet en dat zo een regio kan worden aangewezen waar het vliegtuig zich bevond. Het is volgens de Maleisische overheid vergelijkbaar met iemand die met zijn mobiel in een auto door een stad rijdt. De zendmasten merken het op als een mobiel binnen bereik is voor het geval er een bericht moet worden verstuurd.

Baangarantie voor basisschoolleraren

Ongeveer tweehonderd beginnende basischoolleraren mogen na hun opleiding meteen aan de slag. De komende twee jaar nemen zij een deel van de lessen van tweehonderd meer ervaren collega's over, meldt het ministerie van Onderwijs zaterdag.

De ervaren leraren kunnen in de tijd die hierdoor vrijkomt een masteropleiding of een tweedegraads opleiding volgen. Naast een studiedag krijgen ze een dag verlof om te werken aan een onderwijsvernieuwing of om stage te lopen in het voortgezet onderwijs.

Het voordeel is volgens minister van Onderwijs Jet Bussemaker dat afgestudeerden van de pabo meteen praktijkervaring op kunnen doen. De beginnende leraren hebben nog geen volledige werkweek, maar de bedoeling is dat zij naast hun werk nog een masteropleiding volgen en zo met een ervaren docent een koppel vormen.

De regeling geldt voor leraren die de afgelopen drie jaar zijn afgestudeerd. De minister hoopt dat zij zo behouden blijven voor het onderwijs omdat in grote steden in 2020 een groot tekort aan leraren wordt verwacht. In andere regio's daalt de werkgelegenheid juist doordat het aantal leerlingen daar afneemt. Vandaar dat ook de mogelijkheid wordt geboden om stage te lopen in het voortgezet onderwijs.

Deze aanpak, waar het ministerie ongeveer vijf miljoen euro in steekt, is ontwikkeld door de Katholieke Pabo Zwolle. Ook scholen zelf profiteren volgens de minister van deze aanpak. Zij hebben hierdoor hoger opgeleide leraren en kunnen profiteren van het onderzoek dat de leraren doen.

[F1] Uitslag kwalificatie Australië

Tijdens de kwalificatie voor de Australische Grand Prix heeft Lewis Hamilton pole position weten te bemachtigen. Hij versloeg Daniel Ricciardo en teamgenoot Nico Rosberg met drie tienden in de beslissende sessie. Verschillende coureurs werden slachtoffer van de regen, waaronder wereldkampioen Sebastian Vettel, die slechts dertiende werd. Hamilton heeft nu evenveel pole positions behaald als ex-wereldkampioen Nigel Mansell.

In Q1 werd het duidelijk dat Lotus ver achter lag op de rest. Romain Grosjean wist nog een tijd neer te zetten, maar die was veel langzamer dan de tijden van zijn voorgangers. Toen de eerste regen over het circuit kwam maakte Pastor Maldonado duidelijk dat de auto aan grip miste en de Venezolaan ging dan ook enkele keren van de baan. De grootste verrassing was het doorstoten naar Q2 van Kamui Kobayashi in de Caterham. Naast de twee Lotus-coureurs vielen ook Marcus Ericsson, Esteban Gutiérrez en beide Marussia’s af.

De regenachtige omstandigheden bleken zwaar in de rest van de kwalificatie. Onder andere Felipe Massa kwam dicht bij de muur, Valteri Bottas maakte een spin maar ondervond daar geen schade van. Ook Sergio Perez raakte even langs de baan. Net voor het vallen van de vlag vloog Kimi Raikkonen van de baan. Daardoor moesten enkele coureurs hun snelle ronde afbreken. Hieronder ook de viervoudig wereldkampioen Vettel, die zich tevreden moest stellen met een dertiende plaats, net achter Raikkonen. Ook Jenson Button wist de top tien niet te behalen. Verder vielen Kobayashi, Sutil en Perez in deze sessie af. Ricciardo, Kevin Magnussen en Daniel Kvyat wisten het wel te redden.

In de beslissende sessie leek het lang een feestje voor Mercedes te worden. Nadat ook Kvyat tegen de muur belandde leek het even klaar wat betreft de snelle tijden, maar de Rus parkeerde zijn auto zo dat de anderen er geen last van hadden. Daardoor kon Ricciardo nog flink versnellen en hij reed in zijn laatste ronde iets sneller dan Rosberg, voldoende voor een voorlopige pole met slechts Hamilton en Fernando Alonso die nog een tijd konden zetten. De Spanjaard brak zijn ronde af, maar Hamilton pakte in deze beslissende ronde alsnog de pole.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:44.231   22
2 D. Ricciardo Red Bull 1:44.548 +0:00.317 20
3 N. Rosberg Mercedes 1:44.595 +0:00.364 21
4 K. Magnussen McLaren 1:45.745 +0:01.514 19
5 F. Alonso Ferrari 1:45.819 +0:01.588 21
6 J. Vergne Toro Rosso 1:45.864 +0:01.633 21
7 N. Hülkenberg Force India 1:46.030 +0:01.799 20
8 D. Kvyat Toro Rosso 1:47.368 +0:03.137 20
9 F. Massa Williams 1:48.079 +0:03.848 21
10 V. Bottas Williams 1:48.147 +0:03.916 19
11 J. Button McLaren 1:44.437   13
12 K. Räikkönen Ferrari 1:44.494 +0:00.057 13
13 S. Vettel Red Bull 1:44.668 +0:00.231 13
14 A. Sutil Sauber 1:45.655 +0:01.218 12
15 K. Kobayashi Caterham 1:45.867 +0:01.430 13
16 S. Perez Force India 1:47.293 +0:02.856 13
17 M. Chilton Marussia 1:34.293   5
18 J. Bianchi Marussia 1:34.794 +0:00.501 5
19 E. Gutierrez Sauber 1:35.117 +0:00.824 7
20 M. Ericsson Caterham 1:35.157 +0:00.864 5
21 R. Grosjean Lotus 1:36.993 +0:02.700 6
22 P. Maldonado Lotus -:--.--- -:--.--- 3

Toch olympisch zilver voor betrapte ijshockeyer

Ondanks zijn positieve dopingcontrole enkele dagen voor de olympische finale in Sochi heeft de Zweedse ijshockeyer Nicklas Bäckström toch een medaille gekregen. De 26-jarige speler van NHL-club Washington Capitals hoorde vlak voor de verloren eindstrijd tegen Canada dat hij niet mocht meedoen, omdat hij positief had getest op een verboden middel. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot vrijdag dat Bäckström desondanks toch recht heeft op een zilveren plak en een olympisch diploma.

Het verboden middel pseudo-efedrine zat in een medicijn dat Bäckström gebruikte vanwege allergieën. De Zweedse ijshockeyer kreeg het medicijn voorgeschreven van de teamarts. Volgens het IOC heeft hij volledige medewerking verleend aan het onderzoek en is er geen enkele aanwijzing dat Bäckström het middel gebruikte om zijn prestaties te bevorderen. Daarom heeft de tuchtcommissie besloten dat hij toch recht heeft op olympisch eremetaal.

'Spectaculair' herstel Falcao stelt WK veilig

Radamel Falcao weet bijna zeker dat hij alsnog op tijd fit is voor het WK. De spits van AS Monaco raakte eerder dit seizoen zwaar geblesseerd. Toen werd direct de verwachting uitgesproken dat hij het WK in Brazilië niet zou halen.

"Ik voel me perfect en het herstel van mijn enkel verloopt spectaculair goed", zegt Falcao tegen ASMTV. "Elke dag doe ik er een tandje bij. Ik ben positief gestemd. Ook al ben ik op dit moment nog vooral met het hier en nu bezig, het WK is voor mij hoe dan ook in zicht."

Ondertussen moet Falcao toezien hoe het verschil tussen Monaco en koploper Paris Saint-Germain maar blijft groeien. "Ik kijk alle wedstrijden van Monaco. Er zit vooruitgang in."

"Er hebben dit seizoen een hoop veranderingen plaatsgevonden. Dat heeft tijd nodig. Je ziet in ieder geval dat we elke week beter worden. Het belangrijkste is dat we volgend seizoen in de Champions League spelen."

Falcao kwam in de zomer naar Monaco. Sindsdien gingen er al regelmatig geruchten dat hij wilde vertrekken uit het Hertogdom. Hij werd voor zo'n 63 miljoen euro overgenomen van Atletico Madrid.

[PD] Getafe en Granada scoren er lustig op los

Getafe en Granada hebben vrijdag in een doelpuntrijk duel de punten gedeeld. Het Primera Division-duel eindigde in 3-3. De bezoekers kwamen driemaal terug van een achterstand.

Ciprian Marica, Lisandro Lopez en Angel Lafita scoorden voor Getafe. Youssef El Arabi (2) en Riki deden dat voor Granada.

Beide ploegen eindigden met tien man. Granada-middenvelder Manuel Iturra werd in de 69e minuut van het veld gestuurd. Dat lot was even later ook weggelegd voor Sergio Escudero. Getafe en Granada staan respectievelijk zestiende en elfde op de ranglijst.

Benneteau kan Djokovic niet verontrusten

Novak Djokovic heeft eenvoudig de laatste vier op het masterstoernooi van Indian Wells bereikt. De als tweede geplaatste Serviër ontdeed zich vrijdag simpel van Julien Benneteau en gunde de Fransman slecht vier games: 6-1 en 6-3. Djokovic stond de gehele wedstrijd geen enkel breakpoint af.

Zelf kreeg Djokovic vijftien breekpunten. Daarvan benutte hij er vier. Na een kleine zeventig minuten stapte hij als winnaar van de baan. Djokovic stuit in de halve eindstrijd op John Isner (12) of Ernests Gulbis (20).

Uitslag derde vrije training Australië

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet in de derde vrije training voor de Grand Prix van Australië. De Duitser van Mercedes was met zijn 1.29,375 een dikke seconde sneller dan de nummer twee Jenson Button. Fernando Alonso vervolledigde de top drie.

Grootste problemen waren voor Valtteri Bottas, Esteban Gutierrez en Romain Grosjean, die niet aan de getimde ronde wisten te komen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:29.375   15
2 J. Button McLaren 1:30.766 +0:01.391 20
3 F. Alonso Ferrari 1:30.876 +0:01.501 11
4 L. Hamilton Mercedes 1:30.919 +0:01.544 13
5 D. Ricciardo Red Bull 1:30.970 +0:01.595 13
6 N. Hülkenberg Force India 1:30.978 +0:01.603 16
7 K. Räikkönen Ferrari 1:31.156 +0:01.781 12
8 K. Magnussen McLaren 1:31.251 +0:01.876 22
9 S. Perez Force India 1:31.665 +0:02.290 17
10 F. Massa Williams 1:31.723 +0:02.348 20
11 D. Kwjat Toro Rosso 1:31.925 +0:02.550 17
12 S. Vettel Red Bull 1:32.255 +0:02.880 14
13 J. Vergne Toro Rosso 1:32.417 +0:03.042 16
14 J. Bianchi Marussia 1:34.184 +0:04.809 15
15 A. Sutil Sauber 1:34.188 +0:04.813 16
16 K. Kobayashi Caterham 1:34.413 +0:05.038 19
17 M. Chilton Marussia 1:34.717 +0:05.342 15
18 P. Maldonado Lotus 1:34.754 +0:05.379 15
19 M. Ericsson Caterham 1:36.159 +0:06.784 21
20 V. Bottas Williams -:--.--- -:--.--- 2
21 E. Gutierrez Sauber -:--.--- -:--.--- 2
22 R. Grosjean Lotus -:--.--- -:--.--- 4

Kerk neemt afstand van Borst-uitspraak dominee

De Hersteld Hervormde Kerk distantieert zich van de uitlatingen van dominee Albert van Andel, die stelde dat het geen toeval is dat 'engel des doods' Els Borst geen natuurlijke dood stierf. "Het is niet goed dat een mens zo op een soort rechtersstoel gaat zitten", laat dominee Ronnie Mulder, secretaris van de generale synode van de kerk, desgevraagd weten. "En om je dan op zo'n onzorgvuldige manier te uiten."

Predikant Van Andel uit Montfoort schreef in een overdenking in het blad van de Hersteld Hervormde Kerk dat Borst om het leven is gebracht door de hand van God. Hij vindt dat door Borsts inbreng 'de meest 'goddeloze wetten' zijn aangenomen, waaronder de euthanasiewet. "God laat niet met zich spotten", aldus Van Andel.

De kerk heeft nog niet met hem gesproken, maar kan geen waardering opbrengen voor zijn uitlatingen. "De gemeenteleden zouden kunnen vinden dat hij wel heel onzorgvuldig heeft gehandeld", zegt Mulder vrijdagmiddag. "Hij zou een vermaning kunnen krijgen, de minst zware tuchtmaatregel, maar ik verwacht in dit geval niet dat hij voor de kerkelijke rechtbank moet komen."

De kerkelijk secretaris denkt dat Van Andel kon vermoeden dat zijn uitspraken ophef zouden veroorzaken."Ik vermoed dat hij het nu anders zou formuleren."

De reacties op Van Andels uitspraken zijn niet misselijk. D66-Kamerlid Pia Dijkstra noemt de uitlatingen van de predikant 'onvoorstelbaar en onverdraaglijk'. Haar VVD-collega Helma Neppérus twittert dat ze de rillingen krijgt van Van Andels bijdrage. PvdA-Kamerlid Khadija Arib noemt Van Andels uitspraak respectloos.

Vanuit Montfoort wordt woedend gereageerd. Wethouder Gert-Jan Weierink (VVD) spreekt van een ronduit schandalige uitlating. "Een dominee onwaardig", twittert hij. "Van God los."

Oud-minister van Volksgezondheid Borst (D66) werd op 10 februari dood gevonden in haar garage in Bilthoven. Het onderzoek naar de moord is nog in volle gang.

NAM: actievoeren op gaslocaties gevaarlijk

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) waarschuwt Groningse actievoerders voor de grote risico's van het betreden van gaslocaties. Onbezonnen acties kunnen levensgevaarlijk zijn, stelt het bedrijf vrijdag in een verklaring.

In de afgelopen maanden betraden actievoerders meerdere keren gaslocaties in de provincie om te demonstreren voor forse vermindering van de gaswinning in Groningen. Daarbij werd niet alleen de locatie illegaal betreden, maar ook de installatie gemanipuleerd, stelt de NAM.

Het bedrijf wijst onder meer op de vaak brandbare stoffen en installaties die onder hoge druk staan. Op de locaties gelden daarom altijd strikte veiligheidsvoorschriften die door actievoerders genegeerd worden. De NAM zegt altijd aangifte te doen wanneer installaties worden betreden.

Garantiefonds VS daagt Rabobank om Libor

Rabobank moet alsnog voor de Amerikaanse rechter verschijnen om rekenschap af te leggen over de Libor-fraude. Het Amerikaanse depositogarantiefonds, het FDIC, eist dat Rabobank en vijftien andere banken de verliezen vergoeden die zij een aantal banken hebben toegebracht die het FDIC tijdens de bankencrisis heeft moeten redden.

Het fonds spande de civiele rechtszaak vrijdag aan bij de rechtbank in Manhattan. Behalve Rabobank staan ook onder meer Deutsche Bank, UBS, Barclays, Royal Bank of Scotland en Societé Générale in het beklaagdenbankje.

Vorig jaar kwam aan het licht dat medewerkers van een aantal vooraanstaande banken de interbancaire Libor-rente voor eigen gewin hebben gemanipuleerd. Onder meer de Rabobank kreeg een hoge boete. Rabobank, Barclays, RBS en UBS hebben inmiddels een schikking getroffen met de Amerikaanse en Europese toezichthouders. Die kostte de banken bijna 2 miljard euro.

Als de rechter het FDIC in het gelijk stelt wordt het prijskaartje van de Libor-zaak voor de banken nog hoger. Ook verscheidene gedupeerde Amerikaanse steden en overheidsinstellingen overwegen bovendien nog hun verliezen op de frauderende banken te verhalen.

Washington wil van internetbeheer af

De Amerikaanse regering wil zich niet langer bezighouden met internetbeheer. Washington wil af van het laatste stukje internet waar zij controle over heeft, meldde de Washington Post vrijdag.

De overheid houdt zich in de Verenigde Staten nog bezig met onder meer het maken en toewijzen van domeinnamen voor websites en de distributie van IP-nummers, unieke code's die computers krijgen bij aansluiting op het internet. Via de non-profitorganisatie ICANN hield de Amerikaanse landelijke overheid sinds 1998 de controle over diverse internetzaken. Volgend jaar loopt het contract met dat bedrijf af.

Senator John D. Rockefeller IV noemt het plan een goede stap "voor het bevorderen van vrij en open internet". Voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich vreest echter voor de "wereldwijde internetgemeenschap" die de controle overneemt. "Dit brengt het risico met zich mee dat buitenlandse dictators het internet gaan dicteren."

Critici die belang hebben bij stabiel internetbeheer, noemen de beslissing overhaast en politiek gekleurd.

Washington wil uit internetbeheer stappen
Washington wil uit internetbeheer stappen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.