South Park: The Stick of Truth

Al zeventien jaar is South Park een begrip in de wereld van series. Alhoewel de serie genoeg materiaal bevat voor verschillende games is geen enkele game een echt succes geworden. South Park: The Stick of Truth brengt daar eindelijk verandering in.

In South Park: The Stick of Truth draait het allemaal om een stok die de eigenaar zoveel kracht geeft dat hij de heerser van het universum is. Jij bent het nieuwe jochie in het stadje South Park en al snel zit je midden in een gruwelijke oorlog tussen de mensen en elfen. Tijd om kont te schoppen en dildo's te gaan bezorgen!

Na je personage gemaakt te hebben en een introductie van het spel en zijn mechanismen te hebben gehad kun je de stad gaan verkennen en je eerste queesten voltooien. Je zult merken dat het spel simpel in elkaar steekt en dat zie je overal in terug. De gevechten, het te verkennen gebied, de manier hoe je uitrusting werkt en ook de duur van het spel. Dit klinkt negatief maar dat is het allemaal niet, het is juist uiteindelijk een goede keuze geweest.

SP

Dit komt doordat het hele spel aanvoelt alsof je in een aflevering van South Park bent beland. Je wilt gewoon rondhollen door het spel, verklede kinderen af en toe voor hun noten schoppen maar vooral kijken waar jouw favoriete personages zich bevinden. Bijna alle personages uit de serie hebben een rol in het spel van groot naar klein en waar je bij sommige games zoiets hebt van, 'die persoon lijkt totaal niet op wat je op tv ziet', is dat hier wel anders. Daarnaast is het ook leuk om alle personages te vinden, er vrienden mee te worden als je aan de eisen voldoet en alle gekke berichten op de Facebook-achtige pagina in het menu te bekijken. De hele visuele stijl, animaties, geluiden, personages, stemmen en achtergrondinformatie is qua kwaliteit gewoon gelijk aan de serie, dat komt natuurlijk mede door de makers van de serie en hun grote invloed op het spel.

Omdat het hele spel aanvoelt alsof je echt zelf in een aflevering zit wil je geen ingewikkelde RPG-statistieken en dergelijke zien. Wapens doen schade toe binnen bepaalde parameters en daar kun je nog wat bonussen aan toevoegen; vind je een beter wapen dan gebruik je dat. Jouw personage zelf heeft geen statistieken die zullen meetellen. Zo zal de vechter even goed aan de slag kunnen als tovenaar en vice versa. Helaas maakt dit de klassenkeuze aan het begin van het spel niet echt een belangrijke keuze.

SP

Het turn based vechten is ook makkelijk gehouden, je kunt kiezen tussen de normale aanval en een speciale aanval. De speciale aanval kost wel punten die na een gevecht weer gevuld worden. Aanvallen doe je door op het juiste moment de aanvalsknop in te drukken. Te snel of te laat levert minder schade op bij de vijand, ben je op tijd dan doe je meer schade toe. Zo werkt verdedigen ook, ben je op tijd krijg jij minder schade.

Alhoewel het vechten heel makkelijk is gehouden is het wel heel leuk. Zo is er een speciale aanval waarbij je je vijand in de ballen trapt, ben je goed genoeg dan blijft hij een ronde liggen en kan hij niks doen. Gooi je met je eigen drollen (don't ask) en de vijand zal het vies vinden, gaan kotsen en dat levert jou voordeel op. Win je gevechten dan verdien je XP waarmee jouw personage sterker wordt en bonussen kan vrijspelen zoals meer schade bij de eerste aanval en dergelijke.

Alles maar dan ook alles is op zijn South Parks en daarom is het erg jammer dat de game alsnog gecensureerd wordt en toch een 18+-rating krijgt. Alhoewel de speler niet heel veel mist is het wel jammer, maar dit is niet iets wat je moet tegenhouden om het spel te gaan spelen. Tijdens het spelen is het enige dat mij negatief opviel de frame drops. Na het laden van een deel kun je beter gewoon een paar seconden wachten voordat je gaat lopen. Want als je gaat lopen blijft de gehele tijd alles haperen, erg irritant.

South Park: The Stick of Truth is een game maar weet de belangrijkste kernpunten van de serie te behouden en voegt daar simpele RPG-elementen aan toe. Deze combinatie zorgt ervoor dat het spel één grote orgie is van grove humor, bekende personages en actie waar fans van de serie dik van zullen genieten.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ South Park Humor - Censuur 9.5
+ Herkenbaarheid  - Frame Drops
   


Gespeeld op PlayStation 3, ook beschikbaar op Xbox 360 en Windows.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.