Rusland blokkeert VN-resolutie OekraÔne

Rusland heeft zaterdag in de VN-Veiligheidsraad een veto uitgesproken over een Oekraïne-resolutie. De resolutie riep landen op het referendum van zondag op de Krim niet te erkennen.

De Russen leken met hun veto alleen te staan in de veiligheidsraad. Volgens de BBC stemden 13 landen voor de resolutie. China onthield zich van stemming.

Rusland blokkeert Oekraïne-resolutie bij VN
'Njet.' (Foto: ANP)

Update 19.40 uur:
Uitgebreidere informatie van persbureau Novum: Rusland heeft zaterdag zijn veto uitgesproken over een resolutie van de Verenigde Naties waarmee het referendum over de toekomst van de Krim als niet-legitiem zou worden bestempeld. China schaart zich meestal achter Rusland, maar onthield zich ditmaal van stemming.

Voorstanders van de door de Verenigde Staten gesteunde resolutie wisten al dat Rusland zijn vetorecht zou gebruiken, maar toch werd de resolutie in de Veiligheidsraad in stemming gebracht om duidelijk te maken hoeveel verzet er bestaat tegen een annexatie van de Krim door Rusland. De dertien andere leden van de Veiligheidsraad steunden de resolutie.

In de resolutie stond dat de Veiligheidsraad toegewijd is aan de 'soevereiniteit, de onafhankelijkheid, de eenheid en de territoriale integriteit' van Oekraïne. Tevens stond in de tekst dat het referendum van aanstaande zondag over een eventuele aansluiting van de Krim bij Rusland 'niet geldig kan zijn en geen basis kan vormen voor een wijziging van de status van de Krim'. Daarnaast werd er bij alle partijen op aangedrongen 'direct een vreedzame oplossing van de kwestie na te streven middels een directe politieke dialoog'.

Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Powers was de resolutie er op gericht duidelijk te maken hoezeer Rusland geïsoleerd is geraakt. "De boodschap van de stemming van vandaag is dat Rusland alleen staat in de Veiligheidsraad en in de internationale gemeenschap", aldus de Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant. "Rusland steunt als enige het referendum. Alleen Rusland is bereid het internationale recht te schenden, het VN-handvest te negeren en bilaterale verdragen te verscheuren. Deze boodschap zal niet alleen gehoord worden binnen de muren van deze kamer."

Voorafgaand aan de stemming zei de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin dat het geen geheim was dat Rusland zijn veto zou inzetten. Volgens hem hebben de mensen op de Krim het recht op zelfbeschikking en Rusland 'respecteert de wil van het volk in het referendum van 16 maart'.

China, dat altijd erg voorzichtig is als het aankomt op de kwestie van territoriale integriteit, liet bij monde van ambassadeur Liu Jieyi weten dat Beijing 'de soevereiniteit en territoriale integriteit van alle staten respecteert'. Liu riep op tot 'internationale coördinatie' en een politieke oplossing voor de kwestie.

De Veiligheidsraad is de afgelopen twee weken al zes keer bij elkaar geweest over Oekraïne, maar is er niet in geslaagd om met maatregelen te komen, omdat Rusland die met zijn vetorecht tegenhoudt.