Kieswijzer voor studenten in Groningen

Groningse studenten kunnen vanaf zaterdag een speciaal voor hen ontworpen kieswijzer raadplegen om te bepalen op wie ze moeten stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen aanstaande woensdag. De kieswijzer is opgesteld door de Groninger Studentenbond (GSB) in samenwerking met politieke partijen.

In Groningen wonen ruim dertigduizend studenten en dus is hun stem 'erg belangrijk', stelt de GSB. "Een op de zes inwoners is student en nu de gemeente steeds meer verantwoordelijkheden krijgt, is het belangrijker dan ooit dat studenten gaan stemmen," zegt GSB-voorzitter Leon Maas.

De studentenbond vindt het belangrijk dat de belangen van studenten goed worden vertegenwoordigd. "Ook al gaan veel studenten na hun studie weer ergens anders wonen", zegt Maas.

Voor de kieswijzer heeft GSB alle politieke partijen in de Groningse gemeenteraad gevraagd om hun mening te geven over vijftien zaken die studenten aangaan. Voorbeelden daarvan zijn huisvesting, openbaar vervoer, het alcoholbeleid en de openingstijden van kroegen. Alle partijen hebben meegewerkt, behalve de Libertarische Partij, laat de studentenbond weten.

Volgens de studentenbond is de kieswijzer voor studenten een goede aanvulling op de standaard kieswijzer. Bovendien zou Groningen de enige stad zijn waar een speciale kieswijzer voor studenten is opgesteld.

De studentenkieswijzer is te vinden op de website van de GSB.