Dood journalist Demmink-artikelen 'niet in de haak'

Journalist Fred de Brouwer, die in 2003 de eerste artikelen schreef over de van misbruik verdachte oud-topambtenaar Joris Demmink, is vrijdagavond overleden na een verkeersongeluk in de buurt van zijn woonplaats Chonburi in Thailand. De broer van De Brouwer bevestigt dat tegenover De Telegraaf. Hij heeft bovendien het gevoel dat 'er iets niet in de haak is'.

"Dit ongeval zou aanleiding moeten zijn om de zaak Demmink nog eens extra onder de loep te nemen", zegt René de Brouwer. Zijn broer Fred emigreerde kort na zijn publicaties over de oud-topambtenaar naar Thailand, omdat hij zich in Nederland niet meer thuis zou voelen. De afgelopen week had de journalist echter veelvuldig contact met Nederlandse collega's over de zaak Demmink. Ook met verslaggevers van De Telegraaf, zo schrijft de krant.

De journalist kwam vrijdagavond echter te overlijden nadat hij met zijn scooter was gevallen en werd overreden. Getuigen zetten vraagtekens bij het ongeval, omdat de auto die De Brouwer overreed volgens hen de mogelijkheid had om hem te ontwijken. Ook is nog onduidelijk of de chauffeur van de auto door de Thaise politie is aangehouden.

De afgelopen week vonden bij de rechtbank in Utrecht getuigenverhoren plaats in de zaak Demmink. De verhoren worden gehouden op verzoek van Stichting de Roestige Spijker. Deze stichting wil een film over de voormalig topambtenaar verspreiden. Demmink eist een verbod. De getuigen moeten het belang van de film aantonen.