[WK] Titel Wu, geen succes Nederlanders

Shorttracker Freek van der Wart heeft zich op het WK in Montréal geplaatst voor de kwartfinales op de 500 meter. Net als bij de vrouwen was een plek bij de beste twee nodig en gingen ook de vier beste nummers drie een ronde verder.

Van der Wart kende een lastige loting, met de bijna onklopbare Rus Viktor An en de Canadees Olivier Jean. Van der Wart kon het duel met An zoals verwacht niet aan, maar hij bleef dicht achter Jean. In de laatste meters wist hij zich echter nog voorbij de Canadees te werken, waardoor hij niet meer afhankelijk was van de tijd.

Knegt, winnaar van olympisch brons op de 1000 meter, had een betere loting, maar kwam geen moment in de strijd voor. Al na enkele seconden lag hij op grote achterstand, en nadat hij met één ronde te gaan de aansluiting leek te vinden ging hij ook nog eens onderuit. 

Update 20.24

Ook voor Freek van der Wart is het doek gevallen. In de kwartfinale lag hij lang in kansloze positie, maar in de slotfase wist hij nog dichtbij te komen. Hij drukte zijn schaats echter niet snel genoeg over de finish, waardoor hij genoegen moest nemen met de vierde plek in zijn kwartfinale. Vorig jaar haalde Van der Wart op de 500 meter in Shanghai nog de bronzen medaille op het WK.

Doordat de Hongaar Sandor Liu Shaolin, die zich op fantastische wijze naar de tweede plek schaatste, om onbekende redenen werd gediskwalificeerd werd Van der Wart nog derde. Ook die plek was echter niet genoeg voor een plek in de halve finales.

Update 21.20

De wereldtitel op de 500 meter is voor de Chinees Dajing Wu. De pas negentienjarige Wu haalde in Sochi nog het zilver op deze afstand. In de finale versloeg hij de Amerikaan JR Celski, de wereldrecordhouder. Brons was er voor de grote favoriet van de aanwezige toeschouwers, de Canadees Charles Hamelin. De Rus Viktor An werd slechts vierde.

In het klassement gaat Hamelin nog altijd aan de leiding. Wu schuift op naar de tweede plek, voor zijn landgenoot Tianyu Han. Beste Nederlander is Freek van der Wart op plaats twaalf.