[PS] Goud voor 16-jarige skiër Marcoux

De zestienjarige Canadese skiër Mac Marcoux heeft in Sochi het paralympisch goud op de reuzenslalom veroverd in de categorie voor visueel beperkte atleten. Zilver ging naar de Slowaak Jakub Krako, samen met guide Martin Motyka eerder al winnaar van het goud op de super-G. Valerii Redkozubov, kampioen op de slalom en supercombinatie, pakte samen met guide Evgeny Geroev het brons.

Het is geen enorme verrassing dat Marcoux (foto) goud won, want hij werd in 2013 al tweede op het wereldkampioenschap. Het bijzondere is echter dat de Canadees, die aan de ziekte van Stargardt lijdt, drie weken voor de Paralympische Spelen plotseling van guide moest wisselen. Voor een skiër die voor een groot deel op zijn gids moet vertrouwen is dit een grote uitdaging.

De oudere broer van Mac, Billy Joe, was sinds hij begon met skiën zijn vaste guide. In februari, vlak voor de World Cup in Treviso, kreeg B.J. echter ineens last van zijn rug. Na fysiotherapie leek hij weer te kunnen skiën, maar enkele dagen later kon hij tijdens het avondeten zelfs maar met moeite uit zijn stoel komen. Hierdoor werd de beslissing gemaakt dat het voor Billy Joe onmogelijk was om in Sochi in actie te komen.

Gelukkig voor Mac was de droom nog niet voorbij, want de Canadese bond had nog een guide achter de hand. Robin Femy stond sinds augustus aan de zijlijn, omdat zijn skiër, Chris Williamson, geblesseerd was. Femy had eerder al met Mac getraind, en vorig seizoen verving hij tijdens een World Cup zelfs de geblesseerde Billy Joe al een keer. 

Williamson was op tijd fit voor de Spelen, maar gelukkig voor Marcoux kon Williamson dan weer een beroep doen op zijn voormalige guide, Nick Brush. Hierdoor kon Mac Marcoux starten met Femy, en hoewel hij natuurlijk liever met zijn broer aan de start stond, leverde ook deze combinatie succes op. Na brons op de afdaling en super-G was het nu raak, met goud op de reuzenslalom.

In de categorie staand won tweevoudig wereldkampioen Vincent Gauthier-Manuel (foto) de gouden medaille. Hij verloor in de tweede run weliswaar zijn stok, maar dat weerhield hem er niet van om zijn derde medaille, en eerste gouden, van de Spelen te pakken.

Zilver ging naar de zestienjarige Rus Alexey Bugaev, die daarmee op alle vijf onderdelen een medaille pakte. Eerder won hij al twee keer goud, één maal zilver en een bronzen medaille. De Oostenrijker Markus Salcher, paralympisch kampioen op de afdaling en super-G, won het brons.

Bij de zitskiërs ging het goud naar Zwitserland. De 31-jarige Christopher Kunz stond na de eerste run nog op de tweede plek, maar in de beslissende run wist hij de Nieuw-Zeelander Corey Peters te verschalken. Peters moest genoegen nemen met het zilver, terwijl de Oostenrijkers met Roman Rabl een bronzen medaille bij konden schrijven. Voor de 22-jarige Rabl is het al zijn derde bronzen medaille in Sochi, na de slalom en de supercombinatie.