[WK] Ter Mors vierde op 500 meter

heywoodu

Shorttracksters Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof hebben zich in Montréal geplaatst voor de kwartfinales op de 500 meter. In de heats werd gevraagd naar een plek bij de eerste twee, en ook de vier snelste nummers drie gingen door.

Ter Mors kende in haar heat geen enkel probleem. Samen met de Britse Elise Christie nestelde ze zich op kop, waarna ze probleemloos naar de volgende ronde mocht. Met 42,965 seconden reed ze ook nog een nieuw Nederlands record op de 500 meter.

Van Kerkhof had een zeer lastige heat, met de Italiaanse Arianna Fontana en de Zuid-Koreaanse Seung-Hi Park. Ze leek het te moeten hebben van een plek bij de vier beste nummers drie, maar in de laatste meters wist ze Fontana nog te verrassen en automatisch door te gaan naar de kwartfinale.

Update 20.12

In de kwartfinales was Van Kerkhof kansloos. Vooraf werd al niet verwacht dat ze het zou halen, want ze moest afrekenen met Christie, de Canadese Valerie Maltais en opnieuw Fontana. Een plek bij de beste twee zat er geen moment in, utieindelijk werd ze op afstand vierde. Christie en Fontana mochten naar de halve finales.

Ter Mors vertrok in haar halve finale furieus en sloeg direct een gat met de Zuid-Koreaanse Suk-Hee Shim en de Russische Tatiana Borodulina. Shim wist er in de slotronde nog voorbij te gaan, maar van de Russische had Ter Mors geen last meer, waardoor ze zich probleemloos plaatste voor de halve finales.

Update 20.45

In de halve finale is Ter Mors er zeer verrassend in geslaagd zich te plaatsen voor de finale. Uitgerekend op de 500 meter, de minste afstand van Ter Mors, wist ze in de halve finale zeer knap de tweede plek te pakken. In de slotronde werd ze gepasseerd door Shim, maar in de laatste bocht gooide ze haar hele lichaam in de strijd en passeerde ze de Zuid-Koreaanse nog.

Update 21.13

De finale werd geen succes voor Ter Mors. Ze lag de hele race achteraan, en kon geen moment serieus meedoen om de prijzen. In de laatste bocht kwam ze nog dichtbij de Chinese Kexin Fan, maar ze kwam een kleine tiende tekort om het brons te pakken.

De wereldtitel op de 500 meter ging naar Seung-Hi Park. De Zuid-Koreaanse won in haar loopbaan al de titel op de 1500 en 3000 meter en de allroundtitel. Zilver was voor Elise Christie, de beste prestatie uit haar carrière.

In het klassement gaat Park na twee afstanden aan de leiding. De Zuid-Koreaanse wereldkampioene van 2010 pakte vrijdag al brons op de 1500 meter. De pas zeventienjarige Shim staat op de tweede plaats, gevolgd door Christie. Ter Mors staat op de knappe zesde plek, zes plaatsen hoger dan Van Kerkhof.