Kerk neemt afstand van Borst-uitspraak dominee

De Hersteld Hervormde Kerk distantieert zich van de uitlatingen van dominee Albert van Andel, die stelde dat het geen toeval is dat 'engel des doods' Els Borst geen natuurlijke dood stierf. "Het is niet goed dat een mens zo op een soort rechtersstoel gaat zitten", laat dominee Ronnie Mulder, secretaris van de generale synode van de kerk, desgevraagd weten. "En om je dan op zo'n onzorgvuldige manier te uiten."

Predikant Van Andel uit Montfoort schreef in een overdenking in het blad van de Hersteld Hervormde Kerk dat Borst om het leven is gebracht door de hand van God. Hij vindt dat door Borsts inbreng 'de meest 'goddeloze wetten' zijn aangenomen, waaronder de euthanasiewet. "God laat niet met zich spotten", aldus Van Andel.

De kerk heeft nog niet met hem gesproken, maar kan geen waardering opbrengen voor zijn uitlatingen. "De gemeenteleden zouden kunnen vinden dat hij wel heel onzorgvuldig heeft gehandeld", zegt Mulder vrijdagmiddag. "Hij zou een vermaning kunnen krijgen, de minst zware tuchtmaatregel, maar ik verwacht in dit geval niet dat hij voor de kerkelijke rechtbank moet komen."

De kerkelijk secretaris denkt dat Van Andel kon vermoeden dat zijn uitspraken ophef zouden veroorzaken."Ik vermoed dat hij het nu anders zou formuleren."

De reacties op Van Andels uitspraken zijn niet misselijk. D66-Kamerlid Pia Dijkstra noemt de uitlatingen van de predikant 'onvoorstelbaar en onverdraaglijk'. Haar VVD-collega Helma Neppérus twittert dat ze de rillingen krijgt van Van Andels bijdrage. PvdA-Kamerlid Khadija Arib noemt Van Andels uitspraak respectloos.

Vanuit Montfoort wordt woedend gereageerd. Wethouder Gert-Jan Weierink (VVD) spreekt van een ronduit schandalige uitlating. "Een dominee onwaardig", twittert hij. "Van God los."

Oud-minister van Volksgezondheid Borst (D66) werd op 10 februari dood gevonden in haar garage in Bilthoven. Het onderzoek naar de moord is nog in volle gang.